За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3712
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Съгласен съм Кире ! От горните ти постове разбирам, че си не само риболовец, но и патил градинар. В моя край /близо до Бургас/ старите бахчевани вече ги няма, та я караме по-модерно /съвременно/. Тук бяхме известни със сорт грозде Алжирка, но и него затрихме. В пловдивското поле също има градинари, които си поддържат старите сортове.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2605
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Сега да ви питам, как поливате? Защото гледам едни правят лехи, в средата загърлят растението, а от двете му страни пълнят вадите. Други правят гнезда, не загърлят и пълнят гвездото. Трети застилат със слама лехата и поливат на корен. Виждал съм и самнаправи капково поливане с канапи до корена и съд на 0.5м над земята. Едни поливат сутрин, други вечер! И все са аргументирани от комшиите защо. Аз съм пробвал всичко , но още нямам определено мнение, кое е най-правилно! :oops:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3712
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Първо уточни какво ще поливаш и какъв ти е водоизточника. Тикви, Дини, Пъпеши и овошки е ясно, че се поливат на корен чрез гнезда. Но при повечкото зеленчуци са нужни вади. Ако терена няма поне мъничък наклон, за да се направлява водата в правилната посока, спасението е в капковото напояване.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Диканаров написа:............ Едни поливат сутрин, други вечер! И все са аргументирани от комшиите защо. Аз съм пробвал всичко , но още нямам определено мнение, кое е най-правилно! :oops:
ООоооо,бат Весо,тоя проблем и мен ме гложди да знайш.
Имам вода бол,отоплена дето се вика.
Ама май прекалявам с поливането,че често получавам грешни резултати.
Но.За тези неща ще питам като им дойде времето.
Май там много греша.

Данто,като градинар не съм много на ТИ с много въпроси,
въпреки че държа мотиката повече от 40г.
Но едва в последните 6-7г се заех по-сериозно с градинарството.
Затова и при мен има много неизвестни. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3712
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Не догледах тази подробност - кога трябва да се полива. Най-добре е надвечер. Цяла нощ растенията поемат водата и осъществяват биохимичните си процеси и сутринта ги виждате израстнали на височина. Не е грешка и сутрин рано, но грешка е вече като напече. Причината е, че на листата си имат образувания устица, с които дишат. Като се вдигне дневната температура, за да намалят загубата на вода, тези устица се затварят и така прекратяват вегетацията си до вечерта /система за самосъхранение/. Значи, в горещите часове подавайки вода, тя не се оползотворява от растенията и вие я разхищавате. Пипера има една тънкост при поливането. За да го накарате да образува плод на всеки възел, умишлено се прекратява поливката за два-три дни. Щом образува цветчетата, поливате обилно надвечер, за да израстне и да образува следващия си възел на височина и отново същия трик.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Данто,благодарско за поста ти - изясняват ми се някои неща. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2605
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Колега, а засипването на корените със слама и поливка на корен, считате ли за правилно? Задържало влагата и я предпазвало при жега от изпаряване, а не се ли развиват плесени? Не е ли опасно от мани и ръжди?
Благодаря за съвета, кога да поливам и как да имам следващ завръз при пипера с пестене на 2-3 поливки!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

Аз за пипера знам , че трябвало сутрин рано да се полива, щото иначе се пресичал.. А ако поливаш през деня да е с топла вода :)
"The more you know, the less you carry"
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3712
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Диканаров написа:Колега, а засипването на корените със слама и поливка на корен, считате ли за правилно? Задържало влагата и я предпазвало при жега от изпаряване, а не се ли развиват плесени? Не е ли опасно от мани и ръжди?
Благодаря за съвета, кога да поливам и как да имам следващ завръз при пипера с пестене на 2-3 поливки!
На предишната страница имам коментар, че именно така практикувам. А и не само аз. Сламата трябва да не е прогнила и влажна при разстилането. Слама с начални признаци на загниване или престояла на влага вече е носител на гъбни зарази.А мани и ръжди се развиват и без слама. Има едно растение /плевел/, което се нарича Слез. То е първоизточника за развитие на ръждата. Затова най-ефективно е, когато своевременно се унищожава в градината. А за картофената мана по-нататък ще ви споделя как да я прогнозирате с голяма точност и кога да пръскате срещу нея. Защото, когато стане актуално, ще го забравите. Следят се температурата и влажността на въздуха, а не на почвата.
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3712
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Христо Рангелов написа:Аз за пипера знам , че трябвало сутрин рано да се полива, щото иначе се пресичал.. А ако поливаш през деня да е с топла вода :)
Не зная какво е пресичане. Но при него и при Дините прекомерната влага през м. май води до загниване на кореновата шийка преди да са образували твърда коричка на стъблото.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

Пресичане е когато времето е топло, а го полееш със студена вода и респективно - обратното.. :)
"The more you know, the less you carry"
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3712
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Това го наричаме стрест, но твърде рядко може да се случи, тъй като е възможно само с изворна вода. В този случай удължаваш пътя на водата чрез магистрални вади преди да достигне вадите с растенията с цел да се позатопли. В практиката си не съм имал такъв проблем.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

Другата събота или неделя ще кача снимки ( ако успея де .. :D ) на едни семена - руски..

И ще направим първите разсади на село :)
"The more you know, the less you carry"
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2605
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Колега Михов, а вярно ли е, че горчивината на краставиците не зависело от лошо качество на разсада, а от липса на обилно поливане? Чувал съм, че семе от горчива краставица дава лош разсад. Аз си купувам резсадът за краставици от пазара и винаги имам и сладки и горчиви краставици. А от едно място са купувани и на едно място израстват. Как да прецениме, че поливката е достатъчна, а не повече или по-малко от нужното? :shock:
Последно промяна от Диканаров на Пон Яну 28, 2013 11:45 am, променено общо 1 път.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

И аз така знам за краставиците, че им трябва яко поливане, ама в какво количество.. :)
"The more you know, the less you carry"
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”