Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

малко помощ за избор на макара и брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
малко помощ за избор на макара и брейд
Колеги,искам малко помощ при избора ми на макара и бред.Пръчката ми е Formax Striker 2.40 10-30g.Спрял съм се на макара TICA DYNASPIN GH https://megafishing.bg/product/973/maka ... in-gh.html но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.Въдицата ще я използвам предимно на Дунава на блесни,силикони,воблери и на Огоста предимно на булдо.Какъв размер брейд да сложа.Досега бях с Shimano Alivio3000 SFC и имам доста извадени распери и кленове с нея,но нещо е разклопа,а и тя е по-скоро мачова макара.
-
- ще става разбирач
Re: малко помощ за избор на макара и брейд
Нито Tica,нито изброените от теб размери.За Дунава по доло от 3000 е меко казано подигравателно,при по интензивен риболовkiaro79 написа: но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.

- eroucma
- разбира нещата
Колега един от комплектите ми е със същата пръчка, но 2.70 и макара Tica - Cambria LD 2000-2500 и смея да твърдя, че баланса е отличен, точно на закачалката за примамки. Cambria 2000 е 244 гр а DynaSpin GH е 1000 е 225, което съобразно малко по късата ти пръчка мисля, че ще пасне. Обаче моят съвет е да вземеш 2000 защото големите водоеми искат по голям обем на шпулата за по голяма дистанция.kiaro79 написа:Колеги,искам малко помощ при избора ми на макара и бред.Пръчката ми е Formax Striker 2.40 10-30g.Спрял съм се на макара TICA DYNASPIN GH https://megafishing.bg/product/973/maka ... in-gh.html но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.Въдицата ще я използвам предимно на Дунава на блесни,силикони,воблери и на Огоста предимно на булдо.Какъв размер брейд да сложа.Досега бях с Shimano Alivio3000 SFC и имам доста извадени распери и кленове с нея,но нещо е разклопа,а и тя е по-скоро мачова макара.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
- горан
- ще става разбирач
Имам такава пръчка и определено макар 280+ гр. е твърде тежка за нея, така, че взимай размер 1000, балансът ще е идеален, друг е въпроса самата пръчка с тази макара доколко са подходящи за Дунавeroucma написа: DynaSpin GH е 1000 е 225, което съобразно малко по късата ти пръчка мисля, че ще пасне. Обаче моят съвет е да вземеш 2000 защото големите водоеми искат по голям обем на шпулата за по голяма дистанция.

Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
- Vid
- кандидат преподавател
За Дунава поне 2000 размер. Без значение от баланса, но макаричката в размера си 1000 е само подходяща за пъстървички и кленчета.....
10 лб. ПП не ми върши никаква работа по Марица, а за Дунав???? Ти си прецени.....горан написа:Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Ако ще да е ТИКА ,или Cambria 2000 или DynaSpin GH 2000,щото е с две шпули, DynaSpin GH е 1000 е 210гр и е с една шпула,а е и малка за Дунаваeroucma написа:Колега един от комплектите ми е със същата пръчка, но 2.70 и макара Tica - Cambria LD 2000-2500 и смея да твърдя, че баланса е отличен, точно на закачалката за примамки. Cambria 2000 е 244 гр а DynaSpin GH е 1000 е 225, което съобразно малко по късата ти пръчка мисля, че ще пасне. Обаче моят съвет е да вземеш 2000 защото големите водоеми искат по голям обем на шпулата за по голяма дистанция.kiaro79 написа:Колеги,искам малко помощ при избора ми на макара и бред.Пръчката ми е Formax Striker 2.40 10-30g.Спрял съм се на макара TICA DYNASPIN GH https://megafishing.bg/product/973/maka ... in-gh.html но не мога да реша кой размер 1000 или 2000 да взема.Въдицата ще я използвам предимно на Дунава на блесни,силикони,воблери и на Огоста предимно на булдо.Какъв размер брейд да сложа.Досега бях с Shimano Alivio3000 SFC и имам доста извадени распери и кленове с нея,но нещо е разклопа,а и тя е по-скоро мачова макара.
Аз там съм пораснал...
Не си взимай макара на 1000. По-добре на 2000, щом ще е Тиката
Брейда => някъде около 15-те либри 

- горан
- ще става разбирач
Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека. Теста по примамки на пръчката е силно завишен, според мен точно два пъти и реалният и тест е нещо от рода на 5-15гр., като аз лично я ползвам единствено за костури. На такава въдица какви 15либри конец, тя и с 10либри ще се прекърши при неправилно боравене и какви макари от по 300гр. На колегата му споменах, че пръчката не е особено подходяща за река като Дунав, понеже предполагам, че един двукилограмов Распер ще я огъва така, че върха и да го удря в лакътя. Колегата е писал, че е извадил доста риби с нея, в което не се съмнявам, а и пръчката за цената си е доста прилична и на мен лично за това, което я ползвам ми допада, така че колега сам си прецени какво искаш. Наистина макара размер 1000 е доста малка, по-добре търси по-голяма, но до около 260гр. максимум инак се получава доста неудобен комплект, не че няма да можеш да ловиш и с него.
Поздрави и наслука.
Поздрави и наслука.
-
- ще става разбирач
Vid написа:10 лб. ПП не ми върши никаква работа по Марица, а за Дунав???? Ти си прецени.....горан написа:Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
Vid, и десет въпросителни да сложиш,няма да заменят липсата ти на опит.

За реки,които познаваш само от компютъра,не се изказвай,не е сериозно.

*10 либри ПП е напълно адекватно влакно за различни видове спинингов риболов по Реката,дори в последните две години в риболова на распер се стремя да ползвам и осезаемо по-тънки влакна.
Въдицата,за която питаш не познавам,но познавам Горан и се доверявам на думите му.
Поздрави и успех в търсенето!
- eroucma
- разбира нещата
Ползвам пръчката може би вече година и половина във варианта 2.70 10-30 и да бих казал че акцията и е завишено но е приблизително 8-35 защото 30 грамова клатуна на ДАМ http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=6137 я изхвърля с кеф и има още възможност. Имам изкарана щука 3, 10 кг. с нея и да ти кажа върха не ми дойде на лакътя, пръчката си пребори рибката уставно и питаше за още. Лично аз съм я ползвам с Tica - Cambria 2000- 2500 с 10 lb Power Pro и 15 lb блейд на Penn, и Ryobi Ecusima 2000 с Power Pro 8 нишково отново 15 lb.горан написа:Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека. Теста по примамки на пръчката е силно завишен, според мен точно два пъти и реалният и тест е нещо от рода на 5-15гр., като аз лично я ползвам единствено за костури. На такава въдица какви 15либри конец, тя и с 10либри ще се прекърши при неправилно боравене и какви макари от по 300гр. На колегата му споменах, че пръчката не е особено подходяща за река като Дунав, понеже предполагам, че един двукилограмов Распер ще я огъва така, че върха и да го удря в лакътя. Колегата е писал, че е извадил доста риби с нея, в което не се съмнявам, а и пръчката за цената си е доста прилична и на мен лично за това, което я ползвам ми допада, така че колега сам си прецени какво искаш. Наистина макара размер 1000 е доста малка, по-добре търси по-голяма, но до около 260гр. максимум инак се получава доста неудобен комплект, не че няма да можеш да ловиш и с него.
Поздрави и наслука.
Лично мое мнение е, че пръчката е наистина малко мека и не е типичната щукарка, но не е и за риболов на костурчета.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
- горан
- ще става разбирач
Едни и същи пръчки на 2.40м. и 2.70м. са нещо коренно различно, макар в повечето пъти по-късите да са по-мощни. Въпросната въдица във варианта и на 2.70м. не съм я виждал и затова не мога да я коментирам. Говоря за това, с което имам опитeroucma написа: Ползвам пръчката може би вече година и половина във варианта 2.70 10-30

Добър вечер,
Малко се отклонявам от темата на колегата. Предстои ми покупка на макара, спрял съм се на Окума Лонгбоу. Двоумя се между размерите 4000 и 6000, акцията на пръчката е до 150гр. 3,6м. ще се ползва за риболов на щука или толстолоб (главно), водоеми-предимно затворени, по рядко на р.Дунав. Мерси предварително.
Малко се отклонявам от темата на колегата. Предстои ми покупка на макара, спрял съм се на Окума Лонгбоу. Двоумя се между размерите 4000 и 6000, акцията на пръчката е до 150гр. 3,6м. ще се ползва за риболов на щука или толстолоб (главно), водоеми-предимно затворени, по рядко на р.Дунав. Мерси предварително.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Той толстолоба на спининг май не дава особено 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- eroucma
- разбира нещата
Що е, кълве с гърбът си тройкитеПавел Иванов написа:Той толстолоба на спининг май не дава особено

Наистина кълве главно от към гърба
, ама гледам че темата е актуална и обсъждана и затова реших да попитам тука.
поздрави

поздрави