линия за скобар

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Re: линия за скобар

Мнение от SammY »

Времето е супер , но да имаш река под ръка :) Аз пътувам м/у 150 и 360км според зависи от дистинацията :) Е толкоз път в това време не е оферта ...
Трябва да продължим до плувката всичко по реда си :D
Изображение
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

SammY написа:...Трябва да продължим до плувката...
Защо не и до въдицата?... :mrgreen: :lol:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

...и нещо 4х4
Изображение
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

:lol:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Попа написа:Ице,забелязал съм,че една и съща кука при едни работи,а при други не,колкото и да е странно.Факторите за това са много:колко се влачи повода,навиците на рибата,видовете стръв,колко силно се засича,дължина на въдицата,дистанция на риболов,стила на въдичаря и мн.др.При мен Фуната работи :) при някои приятели не :shock: Просто човек трябва сам да си стигне до риболова.Куките по-горе изброени са добри,със сигурност ще се намери правилната из м-у тях :wink:
Същата работа е и при мен. С 511, 611 не мога една риба да хвана, около мен всички ги ползват успешно :shock: Модели, които мен ми работят не ги харесват приятели.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
ydobrev75
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ydobrev75 »

благодаря на колегите за изказаните позиции и мнения.моля темата за КЛЮЧ :!:
niko_tod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от niko_tod »

Скобарите станаха старши научни сътрудници. Според мен тази тема не е за ключ, особено този сезон, всяко ново мнение е любопитно за начинаещи скобарджий като мен.
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

niko_tod написа:Скобарите станаха старши научни сътрудници. Според мен тази тема не е за ключ, особено този сезон, всяко ново мнение е любопитно за начинаещи скобарджий като мен.
:smt023
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Три основни фактора има за това, да се ловят успешно скобари...такова е моето мнение.
1. Правилен подбор на линия...плувка, утежнение(подредба на дропери), повод и кука...колкото по-финно...толкова по-финно... :wink:
2. Правилна презентация на стръвта...като според мен, това е и разковничето за успешен риболов на тлъсти алаи...така да му я подадеш и така да му мине, че да не устои и да вземе стръвта...пинки, торен, кускус или троха...не е от значение :wink:
3. Май с него трябваше да започна....да има риби и да не са търмъчени ... :lol:
Последно промяна от tamihal на Пон Яну 28, 2013 6:01 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

tamihal написа: 2. Правилна презентация на стръвта...
:
Реално това е истината :wink:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
niko_tod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от niko_tod »

По миналата седмица тръгнах по ВИТА след обяда дето се вика да се разходя да стръскам манджата и най вече да походя. Носех едно 3.30 телескопче на плувка 1 гр. буренце с основно 16 и кука 18 червена / не знам марката ,тъй като съм ги наредил в магнитна кутия/ вързана на 0.10, със стръв червена и бяла пинка. Там лятото лових кленчета на шнура и очаквах уклей и евентуално някое кленче. След поредното изтичане плувката просто изчезна , засечка и усетих на куката голем дзвер, който след секунди си замина. Смених веднага повода с кука 16 с нанизано малко лимоново жълто мънисто и бяло и червено пинки, няколко изтичания и нов удар, докарах до един метър от брега скобар около кило , който се откачи и си замина най тържествено , като войвода. Нова смяна с кука 14 мвц и третия скобар нямаше мърдане. Нямам снимки, тъй като със скриване на слънцето стана кучешки студ и вече ми трепереше джуката до степен бъркане на буквите. Впоследствие се сетих за много грешки по такъма и ги коригирах. След няколко дни ходих пак но нищо. За съжаление на брега намерих въже с голям камък забравено вероятно от НОЩНАТА СМЯНА РИБАРИ,което ме навява на лоши мисли за на някой роднините иначе не беше лоша лъщава.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Сега е момента някой от колегите с повече стаж да споделят тяхното виждане за правилна презeнтация . Ясно е , че нещата са доста относителни и понякога най "грешната" презeнтация може да е най резултатна , но тези случай едва ли са толкова много :) Аз винаги правя една и съща грешка , като тръгне морунаж си нагласям такъма така , че вирбела да ми се влачи по дъното или да е точно над дъното и целия повод или голяма част от него са на дъното . Това винаги ми носи много кълване на морунаж , но скобарите са малко :(
Друго което си мисля е дали на моменти не прекалявам с изфинването на такъма .
Последно промяна от SammY на Пон Яну 28, 2013 10:24 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

едно не разбирам
много хора дават мнение за линия било то при боло фидер или директен и като извод повечето казват зависи от течение от дълбочина от цвят на водата от сезона от магнитните бури от това мъжка или женска е рибата, но не пише как зависи примерно при бавно течение правя това при бързо друго. При малка вода примерно правя с този монтаж използвам плувка обърната капка при задържане също при течение по къс повод 20-30см и тн.
Аз не отбирам много, но от това което мога да кажа е че скобара обича повод над 30 см ако ловя на троха и около и под 30 ако ловя на червей. не знам аз така правя. Утежнението което винаги ползвам е прогресивна верижка като с плътна такава имам по-добри резултати според мен. Ловя основно с плувка тип капка като обичам такива които позваляват да се въртят. Задържам с обърната капка а изтичам с нармална. За киловете на плувките съм ползвал всякакви но за мен за боло е най добре с карбонов кил. Кагато течението е по-бързо се старая по-голяма част от повода да ми е по дъното, като много често влача и с почти цялото утежнение. На задържането съм гола вода - нещо не мога да уцеля такъма. Ловя с плувки 2-3-4гр.Ако ми са наложи да сложа по-голяма се отказвам от мястото за риболов и отивам на друго. Утежнения съм си направил между два вирбела на по-дебело влакно готови за монтаж, защото не ми се редят съчми на реката. при бистра и малка вода ползвам за повод ксило 010 при по голяма и мътна вода 012 пак ксило. антените на плувките ми харесва да са дебели но плътни не кухи.
За утежнението не разбирам много но сериозно се замислям, че май с верижка от еднакви съчми съм хващал повече. С оливета никога не съм ловил. основното ми влакно е 014 на колмик мисля че под това т.е. 012 няма смисъл. Трохата я правя от тн френски хляб но изчаквам след като намокря филията сама да се разкисне защото ако я стисна да изкарам водата хляба не става на ленти а се леко троши и не стои на куката добре. През зимата на леко ловя със огромни трохи каквито не слагам през лятото, а и през зимата се старая да скрия цялата кука в трохата. Ако зимата ловя с троха с размер на царевично зърно то през лятото по-скоро с размер на леща. Кагато лоя скобар основно ползвам два червени червея или пинки при по-бистра и малка вода. Закачам ги или и двата през дупето или единия по цялата кука а другия през дупето. Когато ловя така скобарите почти винаги не надхвърлят половинката ако вземат на два или повече бели с един червен са по-големи но за малките червеното е трепач.
ПС На фидер ловя в пъти повече. :?
скобара е риба проклета
Изображение
Tihomir75
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Tihomir75 »

Колеги ето и моето скромно мнение,има дни когато скобара просто се храни и откачените риби са много малко,тогава рибата налита и си взема стравта без проблем.Има дни когато е доста апатична стиска стравта и пуска веднага,тогава се закачат за носа или крайчеца на остата и следват доста откачания.Имал съм дни когато почти нямам откачени риби и дни когато от 15-20 кълванета имам само няколко извадени риби,това е само мое мнение.
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Който може да лови алай , може да лови всичко. :wink:
Просто другите риби са в пъти по- предсказуеми от него.
Можем да испишем хиляди редове , и пак да не намерим правилния отговор.
Така че , според мен няма правилен и неправилен монтаж. А и навсякъде е различно , така че проби и упорство му е майката. Аз залагам на супер изфинени монтажи , и много , ама много рядко влача. :wink: !
Носене и ПОСТОЯННО леко задържане му е майката , ама както казах по- нагоре - навсякъде е различно !!!
Върл Shimano фен!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”