Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

малко помощ за избор на макара и брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: малко помощ за избор на макара и брейд
Лично аз давам стандартен отговор. Човекът се е спрял на Тиката и явно си му харесвагоран написа:Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека.

Относно пръчката не знаех, че е със завишена акцията.

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Само не разбрах ,кое им е тежкото на Тиката,за коя Тика ,става въпрос ...JettroniX написа:Лично аз давам стандартен отговор. Човекът се е спрял на Тиката и явно си му харесвагоран написа:Колеги, Вие поне виждали ли сте я таза пръчка на живо или просто давате стандартни отговори по описание на човека.Тежка е да, но все пак си му харесва. За тия пари може да си вземе и друга макаричка, но....
Относно пръчката не знаех, че е със завишена акцията.При това условие, нещата се променят и имаш напълно моята подкрепа за поста ти по-горе
Трябва да се промени концепцията за спининг оборудването му
Аз там съм пораснал...
Bobo, ето това мнение на колегата Горан, имах на предвид (за макарата, която колегата kiaro79 си е избрал - Tica - DynaSpin GH)
горан написа: Имам такава пръчка и определено макар 280+ гр. е твърде тежка за нея, така, че взимай размер 1000...

-
- ще става разбирач
Колеги,
говорите абсолютни глупости,1000-2000 са макаретки с различни по големина шпули,и с еднакви механизми.Смешно е с такива макари да се лови по Дунава.Освен ако не е на плувка
Заставаш на буната,слагаш 4-ти номер Аглия Лонгкаст мяташ и и и 1 час прибираш.....след 3-4 хвърляния вече си на път за вкъщи!!!!Такъв тип макара при по чести ходения(3-4 пъти в седмицата,по 3-4 часа) няма са издържи 3 месеца,с сигурност,пробвах и видях.
Друг е случая ако колегата не си вземе 3-4 макари,та да му стигнат за 1-н сезон.
Да не кажете,че говоря ей така,въпросната Тика Динаспин ГХ 1000 почти умря в ръцете ми за 3 месеца риболов по р.Янтра,с примамки от 1-7 грама!!!!
Поздрави
говорите абсолютни глупости,1000-2000 са макаретки с различни по големина шпули,и с еднакви механизми.Смешно е с такива макари да се лови по Дунава.Освен ако не е на плувка

Друг е случая ако колегата не си вземе 3-4 макари,та да му стигнат за 1-н сезон.
Да не кажете,че говоря ей така,въпросната Тика Динаспин ГХ 1000 почти умря в ръцете ми за 3 месеца риболов по р.Янтра,с примамки от 1-7 грама!!!!
Поздрави

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Не мисля че са с еднакви механизми,за това не мога да споря,но с малката 1000 ,имам и GH и GQ моделите,та с 6 лагерната,ловя вече една година,доста интензивно с примамки от 7 до 25 гр,че и доста риба извади и не е мръднала.
Сега си земах Камбрията,за по тежък спининг,като лебедка ,без проблем направо на буксир,вади риби до 2кг
Сега си земах Камбрията,за по тежък спининг,като лебедка ,без проблем направо на буксир,вади риби до 2кг
Аз там съм пораснал...
май ще дам още 50лв. и ще си взема Ryobi Zauber
- Vid
- кандидат преподавател
Тук се чувствам длъжен да отговоря на Речния човек. Доколко имам опит и Я не зная, но през изминалия сезон успешно ловя по Марица в дестинацията Д-град--Свиленград, като през ден съм на реката. Вярвай ми, зная всеки бент в то регион..., че и със затворени очи ще го намеря. Никой не лови с 10 лб. ПП по реката, пробвах го лично - бялото, ужасно плоско, малък кастинг и слабо... Сега лек риболов правя с нанофила 0,17 и то само в бързеите търсейки кефала.., в по дълбоките води не рискувам с него...Речния човек написа:Vid написа:10 лб. ПП не ми върши никаква работа по Марица, а за Дунав???? Ти си прецени.....горан написа:Относно брейда, мисля, че 10либри на Паур Про ще ти свърши работа.
Vid, и десет въпросителни да сложиш,няма да заменят липсата ти на опит.![]()
За реки,които познаваш само от компютъра,не се изказвай,не е сериозно.![]()
*10 либри ПП е напълно адекватно влакно за различни видове спинингов риболов по Реката,дори в последните две години в риболова на распер се стремя да ползвам и осезаемо по-тънки влакна.
Въдицата,за която питаш не познавам,но познавам Горан и се доверявам на думите му.
Поздрави и успех в търсенето!
По реката да се ползва влакно под 15 лб. си е просто тъпо.
На Дунава до сега не съм имал удоволствието да ловя, но сравнявайки я с Марица и уловените риби там, пак мога да кажа - влакното от 10 лб. НЕ СТАВА.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- горан
- ще става разбирач
Колега, само да вметна, че десетлибровото ПП не е чак толкова плоско, кастинга си му е добър и никак не е слабо. Погледни по глобално на изначалния въпрос на колегата, в който той споменава с каква ПРЪЧКА ще лови. Още веднъж казвам, че тази пръчка на закачка с 10лб. ПП ще се счупи преди да се скъса влакнотоVid написа: Никой не лови с 10 лб. ПП по реката, пробвах го лично - бялото, ужасно плоско, малък кастинг и слабо... Сега лек риболов правя с нанофила 0,17 и то само в бързеите търсейки кефала.., в по дълбоките води не рискувам с него...
На Дунава до сега не съм имал удоволствието да ловя, но сравнявайки я с Марица и уловените риби там, пак мога да кажа - влакното от 10 лб. НЕ СТАВА.

-
- ще става разбирач
Vid написа: Тук се чувствам длъжен да отговоря на Речния човек. Доколко имам опит и Я не зная, но през изминалия сезон успешно ловя по Марица в дестинацията Д-град--Свиленград, като през ден съм на реката. Вярвай ми, зная всеки бент в то регион..., че и със затворени очи ще го намеря. Никой не лови с 10 лб. ПП по реката, пробвах го лично - бялото, ужасно плоско, малък кастинг и слабо... Сега лек риболов правя с нанофила 0,17 и то само в бързеите търсейки кефала.., в по дълбоките води не рискувам с него...
Спорът наистина е излишен,но да ти отговоря и аз.

Това ,че ,,никой не лови по Марица с 10лб. ПП ,, не означава,че влакното е лошо.
За парите си (около 25 лева за размотка 135м,купено от Щатите) е едно от добрите влакна.
Това - ,, ужасно плоско,малък кастинг и слабо,, ,намирам за твърде превеличено и не казваш на каква база го сравняваш - с какво влакно и за какви парички? Предложи ти добро плетено влакно,размотка 135м. около 10 либри за около 25-30 лева?!
,,По реката да се ползва влакно под 15 лб. си е просто тъпо,,
Това пък какво ще рече? За какъв тип риболов - за лайт спининг,за обикновен спининг или в търсене на сомове,или пък за теб всичко е под един знаменател?
- Vid
- кандидат преподавател
Ами примерно влакното на Пенн е по добро от това ПП.Речния човек написа:Предложи ти добро плетено влакно,размотка 135м. около 10 либри за около 25-30 лева?!
,,По реката да се ползва влакно под 15 лб. си е просто тъпо,,
Това пък какво ще рече? За какъв тип риболов - за лайт спининг,за обикновен спининг или в търсене на сомове,или пък за теб всичко е под един знаменател?
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. Реката винаги поднася изненади, затова толкоз я харесваме....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- ще става разбирач
Vid написа:...
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. ...
Аргументите ми свършиха. Явно ти си от хората,на които всичко им е ясно и ловят
само риби от 8 килограма. Дано поне някой друг си извади поука от разговора ни.
-
- вече хвърля и на тежко
Голяма интрига се заформя тук май , а ?
Да си ходим значи покрай реката с едни 15 либри влакно и си ловкаме кефалчета по 500 гр., щуклета по 500 гр., костурчета и квото друго падне, защото може да ни удари ТОЙ.
Естествено, така трябва да си подбираме въдиците и макарите-според НЕГО.
Защото не върви някак си да ловкаш с 15 либри влакно и с 2000 размер макара - тя не става за НЕГО, малка ще МУ е.
За изненади, вече се разбра, че са изключени - 15 либри , баце, къде отиваш ?
Кефа и той е изключен.
Ама то и какъв кеф, ако не удари ТОЙ.
А и защо ви е да ходите за риби, след като НЕГО го няма ?
Ще ви е тъпо, повярвайте...
До всички вас , които ловите по реки с плетени влакна, издържащи мъртва тежест по-малко от 15 либри :
*************************************** Не четете. Тази тема не е за вас ! *************************************
пп.
и забравете всичкo, свързано с условията на риболов - атмосферни и хидрологични условия, за обектите на риболова - това, което ще ловите, и други подобни.
и си пазете примамките - нали затова ходите за риба в края на краищата !
Да си ходим значи покрай реката с едни 15 либри влакно и си ловкаме кефалчета по 500 гр., щуклета по 500 гр., костурчета и квото друго падне, защото може да ни удари ТОЙ.
Естествено, така трябва да си подбираме въдиците и макарите-според НЕГО.
Защото не върви някак си да ловкаш с 15 либри влакно и с 2000 размер макара - тя не става за НЕГО, малка ще МУ е.
За изненади, вече се разбра, че са изключени - 15 либри , баце, къде отиваш ?
Кефа и той е изключен.
Ама то и какъв кеф, ако не удари ТОЙ.
А и защо ви е да ходите за риби, след като НЕГО го няма ?
Ще ви е тъпо, повярвайте...
До всички вас , които ловите по реки с плетени влакна, издържащи мъртва тежест по-малко от 15 либри :
*************************************** Не четете. Тази тема не е за вас ! *************************************
пп.
и забравете всичкo, свързано с условията на риболов - атмосферни и хидрологични условия, за обектите на риболова - това, което ще ловите, и други подобни.
и си пазете примамките - нали затова ходите за риба в края на краищата !
-
- ще става разбирач
[/quote]
Ами примерно влакното на Пенн е по добро от това ПП.
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. Реката винаги поднася изненади, затова толкоз я харесваме....[/quote]
Колега Vid,на моменти пишете квото сте прочели нейде из форумите....а не това което трябва.
То не беше Пенн,Климакс и Нанофил само не и PowerPro глупости на търкалета...
За кефал с 15 L.B Power Pro,и замятате 2-3 грамови примамки,и естествено както каза колегата Петър чакаме ТОЙ да удари
Лично ловя с 15 либри Power Pro по Дунава,но тази година ще е друго доста по тънко!

тези са хванати с 8 L.B Power Pro,извадени от дървета и коренища(с метален повод,и от лодка)нито за миг в момента на ваденето не усетих страх от късане или квото и да е било!
Та направете си изводите сам,доста пъти мислех да ви отговоря но все се сдържах,че може да ви обидя....Та вие има ли нещо да не сте пипали пробвали и да нямате мнение за него?
Макар и повечето Ви впечатления да са на база Форуми ВИЕ все се изтъквате и спорите ...както в случая с неправилните хора(Митко Тодоров и Петър60) Замислете се малко преди да пишете,защото станахте банален честно казано.Както в другия форум има 1-н господин който пише небивалици вечер късно след употреба на алкохол,така взех да мисля и за вас...
Поздрави ,надявам се да не съм обидил някого!!!
Ами примерно влакното на Пенн е по добро от това ПП.
А, да се ползва влакно под 15 лб. си е тъпо по две основни причини: 1-во ще загубиш повече примамки от допустимото и 2-ро на едно и също воблерче кълват както риби по 500 гр. така и такива по примерно 8 кг., Искам да кажа, че човек търси едно, а може да намери съвсем друго. Реката винаги поднася изненади, затова толкоз я харесваме....[/quote]
Колега Vid,на моменти пишете квото сте прочели нейде из форумите....а не това което трябва.
То не беше Пенн,Климакс и Нанофил само не и PowerPro глупости на търкалета...
За кефал с 15 L.B Power Pro,и замятате 2-3 грамови примамки,и естествено както каза колегата Петър чакаме ТОЙ да удари

тези са хванати с 8 L.B Power Pro,извадени от дървета и коренища(с метален повод,и от лодка)нито за миг в момента на ваденето не усетих страх от късане или квото и да е било!
Та направете си изводите сам,доста пъти мислех да ви отговоря но все се сдържах,че може да ви обидя....Та вие има ли нещо да не сте пипали пробвали и да нямате мнение за него?
Макар и повечето Ви впечатления да са на база Форуми ВИЕ все се изтъквате и спорите ...както в случая с неправилните хора(Митко Тодоров и Петър60) Замислете се малко преди да пишете,защото станахте банален честно казано.Както в другия форум има 1-н господин който пише небивалици вечер късно след употреба на алкохол,така взех да мисля и за вас...
Поздрави ,надявам се да не съм обидил някого!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Силно зависи какво е упоменатото 15 либрово брейдче . Примерно нормалният четири жилен брейд 14 либри на ИГК , или 15 либри на Варивас , в японски размер 1.2 , идат съвсем малко по-тънки от 8 либровите Пауър Про , ПЕНН , Стерн и пр. Стават си перфектно на макара с размер 2000 , а осем жилните им и при вариант 20 либри са си екстра за нея . Друг е въпроса че като го знам наш Видьо как го апат змиите у джоба кога иде реч за риболовни пособия , то със сигурност няма тях предвидPetur60 написа:...Защото не върви някак си да ловкаш с 15 либри влакно и с 2000 размер макара - тя не става за НЕГО, малка ще МУ е...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- ivelin_1976
- разбира нещата
А бе пичове, тез влакна по 20 либри и нагоре на какви пръчки ги слагате, щото на моята джиговица с акция 7гр.-40гр. и дават мах.20lb 

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY