малко помощ за избор на макара и брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Re: малко помощ за избор на макара и брейд

Мнение от JettroniX »

горан написа:Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека.
Лично аз давам стандартен отговор. Човекът се е спрял на Тиката и явно си му харесва :) Тежка е да, но все пак си му харесва. За тия пари може да си вземе и друга макаричка, но....
Относно пръчката не знаех, че е със завишена акцията. :smt023 При това условие, нещата се променят и имаш напълно моята подкрепа за поста ти по-горе :D Трябва да се промени концепцията за спининг оборудването му :smt023
Изображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

JettroniX написа:
горан написа:Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека.
Лично аз давам стандартен отговор. Човекът се е спрял на Тиката и явно си му харесва :) Тежка е да, но все пак си му харесва. За тия пари може да си вземе и друга макаричка, но....
Относно пръчката не знаех, че е със завишена акцията. :smt023 При това условие, нещата се променят и имаш напълно моята подкрепа за поста ти по-горе :D Трябва да се промени концепцията за спининг оборудването му :smt023
Само не разбрах ,кое им е тежкото на Тиката,за коя Тика ,става въпрос ...
Аз там съм пораснал...
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Bobo, ето това мнение на колегата Горан, имах на предвид (за макарата, която колегата kiaro79 си е избрал - Tica - DynaSpin GH)
горан написа: Имам такава пръчка и определено макар 280+ гр. е твърде тежка за нея, така, че взимай размер 1000...
Изображение
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

Колеги,
говорите абсолютни глупости,1000-2000 са макаретки с различни по големина шпули,и с еднакви механизми.Смешно е с такива макари да се лови по Дунава.Освен ако не е на плувка :lol: :lol: Заставаш на буната,слагаш 4-ти номер Аглия Лонгкаст мяташ и и и 1 час прибираш.....след 3-4 хвърляния вече си на път за вкъщи!!!!Такъв тип макара при по чести ходения(3-4 пъти в седмицата,по 3-4 часа) няма са издържи 3 месеца,с сигурност,пробвах и видях.
Друг е случая ако колегата не си вземе 3-4 макари,та да му стигнат за 1-н сезон.
Да не кажете,че говоря ей така,въпросната Тика Динаспин ГХ 1000 почти умря в ръцете ми за 3 месеца риболов по р.Янтра,с примамки от 1-7 грама!!!!
Поздрави :!:
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Не мисля че са с еднакви механизми,за това не мога да споря,но с малката 1000 ,имам и GH и GQ моделите,та с 6 лагерната,ловя вече една година,доста интензивно с примамки от 7 до 25 гр,че и доста риба извади и не е мръднала.
Сега си земах Камбрията,за по тежък спининг,като лебедка ,без проблем направо на буксир,вади риби до 2кг
Аз там съм пораснал...
kiaro79
новобранец
новобранец

Мнение от kiaro79 »

май ще дам още 50лв. и ще си взема Ryobi Zauber
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Речния човек написа:
Vid написа:
горан написа:Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
10 лб. ПП не ми върши никаква работа по Марица, а за Дунав???? Ти си прецени.....

Vid, и десет въпросителни да сложиш,няма да заменят липсата ти на опит. :lol:
За реки,които познаваш само от компютъра,не се изказвай,не е сериозно. ;)

*10 либри ПП е напълно адекватно влакно за различни видове спинингов риболов по Реката,дори в последните две години в риболова на распер се стремя да ползвам и осезаемо по-тънки влакна.
Въдицата,за която питаш не познавам,но познавам Горан и се доверявам на думите му.

Поздрави и успех в търсенето!
Тук се чувствам длъжен да отговоря на Речния човек. Доколко имам опит и Я не зная, но през изминалия сезон успешно ловя по Марица в дестинацията Д-град--Свиленград, като през ден съм на реката. Вярвай ми, зная всеки бент в то регион..., че и със затворени очи ще го намеря. Никой не лови с 10 лб. ПП по реката, пробвах го лично - бялото, ужасно плоско, малък кастинг и слабо... Сега лек риболов правя с нанофила 0,17 и то само в бързеите търсейки кефала.., в по дълбоките води не рискувам с него...
По реката да се ползва влакно под 15 лб. си е просто тъпо.
На Дунава до сега не съм имал удоволствието да ловя, но сравнявайки я с Марица и уловените риби там, пак мога да кажа - влакното от 10 лб. НЕ СТАВА.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

Vid написа: Никой не лови с 10 лб. ПП по реката, пробвах го лично - бялото, ужасно плоско, малък кастинг и слабо... Сега лек риболов правя с нанофила 0,17 и то само в бързеите търсейки кефала.., в по дълбоките води не рискувам с него...
На Дунава до сега не съм имал удоволствието да ловя, но сравнявайки я с Марица и уловените риби там, пак мога да кажа - влакното от 10 лб. НЕ СТАВА.
Колега, само да вметна, че десетлибровото ПП не е чак толкова плоско, кастинга си му е добър и никак не е слабо. Погледни по глобално на изначалния въпрос на колегата, в който той споменава с каква ПРЪЧКА ще лови. Още веднъж казвам, че тази пръчка на закачка с 10лб. ПП ще се счупи преди да се скъса влакното :idea: , тоест няма смисъл с нея да ползва 15-20 или повече либри влакно. Че за определен вид риболов, на определени видове риби на река като Дунав 10лб. не е подходящо съм съгласен, но колегата каза, че ще лови Распери и Кленове, както и че ще лови на булдо по р.Струма, така че по мое мнение за тези риби с тази пръчка 10лб.ПП не е лошо решение, понеже колегата също така се интересуваше конкретно от плетено влакно, а не от нанофил. Не че няма и по-подходящи плетени влакна, но те са на цена по-висока от тази на пръчката, а може и от тази на пръчката и макарата, за която колегата пита, взети заедно.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Vid написа: Тук се чувствам длъжен да отговоря на Речния човек. Доколко имам опит и Я не зная, но през изминалия сезон успешно ловя по Марица в дестинацията Д-град--Свиленград, като през ден съм на реката. Вярвай ми, зная всеки бент в то регион..., че и със затворени очи ще го намеря. Никой не лови с 10 лб. ПП по реката, пробвах го лично - бялото, ужасно плоско, малък кастинг и слабо... Сега лек риболов правя с нанофила 0,17 и то само в бързеите търсейки кефала.., в по дълбоките води не рискувам с него...

Спорът наистина е излишен,но да ти отговоря и аз. :)

Това ,че ,,никой не лови по Марица с 10лб. ПП ,, не означава,че влакното е лошо.
За парите си (около 25 лева за размотка 135м,купено от Щатите) е едно от добрите влакна.
Това - ,, ужасно плоско,малък кастинг и слабо,, ,намирам за твърде превеличено и не казваш на каква база го сравняваш - с какво влакно и за какви парички? Предложи ти добро плетено влакно,размотка 135м. около 10 либри за около 25-30 лева?!

,,По реката да се ползва влакно под 15 лб. си е просто тъпо,,

Това пък какво ще рече? За какъв тип риболов - за лайт спининг,за обикновен спининг или в търсене на сомове,или пък за теб всичко е под един знаменател?
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Речния човек написа:Предложи ти добро плетено влакно,размотка 135м. около 10 либри за около 25-30 лева?!
,,По реката да се ползва влакно под 15 лб. си е просто тъпо,,
Това пък какво ще рече? За какъв тип риболов - за лайт спининг,за обикновен спининг или в търсене на сомове,или пък за теб всичко е под един знаменател?
Ами примерно влакното на Пенн е по добро от това ПП.
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. Реката винаги поднася изненади, затова толкоз я харесваме....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Vid написа:...
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. ...

Аргументите ми свършиха. Явно ти си от хората,на които всичко им е ясно и ловят
само риби от 8 килограма. Дано поне някой друг си извади поука от разговора ни.
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Голяма интрига се заформя тук май , а ?
Да си ходим значи покрай реката с едни 15 либри влакно и си ловкаме кефалчета по 500 гр., щуклета по 500 гр., костурчета и квото друго падне, защото може да ни удари ТОЙ.
Естествено, така трябва да си подбираме въдиците и макарите-според НЕГО.
Защото не върви някак си да ловкаш с 15 либри влакно и с 2000 размер макара - тя не става за НЕГО, малка ще МУ е.
За изненади, вече се разбра, че са изключени - 15 либри , баце, къде отиваш ?
Кефа и той е изключен.
Ама то и какъв кеф, ако не удари ТОЙ.
А и защо ви е да ходите за риби, след като НЕГО го няма ?
Ще ви е тъпо, повярвайте...

До всички вас , които ловите по реки с плетени влакна, издържащи мъртва тежест по-малко от 15 либри :

*************************************** Не четете. Тази тема не е за вас ! *************************************

пп.
и забравете всичкo, свързано с условията на риболов - атмосферни и хидрологични условия, за обектите на риболова - това, което ще ловите, и други подобни.
и си пазете примамките - нали затова ходите за риба в края на краищата !
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

[/quote]
Ами примерно влакното на Пенн е по добро от това ПП.
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. Реката винаги поднася изненади, затова толкоз я харесваме....[/quote]

Колега Vid,на моменти пишете квото сте прочели нейде из форумите....а не това което трябва.
То не беше Пенн,Климакс и Нанофил само не и PowerPro глупости на търкалета...
За кефал с 15 L.B Power Pro,и замятате 2-3 грамови примамки,и естествено както каза колегата Петър чакаме ТОЙ да удари :lol: :lol: Лично ловя с 15 либри Power Pro по Дунава,но тази година ще е друго доста по тънко!
Изображение
тези са хванати с 8 L.B Power Pro,извадени от дървета и коренища(с метален повод,и от лодка)нито за миг в момента на ваденето не усетих страх от късане или квото и да е било!
Та направете си изводите сам,доста пъти мислех да ви отговоря но все се сдържах,че може да ви обидя....Та вие има ли нещо да не сте пипали пробвали и да нямате мнение за него?
Макар и повечето Ви впечатления да са на база Форуми ВИЕ все се изтъквате и спорите ...както в случая с неправилните хора(Митко Тодоров и Петър60) Замислете се малко преди да пишете,защото станахте банален честно казано.Както в другия форум има 1-н господин който пише небивалици вечер късно след употреба на алкохол,така взех да мисля и за вас...
Поздрави ,надявам се да не съм обидил някого!!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Petur60 написа:...Защото не върви някак си да ловкаш с 15 либри влакно и с 2000 размер макара - тя не става за НЕГО, малка ще МУ е...
Силно зависи какво е упоменатото 15 либрово брейдче . Примерно нормалният четири жилен брейд 14 либри на ИГК , или 15 либри на Варивас , в японски размер 1.2 , идат съвсем малко по-тънки от 8 либровите Пауър Про , ПЕНН , Стерн и пр. Стават си перфектно на макара с размер 2000 , а осем жилните им и при вариант 20 либри са си екстра за нея . Друг е въпроса че като го знам наш Видьо как го апат змиите у джоба кога иде реч за риболовни пособия , то със сигурност няма тях предвид :mrgreen:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

А бе пичове, тез влакна по 20 либри и нагоре на какви пръчки ги слагате, щото на моята джиговица с акция 7гр.-40гр. и дават мах.20lb :?:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”