Ледена епоха 4 - В окото на бурята

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Ледена епоха 4 - В окото на бурята

Мнение от Кърцата »

Отново е време за риболов. И отново времето навън е по-скоро пролетно, отколкото зимно, както си е по канон и закон божи.
Че и дъжд го дават синоптиците да джаса. Емо Чолаков специално предупреждава, носа си да не показуваме навънка. Ма за риболов нищо не вика, значи можееее!
Изборът на водоем отново е проблемен. Къде ли ще има лед?
Решаваме да се насочим дълбоко в планината, където зимата все още се не дава на южняко.
Този път освен нас двамата с Тео, забираме и току що завърналия се във ваканция от чуждоземско обучение Фичо.
Със свити сърца потегляме. Наоколо ни се чернеят калните зимни полета и навяват още повече притеснение в душите ни. Притеснение, което бързо отстъпва място на еуфория щом започваме да се катерим в планината. Тука сняг има предоволно. И колкото по-нагоре се качаме толкова повече става.

Изображение

Накрая стигаме и до момент в който изчистения път свърша и сме принудени да изоставим колата. Оттук нагоре сме пеша.
Натоварваме се с багажа и поемаме през заспалата зимна гора.

Изображение

Пътят е изровен от есенните дъждове и начесто се налага да пресичаме течащи по него поточета и да се провираме през надвесените клони на дърветата.

Изображение

Свежия студен въздух изпълва гърдите ни и начесто спираме, за да подишаме с пълни гърди и да се насладим на притихналата гора около нас. Отрупаните, като в приказка, със сняг дървета сякаш протягат клоните си към нас, искайки да ни погалят с меките, пухкави снежни ръкавички, които са нахлузили.

Изображение

Отрупаните и празнични борове с весело шумолене на игличките си ни засипват със сняг, пълнейки вратовете на сгорешените ни от газенето тела.

Изображение

Едва минали през панайра на веселите борове, се изправяме пред лабиринта на дивата, недокосвана от брадва дъбова гора:

Изображение

Провираме се бавно. Плетеницата от клони сякаш иска да ни задържи, да ни направи участници в белия зимен празник, в които участва цялата Природа наоколо ни.
Ние не се противим много. Снежната еуфория ни е завладяла и някак си не ни се иска да я подминем.
Накрая, след провирането през последната плетеница от клони и сняг:

Изображение

пред нас се показва и язовирчето, нашата крайна и бленувана цел.
Първа стъпка... леда под краката ми се отчупва и се оказвам почти до коленете във водата. Бързо отскачам на брега, преди водата да е пробила през дебелите дрехи.
Налага се да сложим няколко клона, за да преминем през крайбрежния участък, покрит с тънък лед. По-навътре ледът е здрав и спокойно можем да ловим.
Набързо се пръскаме по леда и го разпробиваме.
Скоро кивока ми се сгъва и първия костур е вече в ръцете ми:

Изображение

Скоро го следват още няколко:

Изображение

Радостните възгласи долитащи от Тео и Фичо ми подсказват, че те също ловят.
По едно време, след поредното кълване и подсечка, отдолу нещо ме напъва. Кратка борба и държа в ръцете си червеноперка с размери на лопатка:

Изображение

Секунди по-късно я следва още една подобна.

Изображение

Явно съм напипал пасаж с големи риби. Решавам да се съсредоточа в преследването на червеноперките. Костурите явно не блестят с размери.
Червеноперките искат по-бавна и с малки колебания игра и попипват стръвта сякаш срамежливо. Кивока едва едва се сгъва при попипванията им, но успявам да излъжа още няколко подобни лопати и доволно количество по-малки. Кратка оперативка с Тео и Фичо показва, че Тео също има няколко червеноперки, докато Фичо е решил да заложи на блесна с надеждата за едър костур. Засега обаче му кълват все дребни.
Ловим така може би час, час и половина, когато времето решава да ни напомни предупрежденията на Емо Чолаков. Започват да прехвърчат редки снежинки, които много скоро се превръщат в плътна пелена от падащ сняг. Хоризонта изчезва и щом вдигнем поглед, пред него се изправя хвърчащия във всички посоки, сякаш пух при бой с възглавници, сняг:

Изображение

Малко по-малко положението става все по тежко. Околните планини вече ги няма. Пред очите е само размазан пейзаж, сред който на моменти се мяркат размазано по-близките дървета:

Изображение

Изображение

Изображение

Скоро, въпреки гумираните дрехи, сме порядъчно мокри, а виелицата не показва признаци на умора и вилнее на воля из свилата под поривите й планина.
Вятърът издува линиите ни, а падащите върху кивоците огромни снежинки ги свиват като при кълване. Въпреки непрекъснатото чистене на дупките с черпаците, след една, две минути те отново са запълнени от сипещия се отгоре сняг.
С неохота решаваме да събираме. Чака ни дълъг преход през планината, а и имаме опасения, че пътят ще е затрупан.
Опитваме се да направим няколко снимки на улова:

Изображение

Изображение

Изображение

Въпреки краткото време с което разполагахме преди да се разрази бурята сме успели да уловим около стотина риби, между който и десетина червеноперки мутанти, по около 200-300 грама.
Отново се натоварваме с багажа и поемаме обратно. Щом изкачваме близката височина се обръщаме за да си вземем довиждане с язовира, но него вече го няма. Стихията го е погълнала:

Изображение

След продължителен преход се добираме до затрупаната от снега кола. Както и предполагахме, пътя вече го няма, а ние сме мокри до кости. Лично на мен са ми мокри даже и слиповете :butthead:
Парното в колата обаче бързо ни сгрява и пъплейки внимателно по застланото вече с дебела снежна покривка шосе с удоволствие си спомняме за отличния риболов и неповторимите красоти на зимния Балкан.

Изображение

Изображение
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Ледена епоха 4 - В окото на бурята

Мнение от GODzillata »

БрррррррррррррррАВО! :smt023

Хем студено, хем готино! :D :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Христо Рангелов »

Браво, браво - тоя сняг само дето ви е развалил излета.. .
"The more you know, the less you carry"
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Браво Кърца :D ползвай ледената епоха още малко....след това айде за сериозни риби :D
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
phillemow
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от phillemow »

Поредният шедьовър на кърцата.Браво на цялата група.
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

:drinkers: :supz:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
krasi gg
новобранец
новобранец

Мнение от krasi gg »

:lol: ...ето така е оцелял ,едно време човека ,през ледниковия период.... :drinkers: :drinkers: :drinkers:
gogata7904
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от gogata7904 »

евала напълнихте ми душата
Аватар
BOBI MITREV
новобранец
новобранец

Мнение от BOBI MITREV »

Ти защо не вземеш да станеш един поет. Докато четях все едно и аз бях там. Евала :prayer:
Аватар
vasko8008
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vasko8008 »

ЕЕЕЕЕеееее!!!!!! Скоро такъв хубав репортаж не бях чел.Браво за рибата но повече ми хареса описанието на времето и обстановката
Аватар
Martin Angelkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Martin Angelkov »

BOBI MITREV написа:Докато четях все едно и аз бях там. Евала :prayer:
точно така е :) прекрасен репортаж!!!
Само две неща на този свят са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Шапка ви свалям !Железни сте!
Живи и здрави още да ни радвате с такива репортажи.
Риболовът не е слука,а наука!
boikopetev
новобранец
новобранец

Мнение от boikopetev »

Невероятен репортаж и хубави риби.Браво.
Аватар
ribarshe
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribarshe »

Наистина железни :smt023
Ivoriba
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ivoriba »