Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Хируномус,вердевас
Модератор: Paublo_Eskobar
Хируномус,вердевас
Здравейте,някой знае ли откъде в СОФИЯ може да се купи на грамаж(за захранване),и каква е цената за 100гр,или е като белия червей на килограм-цена?!
Чувал съм,че има и някакъв сушен "пресован",който се разтваря,също става за захранване,но не знам дали е вярно,някой ако има опит да сподели.
Чувал съм,че има и някакъв сушен "пресован",който се разтваря,също става за захранване,но не знам дали е вярно,някой ако има опит да сподели.
НЕ ИЗПОЛЗВАМ Facebook!!!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Хируномус,вердевас
От Ивайло Христов. 25лв за 100гр.
Пресован на хапчета съм виждал на животинския пазар на Мадрид.
Пресован на хапчета съм виждал на животинския пазар на Мадрид.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Пресованият е за акваристи,не знам дали ще ти свърши работа да подхранваш с него.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- новобранец
За акваристи има и замразен вердевас, на едни като ледени пръчици, колкото малкия пръст дебели и към 7-8 см. дълги. В моя аквариум много ги уважават
Купувал съм ги от зоо-магазина в ХИТ в Младост, но не помня цена
ЕДИТ: Ето ТУКА има подобни (само че кубчета) онлайн, предполагам и на други места...

Купувал съм ги от зоо-магазина в ХИТ в Младост, но не помня цена

ЕДИТ: Ето ТУКА има подобни (само че кубчета) онлайн, предполагам и на други места...
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колко "малка" е тая малка кутия?ivko69 написа:Я виж тук:http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... bgroup=219
Ще мога ли да си нахраня рибите в аквариума с една?
- Paublo_Eskobar
- Модератор
20-тина червейчета е една дозичка,1.50лв!
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
На пазара Подуене в събота почти винаги продават хирономус и др.
няма по лесен начин за набавяне на хирономус от събирането му, но отдавна не съм го практикувал. И количествата които изкарваш са завидни.
просто ти трябва мръсна тинеста река, каквито в София има, една кофа, тензух и ботуши. Едно време го събирах в Златна Панега, да си храня аквариумните рибки.
Хирономуса се вижда при бистра вода като кърваво червен килим събираш там където си го видял/обикновенно това са плитки места почти без течение, с големи количества тиня/, нищо че като нагазиш той се скрива.Събираш с лопатата тинята и слагаш в кофата. Прибираш се в къщи и промиваш тинята през тензуха остават само едрите частици и хирономуса, а и некой и друг вердевас. Тогава не знаех, че се използва за захранване, а пък вердеваса го изхвърлях защото, когато го ядяха рибите ми се давеха от него и умираха особено по-малките. Тоя на кубчетата е смешен и в сравнение със живия разликата е от земята до небето поне за аквариумните риби, но предполагам че и за другите ще е същото.
Накрая слагаш това което си събрал в съд с чиста вода, но да не е хлорирана или поне да е престояла. Хирономуса се събира на кълбо, ако сменяш често водата няма проблем да го запазиш за дълго време, и на колкото по студено толкова по-добре /в мазето е идеално за него/. Когато остарее значително избледнява и по това може да познаеш че е време за сушене а сушенето е просто.
просто ти трябва мръсна тинеста река, каквито в София има, една кофа, тензух и ботуши. Едно време го събирах в Златна Панега, да си храня аквариумните рибки.
Хирономуса се вижда при бистра вода като кърваво червен килим събираш там където си го видял/обикновенно това са плитки места почти без течение, с големи количества тиня/, нищо че като нагазиш той се скрива.Събираш с лопатата тинята и слагаш в кофата. Прибираш се в къщи и промиваш тинята през тензуха остават само едрите частици и хирономуса, а и некой и друг вердевас. Тогава не знаех, че се използва за захранване, а пък вердеваса го изхвърлях защото, когато го ядяха рибите ми се давеха от него и умираха особено по-малките. Тоя на кубчетата е смешен и в сравнение със живия разликата е от земята до небето поне за аквариумните риби, но предполагам че и за другите ще е същото.
Накрая слагаш това което си събрал в съд с чиста вода, но да не е хлорирана или поне да е престояла. Хирономуса се събира на кълбо, ако сменяш често водата няма проблем да го запазиш за дълго време, и на колкото по студено толкова по-добре /в мазето е идеално за него/. Когато остарее значително избледнява и по това може да познаеш че е време за сушене а сушенето е просто.
скобара е риба проклета

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Сигурен ли си, че не говориш за тубифекс?pojara28 написа:няма по лесен начин за набавяне на хирономус от събирането му, но отдавна не съм го практикувал. И количествата които изкарваш са завидни.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
да тубифекс,грешката е моя но принципа и за двете е един и същ, но там където е тубифекса има и хирономус просто тинята се оставя в сито и той са провира през нея и излиза.
Тубифекса става за захранване това имах в предвид и за това се засилих да обяснявам как се вади.
Тубифекса става за захранване това имах в предвид и за това се засилих да обяснявам как се вади.
скобара е риба проклета

http://www.youtube.com/watch?v=_k9Ja-foHnc
http://www.youtube.com/watch?v=-YIb3_39 ... =endscreen
и братята руснаци
http://www.youtube.com/watch?v=bXydjiZswuM
http://www.youtube.com/watch?v=-YIb3_39 ... =endscreen
и братята руснаци
http://www.youtube.com/watch?v=bXydjiZswuM
скобара е риба проклета

- Paublo_Eskobar
- Модератор
За стръв нестава,тубифлекса е некво като ярмата в омалени размери за аква рибки..И го има във всеки магазин за декоративни хелери.Това от клипа е така наречения фуил(туби),който се ползва за добавка към захранката...Стига да си го намериш,тук е дефицитен...Значи фуила е тубифлекс,а вердеваса е хирономус.
Или обратното беше?Що се тормозиме,като не разбираме! 

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Нищо общо, фуил и вердевас са еднакви на вид, но с различни размери прешленести ларви. Това на клиповете си е вердевас. Мотил е руско наименование, хирономус идва от латинското.Paublo_Eskobar написа:За стръв нестава,тубифлекса е некво като ярмата в омалени размери за аква рибки..И го има във всеки магазин за декоративни хелери.Това от клипа е така наречения фуил(туби),който се ползва за добавка към захранката...Стига да си го намериш,тук е дефицитен...Значи фуила е тубифлекс,а вердеваса е хирономус.Или обратното беше?Що се тормозиме,като не разбираме!
А тубифекса са червейчета http://aquariumbg.com/articles/image/Tubificidae.jpg
Не е вярно и че където има тубифекс, има и хирономус. Виреят в тинята под твърде различен по дебелина воден слой. Не знам някой да ползва тубифекс за захранване, интересно ми е как ще го разделите и попречите пак да се събере на топка в храната/глината.
Последно промяна от Венелин Радушев на Пет Фев 08, 2013 10:14 am, променено общо 1 път.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."