От този свят си отиде Леда Милева...

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

От този свят си отиде Леда Милева...

Мнение от Христо Рангелов »

Днес си отиде още една голяма личност на България - Леда Милева - писател, преводач, автор на стихове и пиеси за деца. Всъщност тя ни напусна на рождения си ден, защото на днешния 5 февруари трябваше да навърши 93 години.

Разделяме се с най-обичаната детска поетеса. С нейните стихове отраснаха поколения български деца. 4 години от живота си Леда Милева посвети и на Българската национална телевизия като генерален директор.

Децата ни се учеха да четат със стихчетата на Леда Милева. "Работна Мецана", "Сиводрешко и Бързобежко", "Зайченцето бяло"! Когато издадените нейни книжки стигат 40, тя спира да ги брои. Но до последния си дъх дъщерята на Гео Милев пише, чете и се интересува от всичко, което се случва в обществения и културен живот на България.

Леда Милева: "За мене това е една голяма отговорност да не посрамя името на баща си, независимо кой какво мисли за мене и за него, за мене това е пътеводна звезда".

Признава, че никога не е мислела да се занимава с телевизия.

Леда Милева: "Ако не бях спечелила от държавната лотария апарат "Опера", аз нямаше да имам телевизия вкъщи и досега".

Съгласява се да стане директор при условие, че сама избере екип.

Леда Милева: "Напълни се телевизията с творчески кадри. Вратата беше отворена за най-талантливите хора..."

Така се раждат приказките на Джани Родари в превод на Валери Петров и музика на Петър Ступел.

Жоржета Чакърова: "А на тоз, който няма пари и само отвънка поглежда, бих му дал без да плаща дори всичката своя надежда..."

Мюзикълът "Човекът от Ла Манча" се случва по идея на Леда Милева. Легендата "На всеки километър" - също. Пак тя дава зелена светлина на "Панорама".

Леда Милева: "Веднъж в Лондон гледах тяхната "Панорама" и много ми хареса... Моят грях - не можах да измисля нищо по-добро и взех тяхното заглавие. Имаха ми доверие на мене и на екипа ми. Не сме имали големи неприятности до чешките събития, когато станаха подозрителни много хора. Махнаха всички хора, които аз бях взела, накрая махнаха и мен."

Обаче идват шестте най-щастливи години за Леда - като представител на България в ЮНЕСКО. После е председател на Съюза на преводачите, после създава списанието Панорама за чуждестранна литература и каквото и да се случва, тя не спира да пише.

Леда Милева: "В живота не е само писането, но това ми е постоянната нишка в живота, която най-много остава."

В петък, от 11.00 часа, в зала Света София, ще се простим с голямата писателка. Поклон пред паметта й.
"The more you know, the less you carry"
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Re: От този свят си отиде Леда Милева...

Мнение от indalo »

Мир на праха и.
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Достоен човек, достойно изживян живот! :prayer:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Отиват си потомствени духовни стожери, преминават в отвъдното с чест, а никой-никой не бърза да заеме техните места! Нека земята и бъде пухено ложе!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

От моя свят не си е отишла
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kRaikkonen »

Мир на праха й !
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”