Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Съвет за риболов на Лин
Модератор: sapuna
Поборников написа:Колега Манолов този лин за да иде в тигана си има причини,а съм пуснал поне 15тина преди него,по добре иди на Огняново и прави забележки на тези дето прибират маломерните по 12-15см,нагледах се на това,а междо другото в ИАРА има свободни места за контрольори-заповядай,предполагам ще те оценят.Ах каква беля си навлекох с тази снимка,не стига че с 300зора я качих,незнам сега как ще я изтрия.
не я трий снимка не ти си сбъркан а колегата Иван Манолов....
В крайна сметка това е една риба отговаряш на всичко имаш билет уловена е с въдица не е маломерна рядко се среща в България но не е защитена от закона следователно всеки който я хване може да си я хапе... аз също не прощавам на мерните линове много вкусна риба и сравнително трудно се хваща което я прави още по-голямо предизивикателство дори и вкулинарно отношение.... не трябва да има такива провакации все пак сме големи хора мислещи и трябва да се разбираме а не да се плюем защото утре ще застанем един да друг на някой водоем и вместо да се сприятелим само ще се гледаме на криво кой какво е хванал има закони които по-голямата част от нас ги спазва може да не е на 100% но ги спазваме и мислим за рибите и за тяхната популация...

Чел съм, че Лин-а е една от най-вкусните риби - деликатес.
И аз съм мераклия да хапна.
А уловена риба в нормата като размер и общо килограми никога няма да пусна !! Това го заявявам МО-Та-МО.За да я ядат баркониерите ли ?? Или да я продават и печелят от нея.NO Thanks.
Като изчезне това зло-бракониера...ми ударете един GSM да пускам и аз.
И аз съм мераклия да хапна.
А уловена риба в нормата като размер и общо килограми никога няма да пусна !! Това го заявявам МО-Та-МО.За да я ядат баркониерите ли ?? Или да я продават и печелят от нея.NO Thanks.
Като изчезне това зло-бракониера...ми ударете един GSM да пускам и аз.
Re: Съвет за риболов на Лин
Привет колеги риболовци.Ас също искам да питам за стръв за улов на лин.Проблема е че там каде искам да лова,е пълно с каракуда,и стъв като бял и торен червеи не става.Пробвал сам на царевица, но и нея я налитат големите каракуди.
-
- научил се да хвърля
Да напиша и аз каквота знам и преживяно-заради 1 човек преварнахте ТЕМАТА вместо ИНФОРМАЦИОННА в СКАНДАЛНА.последния ми хванат ЛИН е отпреди 5-6год.;Често сьм имал касмета да си хващам,но мястото винаги е било или слабо посещавано или когато си ги хващам няма хора по водоема.Тези водоеми са предимно пресевни или мочурливи блата.От там и идва и другото име на линчо(БЛАТНА ПЬСТЬРВА).В годините когато си го ловях този убавец сам ходил за каракуда,червеноперка,платика и с надежди за шаранчета винаги,та думата ми е че захранката която използвах за целта е за тези риби и сьответно ставаше и за лина,а тя беше винаги кьоспе с ярма и ароматче на ванилиа по някои пьт.Винаги сьм хващал линчока на земен червеи(СРЕДЕН ПО РАЗМЕР-по мальк е за препорьчване).Удоволствието като я видиш-без да я очакваш е неописуемо при положение че е рядкост.Дано някои се похвали да е хванал че не сам чувал за такьв скоро.Нашите водоеми кьдето си я хващах се тьрмьчат ежедневно и за това се загуби.Наслука на всеки мераклия. 

КОИТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ,ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА http://vbox7.com/play:36938ab8
Здравейте, преди два дни ходих на язовир до с. Стефаново ( радомирско) ( платен, 6 лв пръчката ) там хванах 4 лина около 1кг и 1,500 кг. 4-те ги хванах рано сутринта към 4:30 - 5:00 без захранка и без нищо спецялно, корда 18 повод 14 кука 16 на дълбочина 1м - 1,5м с подвижна плувка 5 г. хванах ги на 4-5 метра от бтега м/д шавар и водорасли(много чувствителна)
Там имаше и много шарани, но не кълвяха много много.
а исках и да попитам захранка за пастърва няма ли да върши работа ?
Там имаше и много шарани, но не кълвяха много много.
а исках и да попитам захранка за пастърва няма ли да върши работа ?

- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Лично мое мнение е, че във водоем, в който доминират видове, като бабушка и каракуда, захранването по-скоро има негативен ефект... В такива водоеми съм хващал линове в "затишията" на кълването на другите риби. Ако изобщо са останали водоеми, в които линът преобладава сред мирните видове, случката е друга. Случвало ми се е да попадам на подобни, забравени от бога гьолове, в които красивата рибка се е навъдила в големи количества, но рано или късно се разчува и започва касапницата. А доколкото знам, линът е от рибите, които особено много си регулират разтежа, в зависимост от гъстотата на популацията и когато се е навъдил повечко, рибките са доста малки. На такива места може би е по-добре малките линчета да не се връщат, а да се пускат в друг водоем. Аз така правя, издържат много време в кофа с вода, без подаване на кислород.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
-
- новобранец
az hvanah lin na dunava na toren s podvijna pluvka...na pedq nad dunoto ...ina4e 1 kamara 6arkovci m/u 500 i kilo i taranki s malai zahranih i promix reka +biskviti i konopeno seme....lina be6e 30santa...i go pusnah ama sega sujalqvam kato 4eta 4e nikude ne se prodava..a az ne sum probval nikoga...ina4e nappravi 6outo de..aide nasluka..ni6to 4e vodata e niska ribayta q pruskam po 4/5 kila na den 6arani 500/kilo taranki300 700i 4ervenoperki ot po 200 300 grama!
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
нека и аз споделя моя скромен опит.
Лина като начало се храни повече през тъмната част на денонощието,като избира места с гъста растителност,близо до брега.От опита ми с този убавец съм установил че се придържа на места където до брега има плитчина и после става дълбоко от един път,та именно в дълбокотн съм ги ловил.
Лина понякога го търся с часове докато не се издаде и като разбера къде е почвам да храня обилно с хляб и жито,като понякога ако не издам мястото си ловя по 2-3 седмици подред като след всеки излет хвърлям много ама много храна в дупката.
Ловя с 1-2 рядко 3 въдици като 3тата винаги е на пружина на торен ако неще на плувка
Другите 2 са ми директни 5 и 7 метра основно 0.20 плувка 0.5 до 1.5 задължително недоутежнена та да отчитам по лесно изключително леките пипания.Повода ми е 0.16 а кука 8 или 6 на нея бял или торен колкото може да събере куката(слагал съм и по 10 торни) и едната ми пръчка лежи на дъното другата на 5-6 см от него
много добре дава и на троха и жито лина
както казах мястото и на папата го не казвам,а риба си взимам по 2-3 броя,няма нищо лошо в това да си вземеш някоя рибка ако си в нормата.
лина удря и на протеиново топче
дано съм бил полезен с нещо
Лина като начало се храни повече през тъмната част на денонощието,като избира места с гъста растителност,близо до брега.От опита ми с този убавец съм установил че се придържа на места където до брега има плитчина и после става дълбоко от един път,та именно в дълбокотн съм ги ловил.
Лина понякога го търся с часове докато не се издаде и като разбера къде е почвам да храня обилно с хляб и жито,като понякога ако не издам мястото си ловя по 2-3 седмици подред като след всеки излет хвърлям много ама много храна в дупката.
Ловя с 1-2 рядко 3 въдици като 3тата винаги е на пружина на торен ако неще на плувка
Другите 2 са ми директни 5 и 7 метра основно 0.20 плувка 0.5 до 1.5 задължително недоутежнена та да отчитам по лесно изключително леките пипания.Повода ми е 0.16 а кука 8 или 6 на нея бял или торен колкото може да събере куката(слагал съм и по 10 торни) и едната ми пръчка лежи на дъното другата на 5-6 см от него
много добре дава и на троха и жито лина
както казах мястото и на папата го не казвам,а риба си взимам по 2-3 броя,няма нищо лошо в това да си вземеш някоя рибка ако си в нормата.
лина удря и на протеиново топче
дано съм бил полезен с нещо
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Айде две думи и от мене.Ловя лин само на стефаново в последно време даже се по- преситих и миналата година не съм ги пробвал.Причината е че така и неможах да хвана нещо над килограм,какъвто беше мерака ми.Но това е един от гйоловете с най-сериозна популация на трофейни линове в бг.ловил съм по 8 -10 броя между 500 и 700грама.Само на бял рядко торен.Винаги отивам от вечерта захранвам обилно наведнъж рядко ловя нощем излиза по некой ама тегаво до към 12 и си лягам.Ставам рано и най добре дава до обяд особено ако е облачно и дъждовно,но тихо.Там особеното е че дъното е застлано с трева и такъмчето треа е фино.Ловя в чиста вода без шавар ,но отдолу е трева плътно като на някой места има дупки но и те не са обсолютно чисти.Обикновено стръвта лежи върху тревата затова такъма на пропадане да не потъва в тревата,ма като духа е дърво.По добрия вариант е да влезе човек и да си изчисти едно място и другия път там да лови.Та след тежките стегнати топки от вечерта,на другия ден подавам рядко рехава манджа с големината на орех или само бел с прашката.Лошото е че ври от дребна червеноперка и бързо обира всичко.С куки и влакно не финосвам че рибите са дебели и борбени и се завират в тревата,па ние чекаме трофейо.Основно 16 без повод кука 12.Това е имал съм добри риболови и лоши такива, ма без лин май не съм се връщал.Стига да е май месец.За останалото време на годината е по трудно.Може би ако сменя белия със земен имам по голем шанс за трофей,ма па не ми се дреме без хич кълванета. 

- Батко Емо
- разбира нещата
Среден земен или 2 торни единия през средата,другия виси повече 

Миналата година на Лобош майка ми си беше оставила въдицата на брега, а плувката й беше най-много на 20 сантиметра от брега. По едно време и легна и си викам, сигурно е дошла много на плитко(там дето ловихме на 30 сантиметра от брега беше към 3-4 метра дълбоко
), та й казах да си извади въдицата, че се ядосвам само ей така да седи, без да лови на нея.
И като почна да вика по едно време и така да дърпа въдицата се едно ще вади 20 кила шарко отидох да, вида какво става. Та на 1 торно червейче се беше хванал добър екземпляр лин, който за малко не ми избяга от ръцете, че беше много борбен, вечерта си го сготви жената и си го хапна
Иначе едно време на Неговен или някой от тези гьолове сме ловили, като по-малки линовете.

И като почна да вика по едно време и така да дърпа въдицата се едно ще вади 20 кила шарко отидох да, вида какво става. Та на 1 торно червейче се беше хванал добър екземпляр лин, който за малко не ми избяга от ръцете, че беше много борбен, вечерта си го сготви жената и си го хапна

Иначе едно време на Неговен или някой от тези гьолове сме ловили, като по-малки линовете.