Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Въдица за тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Въдица за тролинг
Тролка айде сега моляти се не ме пускай по пързалката.Давал съм хиляди за въдици не си мисли че съм от вчера на манежаTroli Rapala написа:Ти не можеш да ми отговориш,но аз мога щот ги мисля нещата постоянно!За каква мощ говориш,нали риболовецът е силата а не помощното средство-прътът!Защо да давам 700-100лева за въдица,като една гега от стъклопласт за 10-20лева е по-мощна?carbolino написа:Квото и да значи тоягата ако ми се гъне на обръч при влачене с по големи и дълбоки воблери няма да я ползвам.Иначе аз съм привърженик на лекия такъм но същевременно в който има мощ.От цената зависи единствено удоволствието,а не нещо друго!Иначе немаше да има "глупаци" да дават 1000лева за въдица!
В случая чувствата и усещанията се купуват с пари!
Моте въдици за по сто левчета дават точно това усещане,което те кара да бъдеш уморен и щастлив от голяма и малка риба с постоянен риск от счупване,но точно там е тръпката "да играеш по ръба на възможното",да вземеш завоя с двеста вместо със сто!

- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Много итересна тема се получи, само не разбирам когато си избирате въдици за тролинг какво смятате да ловите? Въдиците не стават, ако сте тръгнали за Червена туна . т.е. трябва да сте много наясно какво ще ловите.
Пич,защото това не е спининг,а има допълнително усилие от човката на воблера и от скороста.Troli Rapala написа:И за мене не е,но точно това ме кара да мисля,що е толко скъпа?carbolino написа:http://www.top-fishing.fr/catalogue/art ... sting.html
Доста солена и е цената не е за менИма си причина и то основателна,важното е да се замислиш по въпроса!Акцията на дадена въдица означава,че е предвидена да отчита и работи най-добре с дадено тегло на примамката!Виж колко е елементарно,но много не се и сещат да вникнат в дълбочина!
Та ако може някой да ми обясни,що ми треа прът с акция 12/20либри=6/10кила за тролинг при положение,че воблерите се измерват в грамове,колкото е по-лек толко по-добре плува и имитира реална рибка!
![]()
Освен това тук не говорим как ще замятаме примамки за кленчета,щуклета и подобни рибета,а за рибата сом.
Вече се моля да ти удари голям сом и да одиш отново у загубени битки,барабар с многогодишния си опит.
Търсим при тролинга пръчки,които ще отчитат дребните воблери и ще имат достатъчна мощ при улов на голяма риба.
Така и не ми отговори,защо трябва да използвам още по-мека въдица след,като моята си отчита всичко и се държи добре при малка и голяма примамка........малка и голяма риба.
Последно промяна от Emo-83 на Съб Фев 09, 2013 11:15 pm, променено общо 1 път.
Точно това е стъклопласта,но в комбинация с карбона става друго.carbolino написа: Тролка айде сега моляти се не ме пускай по пързалката.Давал съм хиляди за въдици не си мисли че съм от вчера на манежаЗнам и аз кое е хубавото.Въдицата за мен трябва да е лека,пъргава а не стъклопластов шкембак който като го разтръскам неможе да спре да се люля 20мин.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да и аз това се чудя!val написа:Много итересна тема се получи, само не разбирам когато си избирате въдици за тролинг какво смятате да ловите? Въдиците не стават, ако сте тръгнали за Червена туна . т.е. трябва да сте много наясно какво ще ловите.

Мерси за инфото...ценно беше.
И каква е твоята.....медиум,фаст или....
Една и съща бланка,като отвориш някой каталог можеш да я поръчаш в какъвто искаш строй.
И каква е твоята.....медиум,фаст или....

Една и съща бланка,като отвориш някой каталог можеш да я поръчаш в какъвто искаш строй.

-
- новобранец
В тая връзка бих искал да попитам SAVAGEAR-SG JIG STICK-198 ,300gr.20-40lb, или същата с дълж.183 см.удачни ли са за тролинг на сом с примамки над 13 см? Ползвам ги за клионк,но играта на воблера нямя ли да се развали при тролинг с тази акция?Нека да отговорят компетентните. Благодаря..
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Тази въдица е мислена за "Тежък морски джиг",което означава да закачиш на нея 200грама пилкер и да търсиш риби на 100метра дълбочина в Атлантическия океан или Балтийско море и да сецаш яко нагоре-надолу пръта!
Водачите не случайно са стоманени,защото въдицата се използува за морски риболов/солена-разяждаща среда/,а там се ползуват само монофилни влакна!
Сега ти ми отговори:"Тази въдица става ли за сладководен тролинг с плетени влакна във България"?

-
- новобранец
И аз мисля,че не става,но като чета предишните постове излиза че става. Затова питам тези които знаят за да не си правя експерименти.
Ми 20-40 либри е много.Става за морски тролинг на едри риби.Нямам спомен да сме писали за подобни въдици.Пишем за 12-20 или 12-25лб.
- spookymiro
- ще става разбирач
На въдиците с които ловя пише black marlin. Както може да се предположи от надписа, водят се морска серия.

Обаче се държат екстра и с малки и с големи сладководни риби. Тествани са до около 70 кила.
Ето едно клипче с риби 2, 15, 9 кила. За 70-те кила пише на 61-ва страница от темата сом на тролинг.
Ползвам ги от 4 години. Ловя само с плетено влакно. Дали стават за сладководен тролинг?
Поздрави!

Обаче се държат екстра и с малки и с големи сладководни риби. Тествани са до около 70 кила.
Ето едно клипче с риби 2, 15, 9 кила. За 70-те кила пише на 61-ва страница от темата сом на тролинг.
Ползвам ги от 4 години. Ловя само с плетено влакно. Дали стават за сладководен тролинг?
Поздрави!
Последно промяна от spookymiro на Нед Фев 10, 2013 10:32 pm, променено общо 1 път.
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Играта на воблера ще е същата дори ако вържеш влакното за лодката. Просто няма да я виждаш и усещаш на върха на пръчката.simeonderilov написа: играта на воблера нямя ли да се развали при тролинг с тази акция?
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

Всъщност наистина не бива да се дават категорични мнения,защото написаните неща рядко съвпадат.
Например на Тика Унс пише 50-240гр. а това е въдица подобна на Спрото на Троли.....доста мек връх,тип жило.
На Окума Седрос литъл спид джиг пишеше два вида данни.Единия надпис е за либрите на конеца който може да се ползва 20-40лб.Поради това,някои пак я обявиха за въдица за кльонк.Но до този надпис имаше друг за самата акция на въдицата 30-160гр.
Първото число е винаги върховата акция.А погледнато реално това означава по-мека от на Троли.
Според мен второто число за мощноста,трябва да е около 150гр.......под 100 е несериозно,ако говорим за тролинг на сом.
п.п.Забравих и пак ще повторя,че е важно.Отваряйки някой каталог на Окума например,една и съща въдица може да се поръча в различни варианти на акцията.И тук пристигат примерно три различни въдици изглеждащи еднакво.
За това тия гледаници на данни в нета не винаги важат.
Например на Тика Унс пише 50-240гр. а това е въдица подобна на Спрото на Троли.....доста мек връх,тип жило.
На Окума Седрос литъл спид джиг пишеше два вида данни.Единия надпис е за либрите на конеца който може да се ползва 20-40лб.Поради това,някои пак я обявиха за въдица за кльонк.Но до този надпис имаше друг за самата акция на въдицата 30-160гр.
Първото число е винаги върховата акция.А погледнато реално това означава по-мека от на Троли.
Според мен второто число за мощноста,трябва да е около 150гр.......под 100 е несериозно,ако говорим за тролинг на сом.
п.п.Забравих и пак ще повторя,че е важно.Отваряйки някой каталог на Окума например,една и съща въдица може да се поръча в различни варианти на акцията.И тук пристигат примерно три различни въдици изглеждащи еднакво.
За това тия гледаници на данни в нета не винаги важат.
-
- новобранец
Ясно,върха е прекалено твърд, видях го и аз и нямя да отчита движението на примамката.Бях решил да опитам само,но няма смисъл .Ще ги използвам само за клионк, за там са добре. Мерси за отговорите..