Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.
Според мен, основния проблем идва от това, че колегата Вид гледа на нещата едностранчиво и категорично, което е нормално за по-"пресен" спинингист, а Petur60 разполага с несравнимо повече опит и на тази основа се получават известни колизии и разминавания.
За себе си просто мога да кажа, "аз знам, че нищо не знам"...
За себе си просто мога да кажа, "аз знам, че нищо не знам"...
Последно промяна от Мунчо на Съб Яну 19, 2013 3:17 pm, променено общо 1 път.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- учете се от него
Колега Jettronix, виж това филмче- в него е показано достатъчно нагледно снарядяването на големи силикони; това е точно във връзка с моя монтаж по-горе, в който фактически с пружинката и допълнителното телено рамо към главата, куката се изнася достатъчно назад към средната част на шада и се илиминира монтирането и на втора тройка(за по естетично):
А следващото филмче е по-скоро към този последния монтаж и какво прави тази тройка там, като едновременно отговаря и на въпроса ти по-горе в темата, дали може да се ползват силиконите без утежнение и как:
п.п. между другото, аз не съм съвсем начинаещ в "силиконките"- ползвам ги от 1998 г(Оризаре, Оризово, Пясъчник, Копринка...), но с прекъсване от 2005/6 г, до сега..

п.п.п. ако на някой нешо не му е ясно с руския, да пита,,,
А следващото филмче е по-скоро към този последния монтаж и какво прави тази тройка там, като едновременно отговаря и на въпроса ти по-горе в темата, дали може да се ползват силиконите без утежнение и как:
п.п. между другото, аз не съм съвсем начинаещ в "силиконките"- ползвам ги от 1998 г(Оризаре, Оризово, Пясъчник, Копринка...), но с прекъсване от 2005/6 г, до сега..

п.п.п. ако на някой нешо не му е ясно с руския, да пита,,,

Благодаря Бачо, ще ги изгледам с удоволствие 

-
- учете се от него
Колега, ти не беше ли плуФкар бре напоследък...също като мен!??Мунчо написа:.......................За себе си просто мога да кажа, "аз знам, че нищо не знам"...

Последно промяна от Бачо Илия на Съб Яну 19, 2013 2:06 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
Бачо Илия написа: ....
Този монтаж според мен си има редица сериозни предимства в определени ситуации!![]()
Като изключим, разбира се, риболова в закачки от типа на дънери и коренища, където го смятам абсолютно неприложим, както и по-голямата част от монтажите с двойни куки, а и тези с джиговите глави, мисля че монтажа е подходящ при риболов с по-големи шадове и голяма вероятност от странична атака на силикона; предимството е че куката е изнесена достатъчно назад(а може да бъде и с по-малки размери), за да отрази атаката с някое от свободните жила и то при пълна свобода на движенията на примамката. .....
Ще ти опонирам,Бачо,за да върви разговора през скучния януари..

Излишно се притесняваш за ,,недостатъчното,, изнасяне назад на куката.Виждам,че си показал 4-инчовият Шейкър,което обърнато в сантиметри е точно 11.43см. Съществено по-големият брой удари и от бяла риба,и от щука,са в първата една трета от дължина на примамката,сиреч в ,,главата,,. Крайностите могат да бъдат както съвсем ,, в главата,, - празни кълванета и следи от зъби по чебуратора(джиг-главата) ,така и леки щипвания,подръпвания на опашката. И при двете крайности тоя калпав китайски тройник ,дето си монтирал ,няма да ти сработи,само ще събираш боклук по дъното. Та при обща дължина от 11.5см на въпросният шад ,едната трета идва на около 40мм от началото на силикона. Тези 40мм могат да се ,,покрият,, с кука 3/0 с дължина на стеблото 35мм,а още по-добре с кука 4/0 с дължина на стеблото 40-45мм ,наляти в подходяща по форма джиг-глава,примерно shad style или bullet или дори класическа round тип глава с яка.
При монтаж с джиг-глава и кука ,чието жило е позиционирано на 35-45мм от началото на шада,ще реализираш успешно повечето от уверените кълванета,а и силикона ти работи практически с цялата си дължина.С две думи,позициониране на куката в средата на (сравнително) голяма примамка е неправилно. Ако попадна в условия на капризни риби,който пощипват само края,опашлето на примамката,то аз бих слязал на долният размер Шейкър 3.25",пред това да пускам стингер на 4-инчовия или дори,бих сменил кардинално типа джигова примамка и/или използваните глави.
Относно качеството на използваните куки в джиг-главите и монтажите.От тях зависи до голяма степен реализацията на кълванетата и трябва да се подбират грамотно. Определям ги като два типа - ,,оборотни,, и ,,качествени,, .Оборотни са примерно Eagle Claw,Matsuo и други в този ценови клас, качествени са Гамакацу,Оунър.
Китайският тройник на твоя шад не е нито оборотен,нито качествен,само ще те подведе при хубава риба.Хвърли го днес и си спести негативните емоции утре.

-
- учете се от него
Е.... за тройките писах че ги смъкнах от едни 100-годишни поводи за щуки, колкото за онагледяване и коментари на "пружинките; естествено ще ще ги подменя с нещо по-прилично(оунъри, например); и без това скоро мисля да си навържа десетина "драшковича" и 5-6 "павловци и шчербаковци, та покрай тях ще оправя и тройките за силиконки....
п.п. благодаря за мнението, ще ми е от полза като начинаещ в новата ера на джига!
п.п. ето и снимка на някое и друго монтажче- в лявата колонка са с двойни куки, в дясната с джигови глави; силиконките са на Релакс, Манс, Орка и Бъркли:

п.п. двойните куки са на Izumi, пък офсетните по-горе в темата са VMC!??

п.п. благодаря за мнението, ще ми е от полза като начинаещ в новата ера на джига!

п.п. ето и снимка на някое и друго монтажче- в лявата колонка са с двойни куки, в дясната с джигови глави; силиконките са на Релакс, Манс, Орка и Бъркли:

п.п. двойните куки са на Izumi, пък офсетните по-горе в темата са VMC!??

-
- вече хвърля и на тежко
Трябва да призная, че недолюбвам предлагания в бг асортимент на двойни куки.
Защото разнообразие просто няма.
Понастоящем всичко се свежда до единствен модел двойни куки, каквито са ползвани в лявата колона, на най-горните две чебурашки, а именно:

Резултатът е , че примамката получава неестествено огъната форма, като тази на най-горните две чебурашки.
Това огъване се получава от прекомерната дължина на рамото на куката, а и то си е налисано XL.
Може и с три X и накрая L , но цената там е друга.
Моите предпоитания са към вид на куките , които се полват в класическата руска школа, а именно :

Правя допълнителни намотки от тел върху двойника, прекарвам телта през примамката и оформям ухо, към което да се захване сплит-ринга.
С подходящ размер от този вид двойник покривам и очакването за удар
Понастоящем всичко се свежда до единствен модел двойни куки, каквито са ползвани в лявата колона, на най-горните две чебурашки, а именно:
Резултатът е , че примамката получава неестествено огъната форма, като тази на най-горните две чебурашки.
Това огъване се получава от прекомерната дължина на рамото на куката, а и то си е налисано XL.
Може и с три X и накрая L , но цената там е друга.
Моите предпоитания са към вид на куките , които се полват в класическата руска школа, а именно :
Правя допълнителни намотки от тел върху двойника, прекарвам телта през примамката и оформям ухо, към което да се захване сплит-ринга.
С подходящ размер от този вид двойник покривам и очакването за удар
,правилността на което пък е емперично доказана....в първата една трета от дължина на примамката
-
- учете се от него
Ясно, къде бил ключа за бараката; това вероятно не би се получило така(куките на първите две снимки са 7 см, шадовете 10.5 см), ако куките не бяха със запоени цеви и се монтират една по една, ама не можах да намеря и такива куки.Petur60 написа:..................................
С подходящ размер от този вид двойник покривам и очакването за удар,правилността на което пък е емперично доказана....в първата една трета от дължина на примамката

п.п. още две учебни филмчета от същия сериал:

Последно промяна от Бачо Илия на Съб Яну 19, 2013 5:08 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
Petur60 написа:Трябва да призная, че недолюбвам предлагания в бг асортимент на двойни куки.
Понастоящем всичко се свежда до единствен модел двойни куки, каквито са ползвани в лявата колона, на най-горните две чебурашки ....
Тук се чувствам просто длъжен да ти опонирам и на тебе..

Вярно е,че двойниците за рибките Изуми са с твърде дълго стебло и доста те ограничават,
ако решиш да ги монтираш на други силикони,но.. Още на първо четене се сещам поне за три варианти за други двойници,купени у нас през последните години,а именно..
(Степенувани отгоре-надолу по вероятност да ги намерите,щото не съм ги купувал вчера..)
* Лоди от магазина в безистена на ,,Трапезица,, най-вероятно и сега поддържа двойници Owner в размери от #2 номер до 2/0 . Наистина,цената им е леко височка,но все пак са качествена японска кука, с нормално по дължина стебло и влизат във всякакви монтажи.
*Имам спомен,че и Бент предлагаха преди няколко години двойници на Канел в оборотните размери от 2-ри номер до 2/0 ,цената им беше по-ниска от Оунър,но не знам дали сега има в наличност.
*Третият вариант,който ми се върти в ума е един мухарски двойник на VMC,който в размер #4-ти номер ми влиза силно в работа и последно го намерих при Орозов. Първо ми стъпваше на около 50 ст,но последната година отскочи резко на 70+ ст.,но какво да се прави..оскудация,татьоо..

*А..сетих се и,че веднъж попаднах на цяла кутийка с двойници Golden Lion 2/0

Та така,намират се двойници и у нас,но се иска човек да порови по-упорито.

-
- учете се от него
Ами поводите за щуки- какви, колко дълги и как ги свързвате в двете посоки; аз имам поне 5-6 налични варианта но не съм наясно какви са последните тенденции в това отношение? 
п.п. става дума за целеви риболов на щуки, а не "ако клъвне случайно"...и т.н.

п.п. става дума за целеви риболов на щуки, а не "ако клъвне случайно"...и т.н.

-
- ще става разбирач
Аз съм старомоден,Бачо,още не съм намерил нещо по-добро (и евтино) от добрата стара струна #2-ка. Струва левче и от една си връзвам 4 повода по 20 см,долу само карабинка,а горе малка халкичка посредник.Ако линията ми е 15 либри и нагоре,може и без халкичка.
С проста и добре направена струна се борят успешно всички щуки,дето плуват из нашите оскубани водоеми.
С проста и добре направена струна се борят успешно всички щуки,дето плуват из нашите оскубани водоеми.
-
- вече хвърля и на тежко
Приемам забележката за двойниците, трябва си усърдие в търсенето и вероятно затова изпадам в ситуация без избор 
За протокола да отбележа, че поводите от струна на китара стават така:

Аз също ползвам основно поводи от струна.
А ето и един примерен и доста функционален повод :

За отбелязване е, че от едната страна е направена неразглобяема връзка, докато от другата е навита тел (пружинна тел) на спирала, във форма като пружинка от химикал.
По този начин с малко въртене "пружинката" се изхлузва нагоре по повода и риболовецът има възможност да си замени примамката.
Подобно въртене пък рядко се удава на рибата и така имате повод с доста добра надеждност.

За протокола да отбележа, че поводите от струна на китара стават така:

Аз също ползвам основно поводи от струна.
А ето и един примерен и доста функционален повод :

За отбелязване е, че от едната страна е направена неразглобяема връзка, докато от другата е навита тел (пружинна тел) на спирала, във форма като пружинка от химикал.
По този начин с малко въртене "пружинката" се изхлузва нагоре по повода и риболовецът има възможност да си замени примамката.
Подобно въртене пък рядко се удава на рибата и така имате повод с доста добра надеждност.
Баш така стават!
Подкрепям Митко - и в момента от "Бент" предлагат двойници на "Канел" от посочения от колегата Петър тип - с късо рамо и без запояване(или поне предлагаха преди няколко месеца, когато си купих половин кутия). Ако е необходимо, мога да посоча коя серия са. При "Орозов" също се предлагаха подобни куки, но при тях общата дължина бе по-голяма при еднаква номерация, което не е непременно недостатък, разбира се.
За мен допълнително предимство при този модел, често използван в близък вид от руската школа, е, че позволяват да се променя ъгъла между жилата - от около грубо 120 градуса фабрично, до по-малук, което позволява плътно да обхваща примамката.
п.с. Освен поводи от струна, интересно и евтино решение е тел от т.нар. "полеви кабел" с абревиатура ВКШ. Диаметъра е 0.20 мм, което е по-малко от класическата струна номер 2, използвана за тази цел, но за по-фин джиг е добър избор. Кабела има шест стоманени жила и е прекрасен бюджетен избор - материалът е много жилав и пластичен.
Подкрепям Митко - и в момента от "Бент" предлагат двойници на "Канел" от посочения от колегата Петър тип - с късо рамо и без запояване(или поне предлагаха преди няколко месеца, когато си купих половин кутия). Ако е необходимо, мога да посоча коя серия са. При "Орозов" също се предлагаха подобни куки, но при тях общата дължина бе по-голяма при еднаква номерация, което не е непременно недостатък, разбира се.
За мен допълнително предимство при този модел, често използван в близък вид от руската школа, е, че позволяват да се променя ъгъла между жилата - от около грубо 120 градуса фабрично, до по-малук, което позволява плътно да обхваща примамката.
п.с. Освен поводи от струна, интересно и евтино решение е тел от т.нар. "полеви кабел" с абревиатура ВКШ. Диаметъра е 0.20 мм, което е по-малко от класическата струна номер 2, използвана за тази цел, но за по-фин джиг е добър избор. Кабела има шест стоманени жила и е прекрасен бюджетен избор - материалът е много жилав и пластичен.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- учете се от него
Явно трябва да си потърся някоя и друга струна, както и ВКШ. А тези от преплетени тънки метални нишки не стават ли? Имам един много фин и гъвкав Quantum 1X7 24 libri(на ролка 25м) и метални тръбички към него за захващането, вместо с навивки. Имам и 7х7(49 нишки), ама той идва доста по дебел и май няма да е подходящ!??
Имам и няколко вида поводи, комбинация от метални, кевларени и други нишки, също доста финни и гъвкави, но първото на Куантум ми се вижда най-подходящо(от това с което разполагам в момента).

Имам и няколко вида поводи, комбинация от метални, кевларени и други нишки, също доста финни и гъвкави, но първото на Куантум ми се вижда най-подходящо(от това с което разполагам в момента).

-
- вече хвърля и на тежко
Надолу следва кратък списък на имената на често използуваните джиг глави с единични куки.
Разбира се, без претенции, че обхваща изцяло многообразието им - както на известните, така и на все още неотлятите поради неосъзнатите потребности на риболовците.
Затова и тази област се променя доста динамично и е открита за всякакви импровизации.
Последното пък важи с голяма сила и за джиговия риболов като цяло.

a) - "кръгла" (Round)
б) - "ръгби / футболна" (Football)
в) - "търнокоп"(Digger)
г) - "поклащаща се" (Wobble)
д) - “трептяща” (Flicker)
е) - "рибешка глава" (Fish head)
ж) - "сплескана" (Pressed)
з) - “куршум” (Bullet)
и) - “плъзгаща се" (Swimming)
к) - “лъжица" (Spoon)
л) - “банан” ( Banana)
м) - “Ери" (Erie)
н) - “подкова" (Stand Up)
о) - "тип ъп" (Tip Up)
п) - “наклонена" (Fathead)
p) - “конска глава”
Разбира се, без претенции, че обхваща изцяло многообразието им - както на известните, така и на все още неотлятите поради неосъзнатите потребности на риболовците.
Затова и тази област се променя доста динамично и е открита за всякакви импровизации.
Последното пък важи с голяма сила и за джиговия риболов като цяло.
a) - "кръгла" (Round)
б) - "ръгби / футболна" (Football)
в) - "търнокоп"(Digger)
г) - "поклащаща се" (Wobble)
д) - “трептяща” (Flicker)
е) - "рибешка глава" (Fish head)
ж) - "сплескана" (Pressed)
з) - “куршум” (Bullet)
и) - “плъзгаща се" (Swimming)
к) - “лъжица" (Spoon)
л) - “банан” ( Banana)
м) - “Ери" (Erie)