Някой ще ми разясни ли...

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

big_fish
новобранец
новобранец

Някой ще ми разясни ли...

Мнение от big_fish »

..как стои въпроса с lastic ? (Как се монтират и задължително ли е да се използват ?) ...колко пари е един добър lastic ?

X100
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Ако ловиш с щека е почти задължително да си сложиш ластик, но ако ползваш директен почти няма смисъл особено ако директния си е с жило. Единствено ако ловиш големи шарани (което е малко тъпо де) и ти е подсилен директен със здрави втулки, можеш да сложиш тънък ластик (до 0.8-1 max.)
боби фишер
новобранец
новобранец

Мнение от боби фишер »

Ластиците са около 5-6 лева. Действително ако ловиш дребна риба, до около 300-400 гр., по добре е без ластик, а с жило. Само че жило, в истинския смисъл имат сравнително малко телескопи, по скъпите модели. Останалите се продават без ластик, разбира се, но въхът им далеч не е жило. С ластик може да ловиш не само шарани, а и платики, каракуди, скобари, морунажи, бели мрени. За едри шарани можеш да сложиш и до 1.2 мм ластик, но това зависи и от телескопа, трябва да е здрав.
big_fish
новобранец
новобранец

Мнение от big_fish »

X10 за инфото. Знам, 4е е сигурно глупав въпрос, но съм още новак и не разбирам много: Лastika кака се слага? (...и примерно ако си взема 8метров ,той има ли на vurha ухо или не ?
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:lol: :lol: Абе КОЛЕГИ, Я обяснете по-подробно за тия ластици и що е то :?: Защото един дивак "шарко", ми спраска един 4 метров телескоп, верно старичък беше, ама като сламка. Наумил съм да си взема нещо около 5.5 6.5 , но по-ячко да ги вади диваците, па и да си заслужи парите :lol: :lol: Благодаря ви преварително :!: И НА СЛУКА :!: :!:
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Лисо как ще ти строши риба директния бе , ти да не си го бил шарана със сопата :lol:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:D :D Ами, ако си ловил "на цицанье", трябва да знаеш, че тегленето е яко за да го извадиш от камъша :shock: :D :D По добре пиши нещо за тия пусти ластици, на прашка ли се правят, за жертиери ли :?: :D :D
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Не че съм най просветения, но ще се пробвам да изясня нещата за ластика, доста сайтове изчетох (руски предимно) от моята гледна точка. Моля да ме поправите ако греша някъде.

Обикновено кухите върхове на щеките се режат и скъсяват да се постави ластик. Така те стават доста дебели. Ластикът при щеката играе ролята на върхът (жилото) при директният телескоп. Не сравнявайте ластика с аванса на макарата, а по скоро мислете за него като връх. Поради тази причина е излишно на директен телескоп с жило да се поставя ластик. Ако удари голямата риба 5-6кг и нагоре и с ластик и без - забравете ...
При щеката ластикът требва да е натегнат много точно иначе няма смисъл от него, това е основно нещо.
тук ще цитирам и 1 наш състезател Асен Георгиев който споделя следното:

" Законите на физиката важат също и при риболова. Голямата риба се дърпа със сила пропорционална на силата с която ластикът (върхът) и действа. Ластикът на щеката играе ролята на върхът при директният телескоп. "

Целта и на двете е да уморят рибата по-лесно и да поемат поривите й.

Когато телескопа е дълъг възможността за игра с рибата и диктуване на посоката е много по-голяма. Ваденето трябва да се извършва винаги с кеп и без да се прибързва. При добре натегнат ластик с дебелина 1мм може без проблеми да се извади шаран 2кг. Същото се отнася и за директния телескоп с жило. Ако се вади внимателно рибата, няма проблем.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Хм ето го разяснението дето го чакахме :)
Въпрос №2
като казваме "жило" какъв връх визираме - напълно плътен ли ??
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Жоро Гоцов написа: Относно рязането на върха то имай в предвид, че не е голямо в см и няма да нарушиш особено много върха. Иначе нямаше да се прави цялата процедура.
Значи върхът се реже толкова, колко трябва в зависимост от дебелината на ластика който ще се слага. Ако е дебел ластика се реже повече. Върховете на щеките, както и на директните са с много малки отвори при купуването. На върха се слага специална втулка през която да се хлъзга ластика. Освен това ластика се смазва със специални смазки за да се движи добре. Но най-важното е да бъде опънат много точно в зависимост от линията и трябва да се прибира правилно. Опъването става от конусовидната мотовилка която обикновено се слага във трето колено.
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Колеги аз не съм си рязъл оригиналния връх на директния а си купих друг върх и рязах него. Скъсява се доста докато тефлоновата втулка пасне в отвора на върха. Не съм много удовлетворен от монтирането на ластик - губи се доста време при положение че се хващат риби, които спокойно могат да се вадят и без този монтаж. Случвало ми се е да засичам шаран около 2 кг. - поставям директния на стойка под ъгъл 45 градуса спрямо водата и отивам да си ловя на другите въдици. След около 15 - 20 минути отивам с кепа да си доизвадя рибата когато вече се е уморила. Друг недостатък е че прътът става по тежък заради монтирания в него ластик и конуса, вярно става въпрос за 10-20 гр. но на дължина 6-7 метра тази тежест се увеличава неколкократно и върха на въдицата провисва. Това провисване се изразява още по силно когато ти засечеш рязко и си повдигнал въдицата на полвината път до нейното вертикално положение а върха все още си изистава на изходното положение. Друг недостатък е че с монтиран ластик трябва да се лови на чисти места, а всички знаем колко по сигурно кълве рибата, когато е в близост до шавара и ли друго укритие.
Аз практикувам една техника която може да ви се стори много странна, но за тази цел отдавна трябва да сте се нарадвали на директния си телескоп. Завързвам в края на телескопа здрав капронов конец, който е навит на празна макара от корда. Макарата с навития капрон е поставена върку вертикална стока до мен и когато видя зора просто пускам телескопа във водата и започвам да моря рибата със завързания за телескопа капрон. по този начин съм вадил 3,700 кг. шаран.
И тъй като не съм виждал телескоп със жило моля Ви опишете ми това жило по-подробно какво представлява - разпъва ли се или не се разпъва, как се прикрепя линията за него?
Харесвам сръчните ръце!
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Жилото представлява най-крайната част на върха,око 50 см,плътно е,много тънко и чувствително.Та тези 50 см са споени към останалата част от връхното коляно.Продават се специални накрайници,които се надяват на върха на "жилото" и се залепват.Именно на тези накрайници посредством клуп се закача или маха основната линия за секунди.Пръчките с жило по принцип са за бърз риболов на дребни риби.
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

sladkovodnij написа:И тъй като не съм виждал телескоп със жило моля Ви опишете ми това жило по-подробно какво представлява - разпъва ли се или не се разпъва, как се прикрепя линията за него?
Жилото е просто плътен връх, като върхът му е едва няколко милиметра. Жила се продават и могат да се поставят на всеки телескоп с кух връх, просто се реже до определено място кухият връх и се поставя (залепя) жилото. Ето тук е описано точно как става, но на руски.

http://kaliningrad-fishing.ru/zhur-sr/0 ... a-005.html
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Благодаря колеги за инфото! Оказа се че ловя с жило без да го знам.Преди години един колега без да иска ми настъпи върха на телескопа. Отидох със счупения връх и предпоследната секция в магазина за да го сменя, предложиха ми нещо което не бях виждал до тогава - ултра лек връх от карбот, който завършва на диаметър по-малък от милиметър. Това става преди 7-8 години, поискаха ми тогава 9 лв. само за върха и до ден днешен го ползвам и не съжалявам за деветте лева, които тогава ми се видяха страшно много. Тогава нямаше пласмасови клипсове за върха на него си монтирах шлаух с възелче накрая и пак чрез клуп си монтнирах и демонтирах линията. Клипса го залепих не отдавна. Когато върха е толкова лек се намалява ефекта на провисването при засичане, за който обяснявах в преднея пост.
Досега като четох за жило си мислех че върха постепенно изтънява докато се превърне във влакно, на което се закача основната линия. Извинете ме за невежеството! :oops:
Сега отивам да чета руското сайтче.
Харесвам сръчните ръце!
Аватар
zograf
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от zograf »

Колеги то жилото си е жило най добре е да си поставите ластик.С ластика линията винаги е опъната шарана не може да ви изненада с резки движения .Вие не трябва да правите нищо освен да да държите пръчката и да се наслаждавате на напъните а ластика работи вместо вас.Уморяването на шарана както му казваме става по бързо с помошта на ластика.А що се отнася за дебелините най използваните са от 1 до 1.3
с тая дебелина Ви гарантирам 2 кг шаран е ваш.Като казвам 2 кг имам предвид див шаран а не от рибарник.От рибарника спокойно си вадите 3кг.Разбира се всичките писания са за относно шаран а за каракуда си карайте с жилото но ВИНАГИ ИМА ИЗНЕНАДИ !!!
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"

Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”