Шаран на рибка...

Модератор: Paublo_Eskobar

Decathlon
новобранец
новобранец

Шаран на рибка...

Мнение от Decathlon »

Миналата седмица ходих на един язовир близо до Велико Търново - главно за Амур и Шаран.Когато отидох на язовира забелязах, че рибарите, които бяха там замятаха на някакви малки рибки.Попитах единия какво ловят и той ми отговори, че хвърлял за Шаран.В първият момент се изсмях..., но когато погледнах живарника му.... пълен с Шарани.Някой може ли да ми каже на какво се дължи това хищничество от Шарана?Пробвах тактиката и наистина имах успех!Главно вървеше Мраморен Шаран.Мога ли да ловя на рибка Шаран в реката?Мерси предварително!Добридялски язовир.
На първо място - ПРИРОДОЗАЩИТНИК!
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

По принцип шаранът си се храни с умрели рибки и не е изкючено да има уловени екземпляри по този начин.Все пак не бях чувал някой да го търси целенасочено на рибка и още повече,да е уловил повече от един екземпляр. :shock: На едно от местата които,ние посещаваме за шаран (и опитваме да ловим по модерните методи :lol: ),колега извади 4 килограмов шаран на щукарски такъм.Все пак с това,което ти посочваш като целенасочено и успешно ловене на шарана на рибе не се бях сблъсквал.Не е нелогично да е засилил храненето с животинска храна (в случая с рибки) при положение ,че се готви за зимата,а и това е по лесния ( и разумен :D )начин за запасяване с хранителни вещества за през зимата.
Аватар
Fishing_Fan
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Fishing_Fan »

Нормално е ,при липсата на протейни,шарана да яде рибки,аз лично съм хващал шарани на рибка,също и на рибка съм хващал каракуда :)
рибките който ползвах бяха псевдоразборчета,една идеална стръв за шаран през студените дни на есента
Decathlon
новобранец
новобранец

Мнение от Decathlon »

Забравих да кажа, че рибките са папурки и дори хората, които държат язовира са оставили 2 рачила за да си вадят рибарите рибенца...мерси много за отговора.А Katana ако е ходил на язовира може да каже нещо повече по въпроса.Рибата сякаш е мутирала. :shock: Повече върви на рибка отколкото на царевичка...
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

Преди двайсетина години на Врачанския язовир също се ловеше шаран на умрели рибета ( виолетки ). :shock:
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

И аз преди няколко години , на зарибен язовир покъсвах шаранчета по 1-2-3 кила на рибки, за стръв! И то точно по това време - късна есен на тез дребни пръскачи дет им викат, та за това не се очудвай. Тогава арендаторите пестяха от хранене на рибата и като няма какво да ядат шараните, са станали хищници ;)
Gogata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Gogata »

И аз съм хващал на рибка! Чувал съм още ,че шарана над 1.50кг взема рибка - в повечето случаи на изкуствени водоеми! :wink:
ggbg
новобранец
новобранец

Мнение от ggbg »

Gogata написа:И аз съм хващал на рибка! Чувал съм още ,че шарана над 1.50кг взема рибка - в повечето случаи на изкуствени водоеми! :wink:
и аз така бях чувал докаот не изкарах тая година на батак едно шаранче 500гр на симеон. също и каракуда на блесна. има си водоеми дето шарана си взима изключително на рибе и ако не го знаеш можеш си дремеш със царевичака и разните там топчета колко ти душа сака.
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

преди десетина години съм ловил шаран на рибе,
язовира не беше арендаторски,но малък(изкуствен)
Decathlon
новобранец
новобранец

Мнение от Decathlon »

Нов съм в този форум и се извинявам ако е пускана някъде тема за тази информация, но все пак се чувствам длъжен да споделя...От доста време използвам една рецепта за захранка на шаран.Смесвам 5 пакетчета разтворим сок с вкус на малина в една тенджера с 2 литра вода.Прибавям 4 супени лъжици мед и оставям тенджерата на котлона докато заври.След като сместа вече е изстинала започвам да сипвам брашно докато се сгъсти.Правя си големи топки от сместа и захранвам с тях...доста евтина и ефикасна захранка се получава...
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

При използване на тази захранка не търси шарана на рибе! :wink:
Относно Добродялския язовир-рибките са кубинки/папурки им викаме ние и по това време на годината са възможна храна на шарана.Специално там какво ли не съм пробвал,но за целенасочено използване на рибе за стръв не бях!Въпреки,че водоема ми е под носа тази година не съм стъпвал там.Мразя платените,но все пак драсни няколко реда за статута му в момента!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

преди 5-6 години на един арендован водоем близо до пловдив шарана кълвеше основно на малка рибка и то през цялата године а не само есента.на рибка са хващаха дори и 200-300 грамови шаранчета.на царевица кълвеше много рядко.рибата я хранеха, така че кълването на рибка не е било от глад.
Decathlon
новобранец
новобранец

Мнение от Decathlon »

sapuna1971 написа:При използване на тази захранка не търси шарана на рибе! :wink:
Относно Добродялския язовир-рибките са кубинки/папурки им викаме ние и по това време на годината са възможна храна на шарана.Специално там какво ли не съм пробвал,но за целенасочено използване на рибе за стръв не бях!Въпреки,че водоема ми е под носа тази година не съм стъпвал там.Мразя платените,но все пак драсни няколко реда за статута му в момента!
Ами 1-во Шарана се побърква да кълве и да се самозасича.Има 4 вида Мраморен Шаран, Унгарски Шаран(Гол),Див Шаран(доста продълговат) и Полски Шаран.Най-глемият хващан мисля, че беше 3,8кг.Има Амур...излизат от 2-3 до 5-6 кг.Има и Сом, но много малко, като количество.Кефа е, че Шарана и Амура можеш да ги ловиш на плувка...което си е много голям кеф(поне за мен).Няма никакъв начин да не хванеш риба!А лично на ходене си вадя около 12 Шарана с една въдица на плувка.Можеш да ловиш за кеф(няма вход), а ако ще вземаш риба 4лв.-Шаран,Амура не знам на каква цена е и не съм питал,толстолоб 2,50лв.(Миналата седмица извадих 2,4кг Шаран)Радвам се ако информацията ми ти е била полезна.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”