БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
vanko4at
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от vanko4at »

Колега Straight, къде можем да видим гореупоменатите от теб възли ? И на мен са ми болна тема , особено за връзката плетено с монофил. Благодаря ти предварително и на слука
Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.

http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

vanko4at написа:Колега Straight, къде можем да видим гореупоменатите от теб възли ? И на мен са ми болна тема , особено за връзката плетено с монофил. Благодаря ти предварително и на слука

Копираш от поста му името,пускаш го във татко гугъл и си готов(лесно е излизат всички от казаните от колегата,дори и клипчета има) :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
Иван Байчев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Байчев »

Не знам дали ще е полезно , но аз ползвам възли от тук :
Изображение Това са основните възли които се ползват в риболова.
Straight
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Straight »

Sebile knot - http://www.youtube.com/watch?v=0xZjRw_BhXU
Sebile/FG knot - http://www.stripersonline.com/t/732324/ ... le-fg-knot
Bimini Twist/PR connection knot - http://www.jigsdirect.com/eMerchantPro/ ... _knots.asp

Alberto(double albright) knot - http://www.stripersonline.com/a/albertos-knot
albright е само намотка от едната страна на клупа. този възел става за плетеняк моно дори и да са различен диаметър.

Blood knot - http://www.animatedknots.com/bloodknot/ ... dknots.com
този е за еднакви по размер влакна, за предпочитане да са моно. както е описан обаче в този сайт е мъка да се върже. има много по лесен начин. просто се увиват едно около друго двете влакна 15-20 пъти после се отваря средния клуп и се прекартват края на двете влакна и се стяга. задължително се мокри здраво възела преди стягане иначе пресуква влакното и се къса лесно. плетенак - моно с този възел не се ползва. къса се за нула време. плетеняка реже като ножовка просто.

Palomar knot - http://www.animatedknots.com/palomar/in ... dknots.com
влакно - вирбел/халка/олово

Imroved Clinch knot - влакно - вирбел/халка/олово.
http://www.animatedknots.com/improvedcl ... dknots.com

П.С.
Броя на намотките обикновенно е във пряка връзка с дебелината на влакното за да се постигне за оптимална здравина на възела. Примерно за последните 2 възела за 0.20 монофил и по тънки се правят 9-10 намотки. за 0.30-0.35 6-7. за blood knot пак е така само че там се брои от всяка страна. примерно 0.30 влакно ще има по 6-7 намотки от всяка страна или общо 12-14. blood като се стяга намотките се пренаместват вътре във възела и затова е много важно отвън като се погледне възела да няма намотки които се прескачат една друга иначе възела е слаб. това важи с 2 пъти по голяма сила за алберто. там ако плетенака направи прескачаща една друга намотка при затягане направо са реже и се почва наново. понеже тази намотка ще си дойде на мястото при опън и обикновенно прерязва монофила и веселба :)

Връзката брой намотки-дебелина на влакното не се прилага за sebile/fg и подобните им. те са ново поколение възли и там триенето между самите намотки държи възела за разлика от другите възли където винаги има някакъв вид клуп на монофила. при тези възли оптималния брой последователни намотки в серия е около 8. звучи малко анти логично но себиле примерно вързан със 12 намотки в група е доста по слаб от същият възел със 8 или дори 7.
dirtYtribe
новобранец
новобранец

Мнение от dirtYtribe »

Здравейте колеги. Бих желал ако може някой да ми препоръча влакно за риболов с бомбарда от което е доволен. На едната въдица съм със Smart Red Devil 0,18 от което съм доволен, но в Бургас се е изчерпало. Спрял съм се на Colmic Arwin Inglese за момента. Ако някой има опит с него нека сподели.
ico_dok
новобранец
новобранец

Мнение от ico_dok »

Здравейте колеги! Едно питане към тези, които ловят с плетени влакна:
Избирам си плетено влакно и съм се спрял на две:
1. Berkley Fireline Original - 4, 6, 8 lb
2.Power Pro 8-10-Pounds - 150 yard (Moss green)
Моля ви да дадете мнения, да поделите опит от ползването на тези влакна за бомбарда, кои размери са най-подходящи и всичко, което сметнете за необходимо.
Само ще помоля въпроса ми да не породи безсмислени спорове.
Благодаря предварително!!!
pdimitrof написа:Или както бех писал в Манията - Заубера, това е сиромашката Стела ..............
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Тази година съм решил да пробвам брейдовете на Varivas. Става въпрос за морски риболов от брега. Та като се поразрових в e-bay намирам два вида Varivas Avati Seabass Premium PE (което някои колеги писали тук ползват и са доволни)

Това е по-скъпото, и го има и в японски каталог на varivas, а доставчика е от Япония
Изображение

Това е по-евтиното (наполовина), доставчика е от Виетнам, и на него пише "Made in japan" обаче имам съмнения.
Изображение

ТУК пише че в 2007 г. откриват филиал във Виетнам, а в 2012 г в Китай. Дали това второто е произведено във Виетнам или само е навито там не знам.
В тоя ред на мисли почвам да се замислям дали това "Varivas Super PE braid 5 kg dia.0.11 mm 270 m flash yellow"
Изображение
което вече чакам да пристигне, не е Виетнамско или Китайско, щото и него го няма в японския каталог.
Последно промяна от rap66 на Нед Фев 24, 2013 3:33 pm, променено общо 1 път.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ами прескочи за ден два до Japan,и си купувай оригинала ве.
Тъй само си мъчиш душата с предположения. :D

И се обади на приятели,дан забрайш!!!!!!!!
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
mimok
новобранец
новобранец

Мнение от mimok »

Щом го няма в Японския каталог,бъди 100% сигурен,че е китайско.
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

Varivas са едни от най-добрите брейдове на пазара.Лично за мен са дъ бест.Сложил съм на сафридската въдица зеленият от втората ти снимка а за заргански използвам този..
http://www.ebay.com/itm/VARIVAS-AVANI-S ... 3380499406
като номера е #0.8
Интересно,че когато аз купувах този последният миналата година го взех на цена около 80 и няколко долара а сега е паднал рязко.Вероятно една от причините наистина е смяната на фабриките.Иначе вече е излязъл и новият модел..
http://www.ebay.com/itm/VARIVAS-Avani-S ... 56532d3a15
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Уважаеми колеги,
Отдавна проучвах въпроса да изпробвам хубав и “бюджетен” брейд при улов на кефалови и зарган.Цел: постигане преди всичко на достатъчно голяма дистанция и чувствителност на линията.Това е особено важно за местата около Варна, където поради относително по-малката дълбочина /за разлика от уловистите места по Южното черноморие/ пасажите не са концентрирани в близост до брега, особено при вълнение.А при тези аномалии в климата могат да се очакват все по-малко безветрени дни и гладко море и тогава рибата се изтегля по-навътре./Това е мое виждане и не искам да ангажирам никого/.
След получаване на инфо за характеристиките и преференциалните цени на плетени влакна от:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi" onclick="window.open(this.href);return false; ... 31&t=57312
и след консултация в магазина с Попето, се сдобих с плетено:
YGK G-soul SS112#0,8(0,148мм)-8лб.
В сравнение с ПП /Power Pro влакното - от ментетата/ с “обявен” диаметър 0.12 mm закупеното влакно визуално е 2 пъти по тънко и има кръгло сечение за разлика от ментето, което на всичко отгоре след няколко кратна употреба стана плоско и започна да дава “бош” при вятър.
Още същиия ден след покупката го навих по класиката 1.5-2.0 мм навътре в шпулата, свързах го с шок лидер с дебелина 0.25 мм и вчера направих “суха тренировка” с класическия монтаж на бомбарда ~ 30 гр. /само без повод/.
С прът телескоп Shimano Nexave AX Trout GT9 4.70 м., акция 40 гр и макара Дайва Екселер 2500 без проблем при пробата/15-20 хвърляния/ се постига дистанция ~ 100 м. от тетрапод на брега, което ме задоволява. Влакното се изнизва леко, прави нормална “пружина” между върха на макарата и най-долния водач с диаметър~ равен на този на макарата.Не забелязах никаква склонност към образуване на бради.Въпреки че имаше слаб до умерен страничен вятър, наличния бош и то след хвърляне, преди убирането, беше не по-голям от 20-40 см., който изчезва при убиране.
Влакното се предлага като потъващо, но тъй като ползвам предимно тежки потъващи и полупотъващи бомбарди за мен лично това не е от значение: Попето ме предупреди, че при третиране на влакното със смазка / бебешко олио или друго/, с цел увеличаване дълготрайността му, то може да загуби това свойство.Ползването на тежки бомбарди при вятър е предимство, защото така влакното се навива по-стегнато и намалява риска от бради.
Между другото с ментето ПП работих също с тежки бомбарди и не съм имал случай на “брадясване”.
Нямам и не искам това да прозвучи като “продуктово рекламиране”, защото е мое лично мнение на база направени проби. В заключение мога да споделя, че след многобройни проучвания намерих това, което ми беше необходимо и искам да благодаря на вносителя за предлагането на този марков брейд на поносима цена.Нека и в бъдеще да се предлагат качествени маркови пособия на поносими и приемливи за джоба на българския риболовец цени!
Споделям настоящото с цел да стане достояние и на други колеги, предвид подготовката им за настъпващия сезон. Естествено ще върна на въпроса след натрупване на достатъчно опит и впечатления от неговата употреба в релни условия.
Надявам се да бъде интересно и на други колеги.

С пожелания за успешен сезон.
Митко Кирилов
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
bosen
новобранец
новобранец

Мнение от bosen »

Колега Кирилов,
Много благодаря за споделения опит, както и за прецизното и детайлно обяснение!
С пожелания за успешен сезон!
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

YGK е прекрасно и много качествено влакно и аз лично ти благодаря за информацията.Само искам да помоля следващият път ако ти се занимава с проби да хвърлиш няколко пъти на сухо а не във водата,за да се разбере реалната дистанция на замятането,защото чесно казано не съм сигурен,че си хвърлил на 100 метра,макар,че не е невъзможно.Съмненията ми са най-вече заради пръчката която си е страхотен среден клас въдица но лично на мен ми е малко мека.Мисля,че говориш за акцията 25-40 която е най-голямата на Шимано при тези пъстървови въдици.Имах удоволствието да я ползвам почти цял сезон но я смених за аналогичният по-висок клас Спийд Мастър която също беше мека за бомбарда и накрая се спрях на триколенен Аспайър който не бих заменил за нищо относно заргана който гоня с тези бомбарди :D Макар и да е доста по-стегната от двете споменати по-горе аз все още не мога да заметна на 100 метра а по-скоро на някъде около 80-85 като се има предвид,че и аз използвам #0.8 от високият клас на Варивас.
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Аватар
ТАРАЛЕЖ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ТАРАЛЕЖ »

Борка,има лесно!! Взимаш си тази на 4.20 до 40 гр. и си ти,над 100 метра!!(с влакото и макарата,които имаш)

http://www.milobg.com/index.php?route=p ... ct_id=1406

Ела в магазина за да я усетиш..
AC/DC
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Колега,BorisK,

Не съм правил проби на сухо за да предпазя тъкъмите от прах и пясък.Макар и не съвсем точно дължината я определям по броя на оборотите на макарата: средно 70.1 см/об.При направените от мен проби с новото плетено на YGK получих средно 147 об х 0.701 м = 103.05 м.
Имате ЛС от мен.

С уважение
Митко Кирилов
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”