Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Хируномус,вердевас
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Хируномус,вердевас
не те карам да го гледаш филма и не ангажирам никой с моето мнение, но преди да се изказваш вземи и пробвай, а сарказма си го запази за себе си и за комплексите си.
Последно промяна от pojara28 на Нед Фев 10, 2013 8:21 pm, променено общо 1 път.
скобара е риба проклета

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Еееее, не може да се пошегува човек. Обясни подробно, как точно го кълца като дете?pojara28 написа:не те карам да го гледаш филма и не ангажирам никой с моето мнение, но преди да се изказваш вземи и пробвай, а сърказма си го запази за себе си и за комплексите си.
Ако снижиш тона и те интересува разбира се, може и да ти разясня защо идеята ти не е добра.

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Тубифекс се ползва за захранка, явно. Чел съм 2-3 статии, даже едната май беше на български в на Папи списанието.
Ама честно казано, нещо сивкаво, тънко и гадно трудно може да се сравнява с рубинения хирономус.
Ама честно казано, нещо сивкаво, тънко и гадно трудно може да се сравнява с рубинения хирономус.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Живият тубефекс си е червен на цвят,но като знам как се заравя не знам дали на 100% ще работи подхранването с него.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Сега се разрових за ползването на тубифекса. Признавам, че съм прибързал в твърдението ми, че е неизползваем в риболова, но...
Цял не може да се ползва, защото трудно се разделя, после лесно се събира на топка в храната (дори и накълцан) и накрая бързо се заравя в дъното при подаване.
Кълцаш, мачка и добавяш някаква пихтиеста маса , която няма как да да смесиш дори що годе равномерно с храната. В крайна сметка се оказва, че имаме един изключително скъп, трудоемък (май пасатора не е лошо идея) и с недоказано действие ароматизатор.
Абсолютно няма база за сравнение с ефекта от подаване на хирономус.
Въпреки, че за мен тубифекс продължава да е неизползваем, дължа извинение на pojara28!
Цял не може да се ползва, защото трудно се разделя, после лесно се събира на топка в храната (дори и накълцан) и накрая бързо се заравя в дъното при подаване.
Кълцаш, мачка и добавяш някаква пихтиеста маса , която няма как да да смесиш дори що годе равномерно с храната. В крайна сметка се оказва, че имаме един изключително скъп, трудоемък (май пасатора не е лошо идея) и с недоказано действие ароматизатор.
Въпреки, че за мен тубифекс продължава да е неизползваем, дължа извинение на pojara28!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Венелин Радушев написа:Сега се разрових за ползването на тубифекса. Признавам, че съм прибързал в твърдението ми, че е неизползваем в риболова, но...

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
когато пишех че го кълцам исках да напиша и какво се получава, но сега мога да потвърдя че действително ставаше една каша. все пак в тубифекса има и много вода.Венелин Радушев написа:Кълцаш, мачка и добавяш някаква пихтиеста маса , която няма как да да смесиш дори що годе равномерно с храната. В крайна сметка се оказва, че имаме един изключително скъп, трудоемък (май пасатора не е лошо идея) и с недоказано действие ароматизатор.Абсолютно няма база за сравнение с ефекта от подаване на хирономус.
ПС Извинението е прието колега, но нямаше нужда, и аз прекалих малко
скобара е риба проклета

- germana74
- ще става разбирач
Здрасти Венелине!
Не съм чак толкова запознат, как Англичаните съхраняват фуила (джокера), но едно нещо на мене лично ми направи впечатление! След едно състезание ми остана доста разделен фуил, замразих го, след сдмица реших да направя един свободен риболов на бабушки. След размразяването му се оказа, че от ''джокера'' почти нямаше следа,
бяха останали някакви микроскопични червено-кафяви ципички слепени с разделителя.
Явно има някаква по-друга технология по замразяването, но ще е угадим и нея!
Поздрави!!!

бяха останали някакви микроскопични червено-кафяви ципички слепени с разделителя.
Явно има някаква по-друга технология по замразяването, но ще е угадим и нея!

Поздрави!!!

“Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено”
- germana74
- ще става разбирач
п.п. Според мен, ако фуила се замрази във вода и след това се остави да се размрази в тензух, но не повече от 8,10градуса температура, ще има положителен ефект.germana74 написа:Здрасти Венелине!Не съм чак толкова запознат, как Англичаните съхраняват фуила (джокера), но едно нещо на мене лично ми направи впечатление! След едно състезание ми остана доста разделен фуил, замразих го, след сдмица реших да направя един свободен риболов на бабушки. След размразяването му се оказа, че от ''джокера'' почти нямаше следа,
Явно има някаква по-друга технология по замразяването, но ще е угадим и нея!![]()
Поздрави!!!

Излишната вода от фуила ще се изцеди и разделянето му с глината ще е успешно.
Но както споменах това е мое мнение и не искам да обременявам колегите излишно!
Поздрави!!!

“Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено”
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Този който аз ползвам е замразен с вода. След отцеждане ларвите стоят сплути в маса с консистенция на мармалад. Много е пипкаво да се разстилат на тънък слой и напудрят, същевременно се разкъсват и мачкат много лесно, ако пипаш по-енергично.germana74 написа: п.п. Според мен, ако фуила се замрази във вода и след това се остави да се размрази в тензух, но не повече от 8,10градуса температура, ще има положителен ефект.![]()
![]()
Излишната вода от фуила ще се изцеди и разделянето му с глината ще е успешно.
Но както споменах това е мое мнение и не искам да обременявам колегите излишно!
Поздрави!!!
Привет момчета.
Преди години гледах разни декоративни рибки в аквариум. Първоначално си купувах червяците от магазините, но после един приятел ме светна и ме заведе на едно местенце в София (Софийски парк). За около 1/2 час си "набрахме" около 1 кг. от въпросните гадинки. Да, това не е онзи хирономус, за който е питането в темата. Това са онези мънички червейчета, с които се хранят Гупите и Хелерите, Скалариите и др. рибета. Много са дребни като габарит и за кука не стават.
Но за захранване си стават! Зависи как се захранва.
Първо - малко за местонахожденията на тези твари:
Обичат фекалните води! Обичат тихи и спокойни води, в плитчините - до около 10-15 см. дълбочина. Обичат много тинята. Когато попаднете на колония от тези твари, колонията изглежда като един червен килим върху тинята - нещо като късокосмест китеник. Червейчетата се подават от тинята, като са "сплъстени" едно до друго през едни микроскопични дупчици в тинята и се 'гънат' над нея, като че ли ги разклаща лек ветрец. На цвят са розово-червени и с дължина между 7-8 мм и 15 мм.
От една такава колония за около 15 мин. може да се събере около 1 кг. жива маса.
Как става?
По-горе колегите го описаха. Аз ще го повторя:
Трябва един тензух, един буркан за живата маса и в зависимост от мястото, където ги събирате - нещо на ДИП "Арома" или на Мадам Роше
. Последното е за да се справите с ароматите на водоема.
Забележите ли колонията (а такава колония е поне около 2-3 квадратни метра), започвате да загребвате тинята в дълбочина до около 7-8 см. и изсипвате в марлята. После следва промиване на тинята във водата, като въртите марленото вързопче до измиване на тинята. В марлята остава жива розово-червеникава плът. Това си го изсипвате в бурканчето с вода и продължавате със следващото промиване на тиня от колонията. Това продължава, докато не ви омръзне или докато не си задоволите нуждите.
Така събрани във водата, червяците се групират на топка, но пък издържат доста дълго време.
Как да ги използвате за захранка:
По-горе колегите споменаха, че тези "мъници" първо не стават за стръв, защото няма как да се закачат на куката. По този въпрос само ще отбележа, че когато си мераклия, и това става. Начинът? Просто трябва да се слепят. Лошото е, че трябва много често да се сменят. А освен това, не са и най-добрият избор за стръв, но който иска да се пробва - да пробва, като ги слепи (както бели червеи).
За захранка: Наистина се събират на топка и бързо "потъват" в почвата на дъното. Да, ама има една малка подробност:
Там, където е захранвано с такива червяци, рибата започва да се върти след известно време, защото тези червейчета в един момент се показват отново над дъното. Подавам ви жокер за размисъл.
Иначе, като захранка могат спокойно да се използват по следния начин (но в малки количества и с чести подавания): От основната захранка се правят малки топчета, като в тях се добавят по мъничко от червейчетата, които са поставени във вода. Добавят се непосредствено преди направата на топчетата и без да се стискат и мачкат. Както са във водата на топка, рязко се разбъркват, като по този начин се разслояват. Взема се една щипка (около 1/2 чаена лъжичка) от рехавите, които са се отделили от голямата топка, водата се изцежда и червяците се добавят веднага в топчето от захранка. Използват се, предимно за улов на уклей, червеноперка и рядко се разчита на улов на костур или или други видове риба. Предимно се използват през пролетно-летния сезон. Това не е типичния хирономус за който се пита в темата (като размер).
Така че, на който му се занимава - върши работа. Захранването се прави с голяма честота, но с дребни топчета захранка. Захранки, които правят облак - леки захранки.
Има и още един директен начин:
Просто не се промива калта при събирането, а се изгребва колонията заедно с калта. После се захранва директно с топки от глината. Това се прави при течение на водния слой (на река).
Хайде - стига ви толкова. Трябва да остане и за вас малко труд и експериментиране.
Поздрави.
Преди години гледах разни декоративни рибки в аквариум. Първоначално си купувах червяците от магазините, но после един приятел ме светна и ме заведе на едно местенце в София (Софийски парк). За около 1/2 час си "набрахме" около 1 кг. от въпросните гадинки. Да, това не е онзи хирономус, за който е питането в темата. Това са онези мънички червейчета, с които се хранят Гупите и Хелерите, Скалариите и др. рибета. Много са дребни като габарит и за кука не стават.
Но за захранване си стават! Зависи как се захранва.
Първо - малко за местонахожденията на тези твари:
Обичат фекалните води! Обичат тихи и спокойни води, в плитчините - до около 10-15 см. дълбочина. Обичат много тинята. Когато попаднете на колония от тези твари, колонията изглежда като един червен килим върху тинята - нещо като късокосмест китеник. Червейчетата се подават от тинята, като са "сплъстени" едно до друго през едни микроскопични дупчици в тинята и се 'гънат' над нея, като че ли ги разклаща лек ветрец. На цвят са розово-червени и с дължина между 7-8 мм и 15 мм.
От една такава колония за около 15 мин. може да се събере около 1 кг. жива маса.
Как става?
По-горе колегите го описаха. Аз ще го повторя:
Трябва един тензух, един буркан за живата маса и в зависимост от мястото, където ги събирате - нещо на ДИП "Арома" или на Мадам Роше

Забележите ли колонията (а такава колония е поне около 2-3 квадратни метра), започвате да загребвате тинята в дълбочина до около 7-8 см. и изсипвате в марлята. После следва промиване на тинята във водата, като въртите марленото вързопче до измиване на тинята. В марлята остава жива розово-червеникава плът. Това си го изсипвате в бурканчето с вода и продължавате със следващото промиване на тиня от колонията. Това продължава, докато не ви омръзне или докато не си задоволите нуждите.
Така събрани във водата, червяците се групират на топка, но пък издържат доста дълго време.
Как да ги използвате за захранка:
По-горе колегите споменаха, че тези "мъници" първо не стават за стръв, защото няма как да се закачат на куката. По този въпрос само ще отбележа, че когато си мераклия, и това става. Начинът? Просто трябва да се слепят. Лошото е, че трябва много често да се сменят. А освен това, не са и най-добрият избор за стръв, но който иска да се пробва - да пробва, като ги слепи (както бели червеи).
За захранка: Наистина се събират на топка и бързо "потъват" в почвата на дъното. Да, ама има една малка подробност:
Там, където е захранвано с такива червяци, рибата започва да се върти след известно време, защото тези червейчета в един момент се показват отново над дъното. Подавам ви жокер за размисъл.
Иначе, като захранка могат спокойно да се използват по следния начин (но в малки количества и с чести подавания): От основната захранка се правят малки топчета, като в тях се добавят по мъничко от червейчетата, които са поставени във вода. Добавят се непосредствено преди направата на топчетата и без да се стискат и мачкат. Както са във водата на топка, рязко се разбъркват, като по този начин се разслояват. Взема се една щипка (около 1/2 чаена лъжичка) от рехавите, които са се отделили от голямата топка, водата се изцежда и червяците се добавят веднага в топчето от захранка. Използват се, предимно за улов на уклей, червеноперка и рядко се разчита на улов на костур или или други видове риба. Предимно се използват през пролетно-летния сезон. Това не е типичния хирономус за който се пита в темата (като размер).
Така че, на който му се занимава - върши работа. Захранването се прави с голяма честота, но с дребни топчета захранка. Захранки, които правят облак - леки захранки.
Има и още един директен начин:
Просто не се промива калта при събирането, а се изгребва колонията заедно с калта. После се захранва директно с топки от глината. Това се прави при течение на водния слой (на река).
Хайде - стига ви толкова. Трябва да остане и за вас малко труд и експериментиране.
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Тоя тубифекс, ако му се добави сол дали няма да се кротне
Хирономуса от солта умира, ако и тая фекална гадина гушне топа може да спре да се заравя 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
- М. Сталев
- разбира нещата
За да се съхрани Тубифекса жив ,изисква да се държи под течаща вода ,така може да изкара седмици жив 

- Георги Кръстев
- сериозен играч
За да замразиш фуйл или вердевас, а после да се раздели лесно. Трябва да го смесиш с малко глина.....
А за да разделиш вече замръзен вердевас, от този за акваристите трябва да се постараеш повечко. Вземаш си глината с която ще го ползваш и я слагаш в някакъв съд, после слагаш вестник а на вестника изсипваш замрзания вердевас, това се прави от вечерта. На сутринта голяма част от соковете са изпити и започваш да ръсиш със суха глина на вде в големи количества. Поразбъркваш и започваш да делиш.........Ако ползваш разделител със замръзен вердевас може да си вкараш голям автогол, защото и без това мъртвата ларва вече е по-лека, ами и като добавиш раздлител направо си става плаваща
И ще гледаш милиони щастливи бабушки на повърхноста...

А за да разделиш вече замръзен вердевас, от този за акваристите трябва да се постараеш повечко. Вземаш си глината с която ще го ползваш и я слагаш в някакъв съд, после слагаш вестник а на вестника изсипваш замрзания вердевас, това се прави от вечерта. На сутринта голяма част от соковете са изпити и започваш да ръсиш със суха глина на вде в големи количества. Поразбъркваш и започваш да делиш.........Ако ползваш разделител със замръзен вердевас може да си вкараш голям автогол, защото и без това мъртвата ларва вече е по-лека, ами и като добавиш раздлител направо си става плаваща

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Георги, не опира до отцеждането, отцеждам го перфектно. Не знам каква е разликата между фуила който ползваш ти и този, който аз ползвам, но не се получава точно така. Ползвам фино пресята, суха глина, от тази която ти нося и на теб, но не разделя ларвите както ми се иска. С разделителят става по-добре, но далеч от желаното. Явно трябва да се примиря, че няма как да се раздели мъртъв хирономус като живият...Георги Кръстев написа:...