малко помощ за избор на макара и брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

kiaro79
новобранец
новобранец

малко помощ за избор на макара и брейд

Мнение от kiaro79 »

Колеги,искам малко помощ при избора ми на макара и бред.Пръчката ми е Formax Striker 2.40 10-30g.Спрял съм се на макара TICA DYNASPIN GH https://megafishing.bg/product/973/maka ... in-gh.html но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.Въдицата ще я използвам предимно на Дунава на блесни,силикони,воблери и на Огоста предимно на булдо.Какъв размер брейд да сложа.Досега бях с Shimano Alivio3000 SFC и имам доста извадени распери и кленове с нея,но нещо е разклопа,а и тя е по-скоро мачова макара.
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: малко помощ за избор на макара и брейд

Мнение от karaburov »

kiaro79 написа: но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.
Нито Tica,нито изброените от теб размери.За Дунава по доло от 3000 е меко казано подигравателно,при по интензивен риболов :!:
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

kiaro79 написа:Колеги,искам малко помощ при избора ми на макара и бред.Пръчката ми е Formax Striker 2.40 10-30g.Спрял съм се на макара TICA DYNASPIN GH https://megafishing.bg/product/973/maka ... in-gh.html но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.Въдицата ще я използвам предимно на Дунава на блесни,силикони,воблери и на Огоста предимно на булдо.Какъв размер брейд да сложа.Досега бях с Shimano Alivio3000 SFC и имам доста извадени распери и кленове с нея,но нещо е разклопа,а и тя е по-скоро мачова макара.
Колега един от комплектите ми е със същата пръчка, но 2.70 и макара Tica - Cambria LD 2000-2500 и смея да твърдя, че баланса е отличен, точно на закачалката за примамки. Cambria 2000 е 244 гр а DynaSpin GH е 1000 е 225, което съобразно малко по късата ти пръчка мисля, че ще пасне. Обаче моят съвет е да вземеш 2000 защото големите водоеми искат по голям обем на шпулата за по голяма дистанция.
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

eroucma написа: DynaSpin GH е 1000 е 225, което съобразно малко по късата ти пръчка мисля, че ще пасне. Обаче моят съвет е да вземеш 2000 защото големите водоеми искат по голям обем на шпулата за по голяма дистанция.
Имам такава пръчка и определено макар 280+ гр. е твърде тежка за нея, така, че взимай размер 1000, балансът ще е идеален, друг е въпроса самата пръчка с тази макара доколко са подходящи за Дунав :wink:
Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

За Дунава поне 2000 размер. Без значение от баланса, но макаричката в размера си 1000 е само подходяща за пъстървички и кленчета.....
горан написа:Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
10 лб. ПП не ми върши никаква работа по Марица, а за Дунав???? Ти си прецени.....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

eroucma написа:
kiaro79 написа:Колеги,искам малко помощ при избора ми на макара и бред.Пръчката ми е Formax Striker 2.40 10-30g.Спрял съм се на макара TICA DYNASPIN GH https://megafishing.bg/product/973/maka ... in-gh.html но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.Въдицата ще я използвам предимно на Дунава на блесни,силикони,воблери и на Огоста предимно на булдо.Какъв размер брейд да сложа.Досега бях с Shimano Alivio3000 SFC и имам доста извадени распери и кленове с нея,но нещо е разклопа,а и тя е по-скоро мачова макара.
Колега един от комплектите ми е със същата пръчка, но 2.70 и макара Tica - Cambria LD 2000-2500 и смея да твърдя, че баланса е отличен, точно на закачалката за примамки. Cambria 2000 е 244 гр а DynaSpin GH е 1000 е 225, което съобразно малко по късата ти пръчка мисля, че ще пасне. Обаче моят съвет е да вземеш 2000 защото големите водоеми искат по голям обем на шпулата за по голяма дистанция.
Ако ще да е ТИКА ,или Cambria 2000 или DynaSpin GH 2000,щото е с две шпули, DynaSpin GH е 1000 е 210гр и е с една шпула,а е и малка за Дунава
Аз там съм пораснал...
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Не си взимай макара на 1000. По-добре на 2000, щом ще е Тиката :) Брейда => някъде около 15-те либри ;)
Изображение
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека. Теста по примамки на пръчката е силно завишен, според мен точно два пъти и реалният и тест е нещо от рода на 5-15гр., като аз лично я ползвам единствено за костури. На такава въдица какви 15либри конец, тя и с 10либри ще се прекърши при неправилно боравене и какви макари от по 300гр. На колегата му споменах, че пръчката не е особено подходяща за река като Дунав, понеже предполагам, че един двукилограмов Распер ще я огъва така, че върха и да го удря в лакътя. Колегата е писал, че е извадил доста риби с нея, в което не се съмнявам, а и пръчката за цената си е доста прилична и на мен лично за това, което я ползвам ми допада, така че колега сам си прецени какво искаш. Наистина макара размер 1000 е доста малка, по-добре търси по-голяма, но до около 260гр. максимум инак се получава доста неудобен комплект, не че няма да можеш да ловиш и с него.
Поздрави и наслука.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Vid написа:
горан написа:Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
10 лб. ПП не ми върши никаква работа по Марица, а за Дунав???? Ти си прецени.....

Vid, и десет въпросителни да сложиш,няма да заменят липсата ти на опит. :lol:
За реки,които познаваш само от компютъра,не се изказвай,не е сериозно. ;)

*10 либри ПП е напълно адекватно влакно за различни видове спинингов риболов по Реката,дори в последните две години в риболова на распер се стремя да ползвам и осезаемо по-тънки влакна.
Въдицата,за която питаш не познавам,но познавам Горан и се доверявам на думите му.

Поздрави и успех в търсенето!
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

горан написа:Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека. Теста по примамки на пръчката е силно завишен, според мен точно два пъти и реалният и тест е нещо от рода на 5-15гр., като аз лично я ползвам единствено за костури. На такава въдица какви 15либри конец, тя и с 10либри ще се прекърши при неправилно боравене и какви макари от по 300гр. На колегата му споменах, че пръчката не е особено подходяща за река като Дунав, понеже предполагам, че един двукилограмов Распер ще я огъва така, че върха и да го удря в лакътя. Колегата е писал, че е извадил доста риби с нея, в което не се съмнявам, а и пръчката за цената си е доста прилична и на мен лично за това, което я ползвам ми допада, така че колега сам си прецени какво искаш. Наистина макара размер 1000 е доста малка, по-добре търси по-голяма, но до около 260гр. максимум инак се получава доста неудобен комплект, не че няма да можеш да ловиш и с него.
Поздрави и наслука.
Ползвам пръчката може би вече година и половина във варианта 2.70 10-30 и да бих казал че акцията и е завишено но е приблизително 8-35 защото 30 грамова клатуна на ДАМ http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=6137 я изхвърля с кеф и има още възможност. Имам изкарана щука 3, 10 кг. с нея и да ти кажа върха не ми дойде на лакътя, пръчката си пребори рибката уставно и питаше за още. Лично аз съм я ползвам с Tica - Cambria 2000- 2500 с 10 lb Power Pro и 15 lb блейд на Penn, и Ryobi Ecusima 2000 с Power Pro 8 нишково отново 15 lb.
Лично мое мнение е, че пръчката е наистина малко мека и не е типичната щукарка, но не е и за риболов на костурчета.
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

eroucma написа: Ползвам пръчката може би вече година и половина във варианта 2.70 10-30
Едни и същи пръчки на 2.40м. и 2.70м. са нещо коренно различно, макар в повечето пъти по-късите да са по-мощни. Въпросната въдица във варианта и на 2.70м. не съм я виждал и затова не мога да я коментирам. Говоря за това, с което имам опит :wink:
smolsan
новобранец
новобранец

Мнение от smolsan »

Добър вечер,

Малко се отклонявам от темата на колегата. Предстои ми покупка на макара, спрял съм се на Окума Лонгбоу. Двоумя се между размерите 4000 и 6000, акцията на пръчката е до 150гр. 3,6м. ще се ползва за риболов на щука или толстолоб (главно), водоеми-предимно затворени, по рядко на р.Дунав. Мерси предварително.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Той толстолоба на спининг май не дава особено :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

Павел Иванов написа:Той толстолоба на спининг май не дава особено :roll:
Що е, кълве с гърбът си тройките :wink:
Изображение Изображение
smolsan
новобранец
новобранец

Мнение от smolsan »

Наистина кълве главно от към гърба :), ама гледам че темата е актуална и обсъждана и затова реших да попитам тука.

поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”