Калкан около Варна

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

kuku написа:Там доле вече може и да няма нищо наистина :twisted: .След толкова тралене това вече не е нито система нито еко.kalkan4o какво мислиш става когато тралът изпотроши мидените полета!?Какво ли правят там калканите и ватусите!?С какво ли се хранят!?
Няма нищо и никога е нямало.

Мидените полета не се унищожават ни най-малко по простата причина че всяка мида качена с трала на кораба си влиза обратно във водата.

Аре стига, че разводнихме темата !
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Kristiqn_Petrov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Kristiqn_Petrov »

И никой не отговори на Камбата как се слага стръвта за калкан.Мен също ми е интересно защото не съм ходил до сега а тази година смятам да направя сефтето :D
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Камба,май спомена 4 нули.Мушкай цяла рибка ( солена трицона или сафрид ) от главата и на 2-3 см до опашката върха леко да се показва.Леко, колкото да го усещаш с пръста.При по-голяма рибка,може да използваш и две куки.Първата да излиза около средата,и втората до опашката.Дано да съм ти бил полезен,въпреки че до сега още не съм го хващал калкана,но имах една колежка Господинова се казваше,беше им началника на калкана и съм я виждал какво прави.
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Краси 7650 »

Не изкам да влизам в безмислени пререкания - но наистина може и да знам нещо - не споря вие може да сте по вещи
но, всяка педа си е сама по себеси еко система - а , когато се работи от години на ред с gps - май няма място не засегното и то по няколко пъти
трала си има режеща проволка която рови- точно тя начупва мидите
но , без нея няма рапани - а , да не говорим че , не се траля само рапан , калкан , бяла мида - а, неиният трал май ровеше до 80 см
рибарите - повечето от които са чисти бракониери са изкарали два пъти повече калкан от миналата година - чакай да хванеш нещо на въдица
А , ти , Калканчо - поне малко трябва да защетиш никса с който си се писал и да се бориш и утре като излезеш за риба да се надяваш нещо да хванеш :idea:
Красимир от Балчик
Аватар
Боро
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Боро »

При закачането явно работата " е всеки луд с номера си" . Колега КИРО не ти ли се е случва ло да ти откачат рибките при хвърляне ? Аз използвам следният начин- първо пробождам сафрида в основата на опашката и след това почвам да я "шия" през гърба, накрая прокарвам острието едновременно през двете очи като върхът остава да сочи към опашката. По този метод много рядко ми се случва да се откачи стръвта.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Ся за закачането, най-важното и риба да се е стегнала много добре от солта, ако е стегната яко само през гърба да я прободеш няма падане, но ако е по-размекната рибата, първо буча през хрилете, че там ми се вижда най твърдо и прекарвам куката,така че рибата да виси само на мисината с закачам почти за долния край на опашката като изваждам куката да стърчи до контрата.Мисля, че нещо не го обясних...
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Калкане,аз правя нещо подобно.Хващам грацата и я буча първо до хрилете,след което прекарвам цялата кука,рибата остава да виси на повода/бидема/.След което буча грацата близо до опашката и готово.Пробвам всеки път различно,днеска пробвах обратно-първо през опашката и след това през хрилете.Тея куки 4 нули не са чак толкова големи,колкото звучат,освен,ако продавачът не е объркал номерата. :lol:

Има и друг вариант на бучене,който съм пробвал:

Буча рибката през единия край/от където ми хареса-опашката,или хрилете/,прекарвам цялата кука,за да остане рибата да виси на повода,след което осуквам част от повода около рибата и накрая буча през другия край.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Боро,Калканчо ти дади правилния отговор,рибата да е стегната.С прясна трицона се работи трудно,защото е мека и след няколко часа пък става направо каша.По-добре я насоли преварително,и след това няма проблем,освен този дали ще набараш калкана.А 4 нули са нормална кука,като се има в предвид,че когато съм с лодката навътре за кая,работя с 2 нули,и си вадя стронгила без проблем.А и другите начини на провиране на куката,според мен са правилни.
А вчера авера ми даде инфо ( работи на Златните ),че е гледал как са вадили в четвъртък малки калканчета от пясъка пред х-л Бриз.Маломерни,но колегата си ги е прибирал,не ги е връщал обратно.
Аватар
Боро
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Боро »

:smt045
Боро написа:При закачането явно работата " е всеки луд с номера си"
Ами в стремежа си да бъда максималист предпочитам сафрида да е пресен или леко осолен ако ми е останал от преден излет, за да прави и "хранително" петно. Според мен е още по-добре, ако имам някаква жива сребриста рибка под ръка, като тогава променям и монтажа.
иванко
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от иванко »

Колеги аз съм нов във форума.Надявам се да приемете.Отдавна се каня да се регистрирам ,но едва сега го направих.Вчера(събота) на яхтеното на дружба извадих трички калканчета с големина колкото чиния,изтървах два :cry: .За стръв ползвах здраво осолен гюмюш.Като се има впредвид че за първи път през живота си ходих за такава риба,предполагам че съм имал успех.За начина на приготвяне на монтажа да не говорим-едно към гъотере,както аз си знам.Успех на всички.
Аватар
Шнорхел
новобранец
новобранец

Мнение от Шнорхел »

Мисля,че е трябвало да ги върнеш обратно в морето.Не знам как се определя дали калкана е маломерен,но знам,че толкова малки,не стават за ядене.Преди време познати ми дадоха 1,5кг-ов калкан - голяма мъка,само обираш копчетата.За да усетиш,че ядеш калкан,трябва калкана да е поне 2кг,такова е мнението ми.
Най-трудно е да замълчиш , когато няма какво да кажеш !!!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Разрешения размер май беше / не по-малък от 40см./Шнорхел,не се сърди на Иванко,все пак му е за първи път,и е хванал 3 броя,аз хвърлям повече от 25 години,и още не съм закачил даже и калканче.
Преди час се върнах от Златните.От 8 до 10 часа,пред х-л Берлин,15 пръчки и трима рибаря,никакъв удар,после се прехвърлих на пристана за кая,само една за 2 часа,и много дребосък,който си го върнах в детската градина.Само съжелявах,че времето беше много хубаво и ставаше за лодка,но когато тръгвах от Кичево,беше доста студено и голяма мъгла,та изтървах си късмета този път.Е ще има още дни.
Аватар
Шнорхел
новобранец
новобранец

Мнение от Шнорхел »

Не се сърдя,разбира се :D . Става въпрос,че калканчета с такъв размер не стават за нищо.И затова според мен е трябвало да ги върне.
Ако някой от колегите знае рецепта за приготвяне по-малки калкани нека да сподели.
Аз лично калкан не съм хващал.Може би и защото не съм пробвал да ловя,а като слушам колеги и сега КИРО,и да пробвам въобще не е сигурно,че ще хвана.
Най-трудно е да замълчиш , когато няма какво да кажеш !!!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

КИРО написа:Разрешения размер май беше / не по-малък от 40см./Шнорхел,не се сърди на Иванко,все пак му е за първи път,и е хванал 3 броя,аз хвърлям повече от 25 години,и още не съм закачил даже и калканче.
Преди час се върнах от Златните.От 8 до 10 часа,пред х-л Берлин,15 пръчки и трима рибаря,никакъв удар,после се прехвърлих на пристана за кая,само една за 2 часа,и много дребосък,който си го върнах в детската градина.Само съжелявах,че времето беше много хубаво и ставаше за лодка,но когато тръгвах от Кичево,беше доста студено и голяма мъгла,та изтървах си късмета този път.Е ще има още дни.
Колега,ти от Кичево ли си?

Аз сега се връщам от Златните.Сутринта първо отидохме на буните на Кранево,после до Балчик,после до яхтеното пристанище на Златните и сега се връщаме.Резултатът е 2иларийки и едно попче,които ще замразя,че утре като хвана още да се заформи един тиган.Калкани няма нито на пристанището,нито на плажа пред хотел Гларус,въпреки многобройните пръчки. :lol:

Преди два дни ходих на трета буна,обаче и там нищо.Някой да зане как е на Южния плаж,има ли поне хора за калкан?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
gipsa77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gipsa77 »

Сега се връщам от Дуранкулак,Крапец,Русалка и Зеленка.Влизах с неопрен-нито един калкан.Явно водата още е много топла.
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за местата за риболов по морето”