ЛОДКА ЗА ЗАХРАНКА

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

k99
новобранец
новобранец

Re: ЛОДКА ЗА ЗАХРАНКА

Мнение от k99 »

OK, ще помисля върху предложението ти за спиид контролери (при мен трябва да са два понеже лодката е с два мотора и завиването става с тях а не с рул), опит със спиид контролери нямам, претеснява ме необходимоста от принудителното охлаждане което е необходимо за нормалната им работа (поне така разбрах от прочетеното по други форуми), най-вече затова се опитвам да ги избегна. Би ли дал някой линкове или адреси на магазини от където мога да си поръчам евтини спиид контролер за четкови двигатели с възможност за реверсиране на напрежението, за съжаление не мога да кажа колко ще е тока при натоварен двигател но едва ли ще е повече от 20А.
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

k99 написа:OK, ще помисля върху предложението ти за спиид контролери (при мен трябва да са два понеже лодката е с два мотора и завиването става с тях а не с рул), опит със спиид контролери нямам, претеснява ме необходимоста от принудителното охлаждане което е необходимо за нормалната им работа (поне така разбрах от прочетеното по други форуми), най-вече затова се опитвам да ги избегна. Би ли дал някой линкове или адреси на магазини от където мога да си поръчам евтини спиид контролер за четкови двигатели с възможност за реверсиране на напрежението, за съжаление не мога да кажа колко ще е тока при натоварен двигател но едва ли ще е повече от 20А.
Спиид с охлаждане може би ще ти трябва ако правиш скоростна лодка но не и за тази.А 20 ампера са си множко.Ще ти трябват доста батерии.При мен разхода е между 2 и 5 ампера в зависимост от винта който съм сложил.Това ще каже че ако съм за риба слагам нормален винт,а ако изведа детето на разходка слагам по гопям и с по голяма стъпка да се изкефим.Сложил съм ето този спиид http://www.best-rc-stuff.com/products/1 ... rnigy.aspx има го и в Хобикинг и се позатопля но при горещо време и то много далеч от максималната температура за работа от 110 градуса.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
k99
новобранец
новобранец

Мнение от k99 »

Благодаря за съвета и линка със спиида. Този спиид който посочваш става ли за NiCD батерия (моята е такава)?
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

k99 написа:Благодаря за съвета и линка със спиида. Този спиид който посочваш става ли за NiCD батерия (моята е такава)?
Става.Има джъмпър за избор на батерия и спирачка.Аз го карам с оловни батерии.Струва ми се че никел кадмиеви батерии не е много добра идея.Не трябва да се дозареждат/първо трябва да ги изтощиш/.Ако можеш ги смени.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
Nedji
новобранец
новобранец

Мнение от Nedji »

Здравейте , няма никакъв проблем да си ползваш Никел-кадмиевата батерия 1700мАп. стига за 6 разпъвания / все пак оловните са в дъното на таблицата / още по-добре ще са Литий-полимерните батерии. Нещо без което не можем ние моделистите е доброто зарядно , препоръчвам ти да си го имаш , с него можеш да си зареждаш всякакъв вид акумулаторни батерии на всичко което е в твоя риболовен инвентар там на брега по време на излета.
Ако все пак решиш да управляваш лодката с моторчетата трябва да си купиш два спийдконтролера / на всеки мотор ти е нужен спийд /.
Проблеми можеш да имаш с моторчетата при високи обороти - греят и то доста , затова лоста на газта по към теб.

Успех.
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

Nedji написа:Здравейте , няма никакъв проблем да си ползваш Никел-кадмиевата батерия 1700мАп. стига за 6 разпъвания / все пак оловните са в дъното на таблицата / още по-добре ще са Литий-полимерните батерии. Нещо без което не можем ние моделистите е доброто зарядно , препоръчвам ти да си го имаш , с него можеш да си зареждаш всякакъв вид акумулаторни батерии на всичко което е в твоя риболовен инвентар там на брега по време на излета.
Ако все пак решиш да управляваш лодката с моторчетата трябва да си купиш два спийдконтролера / на всеки мотор ти е нужен спийд /.
Проблеми можеш да имаш с моторчетата при високи обороти - греят и то доста , затова лоста на газта по към теб.

Успех.
Не съм против новите технологии,а и цените на LiPo паднаха много,но има няколко малки подробности-когато напрежението падне под 3 волта,батерията ти показва среден пръст и те отрязва.Каквито и бъзери да слагаш и настройки да правиш,ако си пратил лодката на 200 метра дори и да чуеш бъзера,ще имаш да плуваш поне 100 метра.Лодката за захранка все пак не е толкова бърза.Иначе литий полимерките са страхотни за спортни лодки,но пък са и малко лекички.Ще се наложи да слагаш камъни за да балансираш лодката си.За мен най доброто си остава добрата стара оловна батерийка,хем си служи за баласт,хем няма да те зареже като младо гадже.Оловна батерия 7 амперчаса ми издържа за над 20 разпъвания и при наличие на зарядно от типа на IMAX-B6 мога да си я зареждам когато,откъдето и колкото си поискам.За зарядното си прав.А за моторите при мен е обратно,почват да греят и мотора и спиида когато ги карам на малка газ защото са предвидени за 12 волта и когато не им стига тока се сърдят.При пълна газ може да греят единствено ако не си улучил правилната перка и правилния мотор.
Поздрави.
k99
новобранец
новобранец

Мнение от k99 »

Да необходимоста от пълен разряд на NiCD батерии е основния им недостатък, засега имам такава (дойде с лодката) по-нататък ще я сменя. Другото което ме смущава, е че винтовете са изнесени много назад (не са под корпуса) и това според мен я прави непригодна за разпъване на въдици (претеснявам се че влакното може да се навие на винта). За да се обезопаси трябва да се преправи с един винт, но това значително ще усложни нещата (трябва да се махнат дейдвудите и да се постави един в средата. Колега Nedji ползвал ли си твоята лодка за разпъване и имал ли си проблеми?
Nedji
новобранец
новобранец

Мнение от Nedji »

Да ползвам си лодката и съм доволен , последно за миналата година бях на яз.Бистра .
В зарядното има функция разряд-заряд така , че няма да имаш проблем с никел-кадмиевата батерия.
Посоченият спийдконтролер при положение , че ще се ползва Ли-по батерия позволява да се избере дали да се спре захранването на мотора или постепенно да се намали напрежението до 3 Волта на клетка.
Няма никакъв проблем да си направиш лодката с един мотор , но тогава ще трябва да си смениш мотора с по-мощен да речем 480
k99
новобранец
новобранец

Мнение от k99 »

Nedji написа:Да ползвам си лодката и съм доволен , последно за миналата година бях на яз.Бистра .
В зарядното има функция разряд-заряд така , че няма да имаш проблем с никел-кадмиевата батерия.
Посоченият спийдконтролер при положение , че ще се ползва Ли-по батерия позволява да се избере дали да се спре захранването на мотора или постепенно да се намали напрежението до 3 Волта на клетка.
Няма никакъв проблем да си направиш лодката с един мотор , но тогава ще трябва да си смениш мотора с по-мощен да речем 480
Мен повече ме интересува дали си опитвал да разпъваш въдици и ако си го правил, имал ли си случаи да ти се заплете влакното в някой от винтовете? Също така не падат ли оловото и стръвта предварително? Как успяваш да ги застопориш в контейнера, така че да ги закараш до желаното място без да паднат предварително? Достатъчно ли е да ги затрупаш само с царевица?
Nedji
новобранец
новобранец

Мнение от Nedji »

Лодката я ползвам да си вкарвам въдиците при риболов , никога влакното не се е замотавало около винтовете и тежеста никога не е изпадала от контейнерчето без моя команда.
k99
новобранец
новобранец

Мнение от k99 »

Nedji, благодаря за детайлните обяснения и снимки в отговор на моите въпроси. Благодарение на тях ми стана ясно как да преправя катамаран px-16 в лодка за захранка.
Смятам че идеята ти да преправиш съществуваща лодка (която може да бъде закупена на поносима цена) в лодка за захранка, както и да споделиш опита са прекрасни. Все пак голяма част от нас едва ли биха отделили 500+ лв. за готова лодка за захранка, а така представената от теб лодка не надхвърля 200лв (в ebay често може да се намерят оферти за по 20EUR на лодки с неработеща електроника, с доставката излизат 70лв. трябват още дистанционно около 70лв., едно серво, няколко релета или 2 спиид контролера ). Изработването на корпус от смола и стъкломат също е много добро и сравнително не скъпо решение но едва ли е по възможностите на всеки.
Пожелавам ти успехи в любимото ни хоби.
Ще се радвам и ако някой друг сподели опит в преправянето на съществуващи лодки в лодки за захранка, както и изработването на корпуси различни от смола и стъкломат (изработването им вече е добре описано от колегите elbosi и gmateev в този сайт а може да се намери и подробна информация в сайтовете за моделистика).
karamanov
новобранец
новобранец

Мнение от karamanov »

Лодката е изработена изцяло от мен. Ето снимки,какво се получи - http://www.nariba.com/forum/gallery/alb ... um_id=2455
Ако мога да бъда полезен с нещо - питай те !
Д. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Д. Димитров »

От какъв материал е колега. Какъв ти е мотора и винта?
karamanov
новобранец
новобранец

Мнение от karamanov »

Кoрпуса е от поликарбонат(пвц профил),полиестерна смола и стъкломат на сглобките,влакнест кит,обикновен кит и на края шприц кит после боя.Мотора е Граупнер-720,винт граупнер-60мм.нормален двулопатен.Дейдвуда съм го правил аз не е стандартен и е с4бр. лагери-2 към мотора и 2към винта и няма вибрации.Корпуса отвътре е с изолация и лодката е тиха .
Д. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Д. Димитров »

Благодаря колега и наслука !
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”