Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Въпрос за видовете риболов
Модератор: sapuna
Въпрос за видовете риболов
Здравейте, колеги.
Тъй като от скоро реших да започна да се занимавам по сериозно с риболова(досега съм ходил с приятели нагоре надолу по язовирите) бих искал някои ако има желанието и времето дами обясни на какво какво се хваща и къде как що.
Например къде и какво се лови на мач.
Къде и какво се лови на болонезе.
Къде и какво на щека.
... на спининг и така.
Аз основно мисля да хващам на язовири, на плувка и дъно. Съответно какви въдици трябва да си закупя за този вид риболов(без щеки). За плувката мач ли трябва да е, боло ли, спининг ли? това ме интересува общо взето и благодаря на наелите се да ми обяснят.
Тъй като от скоро реших да започна да се занимавам по сериозно с риболова(досега съм ходил с приятели нагоре надолу по язовирите) бих искал някои ако има желанието и времето дами обясни на какво какво се хваща и къде как що.
Например къде и какво се лови на мач.
Къде и какво се лови на болонезе.
Къде и какво на щека.
... на спининг и така.
Аз основно мисля да хващам на язовири, на плувка и дъно. Съответно какви въдици трябва да си закупя за този вид риболов(без щеки). За плувката мач ли трябва да е, боло ли, спининг ли? това ме интересува общо взето и благодаря на наелите се да ми обяснят.
- antivik
- кандидат преподавател
Re: Въпрос за видовете риболов
Това си е питане за енциклопедия
, отваряй форума и почвай да ровиш по темите, па и чичко Гугъл знае много неща. Порови, научи основните неща, изясни си какво искаш и питай за подробности и неясноти инак така ще отнесеш само базици
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
На кратко:
Болонеза - предназначена за риболов на река с плувка, но се ползва и по язовири без проблем. Най-често използваните дължини у нас са 5 и 6 метра.
Мач - риболов на язовири на голяма дистанция с тежки плувки (ваглери). Става и за река, но при риболов в близост до брега. Най-често използваните дължини у нас са в диапазона 3,90 - 4,20м.
Щека - риболов на плувка в язовири и реки, но изисква доста допълнително оборудване. Дължини от 8 до 16 метра.
Спининг - за риболов с изкуствени примамки. Огромно разнообразие от пръчки с различна дължина и акция в зависимост от търсената риба и използвания метод.
Фидер - риболов на дъното с кошничка със захранка с различна тежест (хранилка). Най- често се ползват такива с дължина 3,60-3,90 м. Става за реки и язовири.
Болонеза - предназначена за риболов на река с плувка, но се ползва и по язовири без проблем. Най-често използваните дължини у нас са 5 и 6 метра.
Мач - риболов на язовири на голяма дистанция с тежки плувки (ваглери). Става и за река, но при риболов в близост до брега. Най-често използваните дължини у нас са в диапазона 3,90 - 4,20м.
Щека - риболов на плувка в язовири и реки, но изисква доста допълнително оборудване. Дължини от 8 до 16 метра.
Спининг - за риболов с изкуствени примамки. Огромно разнообразие от пръчки с различна дължина и акция в зависимост от търсената риба и използвания метод.
Фидер - риболов на дъното с кошничка със захранка с различна тежест (хранилка). Най- често се ползват такива с дължина 3,60-3,90 м. Става за реки и язовири.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
благодарско колега нещо такова търсехRegar написа:На кратко:

- antivik
- кандидат преподавател
Сега като сложиш и различните начини "на дъно"+шаранския риболов /де само за него книга може да се напише/+ морския риболов и като завършиш с мухарството и съвсем ще ти се завие свят
.

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да...определено има много да се пише по темата. Прав е колегата, като се мине през монтажите на косъм, фидер, тапа, бомбарда...ще стане съвсем каша. По-добре ще е да се зададат конкретни въпросчета. Така ще си изясниш по-добре отделни детайли от риболова, който те интересува. А за останалото има си теми за всичко тука...
- Martin Angelkov
- научил се да хвърля
е то няма как една тема да обясни всичко за един вид риболов, камо ли за всичките
аз лично, освен постоянното ровене във форума, си свалям и филмите на "риби и такъми" и се научават доста неща от тях, защото ги и обясняват
http://zamunda.net/catalogue.php?search ... log=movies

аз лично, освен постоянното ровене във форума, си свалям и филмите на "риби и такъми" и се научават доста неща от тях, защото ги и обясняват

Само две неща на този свят са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да, определено за начало са много добри тия филми!
+1
+1
- antivik
- кандидат преподавател
Ето една полезна информацияMartin Angelkov написа:е то няма как една тема да обясни всичко за един вид риболов, камо ли за всичките![]()
аз лично, освен постоянното ровене във форума, си свалям и филмите на "риби и такъми" и се научават доста неща от тях, защото ги и обясняватhttp://zamunda.net/catalogue.php?search ... log=movies