Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Хируномус,вердевас
Модератор: Paublo_Eskobar
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Хируномус,вердевас
Като се заговорихме за хирономуса.
Имена има много, вердеваас, мотил, блъдуорм, червенка и други. Хирономус идва от латински и поради тази причина го приемам за най-универсално.
Та въпросната ларва се снася от няколко вида мухи. Няма нищо общо с комарите и с тубифекса, макар често да се бъркат.
Мухата снася яйцата върху водната повърхност. Те потъват до дъното и там се излюпват и развиват хирономусите. Когато достигнат момента за следващата трансформация ларвите изплуват. Спират да абсорбират кислорода през стените си и започват да дишат като насекоми. Превръщат се в мухички и пак отначало. Стадият на хирономус е най-дълъг и изглежда зависи от температурата на водата.
Не е проблем да се събира по рекички, язовири и канали, стига да се знае къде и кога. За съжаление около София не знам много места, на които да се среща лятото с нормални размери, а тези в които съм го намерил не стават за събиране
Късната есен го има навсякъде, но тогава го има и в магазините
Ето някоя снимчица

Имена има много, вердеваас, мотил, блъдуорм, червенка и други. Хирономус идва от латински и поради тази причина го приемам за най-универсално.
Та въпросната ларва се снася от няколко вида мухи. Няма нищо общо с комарите и с тубифекса, макар често да се бъркат.
Мухата снася яйцата върху водната повърхност. Те потъват до дъното и там се излюпват и развиват хирономусите. Когато достигнат момента за следващата трансформация ларвите изплуват. Спират да абсорбират кислорода през стените си и започват да дишат като насекоми. Превръщат се в мухички и пак отначало. Стадият на хирономус е най-дълъг и изглежда зависи от температурата на водата.
Не е проблем да се събира по рекички, язовири и канали, стига да се знае къде и кога. За съжаление около София не знам много места, на които да се среща лятото с нормални размери, а тези в които съм го намерил не стават за събиране

Ето някоя снимчица

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Значи казваш е сезонна ларва. Аз наскоро гледах едно руско клипче, как на лед ловят с живи вердеваси. От къде ли са се взели в тоя кучешки студ? Имаха доста големи количества. А тия дето се продават за захранки, сушения - знаете ли някоя марка, която да е читава?
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Сезонна, не съм казвал. Само казах, че през зимния сезон е пълно с него, а през лятото се намира трудно и предимно дребен
При това за Сф. и околностите.

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Би ли споделил, как точно си опитвал да го събираш и почистваш.chirusa_bg написа:.....
Аз лично загребвам тиня с специално направен за целта кеп, промивам я в голямо сито и потапяйки го събирам оставащите на повърхноста (за секунди) ларви. Но явно не търся на подходящи места, 3 часа работа за 300 грама фуил..... това си е наказание. Имам огромно блато наблизо, но здравият разум ме спира да нагазя до гърдите в него...

Пробвах и нещо друго, видяно в старо клипче на Жан Даске, което не намирам вмомента...
Три сита, с намаляващ размер на мрежата отгоре надолу, слагат се едно в друго и се пускат да плават на повърхността. Останалите след промиването на тинята гниеща листна маса, боклуци и фуил се слагат в композицията от сита, като идеята е да се регулира плаваемостта на ситата така, че мрежата на най горното да е половин-един сантим под водата. Оттам насетне фуила минава през първите две сита и се спира в най долното, вече почистен от боклуците. За големи количества фуил може и да е ефикасно, но при мен две трети си остана окичен по горните сита...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Разбирам. А относно читава марка, за добавяне към захранката? Ще препоръчаш ли някаква?chirusa_bg написа:Сезонна, не съм казвал. Само казах, че през зимния сезон е пълно с него, а през лятото се намира трудно и предимно дребенПри това за Сф. и околностите.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Гледал съм същия филм с Даске, газеше из един канал и гребеше страстно.Венелин Радушев написа:Би ли споделил, как точно си опитвал да го събираш и почистваш.
Ами аз греба тинята с надупчена консервена кутия. После по твойта схема. Омазвам се като прасе и промивам със ситата за захранки. Последно минавам всичко през сито от мрежа за комарник. Честно да ти кажа, 300гр за 3 часа си е мечта за мен, не мога да го намеря къде се крие. Лятото съм намерил на 4-5м дълбочина, от там направо няма вадене.
Пробвах с метална кутия с тежест и дърпане с въже, като на клипа по-горе, но не се получава добре.
Лятно време намирал ли си едър?
- Венелин Радушев
- разбира нещата
В краят на май и юни събирах за едни турнири, но имаше само дребни, не повече от 5-6 броя едри от тях. Тази година пак ще се пробва, на нови места. Взимам си замръзен фуил от магазин за акваристика, но разделянето му е ад.chirusa_bg написа: Лятно време намирал ли си едър?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- germana74
- ще става разбирач
Братле с ''Dry leem'' суха глина на Марсел не си ли опитвал?!
Жив фуил разделянето му е песен, но за замръзения
Поздрави!
Жив фуил разделянето му е песен, но за замръзения

Поздрави!

“Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено”
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Глината става за жив, но замразеният е мъка, само разделител и по много...germana74 написа:Братле с ''Dry leem'' суха глина на Марсел не си ли опитвал?!
Жив фуил разделянето му е песен, но за замръзения![]()
Поздрави!
Англичаните казват, че за да се дели лесно замразеният трябва да се замрази разделен, обаче тия акваристи са толкова недалновидни....

-
- кандидат преподавател
Не знам , къде го търсите , или по вашия район е друго яче , но при нас го има в изобилие. Е , който знае къде е де
! Кво миене , кви филми - ми той стои на туфи / буци / , и единственното миене е в реката
!
Ако се заема , да го Продавам като Стръв , Вервайте ми ще направя Пачка
!!!
Като дете , правех кинти от тая работа. Имам приятели , дето отглехдат декоративни рибки
, И ми плащаха да им доставям от тази Грозна и Смръдлива ларва.
Ако некой има интерес , да ми се обади !
Смисъл да му дам акъл де

Ако се заема , да го Продавам като Стръв , Вервайте ми ще направя Пачка

Като дете , правех кинти от тая работа. Имам приятели , дето отглехдат декоративни рибки

Смисъл да му дам акъл де

Върл Shimano фен!
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Да, живее на туфи, събира се на буци, само дето не е хирономус, а тубифекс. Иначе казано, нищо общо.simo72 написа:Не знам , къде го търсите , или по вашия район е друго яче , но при нас го има в изобилие. Е , който знае къде е де! Кво миене , кви филми - ми той стои на туфи / буци / , и единственното миене е в реката
!
Ако се заема , да го Продавам като Стръв , Вервайте ми ще направя Пачка!!!
Като дете , правех кинти от тая работа. Имам приятели , дето отглехдат декоративни рибки, И ми плащаха да им доставям от тази Грозна и Смръдлива ларва.
Смисъл да му дам акъл де
много много не съм съгласен за това че тубифекса не става за захварнване. Да за стръв не става няма начин да се закачи на кука. На за захранване става. Все пак никой не казва ча когато се използва за захранване трябва да е жив, да по-добре е да е жив, но може да е мъртъв. В детските ми години го прибавях накълцан към захранката /по-скоро втечнен/ и имаша страшен ефект за таранките на Дъбник.
скобара е риба проклета

- М. Сталев
- разбира нещата
Относно ползването на жив тубифекс не става,защото веднага се заравя във тинята,за вердеваса не знам 

- кирил великий
- разбира нещата
Четох този материал за изкуствения вердевас /Chironomus/. http://zima.fish-fisher.ru/2011/11/isku ... zimoj.html.
Ако се продава изкуствен и у нас, то може с разни миризми да се овъргаля, а за захранка да се използва смес с нарязани торни червеи и малко от същата миризма, с която обработваме изкуствения хирономус. Но пък руснаците го дават като най-ефективна зимна стръв, а за пролет и лято май повече белият червей.
Ако се продава изкуствен и у нас, то може с разни миризми да се овъргаля, а за захранка да се използва смес с нарязани торни червеи и малко от същата миризма, с която обработваме изкуствения хирономус. Но пък руснаците го дават като най-ефективна зимна стръв, а за пролет и лято май повече белият червей.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Един по един ги коли с брадвата, нали?pojara28 написа:В детските ми години го прибавях накълцан към захранката /по-скоро втечнен/ и имаша страшен ефект за таранките на Дъбник.