Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Ел двигател за лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- научил се да хвърля
Ел двигател за лодка
Здравейте колеги!
Имам твърда лодка тип тримаран http://hobby-varna.com/compass-Camper.html .Чудя се с ел.двигател 55lb ще може ли да се троли при положение че общото тегло на лодката,обурудването и екипажа ще е около 300кг.
Вторият ми въпрос е имали нужда от двигател с максимайзер или и обикновен ще върши работа и колко време ще може да се троли с акумулатор около 100Ah?
Двигателя ще се ползва и за кльонк и недай боже за спасителен при отказ на бензиновият двигател.
Имам твърда лодка тип тримаран http://hobby-varna.com/compass-Camper.html .Чудя се с ел.двигател 55lb ще може ли да се троли при положение че общото тегло на лодката,обурудването и екипажа ще е около 300кг.
Вторият ми въпрос е имали нужда от двигател с максимайзер или и обикновен ще върши работа и колко време ще може да се троли с акумулатор около 100Ah?
Двигателя ще се ползва и за кльонк и недай боже за спасителен при отказ на бензиновият двигател.
Re: Ел двигател за лодка
За помощен - надали..stanistud написа:.. с ел.двигател 55lb ще може ли да се троли, обурудването и екипажа ще е около 300кг.
Със 100 А/ч - в зависимост от скоростта.
Имам Мин Кота 30 либри. Бута Ял 4 с 5 човека без проблем.
Но моят харчи макс 30А, на тролинг - 8-12-15 А. Другото е малко аритметика.
Максимайзерът при тролинг удължава видимо времето на ползване на един акумулатор, все пак това му е ролята - пестене на ток.
Все пак изказвам само лично мнение.

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- вече хвърля и на тежко
С ел.двигател 55 lb тази лодка ще си троли без никакъв проблем... дори и леко вълнение и ветрец няма да затруднява такъв мотор. Ние тролим с лодка със същия корпус, но е 3.50м - двигателчето обаче е 28 lb и си я бута нормално. Въпроса с акумулатора е малко по-сложен... ако се кара само на тролинг, без да се ползва максималната скорост на мотора, сигурно ще изкара 10-12 часа. Мотора с максимайзер със сигурност ще добави още някой час тролинг към това. Само внимавай какъв акумулатор избираш - трябва да позволява дълбок разряд. Обикновените стартови акумулатори се скапват бързичко.... успех!
И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
- MITKO70
- кандидат преподавател
За акумулатора задължително полутракционен/тягов/,имат много по -бавен разряд и много повече цикли заряд-разряд от стартерния.Ето тема по въпроса
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 0%BB+HAIBO*
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 0%BB+HAIBO*
Всичко може,но не всеки го можe.

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Чак пък "задължително"... по-скоро желателно, ако можеш да си го позволиш.
С максимайзера (например моторчета от серията VARIMAX на Motorguide /=Меркури/) правиш съществена икономия на ток, ако го ползваш на ниска и средна скорост, при максимална няма разлика. С 55лб според мен ще развиваш към 5кмч, може би и повече, следователно ще трябва да ползваш някаква средна скорост - значи има смисъл от по-скъпия модел. Освен това понеже е безстепенен, ще можеш фино да регулираш скоростта.
Бензиновият ти мотор с алтернатор ли е? Ако е вариант с двойно палене /ел. + въже/, можеш да тролиш до почти пълно изтощаване на акумулатора и след това да си запалиш мотора с въжето и да заредиш акумулатора...
Обаче, ако е само с ел-старт, най-добре да ползваш отделен акумулатор за електричката... Щото извънбордовите трудно палят с бутане
С максимайзера (например моторчета от серията VARIMAX на Motorguide /=Меркури/) правиш съществена икономия на ток, ако го ползваш на ниска и средна скорост, при максимална няма разлика. С 55лб според мен ще развиваш към 5кмч, може би и повече, следователно ще трябва да ползваш някаква средна скорост - значи има смисъл от по-скъпия модел. Освен това понеже е безстепенен, ще можеш фино да регулираш скоростта.
Бензиновият ти мотор с алтернатор ли е? Ако е вариант с двойно палене /ел. + въже/, можеш да тролиш до почти пълно изтощаване на акумулатора и след това да си запалиш мотора с въжето и да заредиш акумулатора...
Обаче, ако е само с ел-старт, най-добре да ползваш отделен акумулатор за електричката... Щото извънбордовите трудно палят с бутане

За твоя тип тримаран-55 либров ел.мотор е идеален.Равнява се на 25 кг тяга, за такъв мотор е нужен 52 А
тягов акумулатор а 100 А си е двойно повече - но е по-добре.Максимайзера си е голям плюс- поне 30-35% увеличава времето за разряд на акумулатора.На макс можеш да вдигнеш до 14-15 км /ч ,за тролинг на 2 степен ти гарантирам 20 часа влачене без проблем!Ако намериш тягов DELCO -супер ако не -MONBAT -поръчваш си го в първия магазин на фирмата който видиш и след 10 дена ти го доставят.Цената е почти еднаква за тягов и стартов-но на теб ти е нужен тягов ,ще забравиш колко пъти си го зареждал!!!Успех!
тягов акумулатор а 100 А си е двойно повече - но е по-добре.Максимайзера си е голям плюс- поне 30-35% увеличава времето за разряд на акумулатора.На макс можеш да вдигнеш до 14-15 км /ч ,за тролинг на 2 степен ти гарантирам 20 часа влачене без проблем!Ако намериш тягов DELCO -супер ако не -MONBAT -поръчваш си го в първия магазин на фирмата който видиш и след 10 дена ти го доставят.Цената е почти еднаква за тягов и стартов-но на теб ти е нужен тягов ,ще забравиш колко пъти си го зареждал!!!Успех!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Задължително,желателно все тая,но определено е препоръчително да се ползва тягов за целта
Ивнестираш малко повече,но всяка стотинка си струва.Колеги пробваха и двата варианта,но стигнаха до правилния избор на края.Има колеги ,все повече имат соларни панели на каравани,кемпери ,а и без тях пак си купиха и решиха въпроса,тогава тягов е задължителен.Колко голям всеки си преценява според начина на ползване.Добри акумулатори тягови има на Банер,аз ползвам Варта 90 амп.ч.
Чух добри отзвуци и за Монбат.

Всичко може,но не всеки го можe.

55lb е приблизително 400W=0.544 конски сили . С 10 такива двигателя ще вдигнеш 15 км /ч , но ще трябва да си вземеш истински тягов акумулатор от елкар .
Относно консумацията на 1бр. 55lb двигател на максимална скорост е 50 до 60А
Това подсказва , че при ток на разряд 10% от капацитета на акумулатора , ще е необходим 600Ач . По просто , капацитета на акумулатора в амперчасове се дели на консумирания ток и резултата е за колко часа ще се разреди акумулатора . С този акумулатор -100Аh при 55 A по малко от два часа и то ако не се изкривят плочите на акумулатора , понеже това е недопустимо голям разряден ток . Тедо е казал най точно но все пак при тази лодка с такъв двигател ти е необходим добър попътен вятър за скорост 5км/ч .
Това подсказва , че при ток на разряд 10% от капацитета на акумулатора , ще е необходим 600Ач . По просто , капацитета на акумулатора в амперчасове се дели на консумирания ток и резултата е за колко часа ще се разреди акумулатора . С този акумулатор -100Аh при 55 A по малко от два часа и то ако не се изкривят плочите на акумулатора , понеже това е недопустимо голям разряден ток . Тедо е казал най точно но все пак при тази лодка с такъв двигател ти е необходим добър попътен вятър за скорост 5км/ч .
-
- научил се да хвърля
Бензиновият двигател,който ползвам е Genovo 15кс.Може да пали и със стартер и въже така че няма проблем с паленето.Има алтернатор но нямам идея какъв заряден ток може да осигури при тролинг.Тедо написа: Бензиновият ти мотор с алтернатор ли е? Ако е вариант с двойно палене /ел. + въже/, можеш да тролиш до почти пълно изтощаване на акумулатора и след това да си запалиш мотора с въжето и да заредиш акумулатора...
За сега съм се ориентирал към MotorGuide VariMax 55.Смятам да го използвам.
1. За тролинг комбинирано с бензинката-по вятърът и вълните с електричката,срещу вятърът и вълните с бензинката.
2.За тролинг в заливи,където не е удачно пускане на дълги линии зад лодката.
3.За спининг от лодка, джиг и кльонк -достигане на перспективни места без много аларма.
4.Имам някаква идея за нещо като ръчен iPilot като котва но това е чисто теоретично и ще разбера дали ще стане като се пробва на вода.
5.И на края но не и по значение,при проблем с бензиновият двигател-спасително прибиране до колесара.
Ако някой има съмнение че посоченият двигател и 100 Ah тягов акумулатор ще вършат работа ,моля да ги сподели преди да съм се набутал с покупката им!
-
- научил се да хвърля
Сметките с пълно натоварване на двигателя са ясни и няма какво да ги коментираме.Въпросът е ще може ли да се достигне скорост 3-3,5 км/ч по вятъра с натоварване до 75%-до тогава има има смисъл от двигател с максимайзер?naskostov написа:55lb е приблизително 400W=0.544 конски сили . С 10 такива двигателя ще вдигнеш 15 км /ч , но ще трябва да си вземеш истински тягов акумулатор от елкар .
Тази скорост, 3 - 3.5 по вятъра, можеш да я направиш и с 50% натоварване. Личните ми наблюдения с Мин Кота 30 са че на вентилаторчето не му пука дали бута лодка от 50 или 300 кила. Скоростта на Ял-а беше дори малко по-голяма заради по-малкото газене и по-добра обтекаемост. И с двете троля на втора или трета скорост от 5 възможни, като на 5-а харчи 30А, а на 4-та - 20А.

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

- vestel
- новобранец
Продавам такъв мотор
MotorGuide VariMax V55 42 - 550 лв.
на 6-7 месеца

на 6-7 месеца

Тролинг - на Жребеца - и само за СОМ 

-
- научил се да хвърля
Имам мотор 30 либри и лодка от пвц 3,60 метра .При лек ветрец може да се влачи на 2 или 3 скорост но при малко по-голям и подводно течение скоростта пада.Максимайзер все още нямам,но мисля че ни ми трябва щото при вятър и подводно течение си ползвам бензиновия.Мисля че ако има наличен бензинов мотор не трябва да се хвърлят излишни пари за ел.двигател с максимайзер защото не е обосновано(може да се влачи само сутрин рано и вечер когато няма ветрец.При риболов на спиниг също не е необходим максимайзер )
Акумулатора ми е 110 амперчеса полутягов и върши чудесна работа.
Принципно съм спинингист ,но тролинга ми е повече по душа. (на тролинг съм хванал по-големи риби)
Акумулатора ми е 110 амперчеса полутягов и върши чудесна работа.
Принципно съм спинингист ,но тролинга ми е повече по душа. (на тролинг съм хванал по-големи риби)
За завистта,глупостта и подлостта почивен ден няма.
- vestel
- новобранец
Мотора е продаденvestel написа:Продавам такъв мотор![]()
на 6-7 месеца

Тролинг - на Жребеца - и само за СОМ 

Здравейте колеги!
До тук от прочетеното не ми стана много ясно, затова искам да попитам някой, който го е изпитал на собствен гръб. Та въпросът ми е следния:
Имам лодка 4.60 м. пластмасова около 150 кг. с извънбордов двигател 60 к.с. и той около 100-120 кг. + 2 души около 200-210 кг., + оборудване /резервоар, акумулатори, въдици/ още около 70 кг. ОБЩО тегло около 530-550 кг. Дали е подходящ ел.двигател VariMax V55 42"? Ще се движи ли нормално за тролинг 4-5 км/ч, без да е необходимо да се кара на пълна газ? С тягов акумулатор 105 Аh, ще може ли да се троли 6-10 часа? /а не само 2 ч./?
Предварително Ви благодаря!
До тук от прочетеното не ми стана много ясно, затова искам да попитам някой, който го е изпитал на собствен гръб. Та въпросът ми е следния:
Имам лодка 4.60 м. пластмасова около 150 кг. с извънбордов двигател 60 к.с. и той около 100-120 кг. + 2 души около 200-210 кг., + оборудване /резервоар, акумулатори, въдици/ още около 70 кг. ОБЩО тегло около 530-550 кг. Дали е подходящ ел.двигател VariMax V55 42"? Ще се движи ли нормално за тролинг 4-5 км/ч, без да е необходимо да се кара на пълна газ? С тягов акумулатор 105 Аh, ще може ли да се троли 6-10 часа? /а не само 2 ч./?
Предварително Ви благодаря!