Архангел Михаил

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

doctorcheto
новобранец
новобранец

Мнение от doctorcheto »

Честито
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Арахангел Михаил

Мнение от sapuna »

Диканаров написа: Знам, че са петнайсетина с различни имена, но се затруднявам да изредя всички
Архангеловден - Събор на Св. Арх.Михаил

Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил

Обредна трапеза: обреден хляб, червено вино, овче месо

Аралангеловден, Хрангелувден, Рангеловден, св. Рангел, Събор на св. Архангел Михаил ­ основната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от народното вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник. В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца, правят се обредни хлябове, чиято пластика е сходна с тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-често те се наричат Рангелово блюдо, Рангелов ляп, параклис. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя: “Св.Архангеле, св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!...”. Раздава се жито, което всеки поема с две ръце ­ за да бъде изобилно, и нарича: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”. С Архангеловден е свързана и една от най-големите задушници през годината ­ Рангеловата ЗАДУШНИЦА. На този ден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират селски сборове, правят се служби за здраве.
Според православната църква св. Михаил е един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. В иконографията той се изобразява с копие в ръка, тъпчещ с крака дявола. Архангел Михаил представя божието слово, архангел Гавраил е носител на Божиите тайни, Рафаил ­ лечител на недъзите, Уриил ­ просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения. Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек получава с рождението си по един ангел ­ пазител.
Айде още един път ЧЕСТИТО!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rino712 »

И от мен ЧИД,като поздравявам и служителите на реда-в частност и брат ми :wink: грешка-батко ми :D НАЗДРАВЕ!!!
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от HAZART »

Честит празник и на колегите полицаи -риболовци(надявам се ,че има тук и други освен мен.Честито на всички именници.
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

Честито на всички именници. Ха сега наздраве Изображение Изображение
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Живи и здрави всички :P
Аватар
r699
фен клуб-скобар

Мнение от r699 »

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ :smt041
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Честито на ИМЕНЯЦИТЕ :D И на всички служители на закона :!: Щото нашта никак не е лесна :idea: НАЗДРАВЕ :!: :!: :!: 8)
KrOkO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от KrOkO »

Честито да сте живи и здрави всички и много успехи в живота и в риболова :)
Изображение
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Честит имен ден на Ачо и на Милчо , и всички други именници , нека си носят името чисто , дълги години , и от здраве и късмет да не се отърват!!!
Честит празник и на всички свестни полицаи , все пак е по - добре да ги срещаме на маса ... !!!
Да не забравяме , че понякога празниците за тях не съществуват , те просто са на улицата !!!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

И аз да честитя !

Мнение от INCUBUS »

Честит празник на всички именници,Ангели и Михаили и прочиие и наздраве!Честит празник на колегите от форума и още по наздраве!Честит празник,умерено наздраве,щот утре са на работа,на колегата Grandal_331 и всички като него,на колегата Диканаров и прочие колеги,които имат отношение към подпатронните на Арх.Михаил от онуй вечно необходимо министерство,обичано и мразено през вековете - признак за весъществуване !
Наздраве,драги колеги риболовци,и дано Архангелът не ни забележи скоро в списъците си /знаете му служебните задължения,нали!/,за да можем още дълги години в телесна форма и земно съзнание да походим за рибка!?
TRANSKI RIBAR
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от TRANSKI RIBAR »

честито
Последно промяна от TRANSKI RIBAR на Вто Ное 20, 2007 9:07 pm, променено общо 2 пъти.
chirusa_bg написа: ПП. По цяла нощ пие, а сутрин ни бие. Що е то?
1.3.1.2.
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

след Рангелов ден

Мнение от георгиев59 »

Да ви покажа как пазнувахме на жената имения ден.
Изображение
Изображение
Изображение
А тази снимка е правена на финала :lol: :lol: :lol:
Изображение
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Диканарооооооов,гледаш ли докъде може да те докара тая синкава ракия,ей за тва днеска ми е бледорозово :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”