Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Зарибяване с пъстърва
Модератор: sapuna
Зарибяване с пъстърва
Здравейте колеги,незнам дали мястото на темата е тук,ако има някакъв проблен ноля да бъда извинен.Та така,от доста време мисля да зарибя едно поточе с балканска пъстърва.Въпросът ми е ако може да споделите от къде мога да взема зарибителен материал от балканска пъстърва,по възможност да е край град Сливен понеже съм от този край и да ми кажете някакви ориентировъчни цени.Мерси предварително.
Re: Зарибяване с пъстърва
Рибарника в Тдвърдица, ама не знам телефона какъв е.
Браво колега за начинанието. 99% съм сигурен, че единственото място, където се развъжда Българска Балканска Пъстърва, с червените точки, е язовир Тошков Чарк. На останалите места или са взети от Тошков Чарк, или са само с кафяви точки /Brоwn Trout/ Това е пак вид Балканка, взета някъде от Европа, която се размножава у нас, но не е оригиналната нашенска. С нея също става да зарибиш, но с нашта е по-добре, а е и по-красива..
0896 675 677 – Урумов – това е управителят на язовир Тошков Чарк. Дават я с чували надути с кислород и издържа цял ден вътре в тях. Най-добре е да вземеш от най-малките – хем са ная-евтини, хем имат най-голям шанс да оцелеят.
Цената им до 15 май беше 10 стотинки без ДДС, след 15 май става 12 стотинки, а сега може и да е малко по-скъпа.
Взимаш няколко човека да разнасят рибите по реката. Чувалите се накисват във водата за 15-20 минути за да се темперира рибата и плавно да се изравни температурата на водата. Пресипваш чувала в кофи и всеки тръгва по реката, въоръжен с малко кепче за аквариумни рибки. В малките локви с неподвижна вода пускате по 5-6 рибки. Критерият е около 1000 рибки на километър от реката. Не пускаш рибки в големите вирове, защото някоя петниста бабичка може да ги излапа всичките докато се сафирясат.
ВАЖНО – внимаваш да не те гепят горските, защото това зарибяване е забранено. Пазиш документа за произхода и здравния статус на рибите, щото ако те хванат - това най-вероятно ще ти спаси задника.
Ако искаш да си законен – обаждаш са в ИАРА и пускаш рибите в тяхно присъствие. По този начин обаче всички ще разберат, а ИАРА догодина ще забрани реката и тя ще остане само за бракониерите.
Разнасянето е адско гърбене, но после кефът е уникален, за което ти завиждам. Успех в това благородно дело.
0896 675 677 – Урумов – това е управителят на язовир Тошков Чарк. Дават я с чували надути с кислород и издържа цял ден вътре в тях. Най-добре е да вземеш от най-малките – хем са ная-евтини, хем имат най-голям шанс да оцелеят.
Цената им до 15 май беше 10 стотинки без ДДС, след 15 май става 12 стотинки, а сега може и да е малко по-скъпа.
Взимаш няколко човека да разнасят рибите по реката. Чувалите се накисват във водата за 15-20 минути за да се темперира рибата и плавно да се изравни температурата на водата. Пресипваш чувала в кофи и всеки тръгва по реката, въоръжен с малко кепче за аквариумни рибки. В малките локви с неподвижна вода пускате по 5-6 рибки. Критерият е около 1000 рибки на километър от реката. Не пускаш рибки в големите вирове, защото някоя петниста бабичка може да ги излапа всичките докато се сафирясат.
ВАЖНО – внимаваш да не те гепят горските, защото това зарибяване е забранено. Пазиш документа за произхода и здравния статус на рибите, щото ако те хванат - това най-вероятно ще ти спаси задника.
Ако искаш да си законен – обаждаш са в ИАРА и пускаш рибите в тяхно присъствие. По този начин обаче всички ще разберат, а ИАРА догодина ще забрани реката и тя ще остане само за бракониерите.
Разнасянето е адско гърбене, но после кефът е уникален, за което ти завиждам. Успех в това благородно дело.
Благодаря за инфото колеги,ама тази на Тошов чарг ми идва бая далече...,повече си мисля за тая до Твърдица.Та ако някой има малко повече инфо за там или телефони,цени и т.н.ще съм благодарен
Точно. Балканската е Salmo trutta fario и я има само на Балканите, а кафявата е Salmo trutta lacustris като разликата е, че кафявата всъщност е морска пъстърва, която хвърля хайвера си в реки, подобно на сьомгата, но също така може да живее и за постоянно в сладководни басеини.pitcha написа:Браво колега за начинанието. 99% съм сигурен, че единственото място, където се развъжда Българска Балканска Пъстърва, с червените точки, е язовир Тошков Чарк. На останалите места или са взети от Тошков Чарк, или са само с кафяви точки /Brоwn Trout/ Това е пак вид Балканка, взета някъде от Европа, която се размножава у нас, но не е оригиналната нашенска.
Въпросът е, дали в жегите на лятото може да се зарибява с пъстърва, особено ако се вземе от студените води на Тошков чарк и се занесе на по-топло място. Някъде бях чел, че дори и след правилна климатизация, ако разликата в температурата на двата водни басина е голяма, до няколко дни рибките могат да умрат.
И аз доколкото знам трябва да се прави докъм 20 май или в края на септември ама не съм сигурен. Сигурен съм, че до средата на май няма никакъв проблем. Оцеляват и мърдат в реката в следващите години. Урумов ми беше казал, че както съм описал зарибяването - оцеляват около 30%. При идеални условия може и повече - но не много.
Трябва да се следи и прогнозата на времето - ако дават порои в следващата седмица след пускането на рибите - по-добре да се изчака.
Трябва да се следи и прогнозата на времето - ако дават порои в следващата седмица след пускането на рибите - по-добре да се изчака.
-
- фен клуб-скобар
Аз също искам да попитам по темата да ли има опция да испратат пъстръвките с куриер и дали ще оцелеят в малка рекичка която почти спира на места през сухия сезон 

- maranzika
- сериозен играч
Re: Зарибяване с пъстърваpluto_cs
Ако водата спира да тече лятото,хич не си играй да зарибяваш с балканка!
Иначе колега pluto_cs,имаш ЛС.
Иначе колега pluto_cs,имаш ЛС.

Говорили сме си в риболовен клуб Балканка, че ако се съберат повече мераклии - наесен може да организираме едно ходене до Тошков Чарк с някой бус, да го натъпчем с риби в чували и да тръгнем обратно. На връщане минаваме през Пазарджик - оставяме риби за тях и за пловдивчани. После до подбалканския път - накъде при Пирдоп - оставяме за тия от целия подбалкански регион. Прескачаме планината и оставяме за троянци, севлиевци и др., после към Враца - за тях и за монтанци и т.н.
За целта трябва да се съберете всички мераклии от един район и да влезете във връзка с клуба. Или просто да си пратите координатите - ние ще ви свържем. Да си съберете парички - може и касички в риболовните магазини. Минималното количество е хиляда бройки - толкова се събират в един чувал. После всеки си грабва чувала - и хоп на реката, която иска да зариби тайно от всички.
За целта трябва да се съберете всички мераклии от един район и да влезете във връзка с клуба. Или просто да си пратите координатите - ние ще ви свържем. Да си съберете парички - може и касички в риболовните магазини. Минималното количество е хиляда бройки - толкова се събират в един чувал. После всеки си грабва чувала - и хоп на реката, която иска да зариби тайно от всички.
pitcha написа:Браво колега за начинанието. 99% съм сигурен, че единственото място, където се развъжда Българска Балканска Пъстърва, с червените точки, е язовир Тошков Чарк. На останалите места или са взети от Тошков Чарк, или са само с кафяви точки /Brоwn Trout/ Това е пак вид Балканка, взета някъде от Европа, която се размножава у нас, но не е оригиналната нашенска. С нея също става да зарибиш, но с нашта е по-добре, а е и по-красива..
.
Колега, на 100% бъди сигурен, че си написал неверни, подвеждащи неща в тези 5-6 реда.
Благодаря зя забележката. Загубих доста време за проучване на въпроса, та затова се забавих.Д-р Флекс написа: Колега, на 100% бъди сигурен, че си написал неверни, подвеждащи неща в тези 5-6 реда.
Някои грешки са очевидни.
1. Тошков Чарк не е единственото място – това е 100% сигурно. Развъждат балканска пъстърва и Тетевенско – вила Червен, откъдето потвърдиха, че е от нашенската с червените точки. Обаче малко бройки и бързо свършват /в момента няма/. Също и в Триград /непотвърдено/.В Твърдица, Пещера и Осенов Лаг/около Своге/също е обявено, че има, но не знам дали нямат само с кафявите точки и дали имат в момента. Сигурно пропускам още, а има и рибарници, които са гледали, после са спрели, а сега не знам.
2. Тая с кафявите точки е вид пъстърва, а не вид Балканка – груба грешка от моя страна, станала по невнимание и от бързане.
3. С нея не е добре да се зарибява, освен ако реката не е абсолютно умъртвена, а и тогава си е по-добре да е от нашенската..
4. Имам съмнения и по още един въпрос, ама отговорът ще се появи чак догодина – тогава, като съм сигурен - ще пиша пак.
Всъщност най-много време загубих за да проуча основанията на хората, които се обявяват против зарибяването на реките с балканска пъстърва, за което е изписано доста в други форуми. Дълго време не можех да го разбера това.
Тази позиция основно е базирана на английски публикции, в които има наблюдения и върху други европейски държави. В Норвегия, Швейцария и Финландия зарибяването с рибки, изкуствено отгледани във ферми, е забранено. Също и в Дания, освен ако е доказано, че наличните в реката риби не се размножават по естествен път. Също и в Швеция – освен ако няма никави риби в реката. Не знам как се пускат линкове, затова съм копирал най-важното.
ENVIRONMENT AGENCY BROWN TROUT STOCKING REVIEW 2007/8
REVIEW OUTCOME AND SUMMARY OF CONSULTATION RESPONSE
1. Purpose
Last year we reviewed our brown trout stocking policy. This document sets out the outcome of this review; summarises the key issues raised during the public consultation; how we have used these (including our response to many of the questions raised); and the next steps to implement this change.
2. Background
Our National Trout & Grayling Fisheries Strategy raised questions about the impact on wild brown trout stocks of around 700,000 farmed brown trout which are stocked into English and Welsh rivers each year by fishery owners and angling clubs to support angling. To address this, in 2003 we capped the number of fertile brown trout (known as “diploids”) being stocked whilst we carried out further research into genetic and other effects.
The research (listed in Appendix III on page 19) demonstrated no apparent impact of stocked fish on wild fish from competition or predation. However, the peer review of over 300 papers across Europe concluded that hybridisation poses a risk that the offspring have a lower ability to survive and reproduce successfully. Whilst the level of fish farm genes in wild stocks exposed to stocking is highly variable and often low (less than 25%) it remains a concern.
В превод основното е, че пуснатите риби не са конкуренция на дивите, но смесването на гени, макар и с малка степен на вероятност може да доведе до по-малка способност за оцеляване и репродуктивност на поколението. Това предизвиква загриженост у англичаните. Не можах да разбера колко големи са пусканите риби, които са наблюдавани, но има вероятност да са били по-големшки, щото са пускани основно за подкрепа на риболова.
Във всички случаи при тия изследвания става дума за реки, в които има доста от дивите риби. И става дума за кафявата пъстърва.
Мойто лично мнение е, че ние се намираме в ситуация подобна на изключенията в Дания и Швеция. Не е идентична, щото при тях вероятно няма бракониери и други нарушители.
В България има огромен и положителен опит по зарибяване на планински реки с Балканка – най вече защото има огромен опит и в обезрибяването на същите реки - за съжаление. Като мине токът и особено хлорната вар......., та даже и някой „майстор” с въдица....
В много реки единствените риби, които мърдат са от зарибявания в предишни години. Мойте наблюдения са, че рибите си се размножават безпроблемно и даже май се кефят, но ще продължа да проучвам въпроса и да докладвам по него. Даже един старец ми разказа, че е гледал как женската хвърля хайвера, а мъжкият прогонва няколко дребосъка, които налитат от всички страни за да лапат. Той твърдеше, че мъжкият не се справял особено, ама природата си знае най-добре.
Та според мен въпросът у нас седи така:
Дали да си имаме тотално умъртвени реки, или да си пускаме риби /от най-малките/ и да ги съживяваме от време навреме. Можем да пускаме и в реки, в които единствените риби са от предишни зарибявания, ама не е особено смислено, щото те излапват новите. По начало изборът на река, която да се зариби е доста сложна работа и се съобразява с много неща. Някой път може да споделя известен опит по тоя въпрос.
Като се справим с бракониерството и „месарщината” /май и аз съм от тях, ама работя по въпроса/, може да променим мисленето, хем тогава ще имаме повече опит и наблюдения. Щото у нас рибите са различни, реките също, па и хората.
Предварително благодаря на всеки, който сподели още информация по тоя въпрос.
Ебаси как внимавах във всеки ред – да не сбъркам пак, ама съм спокоен, че има кой да ме поправи.
-
- фен клуб-скобар
Колеги може ли още малко инфо по темата?Като например кой сезон е наи-добър за зарибяване и как да се избегнат нападенията от по стари риби?Водоема който смятам да зарибим е краи Перник ето защо също ме интересува от къде най близо може да се вземе зарибителен матерял,интересуват ме риби,който могат да се саморазвъждат след пускането им 

Сега и да искаш няма как да стане. Рибите сега са хвърлили хайвера и готови за зарибяване рибки ще има напролет.
Ние, от Клуб "Балканка" със сигурност ще организираме поне едно зарибяване тогава и не е проблем да ти докараме поне до София рибки.
Ние, от Клуб "Балканка" със сигурност ще организираме поне едно зарибяване тогава и не е проблем да ти докараме поне до София рибки.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- фен клуб-скобар
Много полезна статия!Значи зарибяване ще има остава предложението на кърцатаpitcha написа:http://balkanka.bg/index.php?option=com ... &Itemid=64