Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Дилема за акция на мач?
Модератор: Paublo_Eskobar
- viktor_jor
- новобранец
Дилема за акция на мач?
Мач с каква акция бихте избрали, ако ловите на къси и средни дистанции (до 25м). Основно ловените риби са едра каракуда и шаран (до 3кг, с много редки изключения повече). Ваглери над 15гр досега не съм ползвал. Колебая се коя акция на изхвърляне би била най-удачна 5-15гр или 10-30гр.
- lif3house
- разбира нещата
Re: Дилема за акция на мач?
Взимай малката акция и си свиркай. Предимствата според мен са много повече в тази посока не забравяй и удоволствието.
- Dass
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз лично много рядко използвам плувки над 10-12 гр. - колкото може по-тънка линия и по-лека плувка.
С големите "балсамаци" се чувствам некомфортно и никога не са ми носили успех.
Така, че твърдо по-малката акция!

Така, че твърдо по-малката акция!

Всяко място и време "си сака фидеро", дет' са вика.

- SL1m
- новобранец
- Обратна връзка:
Дам, и аз съм за малката акция. 

- viktor_jor
- новобранец
По пътя на логиката и на мен ми се струва, че по-малката акция ще е по-удачна в случая. Но освен плюсове трябва да има и минуси. Да ама аз за такива в момента не се сещам и точно това ме притеснява. Какво губя при избор на по-малка акция?
Мощ и от там скорост!!viktor_jor написа:......Какво губя при избор на по-малка акция?
- viktor_jor
- новобранец
Да но в моя случай аз скорост не търся. А и по-малката акция ще мята по добре малки, фиксирани кристал ваглери в сравнение с по-голямата. Единственото което се сещам и буди притеснения у мен е държането на пръчката (най-вероятно ще е паралабилик или полу-параболик) при вадене на по-едри риби 3+ кг.
- SL1m
- новобранец
- Обратна връзка:
Няма какво да те притеснява държанието на пръчката, при по малката акция усещаш рибата по добре. И с нея има по малко късания като вадиш риба.
-
- вече хвърля и на тежко
Мачовете с параболичен строй са по-добри за едри риби, те добавят повече еластичност на линията и ще можеш да използваш по-тънко влакно, което от своя страна е задължително ако искаш да ловиш с леки ваглери.
Имаш ли някакви пръчки в предвид?
Имаш ли някакви пръчки в предвид?
- viktor_jor
- новобранец
Още съм в процес на избиране, но въпроса с акцията ми се появи като видях Daiwa Sr3 Match. До сега все гледах акции от рода 10-25, 10-30 и т.н. После като се замислих установих, че аз такива тежести няма да изхвърлям, а ще се въртя в диапазона 6-12 гр.
Строя на дайвата е полу-параболик ( Progressive mid action, ако го превеждам правилно) и е на примамливата цена от 176.00 лева.
http://www.daiwasports.co.uk/products/c ... match.html
http://www.masterfishing.bg/index.php?p ... hing_type=
Строя на дайвата е полу-параболик ( Progressive mid action, ако го превеждам правилно) и е на примамливата цена от 176.00 лева.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Хм... колега, тая дайва има ли я на 4.20?Не изглежда никак зле.viktor_jor написа:Още съм в процес на избиране, но въпроса с акцията ми се появи като видях Daiwa Sr3 Match. До сега все гледах акции от рода 10-25, 10-30 и т.н. После като се замислих установих, че аз такива тежести няма да изхвърлям, а ще се въртя в диапазона 6-12 гр.
Бързай бавно.
- viktor_jor
- новобранец
Само 3.90м 13ft
-
- вече хвърля и на тежко
Мисля че, това е добър избор само че варианта power. Със сигурност тежестта на изхвърляне не и е 10-30, най-много до 20гр. да е, но е мека пръчка и ще ти е кеф да ловиш с нея. С по-силният модел може би ще достигаш 25 метра дистанция.
Имай в предвид че не съм ловил с въдицата само съм я "клатил", моделът, който ти си харесал ми се стори неконтролируемо лигав
Имай в предвид че не съм ловил с въдицата само съм я "клатил", моделът, който ти си харесал ми се стори неконтролируемо лигав

- antivik
- кандидат преподавател
Акцията ти определя максималните грамове, които можеш да изхвърлиш със сопата, а за ваденето на големи риби факторите са много. Та щом не гониш големи дистанции и тежки ваглери, маай с по-малката акция и си свиркай 

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- vasko8008
- научил се да хвърля
И аз подкрепям по финните такъми но....... не веднъж ми се е налагало да издърпам рибата преди да е влязла в папура,а това с мека пръчка е доста по трудно.Затова трябва да прецениш в какви условия ще я ползваш.Не само дистанцията е важна понякога.Ако няма закачки взимам малката акция .Понеже нямам втори мач когато ми се налага да дърпам рибите по бързо и да ги водя аз,а не те мен използвам фидера.Той не е удачен за риболов на плувка но в екстремни условия на мен ми върши работа