Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.
Кхъммм , можело значи темата да тръгне в правилната посока
Закачвам я отгоре
пп - кур бате баница
Нещо ми се губят час от инструментите
Аслъ как при адаша , колега модератор , в един друг форум .

Закачвам я отгоре

пп - кур бате баница

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Епа кат си един таков разфрълян,как нема да ти се губат.Павел Иванов написа:Кхъммм , можело значи темата да тръгне в правилната посока![]()
Закачвам я отгоре
пп - кур бате баницаНещо ми се губят час от инструментите
Аслъ как при адаша , колега модератор , в един друг форум .
Иначе темата става мн интересна,и малко само кат загрее викам да призова Кърцата,да ми покаже нагледно как става.Ся ще се заредя с голямо количество силикон и след месец два почваме.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

-
- вече хвърля и на тежко
Какво трябва да се взема в предвид при избора на главата както отделно за нея , така и комбинирано с примамката ?
1. Най-важното нещо е теглото на самата глава.
Теглото има голямо влияние върху дълбочината на проводката и далечината на замятане. Обикновено се използват глави от 1 до 30 гр, понякога дори повече, основно при течение.
2. Главата, гледайки картинката , е ясно , че сама може да се придаде допълнителна игра на примамката в зависимост от формата си.
Такива модели имат увеличено челно съпротивление, скосявания в различни равнини , различни наклони, оформени при леенето и др. , които придават допълнителни пулсации на примамата както при водене, така и в покой. Имайте в предвид, че обтекаемите форми не предизвикват допълнителба игра, както и това, че лопатката на воблер е обикновено пластмасова не защото само с такава лопатка той има игра - формата придава играта при движение, а не вида материала.
3. Главите с обтекаема форма летят най-далече, примери: : а ) - " кръгла, ", к ) - "лъжица", л ) - "банан".
4. В зависимост от наклона на предната част на главата, глави с едно и също тегло може да достигат по-бързо или по-бавно определена дълбочина.
Например, някои от главите (в ) - "търнокоп" и т.н.) достигат определени дълбочини по-бързо при движение, тъй като вида на главата провокиеа натиск върху нея и ефекта е подобен на този , който се получава при проводка на плуващ воблер - и главата и воблера потъват благодарвние на наклона на лопатката / главата . Всичкото това трябва да се отчита при избора на вид на главата, която ползваме.
5. Важна роля играе и това, как е насочено жилото на куката при достигане на дъното - джиговия рибилов е основно риболов в придънния слой.
Вижда се, че има форми на глави, при които жилото би се закачило в закачка на дъното доста по-трудно от глави с други форми. Тук разбира се имат място и различни предпазители от закачване - както такива, поставени на главата, така и такива, предлагани от примамката , като например силиконите на Орка от снимите на Бачо Илия.
И не само това - някой глави са създадени именно за работа в придънния слой и това е ясно изразено - м ) - "Erie", н ) - "Stand Up", о ) - "Tip Up" .
6. Трябва да се държи сметка и за това, къде върху главата се намира отворът за закачване на вирбела.
Тук моментът е малко тънък - в зависимост от разположението на отвора за закачване на вирбела зависи и как примамката се движи по време на оборот/обороти на макарата и последващото потъване на главата когато движението на макарата прекъсне. Важно е как поътват примамките, много е важно - това е моментът, когато рибата усеща доколко естествена е примамката на база доколко естествено тя се движи / плува. Отделно - колко бързо потъва примамката ( колко бързо се определя не само от тежестта на главата ) и доколко тази скорост е "естествената" скорост, с която реалните рибки, рачета, жабки, пиявици и т.н..се придвижват/плуват/ потъват.
...и други такива работи

-
- учете се от него
И аз като оная приказка за "старата къща", взех че поразрових малко някои позабравени неща из нас и на първо четене ми изкочиха 4 комплекта от по три повода- за 4.5, 6.0 и 10 кг и съответно 20, 25 и 30 см; меки, метални, оксидирани и много доближаващи се според мен до необходимото; едноврененно с това "изскочи" и щадящата ми пуристка канджа(правена от разкалена кука 10/0), с която рибите се хващат за устата а не през корема и е пригодена за телескопична дръжка на кеп със стандартна резба:
Малко след това открих и няколко пакетчета оливети- 3.0, 4.0, 5.0 и 8.0 гр, които прекрасно ще влезнат в употеба при правенето на монтажи от типа "Тексаски" и "Каролина"; всъщост аз ползвам такива вместо поплавак "салтарело" при риболов на костури на симеончета със сбирулино; от онез специалните(и скъпи) оловца за "каролина" все още не са ми попадали, но си мисля че правилно подбраните като форма и грамажи оливети, също стават:

Поразгледах готовите поводи и тунинговах единият, като скрих двата клупа и обездвижих вътрешните уши на вирбела и карабинката от към повода, с къси термосвивами тръбички; мисля че така е по-правилният им вариант!??

п.п. намерих и още доста неща, ама те не са точно за тази тема...

Малко след това открих и няколко пакетчета оливети- 3.0, 4.0, 5.0 и 8.0 гр, които прекрасно ще влезнат в употеба при правенето на монтажи от типа "Тексаски" и "Каролина"; всъщост аз ползвам такива вместо поплавак "салтарело" при риболов на костури на симеончета със сбирулино; от онез специалните(и скъпи) оловца за "каролина" все още не са ми попадали, но си мисля че правилно подбраните като форма и грамажи оливети, също стават:

Поразгледах готовите поводи и тунинговах единият, като скрих двата клупа и обездвижих вътрешните уши на вирбела и карабинката от към повода, с къси термосвивами тръбички; мисля че така е по-правилният им вариант!??

п.п. намерих и още доста неща, ама те не са точно за тази тема...

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Един "мой" монтаж с тройки ,видян от нейде
Добър е за сравнително чисто и меко дъно ,щото много се закача и после ползваш оня лаф "Добре че куките ми бяха маркови ,та се изправяха "

http://media.snimka.bg/8419/023092977.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/8419/023092977.jpg?r=0
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- вече хвърля и на тежко
Оливетките според мен не са удачни за "тексас" поради разпределението на масата. в оливетката.
Очаква се примамката да потъва с носа / главата надолу, а разпределението на масата в оливетката е такова, че не тънката част на оливетката е най-тежката, предполагайки, че тежката част на оливетката ще е откъм куката.
Макар и скъпи, куршумообразните утежнанения са наистина по-добрият избор за тези монтажи.
Вероятно и други колеги при желания ще споделят своя виждания и опит в тази област.
Очаква се примамката да потъва с носа / главата надолу, а разпределението на масата в оливетката е такова, че не тънката част на оливетката е най-тежката, предполагайки, че тежката част на оливетката ще е откъм куката.
Макар и скъпи, куршумообразните утежнанения са наистина по-добрият избор за тези монтажи.
Вероятно и други колеги при желания ще споделят своя виждания и опит в тази област.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
А малко инфо и схеми на wacку rig и тексас ще покажете ли.А и кой за кога е удачен?
Tell people there’s an invisible man in the sky who

- ivelin_1976
- разбира нещата
Колеги, я споделете как си подбирате грамажа на джиг главата спрямо дълбочината на която се лови!
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- вече хвърля и на тежко
Здравейте колеги. То, като е тръгнало на питане да ви попитам
и аз нещо. А то е следното.Как си съхранявате силиконите?
По рано в темата Бачо Илия показа над 10-ина монтажа на си-
ликони и шадове. Но питам се къде ги монтира? На място, пре-
ди риболова или по домашному. Виждал съм кутий на колеги
пълни със силикони шадове който са пряко изложени на атмо-
сферните условия.Било слънчеви лъчи или -ови температури.
Те, че не са ефтини го знаеме всички.
P.S. То моето питане може да развесели доста от вази
ама споделете.
P.S. То моето питане може да развесели доста от вази

ама споделете.
Отговарям на въпроса. Разполагам с около 200 силиконови примамки. Всеки вид и цвят, независимо дали са по един, два, три или двадесет броя- в отделен найлонов плик. И всички заедно в друг плик. Така си мисля, че се съхраняват най-добре, а и не се оцветяват един друг. Относно монтажите-тази година риболовът е динамичен, т.е. успешните цветове се променят непрекъснато и затова съм си приготвил над двадесет готови монтажа, за да мога да ги сменям непрекъснато. Иначе казват, че цветът нямал значение.ionko topalov написа:Здравейте колеги. То, като е тръгнало на питане да ви попитам
P.S. То моето питане може да развесели доста от вази![]()
ама споделете.

Колега, освен дълбочината има още много други фактори- скорост и посока на вятъра, вид и дебелина на влакното, вид на главата, вид и размер на примамката и разбира се, не на последно място е важно с каква въдица ловим и по какъв начин водим. Сам ще разберете какво ви трябва. За риболов от лодка в язовирите през зимата- между 15 и 20 гр., рядко повече.ivelin_1976 написа:Колеги, я споделете как си подбирате грамажа на джиг главата спрямо дълбочината на която се лови!
-
- учете се от него
Относно съхранението- колегата го е написал по-горе, а аз само ще добавя, че кутиите в които се съхраняват(със или без найлонови пликчета), също трябва да са само и единствено също от найлон(полиетилен, като на моите снимки по-горе). Ако са от друг материал(ПВЦ и подобни), силикона залепва и оцветява кутията. Тия "марковите" от подобни материали са за воблери, блесни и аксесоари за спининг...

п.п. ако са в найлонови пликчета, няма проблем да са във всякакви кутии!

п.п. ако са в найлонови пликчета, няма проблем да са във всякакви кутии!

-
- учете се от него
Според наш, много известен капацитет в този риболов, това е по принцип като тегла на главите, съобразно дълбочината:ivelin_1976 написа:Колеги, я споделете как си подбирате грамажа на джиг главата спрямо дълбочината на която се лови!
....................................Ето някои примерни данни- при каква дълбочина, какви по грамаж джиг глави се използват. Посочените данни са за стоящи води; за река главите може да са малко по-тежки:
3-4 метра: 5 до 12 грама
4-7 метра: 14 до 20 грама
7-10 метра: 17 до 24 грама
над 10 метра: 20 - 28 грама
Тези характеристики важат за риболов в стояща вода, при липса на насрещен вятър. Вятърът е големият враг на джиг спининга, защото трудно се контролира движението на примамката и не винаги се отчита кълването на рибата. При риболов в река Дунав можем да използваме и по-тежки джиг глави, за да имаме възможност да контролираме примамката. Тук нещата отиват към т.н. heavy джиг. В отделни участъци с дълбоки дънни ями и силно течение може да се наложи използване на джиг глави с тегло 30, 35, 40 грама. Имайте предвид и силата, и посоката на вятъра при замятане и водене на примамката.

- Vid
- кандидат преподавател
Павка, това ли е правилната посока? Цитати на разни "светила" в спининга и копи-пейст на снимки на монтажи и филмчета от нета? Откак спрях да пиша-споря с колеги тук тя отишла у дерето.... Че даже най големия ми противник тук и рибар с голям опит Petur60 няма едно автентично мнение освен копирани разни извадки от нета? Да не ги помествам отново тук, щото като мод можеш да видиш кой откъде и кВо копира.Павел Иванов написа:Кхъммм , можело значи темата да тръгне в правилната посока
Може да съм аматьор в този риболов, но поне все де съм изказал е единствено продиктувано от личния ми опит в този риболов, а дали е вярно или не е отделен въпрос.
Навремето когато егоиста пусна темата, му предложих да гледа руски филмчета, а той ми отговори че не знае руски.... и темата се заформи от тип- споделяне на личен опит, сега гледам се е изродила и станала споделяне на световен опит...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- научил се да хвърля
На теб това какво ти пречи
Ние българите ли станахме най-добри в спининга та да отричаме световния опит.Гледай тогава Върхара и Белополски.Пълна скръб бяха ,скоро ги гледах и умрях от смях да гледам как показват как се води силикон и как се монтира

На риба като на война.