Какво ви е мнението за Брокерите?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Какво ви е мнението за Брокерите?

Мнение от Д.Граховски »

Чудих се,чудих се какво да правя в тез студени дни и викам дай да ви попитам какво мислите за Брокерите и агенциите за недвижими имоти.И каквото и да е кажете защо е така.
Напоследък се рова из форуми по този въпрос и не оставам очарован от мненията.Аз също съм брокер и се смятам за професионалист в мойта сфера(Наеми),да обаче има "брокери" дето идея си нямат от това и хората ни поставят под общ знаменател.
Ще ми е интересно да разбера какво мислите вие по въпроса за Брокерите.И не се притеснявайте да кажете каквото и да било,няма да се обидя,даже ще ми бъде интересно,а и полезно.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Re: Какво ви е мнението за Брокерите?

Мнение от lif3house »

При търсене на квартира попаднах на една брокерка, която организира посещение на адреса с още няколко други човека (?), а на края искаше и пари за оглед, на всичкото отгоре почти направи скандал, че съм говорил със собственика, който беше там, настрани от нея(това била нейна работа тя била посредника) Какво да кажа повече!!!
Това ми е единствения неприятен случай с брокер, с други съм нямал проблеми. Не ми харесва в бранша общоприетата практика, вземане на половин наем от сключена сделка, именно за това се заобикалят много пъти брокерите. Незаслужено скъпа услуга е имайки предвид, че качват една обява в сайт в който всеки може да си публикува и да отвори вратата на желаещите наематели.
Предпочитам ако си търся нещо, то да става без ненужно скъп посредник!
Това е от мен!
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Аз пък имам друг въпрос, който някои ще го сметнат за тъп. И той е защо трябва да се използва услугата на брокер ? В пресата има достатъчно обявления за предлаганите имоти. Вярно, че при брокера има събрана информация на едно място. И все пак ?
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Защото брокера(и тук се има предвид професионален брокер,не екскурзовод)може да ви спести пари.Знам че следващия въпрос е ама как като взима комисион.Ами един добър брокер е много добре запознат с цените и ценообразуването,не само в района,а ако щете и в отделните сгради,а собствениците си пускат апартаментите на колкото си искат,не се интересуват от пазара,един добър брокер би свалил цената за да е тя нормална,което понякога в наемите може да достигне и 70-80 лева.Това автоматично спестява близо 1000 лв годишно.
Един пример от миналата седмица:Моя колежка от отдел продажби води на оглед нейни куповачи на апартамент за
140 000 евро.Хората били готови да го купят за 135,но тъй като тя познава пазара перфектно,им беше казала че тя ще се занимава с офертата,а те да си мълчат,с правилния подход успя да направи сделка на 120 хил. евро.
Отделно много наематели се набутват с договора и то много,на 2 пъти ми се е случвало да спирам мой клиенти да подписват договор за наем,за апартамента на мечтите им само защото е бил в техен минус. При Наемодателите е същата работа.
За жалост обаче такива брокери се броят на пръсти и хората остават с грешни впечатления.

Изображение

Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от czd »

Сега ще ти спомена един случай пък ти си прецени какво си мисля.
В моя блок се продават гаражи. Веднъж се мотам в моя гараж идва брокерка, която продава апартамент и показва на евентуалните купувачи гаражите към него. Реших да я питам понеже имам 2 коли дали не мога да купя един от гаражите и колко ще ми струва. Отговора на брокерката беше бърз 16 000 евро без да се замисля, аз я гледам и не вярвам на ушите си. Питам я това 16 000 е в лева нали ? и естествено отговора беше не евро. Та след 2 дена срещнах въпросния съсед, който продава апартамента с гаражите и го питам колко би ми струвал един от тях и с изненада разбирам, че цената му е като на моя 10 000 евро. Чудя се останалите 6 000 евро къде отиват ? Какви са тези комисионни, какво е това чудо ? То с 1 продажба месечно можеш да си изкараш цял месец без да работиш :wink: Да не споменавам колко грешни пари дадох на брокери като и купувах апартамента....
Ако слушаш хората, можеш в морето да ловиш зайци, а в гората - риба!!!
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Както казах много са "брокерите" и са малко професионалните консултанти,за съжаление в БГ-то всеки гледа да те изпържи,особено когато става въпрос за пари.Но пък е интересно(и малко разочароващо) да чуя подобни неща.

Изображение

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Да брокерите са полезни основно в това, че популяризират имота, т.е. много хора - потенциални купувачи научават за него.... но комисионните са убийствени и защо? Защото осигуряват връзката купувач-продавач? На настоящия етап са полезни, но в бъдеще, когато дори и селяните почнат да ползват интернет, ще бъдат излишни...
Отделен е въпроса, че тъй като много от продавачите нямат нерви да се ангажират с продажбата-огледи на място и пр., които отнемат време и усилия..., но в нашата сегашна действителност, добре е човек да си спести та комисионна....., която е към 2% от сделката.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

3 % е и е най-ниската в света между другото,ама то и нивото на услугата не е на това ниво.Но пък един брокер може да ти е "очите" и "ушите" на пазара ако нямаш време,било то за продавач или купувач.Много хора си имат и личен брокер,защото инвестират постоянно в имоти.
А пък,ако някой от вас реши да се занимава с Брокер,личния ми съвет е да питате някой приятел дали не познава добър такъв,ако познава брокер и си го спомня значи наистина е свършил добра работа.Иначе може да попаднете на какви ли не индивиди.

Изображение

dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Д.Граховски написа: Един пример от миналата седмица:Моя колежка от отдел продажби води на оглед нейни куповачи на апартамент за
140 000 евро.Хората били готови да го купят за 135,но тъй като тя познава пазара перфектно,им беше казала че тя ще се занимава с офертата,а те да си мълчат,с правилния подход успя да направи сделка на 120 хил. евро.
В живота си имам два опита за продажби - на един апартамент и на земеделска земя. Съдейки по дадения по-горе пример правилно съм преценил, че брокера работи в интерес на купувача на имота. И хич не го е еня за интереса на продавача, като му забива офертата във фризера. Според мен това е масова практика.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

dantho.mihov написа:
Д.Граховски написа: Един пример от миналата седмица:Моя колежка от отдел продажби води на оглед нейни куповачи на апартамент за
В живота си имам два опита за продажби - на един апартамент и на земеделска земя. Съдейки по дадения по-горе пример правилно съм преценил, че брокера работи в интерес на купувача на имота. И хич не го е еня за интереса на продавача, като му забива офертата във фризера. Според мен това е масова практика.
:D Който продава все му е малко... който купува все му е много... не е ли така!
Ползвал съм услуги на брокери за покупки и ще ползвам за вбъдеще!
Реално комисионните ми се струваха големи първият път! Но като се усетих за какво обикаляне, търсене, чакане, проучване, проверяване става въпрос.... Разходите са много а времето също е пари....
Предпочитам да си плащам и друг да се занимава... Добрия брокер е като механика! Знае къде и кога да си отваря очите.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

грешиш,професионалните брокери предпочитат работят само с една от страните и работят с колеги и всеки си защитава интереса на клиента.Колежката не е забила продавача защото той е бил представляван от друг броке,той го е забил.Ако беше добър брокера на продавача щеше да има контра-оферта.

Изображение

Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Времето е пари!Ползвайте брокери пестят главоболия)
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
minchoto
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от minchoto »

В България професионални брокери няма! :wink:
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Има колега и не са малко,но на фона на "брокерите" са нищо.Познавам невероятни професионалисти за които клиента винаги е на първо място и защитават интересите му до последно.Но винаги има някой който да се изс*ре на обстановката,а в тоя бранш много са тия.

Изображение

Аватар
minchoto
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от minchoto »

Моите уважения към професията ти, колега, но моят опит показва, че за жалост тук такава професия все още не съществува, не и във истинския смисъл на понятието Брокер. Работил съм с много от така наречените "брокери", пълен майтап! Половината дори не са посещавали обекта, които продават/отдават под наем. Много от фирмите даже нямат собствени автомобили и се налага да ги вземаш, разкарваш и връщаш, като такси... Вместо да ми спестят времето и нервите, те правят точно обратното! Последния гаф при мен, беше на прословутата Адрес/Фортън. При подписан договор и внесен депозит от моя страна, се опитаха да ми извиват ръцете с по-висока цена, щото видиш ли, след седмица се появил клиент, който давал повече от мен ... :shock: Викам им - вие търг ли правите, що ли? Длъжни били да защитават интереса на клиента /продавача/ :shock: А аз какъв се явявам? Някакъв си, нищо и никакъв купувач... След среща с адвокатите ми бързо размислиха, но вече съм ги отписал за бъдеща работа! Разбирам, че пазара в България няма нищо общо със този на Запад, но това не е оправдание за непрофесионализма в тази област. Естествено, сигурно и този бранш си има и изключения, но са по-скоро рядкост ...
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”