ДОЖИВОТНА БОЛЕСТ

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Хааа, ха, ха! :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082

Това разбива!!!
Аватар
emo vasilev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от emo vasilev »

Ех Аче , откъде подхвана тая тема ? Но хайде и аз да напиша някой ред ! Казвам се Емил Василев и съм роден през 1970 г. в Перник . По риболова ме запали баща ми , не знам от колко годишен съм започнал , но първия ми билет е от 1979 г. [ снимки в галерията ми ] . Та всяка година през лятната ваканция си бях на село . Селото се казва Сирищник [ селото на ПРЕЗИДЕНТА на РБ ] , а какво ще кажете - с Георги Първанов сме селски ! Първите ми излети бяха на р. Светля , която се влива в яз.Лобош . Имаше много риба - клен , мряна , риба колкото щеш - празно нямаше . Нямаше ги скъпите такъми , а рибата си кълвеше , а сега какво - оборудване за стотици левове но я няма рибата ! Като поотрастнах малко започнах да щъкам по околните язовири и р. Струма , след това взех книжка и аре Струмяни , Доспат , Батак и още къде ли не ! Първата ми работа след Нова Година беше да си заверя риболовния билет - чак тогава се успокоявах .Отначало започнах с една бамбукова пръчка и една катушка , купени ми от баща ми по случай успешното завършване на първи клас . И след това се започна постепенно увеличаване на такъмите - а това беше проблем , по магазините имаше предимно руски макари ДЕЛЬФИН и руски прътове , когато пуснеха нещо по - хубаво - то се разграбваше за секунди . От това време ми е останала една макара RYOBI , която струваше фантастичните за мен 35 лв. След това започна едно яростно въоръжаване с въдици - такава беше модата . След едно капо от Дунава - трима човека с 25 въдици , се снервих и продадох всичките , после си купих един директен седмак и един мач и нещата се оправиха - пак няма риба ,но поне по- малко въдици нося . Та общо - взето така стоят нещата при мен , но по принцип - ДА - тази тема не трябва да се забравя , защото всеки от нас е тръгнал от някъде , стигнал е до някъде и върви към някъде а спомените остават . Това е от мен !
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Темата е разкошна,но нищо ново не мога да добавя.Очаквах тази вечер,като си ида до село да изровя някой от старите си билети,но гледам Емо ме е преварил! :wink: Иначе за това са спомените-да им се наслаждаваме.Помня всичко-от първата си лескова пръчка/с телени водачи и зелена ролка от влакно/,може би първата си риба и първият си подарък-приятелско семейство на родителите ми от тогавашна Чехословакия ми донесоха първите ми такъми.Прибирам се аз от футболното игрище и гледам Дачията спряла пред гаража.Качвам се на четвъртия етаж и започват приветствия,целувки/щерка им бе много хубава/ и т.н.Цяла вечер никой не ми каза.На сутринта ставам аз,отивам до тоалетната и какво да видя- те греят зад входната врата.Четири пръчки-две на 170см и две на 270см,и две макари "Рекс".Не мога да го опиша,ще ги извадя от мазето,ще ги снимам и ще Ви ги покажа.Вярно,в последствие си купих Делфин-4,че чеха не можеше да върти блесничките,но тези си бяха дънарки дълги години.Да Ви кажа,още си работят,ама с тези около 2 оборота...
Първата ми риба бе кефал/клен.На един селски сбор/31.08...може би 78ма година/ се измъкнах от къщи,взех една желязна/помня с винт вместо коляно/ пръчка на чичо ми и директно на моста.Рекичката минава през центъра на селото,а и къщата ни бе там.Мятам аз на хляб,ама неще.Батковците чоплят семки и плюят в реката,а отдолу ври и кипи.Някой от тях/не помня кой/ ми бодна една семка на куката и след секунда вече бях забравил за макарата и дърпах кордата на ръка.Така се и прибрах.С въдица гордо вдигната и риба на куката минах през всички сергии да ме видят.Прибирам се в къщи като легионер от "300",ама врагът ми зашлеви един шамар още на входната врата.Моста бил висок,а отдолу нямало вода и съм щял да си счупя главата ако тупна отгоре.Това явно бе някакво пророчество.След обяд отново избягах.Отидохме да се къпем.Скочих от един камък и си сцепих главата на друг.
Първата ми риба,и първото цепене на главата бяха в един и същи ден!Как да го забравя?
Спомени много!Знаете го какво е!Тръпка за цял живот!
Успех и нАСЛУКА!!!

EDIT
:

Изображение

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Колеги,вадя тази тема от забвението,защото според мен е една от малкото хубави и сериозни в този подфорум.
Четири месеца никой не е писал,а има толкова нови колеги,които биха могли да презентират първия си риболовен излет!Очаквам Ви! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

:cry: :cry: :cry: :cry: Направо съжелявам,че тази тема не съм я видял досега,като я четох от край до край ми застана една голяма буца в гърлото,една мъка за миналото,защото наистина нашето си беше истинско детство подплатено с истински реки и язовири,дето рибата незнаеше що е мрежа и мичел или модерни карбони,нашите УЧИТЕЛИ дали баба или дядо или татко не знаеха какво е това да идеш за риба и да не хванеш.
Ще пиша много по тая тема ама да се успокоя малко.
Благодаря ти Сапун дето я изкара темата от старата изба.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Изображение
А моят дядо какви сомове вадеше на Дунав с това влокно. :wink:
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

И мен никой не ме е заразил просто аз от много малък 5-6 годишен ходехме с 1 кепчета на едно езерце на село да ловим слънчаци :lol: и доста време ходихме там след това бях спрял неси спомням защо и дойде 1 Юни (деня на детето) свакоми (той е рибар също от 5-6 годишен) подари ми 1 телескоп (на мен и на брат ми) и ни занесе на 1 язовир кадето излизаше много таранка докато хвърлиш и вадиш :lol: същност този телескоп сега лежи на дъното на язовира(като гледах как той си разпъва неговия и аз реших че трябва да се пробвам обаче за сефте ловя с въдица :D и вместо да махна тапата отпред отвих отзад и го засилих към водата уж да се разпъне а ко стана той излетя на 10 метра навътре :lol: )Та от тогава съм болен на тази тема
П.П. Тази случка НИКОГА няма да я забравя!
Хвани и Пусни !
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

През 1978г. баща ми ни закара на Дунава,бяхме аз брат ми и още шестима от братовчедите ми.Мястото на което бяхме е особенно с това,че пръста за дигата е копана от страната на реката където са се образували огромни трапове.Така и наричаме мястото.Та въпросните трапове при пълноводие през пролетта остават пълни след като реката се отдръпне в коритото си,нопълни с вода и много много риба.Преобладаваха шарановите ,но имаше и сом,нерядко бяла и щука.Най много естествено таранки и то какви!!!Та отиваме на ранина ,но при толкова народ наличните три въдици които имаше баща ми и двете на брат ми,нямаше как да ни стигнат.И бащата вади ножа и почва да реже аморфа,след което по една коркова тапа,гайка 6мм. и кука от порядъка на 4или5 номер,две топки мамалига и бягай си търси място.Резултата беше повече от отличен, а аз лично бидейки за пръв път за риба си хванах цели 8 таранки и то все по около 500-600гр.Това разказвам сега и на сина си който е на същата възраст,но май компа ще ме победи!Знам ли.....Та и мен баща ми ме запали ,но аз дали ще запаля моя син това времето ще покаже!
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Не помня кога за пръв път съм ходил за риба,ама помня като ден днешен как си правих въдица,Баща ми,лека му пръст,ми носеше дрянови пръчки а аз ги обелвах от кората и после ги опалвах на огъня,връзвахме по една тухла четворка за единия край а другия за някоя греда,да висят и след близо една седмица като поизсъхнат ги свалях и готова ти здрава и права пръчка.Следваше фината част да наретим водачите от тел и ако имаше медна беше лукс,а кордата я навивахме пак на телени куки,а най големия проблем беше да се намери изолирбанд за пристягане на тъй наречените водачи.
Слагаш и една марка на пръта "ЧАРНИЧЪЛ" и си готов.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:lol: В началото на темата съм писъл за "Заводския язовир"....... това лято ходих да го търся :roll: ......... за съжаление всичко от моите спомени вече не съществуваше :cry: Нямаше бунгалото, масите ........ всичко беше разграбено и забравено от господ :roll: Пътят до там с течение на годините е изчезнал и човешки крак не е стъпвал с години! :lol:
- И изкарах въдиците да проверя как е от към риба :lol: за няколко часа нищичко не пипна .......НО вечерта туп, туп на плувката на торно и здавей ЛИНЧЕ, след половин час пак :lol: ....след дълго висяне и атака от комари си тръгнах доволен ......... все пак нямаше боклуци и дивашки набези сигурно щото пътят беше изчезнал ........ На пролет ще подлежи на зарибяване от страна на мен и още няколко колеги риболовци :lol:

Изображение
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:!: :!: :!: :!:
Възможно ли е да се раждаме риболовци!?
В моя род няма нито един риболовец. Имахме къща в центъра на София, но комунистите я отчуждижа и ни дадоха апартамент в ж.к. Младост-2. Пътят (днешен бул. Александър Малинов) за квартала пресичаше канала на Червенков (сега там от едната страна е "Деница", а от другата "Шел"). Всеки ден ме водеха и връщаха с автобуса до училището в Младост-1, където учех в първи клас. От рейса за първи път в живота си видях на канала рибари да ловят риба. Случайно минавайки по ул. Витошка с майка ми, влязохме в спортния магазин (по-възрастните го помнят) и там видях мотовилка с намотано влакно, пластмасова плувка - тип "легнала", оловна съчма и кукичка. Имаше и различни въдици, но продавачката ми препоръча за този "монтаж" бамбукова пръчка без водачи, дълга около 1,5 м. с дебела, груба дръжка. Помолих майка и тя ми купи и двете неща. След няколко безрезултатни опита с майка ми на канала, баща ми, който не искаше и да чуе за риболов, ме запозна с един комшия - запален рибар. Бай Кольо ме хареса много и ме заведе с него за риба. Явно му беше приятно на човека да си има компания, а родителите ми нямаха нищо против и започнахме да ходим на канала най-редовно. През седмицата го чаках пред входа да се прибере от работа и отивахме, а в неделя (събота беше работен ден) ставахме рано и правехме целодневни излети. Другите деца играеха футбол, а аз ходех за риба!
Мога дълго да разказвам, помня с подробности - първата ми "истинска" въдица от джанкова пръчка, с водачи от медна тел, прикрепени с платнен изолирбанд и макара тип "катушка"; първия ми излет с бай Кольо на Панчарево, първата ми руска въдица от фибростъкло; първата спинингова макара, но не това е най-важното! Вече 33 години! Пиша това и преглъщам често!
Аз не съм запален по риболова, аз живея за него!
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

Ами мойто риболовство май е започнало още преди да се родя :lol: Майка ми е била бременна 4-ти или 5-ти месец и заедно с баща ми и един техен приятел са били на палатка на яз.Бегуновци и тогава за първи път съм ритнал :D А иначе "виновен" да се запаля толко много е баща ми и 2-ма съседи 8) Първата ми риба е малко шаранче на Стария(малкия) утайник в Перник, бях на 4 годинки, въпросната рибая хванах с доста яка въдица- клон от върба, при това крив :P Следващите ми въдици са предимно от дрянови клони 1.50-1.60 , а макарите от извит електрод, а водачите от извита медна тел, но пак си хващах :roll:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Тати ме ЗАРИБИ на пет год. възраст и вече трийсет и пет години няма отърване :D Веднъж го оставих да мъкне -със спукани ребра щото падна със велосипеда-три прасенца до вилата :? Мале -мила :? После останах без нито един такъм-само ми отлепи снимката от билета-и натроши всичкия такъмаж със бойния чук :cry: След седмица му мина и ми накупи всичко от магазина :D И досега му мърморя за тая дивотия ама той се хили в несвяст и ми вика НАЗДРАВЕ :D
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Да наистина много приятна тема как не съм попадал на нея досега не знам.

Та ето и моита история. Далечната 1976 бил съм на 4 годинки на кея на Приморско баща ми и няколко колеги мятат на чепаре за сафрид ( единият беше доста добре оборудван за онези години от чужбина) аз с една въдичка тогава бяха по левче, мотовилка с влакно , плувка и кука без стръв. Големите рибари мятаха яко на вътре но все без успех аз по едно време усетих как нещо ми дърпа влакното и завиках баща ми но тои се исмя и подхвъри: така ти се струва на гола кука няма да ти клъвне. Аз обаче упорито продължих с виковете този път към майка ми, тя доиде и издъпра влакното сърцето ми подскочи ( това подскачане го има и сега когато хвана и може би заради него все още съм болен на темата) , имаше рибка, не помня каква но беше рибка. Старите рибари събраха въдиците и се отказаха като ме обявиха за рибар на деня. От тогава мира не ми даваше риболова но нямаше с кои да ходя баща ми не беше рибар и много трудно го навивах да ме заведе до Гьоловете на Богоров един два пъти годишно. И така докато баба ми бог да я прости подари на наще и на вуйчо ми палатки. Почна се всяко лято по две седмици из локвите на България. Обурудвах се и с дънни тип шишета, и като се сетя какви шарани излизаха и как съм ги вадил без макари и с ония влакна а сега с такъми всякакави но рибата я няма вече. Когато поотраснах 5-6 клас започнах да си ходя сам до Алдомировци с влака до Панчерево и Суходол с градски транспорт и т. н. Сега ходя поне пет пъти годишно за по десет - петнаисет дена, но тръпката от детските шарани излъгани на царевица и плочки кюспе някак не е същата. Спомням си още от онези години шаран под 2-3 кг. се пускаше с думите оди викаи дедо си, а каракудата ако ще и две кила да е се псуваше и я водехме като плевелна риба.

ЕЕЕЕхх наистина хубава тема.
Последно промяна от nasco2 на Пон Ное 05, 2007 1:43 pm, променено общо 1 път.
natrii
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от natrii »

ЕЕххх...как ви завиждаме ние младите! :cry: Какви спомени имате,а ние какво...да не говоря! Мене пък никой никъде не ме е водил,сам си се запалих на скоро и за мене най-лошия рибарски ден беше когато си загубих две куки! :lol: Първо закачих и си остана там някъде,после втора пак така...за мене за сега това е мъка! :lol: А най-хубавия когато хванах два шарана по 1.1 кг за половин час! :D Много ви завиждам! :?
ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”