За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Христо Рангелов написа:И аз така знам за краставиците, че им трябва яко поливане, ама в какво количество.. :)
Почти всяка вечер си ги поливам,докато се напълни гнездото им.
И пак има понякога горчиви.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

Не знам , аз лятото така правех - пълня една бутилка 20 литра с вода, а редът от 5-6 корена, дълъг около метър- два.. И тая бутилка цялата я изсипвам в тоя ред.. И бяха много хубави и ставаха доста големи :)
"The more you know, the less you carry"
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Бях малко зает тези дни. Та въпроса с горчивината при краставиците е малко сложен и ще опитам да бъда по-кратък. Краставицата произхожда от югоизточна Азия и в Европа е внесена от Индия. Съответно тя е влаголюбива култура и изисква по-висока влажност на въздуха, което е проблем при нас. Кутикулата на епидермиса е тънка и водната транспирация е много висока, т.е. растението трудно съхранява в себе си водата. Потребностите на растението от вода рязко нарастват от началото на цъфтежа и са така високи до края на беритбата. През този период са нужни честота на поливките в зависимост от влагозадържащата способност на почвата /в различните райони е различна/. Но по-рядко от поливки през ден-два води до краткотрайно засушаване, което е едната причина да се появи горчивина. Обем от 4-5 литра вода на кв.м. по принцип е достатъчен. А беритбата трябва да е ежедневна, за да се освобождава растението от излишни консуматори на водата.
Втората причина за горчивината е сортова особеност. Краставиците са познати като дългоплодни и късоплодни /корнишони/. Но, другото е, че има сортове с мъжки и женски цветове и такива само с женски /холандските са такива/. При първите се получава процес на самоопрашване на част от цветчетата и ето ти плод с горчивина.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2609
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Благодаря много ! Значи да търся разсад от холандски сорт и да поливам краставиците вечер 5л. на м2. :wink: За вас да се посмеете ще си призная, че с памуче за уши съм играл ролята на пчела и съм явно изкуствено опрашвал женските цветове с мъжките и ето ти горчиви краставици. :lol: Е като отрежа 3 пръста от опашката и горчивината изчезва . :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

Внимавай с холандските семенца,,, :D
"The more you know, the less you carry"
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Имал съм други ситуции с краставиците.
Тръгват цветовете като булчинска китка,ама няма завръз.
Режа милина някъде в началото,то си пуска колтука - там вече
си тръгва нормално завръза.
И още нещо,на малко по-сенчесто място при мен,по-дълго ми
издържат краставиците.Тука е доста влажно в определени дни,
май им попарва листата след месец някъде.Еле пък ако ги вдигна
на конец към високото.
Но не съм сигурен в това все още де.Наблюдавам и се уча.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

И аз съм забелязал , че на по-сенчесто място по-дълго издържат , тази година краставиците бяха насети на сенчесто място и цяло лято брах от тях - чак до септември.. Явно повече задържат влага.. Не знам.. В темата се включва дипломиран агроном - той ще обясни! :)
"The more you know, the less you carry"
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

:D Правилно сте забелязали, че на сенчести места краставицата има по-дълъг период на вегетация. Причината е, че там влажността на въздуха е по-висока или се задържа повече часове през денонощието. И друго - краставицата и повечето зеленчукови култури се опрашват чрез движението на въздуха. Затова оранжериите са изработени като тунели - за да се получи течение по време на цъфтежа.
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Съб Май 12, 2007 8:19 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Венци ® »

Здравейте!От 7-8 години си отглеждам холандки,много дават и нямам случай на горчив плод.Единственния проблем е цената,защото се продават на бройка която в момента е 0.70 лв.Иначе дават много плод,над 10 кг от корен,но момента с напояването както подчертаха колеги е важен.Аз съм си спретнал капково и нямам грижи.Тези краставици обаче са оранжерийни и не знам дали ще виреят на открито.
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Стават за отглеждане на открито, тъй като основното изискване към оранжерийните сортове е да са ранозрели. Уточни само какво се продава за тази цена на бройка. Вероятно става дума за разсада.
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Съб Май 12, 2007 8:19 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Венци ® »

Ранно зрели са, за Георгьов ден вече бера,цената е за 1 брой семка,но си струва!Аз лично съм доволен!
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Вярвам ти. Можеш ли да кажеш името на сорта ? Идеята ми е да сравня с предлаганите ни оферти в Бургас.
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Съб Май 12, 2007 8:19 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Венци ® »

dantho.mihov написа:Вярвам ти. Можеш ли да кажеш името на сорта ? Идеята ми е да сравня с предлаганите ни оферти в Бургас.
Разбира се,нали за това е темата.Да споделим и си помогнем.Отначало вземах "Салво" а от 3 години "Дефенс".
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

До сега отглеждах ето този сорт : http://www.green-smile.com/site/?page_i ... tyPhoto/3/ GS 62 - 63 F1. Български е и още си няма име, издържа на високи температури и не се напада от брашнестата мана. Цената на семената е наполовина и плодовете са с добро качество.
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Съб Май 12, 2007 8:19 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Венци ® »

Заслужава да се опитат,но за тази година вече си напазарувах,но мога да опитам няколко растения на открито.Да кажеш как се сдобиваш със семената,може и на лични да не отекчаваме колегите.Заинтригуваме, имат и други добри неща.
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”