Нов със спининга,въпрос...

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Нов със спининга,въпрос...

Мнение от Fishh »

Здравейте,
Ето тази пръчка си взех за спининг риболов Дължинa-2.40m( http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=56 )
,исках да не е много скъпа като за първи опит със спининг въдица,добра ли е за речен риболов и колко големи примамки ще е добре да ползвам?
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Нов със спининга,въпрос...

Мнение от begleca_sv »

речен кво ще рече на Дунава или на малка рекичка ?
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Марица,
Cъс този прът пробвах едни клатушки сигурно по тейки отколкото трябва и си мисля че повече от 2-3 мах килограма риба и да удари няма да мога да извадя.Аз за това и пуснах темата ако мое някои да помогне според пръчка,макаратa,каква риба ще мога да ловя и какви примамки да ползвам.
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

Ако се вярва на данните посочени от производителя спокойно можеш да ползваш примамки с тегло от 5 до 17gr.,ако се вгледаш сигурно го пише някъде на пръта.

Успехи със спининга :D
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

За тази цена едва ли ще е на 100% вярно,но пък знам че не e добра пръчка заучаваща e:).Някъде бях чел че е специaлно за силиконoви примамки,ама аз си взех и блесни и клатушки като очаквам още 8-броя тия дни,да ми препоръчате по това време за начесване на крастата със какво е добре да ловя и по принцип дe за Марица?Kато сега ще изчета всичко за спининг от саита ама малко трудно да го разбера те си говорят повечето с модели и термини къде са ми много тъмна....
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Fishh написа:Някъде бях чел че е специaлно за силиконoви примамки...

То на името си пише, че е предназначена за джиг (силиконови примамки) Salmo Taifun JIG SPIN, но не ти пречи да я тестваш и за други примамки :)
Само да те посъветвам. Вече знам какво е тая краста наречена Спининг риболов. Прочети ако имаш време ест. всички важни и не толкова важни теми в раздела за Спинингов риболов, пък тогава ще ти е по-лесно да зададеш въпросите си, да направиш добър избор и няма да даваш излишни пари, тях ще ги спестиш за нещо наистина било то по-добро сред примамките и такъмите :) Ако има нещо, което не разбираш винаги можеш да попиташ за мнение в темите, който са в раздела - там има хора - живи енциклопедии, но според мен не им пречи и тук да ти отговорят де :smt023

Няколко резултатни за Марица примамки - блесни и клатушки за това време на годината, които можеш да си заприходиш са Mepps Syclops,разцветка AG или OR , Mepps Lusox AG или OR и Mepps Aglia AG,CU или OR (според времето и цвета на водата) , ти си избери грамажа, според теста на пръчката ти и това колко големи риби искаш да уловиш ;)
Успех !
Последно промяна от JettroniX на Съб Фев 09, 2013 12:37 am, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

П.П. : Само да вметна, не спирай да задаваш въпросите си и не се демотивирай, спининговия риболов е чудесен ;) Тука всички сме хора и не сме се родили научени, а сме се учили един от друг ;) :idea: Всичко си е написано и описано във форума, благодарение на дългогодишния опит в този риболов на повечето колеги.
Някои се имат за големи ПРО-та и не им е в интереса много да споделят, но тия са наистина единици, според мен ;)
Изображение
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Мерси много за помоща,след малко потеглям като ще побрам повече на силикони и на блeсните и клатуйките но по-малко,довече ще пиша резултата от излета
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Отидох и 3-4 часа яко въртене без риба :D нямаше и много хора на реката 1-2 парашотисти само....Ще пусна и нялколко снимки добре ще е някои ако сподели дали ще ми трябват тези примамки като ме яд малко дадох 60-70лева дано поне да мога да ловя с тях.Водата е доста покачена но не е много мътна при какви условия да търся рибата,знам че няма голям шанс за удар ама при мене маи разума е по-малко от мерака :lol: :lol:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
КалинПетров
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КалинПетров »

Воблерите не мисля че ще ти свършат работа....почни първо от макарата вземи си спинингова(тази определено е за фидер или дъно) и задалжително плетено влакно....отначало си купи примамки тип клатушки и въртящи блесни...а после послетепенно си купувай по добри воблери...за марица както ти казах в друга тема воблера е салмо хорнет 6см потъващ послтепенно чети теми колеги споделят успешни примамки и се орентирай бързо се навлиза в този риболов само да имаш средства!
Изображение
Reel Tuning
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Здравей колега, добре дошъл в магическия свят на спининговия риболов.Като за начало ти препоръчвам да започнеш с блесните и клатушките, воблерите и силикона ги остави за малко по нататък:, има теми във спининговия риболов които задължително трябва да прочетеш , после отиваш на рекара или язовира и започваш да се опитваш да прилагаш прочетеното;).Свиквай с идеята че скоро риба няма да хванеш, капото е най-верния спътник на спинингиста.Успех!
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Както те посъветваха колегите започни с блесните. С тяхна помощ ще усъвършенстваш кастинга си и презентацията, освен ако не си ги усъвършенствал вече :) Пък после мини на следващото ниво с воблери и други примамки. За този период железата са по-ефективни, след това туистерите - по Марица това.

Да наистина инвестирай в нова макара и плетено влакно. Виждам, че си писал над една от прикачените снимки "Влакното е 0,18 със повод 0.14 не е плетенно като ще си взема за напред сигурно." Това е много тънка линия за хищниците, които търсиш - направо си е инфарктна ;) о,14-ката стоманен повод ли е или монофил :shock: Щука, която не успее да се прицели точно в примамката ти и атакува преди нея, директно ще ти откъсне линията ако е монофил, въпреки сложения вирбел м/у примамката и монофила..... Пример :
Един колега така на Марица ми показваше, че с 0,28 монофил (корда) вади щуки, като стой та гледай, без метални поводи или флуорокарбонови, и по време на излета го изгледах как единствената щука за деня му (около 1 кг) явно не атакува от където трябва и си замина барабар със скъпата му калтушка ;) и такъв срам и яд го хвана човека :oops: :lol: , че не спрях да се хиля 10 минути :lol:

Плетеното влакно го слагаме, защото има по-голяма чувствителност на линията, поради 0-та разтегливост, по-здраво е от монофила дори и при по-тънки сечения спрямо монофилните, винаги може да ти спаси закачената примамка чрез чупене на куките или иизправяне, ако са меки или откъсване на закачулката. Те ти пример с едно плетено 0,16 (12 либри) как чупи без проблем варовикови образувания по дъното (воблера беше доста добре закачен и нямаше мърдане на никъде), а тогава си мислех, че ше замине всичко :
Изображение

Плетеното също могат да го прегризат щуките ако по време на удара не нацелят примамката и линията ти е изпъната на макс, но като цяло дори при такива случки в много редки случаи се получава късане на линията ти. Аз досега не съм имал такива проблеми, но така съм чел от споделения опит тука.

Играта на примамката може да се прецака от вирбела ти, аз съм го имал тоя случаи и дори като съм ползвал монофил (0,25 на Шимано) ми се е къдрила (брада ми се получава) кордата и блесните не вървяха как трябва. Много усукване идваше на линията от комбинацията въртяща се блесна и некачествен вирбел.
Последно промяна от JettroniX на Нед Фев 10, 2013 12:10 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Относно силиконовите примамки си допуснал някои грешки :
Изображение

На 1 и 2 си сложил прекалено малка кука и глава.
Спокойно можеш да размениш куките на 2 и 3. Тая на 3 я бучиш на 2 ;)
На оградените с елипси примамки, куките са ти излезнали супер, но грамажа на главите е малък за теченията по Марица. За сега може и да не ги бараш ;)
Ползвай грамажи от 6 грама до 12 грама, може и 18 грама да забучиш, но това вече при много силни течения, големи дълбочини (дупки) и големи по размер примамки ;) избирай си главите според теста на въдицата ти - ония грамажи дето ги пишат на бланката на спининга ;)
Номера на куката я избираш според примамката ;)
Риболова на джиг (със силиконови примамки) е за майстори и по-специфични такъми, но това не ти пречи да я караш и така работата. Аз имам само една откачена щука по Марица около 1-1,2 кг в края на Есента, която е и единствената ми риба за миналия сезон на силиконови примамки. ;)
Да знаеш, че на 15-ти забраняват за улов щуката и бялата риба навсякъде в страната , щото ше почнат да снасят ;) :rolleyes:
Изображение
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Много ви благодаря колеги за вниманието радвам се,че е стигнала темата от многото в този форум до вас.Аз като дългогодишен плувкар си нямам грам идея за спининг риболова и сега разирам колко тънкости има,но в момента съм малко финансово затриднен а ми се ходи да обикалям и ловя за това и искам за първо време наи-необходимото да взема а с времето ще се копуват и по-добрите атрибути.От прегледаните теми тука за 2-3 дена къде съм прочел разбрах доста неща и се спрях наи вече на блесните(Mepps-Mosca) мисля от тях да си взема повече като броики и воблери (Salmo) малко е трудно да се намерят точните тема разбъркано е добре щеше да е да има и подфоруми,блесни,воблеи,силикони и така за всичко поотделно по-малко ще търси един начинаеш но как и да е саита е ехстра :drinkers: .А за забраната аз пак мога да си ходя да ловя кефал или друга риба примерно,a и да споделя ходя без живарник или чанта за рибата аз риба не ям и не взимам иначе съм имал доста спореве с рибари и до бои се е стигало заради това,но тoва е друга тема.

Ако мое да споделите воблери марки и номера,блесни марки и номера.И няколко онлине саита от къде да си ги купя.Благодарности и НАСЛУКА :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”