Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Джиг спининг и силиконови примамки - въпроси и отговори.

Мнение от Бачо Илия »

geleznia написа:На теб това какво ти пречи :?: Ние българите ли станахме най-добри в спининга та да отричаме световния опит.............
+1 :drinkers:

п.п. колега vid, и аз не виждам защо да не се пускат полезни материали за прочит или за гледане, с цел тези които се учат(такива като мен) да имат информация от "първа ръка", така да се каже!?? Да, в нета има огромни обеми информация и филми, но тя не е синтезирана, не винаги има свободен достъп до нея, а и какво точно трябва да се гледа от целия обем информация...
По-горе в темата се зададоха конкретни въпроси по конкретни монтажи, но поне до сега никой от знаещите и можещите не драсна два реда и някоя ЛИЧНА снимка по този въпрос(и ти в това число); да не говорим пък и да качи лично направени снимки или клип(с подводна част), както са например трите филма на Шанин в другата тема(тях и руснаците не ги гледат в този им вид, както са качени тук и в още един форум)... :D :wink:
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

tinoo написа:Някой чел ли е тема,в която "Вид" не се е изказал и оспамил?
Имам чувството,че ако от двата форума се съберат мненията
на всички модератори-неговите ще са повече...
Само да те попитам, кои са те два форума??? Единия е този, а другия кой е???
Моля, за отговор. Щото аз не се сещам за такъв друг??
Никога не съм спамил в темите, в смисъл на истинското значение на това понятие. По скоро провокирам колегите да пишат и споделят и така да развиваме някаква дискусия........... Относно модовете си чак смешен - те не са тук да пишат, а да ни упражняват контрол доколко и как спазваме правилата на форума.

Гендо, не се впрягай бе братле, то я вече отдавна не го правя.... Най големият си опит на джиг го придобих от колеги по водоемите, които са били активни в то форум и които вече само четат от време на време и нищо не пишат, (което е много жалко) щот им е писнало от критики.... Ама си ловят риби и то как си требва :lol:
Май вече съм на етап къде трябва да послушам "tinoo" и да се спра да пиша (в този подфорум), а само да чета, ако има кВо де...
Бачо Илия написа:п.п. колега vid, и аз не виждам защо да не се пускат полезни материали за прочит или за гледане, с цел тези които се учат(такива като мен) да имат информация от "първа ръка", така да се каже!??
Бачо, тези матриали всеки може да си ги гледа и чете, ако знае що е гугъл търсачка и по важното - ако Кузмин и Шанин и др. корифеи вземат да дойдат да ловят в нашите водоеми, със сигурност ще си променят идеите и писанията за спининга въобще..... Та, мисълта ми е, едно е Волга, друго е Мисисипи, трето е Марица. Че дори разликата между Марица, Струма и Дунав е балкан разлика, ако ме разбираш кВо искам да кажа....
Инак, статиите и филмчетата са много ценни по същество и смятам са задължителни да бъдат изгледани от всеки спинингист.
По тези причини СМЯТАМ, че темата е за това - всеки да споделя личен опит в необятната материя наречена риболов на джиг, доколко правилен, доколко грешен??? т.е. какви монтажи?, Как? На кой водоем? и пр и пр... истината се ражда в спора и дискусията....
Снимката от нета на видовете джиг глави, дето колегата Petur60 я е копнал е много добра и също допълнителната информация която е споделил, но колко от тези сме виждали в Б-я?, колко от тези работят при нашите условия? За кои от тях трябва да си дадем парите и защо?? Тази инфонмация липсва.....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Да разведря малко обстановката с един италианския вариант незацепляйки за куки които не са офсетни и са единични; в случая са изпълнени със силиконов шлаух, в два варианта- с единично и с двойно влакно:

Изображение

Тук са вече с монтаж wacку rig:

Изображение

Аз се понапънах преди няколко дни да направя нещо подобно и мисля че горе-долу се получи както трябва. Ползвах флуорокарбоново влакно 0.40(достатъчно твърдо е и седи като тел на куката(иначе го ползвам за фидерни монтажи и лидери за плуващи бомбарди); според италианските другари, влакната които се ползват са 0.30, 0.40 0.50....0.60, според големината на куката, примамката и условията за риболов. Конкретно в случая ползвах термосвиваем шлаух за шаранджийски монтажи "фи" 2.0мм.(външно).

Ето поетапно и правенето на незацепляйките:

Изображение

Изображение

Изображение

След прегъването на две и монтирането на флуорокарбона в шлауха, нагрявам със запалката само долната половина на шлауха за да го фиксирам заедно с флуорокарбона към куката; допълнително куката може да се топне във вряла вода(до влакното), но и така става. После правя още една прегъвка на около 1см от горния край на флуорокарбона:

Изображение

Изображение

Тук вече са с монтирани примамки и готови за действие; съхранението и транспортирането им става в откачено положение на незацепляйката, за да не се амортизира от натягането(последната снимка); долните два силикона са на ОРКА, горните два са на МАНС:

Изображение

Изображение

Изображение

Трябва да се внимава пламъка на запалката да не доближи флуорокарбона, понеже първата проба го опържих, обаче после нагрявах само половината шлаух; то така или иначе трябва да се фиксира някак си(може ухото и част от ФК да се увие в станиол и ще го пробвам следващия път), ако после ще се топва куката в гореща вода, но и само така, също става; запалката трябва да е на минимум при тази операция. Класическият вариант- на пара, в този случай е най-неподходящ, понеже пак ще деформира флуорокарбона, освен ако не се изолира с нещо преди обработката :idea: ;)

п.п. за по-големите куки от порядъка на 3/0- 5/0 според мен ще е по-удачено влакното да е 0.50-0.60, макар че и това става; желателно е да е флуорокарбон, поради това че е по-твърд и е "паметлив" на пречупване, за да се оформи както трябва; има варианти и за двойни и тройни куки, които допълнително ще отработя.

:D :drinkers: :drinkers:
Изображение
geleznia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от geleznia »

Бачо Илия мога да ти кажа само едно голямо благодаря за материалите, за пореден път ме изненада :smt023 :drinkers: Продължавай в същия дух и не слушай писарушките,темата зае наистина правилна и интересна посока.Тъкмо ми беше писнало да гледам как хвалят и показват скъпоструващи воблери и блесни, а за монтаж големите "капацитети" във форума изобщо не споменават.Ще се опитам и аз да потърся интересни материали ,а и да ги приложа на практика.
На риба като на война.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

на мен пък са ми много интересни ония монтажи с червея през средата.Каква е целта на цялата система?Не се ли разкъсва цръвико?
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

Ползвам монтаж waky rig когато рибите са трудни и монтаж texas не дава резултат.Червейте ги закачвам по този начин за да не се късат.Много успешен монтаж за риболов на бас с други риби не съм го пробвал.
Прикачени файлове
descarga.jpg
descarga.jpg (2.49 KiB) Преглеждано 1448 пъти
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

на мен пък са ми много интересни ония монтажи с червея през средата...
Много бързаш, колега.
Изчакай първо ТОЙ да попита приятелите си, нека ТОЙ се научи след това и едва тогава, ако МУ остане време, ще ти отговори.
Колега cronos, обикновено се поставя утежненние в единия край на примамката.
По този начин тази част потъва първа и подпомага при вертикален риболов играта на примамката.
Примерно ето така:

Изображение

Би ли споделил какви са основанията да ползваш утежнение, монтирано на куката - игра на примамката, условия, вид риби или друго ?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ето и от мен един линк на последния монтаж във вариант с директно набождане на неутежнената примамка, с рингче и с утежнение в предната част:

Изображение

http://www.fishing-tackle.bg/articles/u ... baits.html

Лично за себе си намирам, че варианта с изнесено навън утежнение не вдървява толкова примамката в предната част, колкото монтирането му вътре в нея, както не я прокъсва и раздува в неестествено(особено, при риболов на фини глисти за костурчета и шуклета). Правех утежнения по руски почин - от отрязани върхове на видии за дърво с различна дължина и диаметър, съобразени с големината и диаметъра на примамката, и дълбочината, но отскоро се снабдих със сферични такива с "тирбушонче", които ме удовлетворяват.
Тук му е мястото да се упомене, че при този монтаж , ако се използва утежнение, то е с малка маса, като се набляга на естественото движение и пропадане на глиста. За пример дори най-дребните червеи "Сенко" са достатъчно плътни и тежки, като позволяват с правилно балансиран такъм да се заметнат на прилична дистанция(говорим за ултралайт и лайт аспектите).
Принципно, този монтаж е по-удобен за практикуване от лодка, заради възможността да се контролира линията и примамката по-добре от височина по време на пропадането, но аз съм го практикувал(не особено настойчиво) от брега, като в обрасли участъци имам в актива си няколко дребни щуклета и костуретки.
Последно промяна от Мунчо на Съб Яну 26, 2013 11:32 am, променено общо 1 път.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

Лично аз не винаги ползвам утежнение.Но когато ми се налага ползвам ето тези инсерти.
Прикачени файлове
P1270029_m.jpg
P1270029_m.jpg (42.76 KiB) Преглеждано 1432 пъти
cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

WACKY-TOOL
Прикачени файлове
12kz1.jpg
12kz1.jpg (24.26 KiB) Преглеждано 1430 пъти
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ценно! :D
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Идеята не е моя ,но изпълнението си е мое :D

Изображение

Изображение

Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

Имах един случай когато рибите не взимаха ,смених на waky и се започна.Целта на този монтаж е стръвта да потъва бавно и с леки почуквания на върха да се предизвика рибата,много ефективен в скали и потънали дървета.
Прикачени файлове
wackyrig7jp.jpg
wackyrig7jp.jpg (49.3 KiB) Преглеждано 1423 пъти
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

на мен пък са ми много интересни ония монтажи с червея през средата.Каква е целта на цялата система?Не се ли разкъсва цръвико?
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
cronos39
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от cronos39 »

Д.Граховски написа:на мен пък са ми много интересни ония монтажи с червея през средата.Каква е целта на цялата система?Не се ли разкъсва цръвико?
Да разкъсва се цръвику ,ама от кълването и ваденето на много риби :drinkers:Цръвику не е от жилезу
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”