За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор

За или не, на референдума - ядрена енергетика в Б-я

За:
48
28%
Не:
60
35%
Не мога да преценя:
8
5%
Строеж на допълнителни мощности в Козлодуй:
37
22%
Нова централа в Белене:
17
10%

Общо гласове: 170

Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: За или против - референдума- Ядрена енергетика в Б-я

Мнение от dunavski »

Въпроса трябва да се постави по следния начин "Защо вече този АЕЦ не произвежда ток?", а не дали трябва да се строи или не зщото за 2014г той вече е трябвало да бъде завършен и да работи, а ние те първа се чудим да го строим или да не го строим? Трябва да се разследва кой и защо не си е свършил работата и сега завлича цял народ с милиарди.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
kukukuka
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от kukukuka »

стиснат народ и само за пари ревета.забравихте инфлацията и как станахме милионери.кой какво произвежда в тази държава след като всички само ядът и серът.зимата търсят топличко а лятото хлад до климатика.измислете друга алтернатива.орел рак и щука е това е БГ.
"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
Спасов
новобранец
новобранец

Мнение от Спасов »

JettroniX написа:
Спасов написа:В момента невярвам АЕЦа да работи на повече от 20 %....
Сухи цифри - печалбата на АЕЦ Козлодуй е от порядъка на 100 - 150 милиона годишно.....
Според мен не необходим допълнителен АЕЦ по скоро трябва да се разработват алтернативните източници на гориво......поне България няма да стане радиационно бунище и няма да ловим риба до варели с такива.
Колега Спасов АЕЦ-а не може да работи като ТЕЦ-а на минимална мощност ;) Икономически неизгодно е. Най-много да падне до 50 % от номиналната, не повече,т.е. понижена мощност ;) Ето защо блоковете са почти винаги на номинална мощност :idea: , а и сега е зима,т.е. потреблението на ел. енергия в страната е в своя си пик ;)
Тия печалби и цени, които споменаваш за свободния или регулирания пазар са...или общо и за двата ? Честно казано аз си нямам на идея колко е реалната печалба :D , но цената знам, че варира м/у 45-65 Lv/MWh (директно от производителя), в зависимост на кой пазар се продава.
Печалбата тази година се очаква да нарасне с пускането през Март месец на ВЕЦ Козлодуй ;) , но това е друга тема...

Всички искаме чиста околна среда, но с вятърничевите идеи за алтернативни източници това няма как да стане :lol: :
1) Вятърните турбини кълцат птици, които са защитени в световен мащаб и променят циркулацията на въздушните маси;
2) ВЕЦ-овете пък спират миграциите на рибите и пресушават почти речните корита, което от своя страна води до други по-сериозни вреди на околната среда;
3) Биомасата пък иска промишлени гори, каквито у нас ги няма..., но пък това не пречи да се изсичат наред зелените ни гори, също така се изискват и други органични енергоносители, които пък в БГ дела им е нищожен;
4) Фотоволтаиците пък изискват огормна площ - затова част от вече необработваемите ни плодородни земи се засадиха именно с тях;
5) Относно шистовия газ - искате ли да си отровим Житницата на страната ни ?
Относно ОЯГ (отработеното ядрено гориво) от АЕЦ-а, за сега се праща в Русия, там в заводите им се преработва едва (10-15)% от отработеното гориво, тази преработена част се използва отново като гориво за реактори. След това радиоактивният остатък се праща за депониране някъде из големия Сибир :D Мен не ме притеснява това хич ;)
Относно сравненията на нашата държава с други такива, то те са за да видим къде сме ние на картата на Света. Като малка страна винаги сме взимали пример от по-големите така, че съвсем нормално е да правим тези сравнения според мен.
Уважавам мнението на всеки, както и личния избор. В тоя ред на мисли най-важното е всеки да отиде и да си пусне плика в урната - бил този вот "ДА" или "НЕ", а и днес четох едни статии на сайта на БТВ.... оле мале е работата :lol: Излиза, че тоя проект си е чиста политиканщина и предизборни машинации за някои партии :butthead: , откъдето и произтича една гавра с народа ни...
Няма на всяка цена да се строи новата централа - това мисля, че всички го знаете :D
Не бе колега не си ме разбрал.
Не е много ясно, че не може да работи на минимум, но след спирането на по - голяма част от индустрията ни , кремиковци ........и прочее. Съм почти сигурен, че не можем да стигнем потребността ни 1990 година , когато имаше и режим на тока защото нямахме мощности.
Продаваме повече , но пак казвам на наш гръб е.
Не искам да плащам нищо повече човек и така ми е достатъчно трудно да не говоря за родителите си.
Относно алтернативите, има и други алтернативи от тези, които си изброил, но те не са БОГОугодни защото са прекалено евтини.
Нищо прекалено евтино не може да бъде разрешено, защото ние сме потребителско общество или пререфразиран Мечо Пух ще звучи така "Колко повече и ново, толкова повече!"
Ако искаш бих ти развил пример за GM или Дженерал Моторс (на кирилица)
и бих споменал защо 2010 година фалира , та се наложи държавата да го подпомага за да се възстанови. Защото беше произвел 300 000 автомобила на вода и искаше да ги пусни в продажба точно 2010 година, беше сменил цялото си производство спрямо тези автомобили и това щеше да ни изстреля на върха на пирамидата, но не е Богоугодно както споменах.
(за повече информация гоогле и ютУП)
Така е и с този АЕЦ, само дето на някой е угодно, но не и на нас.
Бих гласувал с ДА само при едно положение - да има проект в който до 10 години да се привлекат поне 10 крупни производителя и на тях ще им е необходима цялата тази мощност
за да си я плащат те и да създадат поне 1 000 000 работни места, ама нещо никой не е хукнал и не е заявил , че има желание да развива бизнес тук, няма и да заяви.
Има и още нещо познавайки добре българина, качеството му на работа и надежността му, на мен никак не ми е спокойно с ядрени бомби на 300 км до мен и семейството ми,
камо ли с двойно. При една авария (НЕДАЙ БОЖЕ НИКОГА И НИКОМУ) си отиваме завинаги!
Е мен не ми се ще!
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

:smt023
Изображение
Аватар
Teo 62
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Teo 62 »

kukukuka написа:стиснат народ и само за пари ревета.забравихте инфлацията и как станахме милионери.кой какво произвежда в тази държава след като всички само ядът и серът............
Ми ето - произвеждаме фекалии бре :lol:
Аватар
Teo 62
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Teo 62 »

Vid написа:...... да видим настройката на някаква извадка на част от населението.
Подчертавам, че нямам нищо общо със социологически, политически и пр. звена и агенции.
Айде бе, нищо общо с политически.... :lol: И тука ли се пробвате червени мекерета :twisted:Не се наплюскахте толкова години,с различни формации - та даже и ГЕРБ са ваши пионерчета - срам нямате.За мене тази тема е изцяло провокативна :idea:...."някаква извадка"... :twisted:Прочетете нещо на ядрения физик Георги Котев по този въпрос :!:
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

кирил великий написа:Диканаров е изказал емоционално и моето мнение.
+1
да задам няколко въпроса за негативно мислещите:
какво правим след като се закрият 5 и 6 блок на козлодуй след 10-15 г?
в един момент когато промишленостани е стигнала дъното,и почнем да изплуваме по-малко
(дано да е по-скоро),от къде ще се внесе енергия, от САЩ ЛИ ,С КОРАБИ И ПОДВОДНИЦИ?
защо не вземете да се осветявате със свещи,да запалите един огън на пода в хола,да си направите клозети пред блока,да се миете на селската чешма и да перете на реката?така реално ще сме в 19 век.
ако си направя вятарна мелница или воденица ще ми вземате ли брашното по 2лв,защото е ЗЕЛЕНО?
Вярвате че БЕЛЕНЕ СТРУВА 10-на милиарда,както и ВЯРВАТЕ ,че 8 самолета(каручки от 77г )
струват 500МИЛИОНА.
ако искате тока да е по30-40 ст гласувайте с НЕ.след спирането на 3и 4 блок тока се е увеличил точно двойно-2005 г беше 13ст, а сега е 25ст,на всички приказки на КОСТОВ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ ,ТОВА Е ФАКТ.ако имахме ГОЛЯМ излишък,нямаше да има толкова много солари и да ми разправят че видиш ли сме направили големи инвестициии и дайте сега да ви одерем кожите с двойни цени.ПЪЛНА МАФИЯ :finga:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Сега тока е 25ст. а, когато се дадат една камара пари за нова централа, токът ще бъде на 75ст. Много по-евтино и лесно е да се пуснат нови два реактора в Козлодуй отколкото да се прави Белене, комунягите го знаеха това, но покрай Белене се лапаха яко манги от определени хора, сега им секна крана и се чудят какви простотии да измислят. За майките, пенсионерите, за болните, пари няма а за обречени референдуми има, всички в парламента са от мошеник нагоре :twisted:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

snegk написа:...всички в парламента са от мошеник нагоре :twisted:
:smt023
Хименно заради т'ва няма значка кой как ще гласува - ония ще си направят к'вото си искат в бъдеще...така че - глас народен - глас в пустиня!
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Те да правят каквото искат , ама народа иска евтин ток :idea:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Тока сега е 20,а не 25ст.Като гледам на къде върви работата,то така или иначе тока ще стане 50ст след 5-6 години,със или без Белене.
Остави само стъпки
snegk

Мнение от snegk »

gergi762 написа:Тока сега е 20,а не 25ст.Като гледам на къде върви работата,то така или иначе тока ще стане 50ст след 5-6 години,със или без Белене.
Нашия ще го дигат от този месец :twisted:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
kukukuka
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от kukukuka »

революция му е майката ей да е..... тия робски души.
"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Тия не се налапаха,народа нищо не значи за тях,върховен цинизъм е тоя референдум и независимо от него те си знаят какво да правят дори да се провали гласа народен.Имаме една съседна държава дето са една шепа хора и един луд разгащен си разиграва коня-открийте приликата.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

От все..., все си мисля, че Белене никога няма да се реализира без значение от изхода от референдума - щото въпроса е дали да се развива ядрената енергетика в Б-я? Да или Не? Какво значи това? Белене, Козлодуй или нещо друго през бъдещите години??? Това се нарича поредната подигравка към българския народ и въпреки, че личното ми мнение е НЕ, смятам да не ходя да гласувам.

Относно Белене - никой не каза еднозначно: Колко струва проекта? Кога ще бъде изплатен и при каква цена на ел.енергията от него? Също така никой не каза - къде ще изнасяме ел.енергията от тази централа и на каква цена, последното е защото Б-я на този етап па и в бъдеще (освен ако не стане чудо в индустрията) няма необходимост от такива мощности? Турция си строи мощности и ще го прави, щото има нужда, има индустрия, че то само Истанбул е 3-ри пъти колкото Б-я като население....
На второ място стои въпроса за радиоактивните отпадъци. Те са хиляди тонове, не само отработено гориво, ами и инструменти, облекла и пр.и пр...Кой би искал до неговото село да има такова депо? Щото последните директиви доколкото зная са - всяка ядрена държава да се оправя с проблемите си... Инак на Русия и е лесно - сибир е толкоз голям, че все ще им намери някъде място.. Па де да знам, както се обезлюдява северозападна Б-я, след 10-г. може би няма да има проблем там да се направи такова депо, няма да пречи на никой..

И НАКРАЯ - много се възмущавам от позицията на посткомунистите, Станишев, Овчаров и пр... Ако те искаха, тази централа щяха до сега да я направят, поне на 80%. Само, че те вкараха там 500-600 млн. народни пари, взеха половината под формата на комисионни и нищо повече? Защо? Защо не вкараха там няколко милиарда? Определено комисионните щяха да бъдат в пъти повече. Дали не ги е страх от абсурдността на проекта и затова спечелиха умерено и умно от него за 3-ри мандата на власт??? Та затова и сега прехвърлиха отговорността на народа??? Бахти и гадовете...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”