Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум

Единични куки без контри при риболов на пъстърва
Модератор: Кърцата
Re: Единични куки без контри при риболов на пъсътрва
Айде сега и тоя!starlight написа:Забелязвам обаче, че халките са една идея по-големи от колко би трябвало.
Поне аз така мисля де....
Халките били големи? По-големи, отколкото трябвало...?
Странна работа - сички зяпат и дават акъл. И чакат инфо...
Той мислел...
Вместо де мислиш - вземи ги смени ти с по-малки, бре! На тринайсе воблера и пет-шест блесни за два часа – и после ела да си говорим. Верно че с твойте компютърни пръсти може и да е възможно, ама ела с мойте пръсти да ги смениш - да те видя. Като хванеш халкичката – въобще не се вижда къде е началото и къде – края.
Използвах три вида клещи и един специален и много остър нож за леко разчекване на халкичките и едвам успях да се справя.
Тия малки воблери – както ги пипнеш и някоя тройка ти се забие у пръсто. Това се оказа добре, защото така застава неподвижно и по-лесно се работи нататък. После ръгаш ножа в халкичката – да се поразтвори леко и дърпаш пръста с тройката – нейното ухо да се вмъкне в разтворената халкичка. Добре че преди време им бех махнал контрите на тия тройки!
После тройката не я издърпваш докрай, а напъхваш и новата кука. И ги пързаляш двете заедно. Предварително с клещите си си откачил пръста от забитата тройка, разбира се – САМО за да може другата да се забие като хората.
С ножа също са набодох доста пъти. Учудващо не успях да резна некоя мръвка, защото е адски остър. Ето самият нож:

Халкичките, като ги разтвориш с него, едвам се крепят. А шавнеш – излитат като куршуми и не можеш да ги откриеш.
Ето го и с халкичка:

И сега ти ми кажи как се вкарва ухото на новата кука? И как се нанизва на блесната или на воблера?
Големи били? ПЕРФЕКТНИ СА!
P.S.
Утре предстоят тестовете.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Иииии, човек да не каже нещо 
Не казах, че не вършат работа и по-големи.
Има едни ножички дето са точно за смяна на халки, само дето за най-малките не съм виждал.
По-големите се сменят много лесно с ножичката

Не казах, че не вършат работа и по-големи.
Виж, даже съм го и написал.starlight написа:Гадното е че по-малките халки по-трудно се сменят![]()
Има едни ножички дето са точно за смяна на халки, само дето за най-малките не съм виждал.
По-големите се сменят много лесно с ножичката

Здравейте!
Смяната на куките наистина е пипкава работа. Изпонабодени пръсти, отлепени нокти, скъсани нерви… Но крайният резултат си заслужава усилията – пусната балканка с минимални наранявания, която ще е във форма и при следващите ни срещи.
Едно интересно предложение за решаване на проблема с куките и халкичките - http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2743.
Никога не съм използва такива и не зная дали ще вършат работа. Някой от Вас има ли опит с такива клещи или подобни модели на други фирми?
Поздрави!
Смяната на куките наистина е пипкава работа. Изпонабодени пръсти, отлепени нокти, скъсани нерви… Но крайният резултат си заслужава усилията – пусната балканка с минимални наранявания, която ще е във форма и при следващите ни срещи.
Едно интересно предложение за решаване на проблема с куките и халкичките - http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2743.
Никога не съм използва такива и не зная дали ще вършат работа. Някой от Вас има ли опит с такива клещи или подобни модели на други фирми?
Поздрави!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Точно за това говоря. 
Това което имам аз е една ножичкна за 5 лв, накрая на която има същото като на тези клещи на рапала.
Работи перфектно за средни и големи халки. За най-малките с моята нищо не мога да направя.
С тези обаче, които са на линка мисля, че може да стане работата.
Трябва обаче да ги видя на живо, дали са достатъчно тънки.
Най-лесното е да вземем една малка халка и тестове в магазина

Това което имам аз е една ножичкна за 5 лв, накрая на която има същото като на тези клещи на рапала.
Работи перфектно за средни и големи халки. За най-малките с моята нищо не мога да направя.
С тези обаче, които са на линка мисля, че може да стане работата.
Трябва обаче да ги видя на живо, дали са достатъчно тънки.
Най-лесното е да вземем една малка халка и тестове в магазина

Марияне – според мен можеше да кажеш по-рано за тия ножички, ама нейсе. От мен да мине. Сега вече е късно и без това.
Ето сега за тестовете:
Вчера, 11.11.2012 - неделя, се проведоха тестовете на вода. Вода имаше достатъчно, за другото по-надолу.
Място на офанзивата – Искърското дефиле. Бойната група се състоеше от мен и Лъчо. Мишо нещо се отказа.
Първо превзехме вира под железопътния мост на Бов. Условия – идеални:

С изненада получих категоричен отказ от Лъчо да участва в тестовете, но за него после.
Поради това само половината воблери и блесни бяха тествани.
Рибите предадоха вира без никаква съпротива – т.е. нямаше кьораво кълване. Пет шест воблера изпробвани и три-четири блесни, и нищо.
Но – теоретичните изводи по-горе в темата – категорично доказани!
1. Воблерите играят перфектно. Само един много дребен не мърдаше, но той май е за туич, пък и влакното беше дебело.
Нали чухте Лъчо да признава, че играят. Предстои някой ден и Мариян да се закълне с признание, изтръгнато насила, че халките са №1.
Ето и един от воблерите на снимка:

2. Няколко тежки закачки в подводни клони – откачени много лесно след заобикаляне от долната страна. Абсолютно сигурно потвърждение за подходящия избор на халкички – позволяват отлична мобилност на куката при закачки.
3. Няколко точни замятания в храсталаци и високи клони, от които примамката успя да излезе, без да се сбогуваме, както обикновено се случва в такива случаи.
4. Елементарно изваждане на всяка примамка от кутията.
5. Не събират листа.
Втората офанзива – на водното огледало за ВЕЦ-а под Лакатник:

Там, поради вероятност от наличие на щука, изпробвах и някои блесни с тройки, но и с тях нищо не хванах.

Дефилето се предаде окончателно на бента при Мездра:

Като пристигаме, забелязваме двама колеги, на възраст около 12-14 години /на снимката в дъното/, от които единият лови на спининг? С неква китайска блесна, с която дори и аз не бих могъл да хвана каквото и да било. Като ни видя – хвърли тоягата на земята, ни лук ял, ни чул, ни видял. Изглежда беше респектиран от строгия ни вид, а другият в това време вика – Аз имам билет?
Естествено че моментално последва проверка и се установи наличието на маломерен улов в кофата – клен към 12 санта. Със строг глас колегите бяха информирани, че минималният размер е 22 санта, което ги принуди да го пуснат моментално. Това пък ни поразнежи леко, вследствие на което им подарихме по една блесна – аз една Mepps Aglia №1 – златиста, с червени точки, а Лъчо – някаква сребриста Mosca, пак тоя размер.
Но да се върна на темата за тестовете. На това място получих няколко тежки удара по блесните и воблерите – от кленове по около десет санта. Даже един воблер беше атакуван още във въздуха? От това следва извода, че те си работят перфектно. Опитах се да пробвам и някои воблери за нещо по-едро, но ето какво се получи:
Отказах се да ги разделям и да мятам изобщо нататък. И без това – имаше доста риболовци, но никой не хващаше нищо, освен пръскачи.
Вместо да мятам – проверих отново как се справят младите колеги и какво да видя – единият хванал червеноперка на блесната на Лъчо? Това ни хвърли в тежък ужас и напуснахме мястото покрусени – на път към яз.Бебреш. Там аз все пак след хиляда замятания чопнах един костур, но изневерих на тестовете и използвах костурска блесна с тройки:

Що се отнася до Лъчо – той се отдаде на откровена месарщина тоя ден. Искал на глист с плувка???

Тотално предаде идеята за принос в науката за спининга. И половината време прекара в борба с тежки оплитания и бради, понеже използваше някаква доста странна композиция на линията. В останалото време съдра дребните пръскачи по реката /имаше и едри/:

.... а на Бебреш хвана един приличен уклей – на пет бели червея. Накрая нещо му скъса повод 0.12.
На връщане в колата споделих своя беден опит в риболова на плувка, както и каква е най-подходящата постройка на линията според мен. Голяма грешка. Наложи се да изслушам цяла лекция - за различните монтажи, за различните риби и за различните условия. Лошото е, че не запомних нищо от огромния поток информация – изровен отвсякъде в Интернет. Научих също, че дузина световни шампиони отхвърлят линията, която препоръчах – и все още се чудя как изобщо съм хващал риба досега на плувка?
Накрая изводите – тестовете на практика доказаха теорията безусловно! Всички спорни въпроси бяха отхвърлени – воблерите играят, а халкичките са перфектни – най-добрите възможни! И всички предимства са налице.
Остава най-маловажното - да хвана и някоя риба и сме готови.
Ето сега за тестовете:
Вчера, 11.11.2012 - неделя, се проведоха тестовете на вода. Вода имаше достатъчно, за другото по-надолу.
Място на офанзивата – Искърското дефиле. Бойната група се състоеше от мен и Лъчо. Мишо нещо се отказа.
Първо превзехме вира под железопътния мост на Бов. Условия – идеални:

С изненада получих категоричен отказ от Лъчо да участва в тестовете, но за него после.
Поради това само половината воблери и блесни бяха тествани.
Рибите предадоха вира без никаква съпротива – т.е. нямаше кьораво кълване. Пет шест воблера изпробвани и три-четири блесни, и нищо.
Но – теоретичните изводи по-горе в темата – категорично доказани!
1. Воблерите играят перфектно. Само един много дребен не мърдаше, но той май е за туич, пък и влакното беше дебело.
Нали чухте Лъчо да признава, че играят. Предстои някой ден и Мариян да се закълне с признание, изтръгнато насила, че халките са №1.
Ето и един от воблерите на снимка:

2. Няколко тежки закачки в подводни клони – откачени много лесно след заобикаляне от долната страна. Абсолютно сигурно потвърждение за подходящия избор на халкички – позволяват отлична мобилност на куката при закачки.
3. Няколко точни замятания в храсталаци и високи клони, от които примамката успя да излезе, без да се сбогуваме, както обикновено се случва в такива случаи.
4. Елементарно изваждане на всяка примамка от кутията.
5. Не събират листа.
Втората офанзива – на водното огледало за ВЕЦ-а под Лакатник:

Там, поради вероятност от наличие на щука, изпробвах и някои блесни с тройки, но и с тях нищо не хванах.

Дефилето се предаде окончателно на бента при Мездра:

Като пристигаме, забелязваме двама колеги, на възраст около 12-14 години /на снимката в дъното/, от които единият лови на спининг? С неква китайска блесна, с която дори и аз не бих могъл да хвана каквото и да било. Като ни видя – хвърли тоягата на земята, ни лук ял, ни чул, ни видял. Изглежда беше респектиран от строгия ни вид, а другият в това време вика – Аз имам билет?
Естествено че моментално последва проверка и се установи наличието на маломерен улов в кофата – клен към 12 санта. Със строг глас колегите бяха информирани, че минималният размер е 22 санта, което ги принуди да го пуснат моментално. Това пък ни поразнежи леко, вследствие на което им подарихме по една блесна – аз една Mepps Aglia №1 – златиста, с червени точки, а Лъчо – някаква сребриста Mosca, пак тоя размер.
Но да се върна на темата за тестовете. На това място получих няколко тежки удара по блесните и воблерите – от кленове по около десет санта. Даже един воблер беше атакуван още във въздуха? От това следва извода, че те си работят перфектно. Опитах се да пробвам и някои воблери за нещо по-едро, но ето какво се получи:
Отказах се да ги разделям и да мятам изобщо нататък. И без това – имаше доста риболовци, но никой не хващаше нищо, освен пръскачи.
Вместо да мятам – проверих отново как се справят младите колеги и какво да видя – единият хванал червеноперка на блесната на Лъчо? Това ни хвърли в тежък ужас и напуснахме мястото покрусени – на път към яз.Бебреш. Там аз все пак след хиляда замятания чопнах един костур, но изневерих на тестовете и използвах костурска блесна с тройки:

Що се отнася до Лъчо – той се отдаде на откровена месарщина тоя ден. Искал на глист с плувка???

Тотално предаде идеята за принос в науката за спининга. И половината време прекара в борба с тежки оплитания и бради, понеже използваше някаква доста странна композиция на линията. В останалото време съдра дребните пръскачи по реката /имаше и едри/:

.... а на Бебреш хвана един приличен уклей – на пет бели червея. Накрая нещо му скъса повод 0.12.
На връщане в колата споделих своя беден опит в риболова на плувка, както и каква е най-подходящата постройка на линията според мен. Голяма грешка. Наложи се да изслушам цяла лекция - за различните монтажи, за различните риби и за различните условия. Лошото е, че не запомних нищо от огромния поток информация – изровен отвсякъде в Интернет. Научих също, че дузина световни шампиони отхвърлят линията, която препоръчах – и все още се чудя как изобщо съм хващал риба досега на плувка?
Накрая изводите – тестовете на практика доказаха теорията безусловно! Всички спорни въпроси бяха отхвърлени – воблерите играят, а халкичките са перфектни – най-добрите възможни! И всички предимства са налице.
Остава най-маловажното - да хвана и някоя риба и сме готови.
- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
А не така, изобщо не я отхвърлят, линията де. Напротив тя си е класика, обаче ако ловиш на 5м. дълбочина и има доста дребен кустур, слънчак и тн. с твоя монтаж ( на пропадане ) до долу и оловото ще ти оглозгат, както между другото правеха и пръскачите, в първия метър си играеха американски футбол със стръвта. Чак като свалих утежнението по-ниско успях да хвана две кленчета - размер "наперен тинейджър".
Блесната дето хвана чевеноперка, е моска със сребърно листо №2, и е навъртяла толкова километри през вода, че рибите сигурно я мислят за трамвай, и за това постоянно и се хващат. Дано донесе късмет и на младите колеги и дано да са запомнили нещо от лекцията на Димо и да спазват известна етика в риболова. Защото все по-често срещам рибари дето не са и чували за минимално допустими размери и сезонни забрани.
Блесната дето хвана чевеноперка, е моска със сребърно листо №2, и е навъртяла толкова километри през вода, че рибите сигурно я мислят за трамвай, и за това постоянно и се хващат. Дано донесе късмет и на младите колеги и дано да са запомнили нещо от лекцията на Димо и да спазват известна етика в риболова. Защото все по-често срещам рибари дето не са и чували за минимално допустими размери и сезонни забрани.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:

Добре сте се представили!
Истинските тестове предстоят

Няма съмнение, че ще работят!
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Абе, само началото на Ноември е, а вие сте ТОТАЛНО изтрещяли. До Февруари - не ми се мисли....
Да почвам да търся връзки на 4-ти километър освен...
Да почвам да търся връзки на 4-ти километър освен...
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Според мен пък си личи кой е щял да ходи за риба тоя уикенд, а не е отишъл. Вероятно затова си допуснал няколко фактически грешки:misho_tsakov написа:....а вие сте ТОТАЛНО изтрещяли. ..
1. Не е началото на ноември, а Средата, слава Богу! Подплаши ме и току що проверих.
2. Състоянието ни си е съвсем нормално за Средата на ноември. Верно – ако беше началото – работата щеше да е тревожна.
3. Рано е за точна оценка на психологичното състояние на всеки среден майстор на пъстървите. Към средата на декември се прави това нещо /по това време имаме пик/, обаче тогава няма да сме за 4-ти километър, а за Психиатрията в Лом – тежките случаи, или поне за Карлуково. /В Лом е по-добре - имаме връзки там – нема страшно, пък и Реката е близо и знам всички места из района. Аз там мога да отседна и в Старческия Дом – в случай че Психиатрията се понапълни. На Карлуково имаме само Искъро, което не е достатъчно да олабиме/.
4. Тук темата не е за нашето състояние, а за друго - ако имаш нещо да кажеш по нея – изокай се. И без това твойто състояние не е по-добро, та да ни оценяваш обективно.
5. Сега го чакаме Мариян да демонстрира монтаж с най-малките халки – да го видим как ще се справи. Понеже било лесно де. После пък ние няма да харесаме нещо и ще даваме акъл.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Мариян така се е заринал в работа, че ми идва да взема да си прережа вените...
Ще трябва и аз да посменям скоро куки, че майстора после да не ме хока

Ще трябва и аз да посменям скоро куки, че майстора после да не ме хока

Ето потвърждение на всичко описано дотук и от РМ – куките са прави, с дълго жило, тънки. Май са с контри, но това не е проблем.starlight написа:Нали съм си мързел,
Обаче има доста интересни блясни в тоя сайт. Лошото е, че нямат магазин.
Проблемът е, че тия блесни дето си ги имаме – няма да ги хвърляме, я.
Всъщност, Мариански, ако ти твойте ще ги фърляш – свирни да ти реша проблема.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кхъм , личи си че отдавна не съм влизал в тоз подфорум и не съм капацитетствал
Тъй , значи да не се съглася с изправянето на единичните куките . Понеже ме мързи да рова в кутишките , да снимам , качвам и пр. , то по-лесно е от нета . Правата кука , във вид на единична такава , не спомага нито за по-доброто засичане , нито за по-доброто изваждане на закачената риба а само за по-чести гелета и откачания на рибата докато се вади . Другото правило че ако за въртяща блесна ползваме тройка осмица , то единичната кука е хубаво да е два пъти по-голяма , примерно четворка . Ето някои фабрични единички без контра за изкуствени примамки :

Както е видно те в една или друга степен са извити навътре . Все пак не иде реч за куки за изкуствена муха на които ще се връзва нещо , или такива за стръв на които ще се закача нещо , а за свободно мандахерцащи се такива . Това че на нашият пазар спинер единичните куки без контра почти не се предлагат , си е само един голям минус и води до безцелни интерпретации . Относно въртележките какво имам предвид . Пак фабрични такива :

Просто самата кука трябва да е доста по-широка в основата си . Същото е и при микро клатушките :

Както и при воблерите :

Та това имах предвид , да не се бъркат единичните за муха и спининговите такива които като цяло са доста различни

Тъй , значи да не се съглася с изправянето на единичните куките . Понеже ме мързи да рова в кутишките , да снимам , качвам и пр. , то по-лесно е от нета . Правата кука , във вид на единична такава , не спомага нито за по-доброто засичане , нито за по-доброто изваждане на закачената риба а само за по-чести гелета и откачания на рибата докато се вади . Другото правило че ако за въртяща блесна ползваме тройка осмица , то единичната кука е хубаво да е два пъти по-голяма , примерно четворка . Ето някои фабрични единички без контра за изкуствени примамки :
Както е видно те в една или друга степен са извити навътре . Все пак не иде реч за куки за изкуствена муха на които ще се връзва нещо , или такива за стръв на които ще се закача нещо , а за свободно мандахерцащи се такива . Това че на нашият пазар спинер единичните куки без контра почти не се предлагат , си е само един голям минус и води до безцелни интерпретации . Относно въртележките какво имам предвид . Пак фабрични такива :
Просто самата кука трябва да е доста по-широка в основата си . Същото е и при микро клатушките :
Както и при воблерите :

Та това имах предвид , да не се бъркат единичните за муха и спининговите такива които като цяло са доста различни

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Респект 
От колко време те чакам!
Тези дни ще ми дойдат малко микроклатушки.
Чудех се дали да си поръчам единични куки, но се отказах.
Първо ще направя няколко тестове и след това ще поръчам.

От колко време те чакам!

Тези дни ще ми дойдат малко микроклатушки.
Чудех се дали да си поръчам единични куки, но се отказах.
Първо ще направя няколко тестове и след това ще поръчам.
Благодаря за полезната информация.
Само за извиването на куките навътре не съм съгласен, но не ми се спори, а може и да не съм прав.
Е, прав съм, разбира се – със сигурност куката се вади по-бързо и лесно ако е права. И по-малко се пързаля по кокалите. Вярно – рибите по-лесно ще се откачат, ама на кой му пука.
Понеже основно ловя на стръв и рядко на спининг – при стръвта правата кука е задължителна.
Даже бях изровил отнекъде един клип на You Тube, където показваха блесни, които се продават в Хамерика. В опаковката към блесната имаше и една чисто права кука с дълго жило – явно там на някои места е забранено с тройки и можеш да си ги смениш.
http://www.youtube.com/watch?v=yK9avVk71gg
Защо и у нас не ги продават така си е ясно. За съжаление никъде не намерих никакви единични куки, които да са с голямо ухо – за спининг примамки. А вече е късно. Нема ги сменям пак я!
Но все пак ми останаха двайсетина блесни и некой друг воблер и някой ден може да се напъна отново.
Павле - ако можеш да кажеш откъде у нас може да се купят куки с голямо ухо – ще е доста полезно и за мен, но поне за останалите – защото те се заклеха, че ще ги сменят, ама никой не се е напънал все още. И като опитат с тия мухарските куки – съвсем ще се откажат, щото си е голема мъка.
Става дума за Мариян, Лъчо и Павката – питай ме дали са сменили и една кука! Не Са!
А аз на откриването сметам да ги проверявам и да ги лишавам от риболов!
Иначе – права или огъната – тестовете ще покажат и информацията моментално ще бъде споделена.
Само за извиването на куките навътре не съм съгласен, но не ми се спори, а може и да не съм прав.
Е, прав съм, разбира се – със сигурност куката се вади по-бързо и лесно ако е права. И по-малко се пързаля по кокалите. Вярно – рибите по-лесно ще се откачат, ама на кой му пука.
Понеже основно ловя на стръв и рядко на спининг – при стръвта правата кука е задължителна.
Даже бях изровил отнекъде един клип на You Тube, където показваха блесни, които се продават в Хамерика. В опаковката към блесната имаше и една чисто права кука с дълго жило – явно там на някои места е забранено с тройки и можеш да си ги смениш.
http://www.youtube.com/watch?v=yK9avVk71gg
Защо и у нас не ги продават така си е ясно. За съжаление никъде не намерих никакви единични куки, които да са с голямо ухо – за спининг примамки. А вече е късно. Нема ги сменям пак я!
Но все пак ми останаха двайсетина блесни и некой друг воблер и някой ден може да се напъна отново.
Павле - ако можеш да кажеш откъде у нас може да се купят куки с голямо ухо – ще е доста полезно и за мен, но поне за останалите – защото те се заклеха, че ще ги сменят, ама никой не се е напънал все още. И като опитат с тия мухарските куки – съвсем ще се откажат, щото си е голема мъка.
Става дума за Мариян, Лъчо и Павката – питай ме дали са сменили и една кука! Не Са!
А аз на откриването сметам да ги проверявам и да ги лишавам от риболов!
Иначе – права или огъната – тестовете ще покажат и информацията моментално ще бъде споделена.