Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Риболов с булдо и изкуствени мухи (пчели, скалаци и бръмбар)
Модератор: bobopeli
Риболов с булдо и изкуствени мухи (пчели, скалаци и бръмбар)
Колеги и колежки
винаги съм се придържал към класическите методи за сладководен риболов, но тази година съм решил да пробвам с булдо и изкуствени мухи. Помагайте със съвети относно линията, видовете риба и сезоните. Моята идея е да пробвам по Дунав и Искър защото там ходя най-често.

Малко мога да помогна за този вид риболов, поради факта, че и аз много рядко го практикувам. За дунава мога да кажа обаче, че добри резултати могат да се получат при риболов на разпер есенно време (септември - октомври). Можеш да пробваш и за уклей разбира се, но с по-малки мухи... Повече по темата - от колегите с по-богат опит с булдото

- Cougar
- ще става разбирач
Re: Риболов с булдо и изкуствени мухи (пчели, скалаци и бръм
Нужни са ти:
1. Булдо
2. Мухи
3. Здрава корда за поводи.
Аз обикновенно ловя с две мухи по този начин а ако очаквам големи риби, слагам само по една за да е по здрава линията.
Като цяло дължината на повода с мухите е около 1.25 - 1.5 метра.
На края на повода връзваш първата муха, а над нея на около 45-50 см се завързва втората, която е предварително вързана на къс повод. Разстоянието от втората муха до възела на повода не трябва да е повече от 3-4см за да нямаш големи усуквания и оплитания. На върх ана тези 1.5м правиш клуп и прикрепяш към едното ухо на булдото.
След това завързваш второто ухо н абулдото към основното влакно и си готов да замяташ.
Ползваш спинингов прът, като колкото е по-дълъг, толкова по-лесно ти е да замяташ дългия повод без да го закачаш по тревите наоколо, е ако мястото позволява дълъг прът.
Мухите които се ползват обикновенно са мокри мухи или стримери.
За кефала ти трябват кафяви мухи на кука Но 12 но и по-малки или по-големи стават, за уклейка No16 черни мухи, за балканска пъстърва в езеро - дребни мухи на остри куки No16 и по-дребни, в река и No10 и по-големи са добри. Америкнките лапат по-големи мухи.
Кордата за повода е 0.18 (средно) а на основното влакно 0.20 - 0.22.
Успех.
1. Булдо
2. Мухи
3. Здрава корда за поводи.
Аз обикновенно ловя с две мухи по този начин а ако очаквам големи риби, слагам само по една за да е по здрава линията.
Като цяло дължината на повода с мухите е около 1.25 - 1.5 метра.
На края на повода връзваш първата муха, а над нея на около 45-50 см се завързва втората, която е предварително вързана на къс повод. Разстоянието от втората муха до възела на повода не трябва да е повече от 3-4см за да нямаш големи усуквания и оплитания. На върх ана тези 1.5м правиш клуп и прикрепяш към едното ухо на булдото.
След това завързваш второто ухо н абулдото към основното влакно и си готов да замяташ.
Ползваш спинингов прът, като колкото е по-дълъг, толкова по-лесно ти е да замяташ дългия повод без да го закачаш по тревите наоколо, е ако мястото позволява дълъг прът.
Мухите които се ползват обикновенно са мокри мухи или стримери.
За кефала ти трябват кафяви мухи на кука Но 12 но и по-малки или по-големи стават, за уклейка No16 черни мухи, за балканска пъстърва в езеро - дребни мухи на остри куки No16 и по-дребни, в река и No10 и по-големи са добри. Америкнките лапат по-големи мухи.
Кордата за повода е 0.18 (средно) а на основното влакно 0.20 - 0.22.
Успех.
-
- новобранец
Аз бих добавил, че употребата на вирбел е много наложителна при този вид риболов. Значи, на ухото на булдото, което е без мухите, закачаш късо парче о т влакното, а на неговия край - вирбела. Чак тогава прикрепяш и него към основното влакно. Иначе много се оплита. Освен това, когато заметнеш и точно преди булдото да цопне във водата, трябва да завъртиш ръчката на макарата, така че бигелът да се затвори. По този начин мухите, от инерцията, падат винаги след булдото и се предпазваш от оплитания. И в реките винаги замятай по посока на течението - много е важно 
Успех

Успех

METALLICA