Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Монтаж на близалка за боло
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- daniel_g
- разбира нещата
Монтаж на близалка за боло
Прегледах наличната тема за близалките http://forum.nariba.com/viewtopic.php?t ... 0%EB%EA%E0 и не намерих , точно това което ме интересува, затова пускам тази тем с надежда някой да взнесе яснота по тези въпроси. А именно как се построява линията при риболов с болонези когато използваме "близалка"? Къде , при какви условия , какви съчми и как се поставят? Абе всичко по въпроса от по-опитните.

- Local
- учете се от него
Здрасти Даниеле, на пръв поглед цялата тази работа е много сложна, ама хич не е така. Аз предпочитам да ползвам близалката на Кралусо Сърф за болонеза.
А именно:

Утежнението което правя е : над микровирбелчето слагам 10-12 % процента от тежестта на близалката , 12-15см над тази тежест слагам останалата тежест , като предпочитам това да става с оливетка , която е застопорена от 2-ата края с Номер 10 сачми. Повода го правя сравнително къс , 20 -22см.
Разбира се ето ти и едно клипче как го правят унгарците
http://www.youtube.com/watch?v=GagEHq0roV4
Ако е по-силно течението разпределям тежестите 50 , 30 на 20 Процента през 10-12см.
Поздрави
ПС: Най-важното нещо е да разположиш правилно киловете на близалката спрямо това на кой бряг ще риболуваш. Във пакета на всяка близалка има упътване!
А именно:

Утежнението което правя е : над микровирбелчето слагам 10-12 % процента от тежестта на близалката , 12-15см над тази тежест слагам останалата тежест , като предпочитам това да става с оливетка , която е застопорена от 2-ата края с Номер 10 сачми. Повода го правя сравнително къс , 20 -22см.
Разбира се ето ти и едно клипче как го правят унгарците

http://www.youtube.com/watch?v=GagEHq0roV4
Ако е по-силно течението разпределям тежестите 50 , 30 на 20 Процента през 10-12см.
Поздрави

ПС: Най-важното нещо е да разположиш правилно киловете на близалката спрямо това на кой бряг ще риболуваш. Във пакета на всяка близалка има упътване!
Клавиатура риба не лови!!!
- daniel_g
- разбира нещата
Разбирам и тези дни ще пробвам описания от теб начин на отежнение, както на при типа BOLO, така и ще купя един surf 3-4-5 гр. Основното ми опасение обаче е така групирани тежестите няма ли да оплитат монтажа.
За филмчето, супер щеше да е и ако им се разбираше за какво говорят
Петък го намерих и го гледах и направо останах изумен от лекотата и точноста с която се борави с този вид плувки.
За филмчето, супер щеше да е и ако им се разбираше за какво говорят

- Local
- учете се от него
Ако направиш монтажа точно , никога никога няма да ти се оплита , стига и вирбелчетата да са ти добри - аз ползвам на Preston Mini Match и на Tubertini No24 . Съветвам те винаги основната ти тежест да е с оливетка , никога наредени сачми.
Явно вече си разбрал че с една близалка няма да стане номера... нищо като напълниш една кутия като мен и ще разбереш къде им е цаката
.
Поздрави!
Явно вече си разбрал че с една близалка няма да стане номера... нищо като напълниш една кутия като мен и ще разбереш къде им е цаката

Поздрави!
Клавиатура риба не лови!!!
- daniel_g
- разбира нещата
Благодаря, Dedy за сканираното упътване. Добре, че е то , че иначе на тези СЪРф-ове които аз си купих упътването е на Руски и нещо не ми се изесняват нещата, а текста и картинките са доста по-малко. Ще може ли да сканираш и другата страна - със снимките или те са същите както на сайта, на фирмата ( който в момента не работи) и тук : http://www.esma.lv/cralusso.php
Та днес правих и тестове и Сърфирах в Янтра, но нещо не можах да я подкарам добре. Тествах с мач на 4,50. Янтра беше много голяма. мътна и бърза и духаше много силен обратен на течението вятър! И проблемИТЕ бяха следните:
1. При сърф 4гр. отежнявам 4гр и плувката потъва?! Влакното винаги ли трябва да е изпънато - дори да потъва при спокойна вода в течението като изпъна влакното застава добре , но като взема да отпусна за малко и пак потъва.
2. При замятане на вътре, не мога да спра плувката на едно мяст колко и надоло да слиза, а идва към брега , явно проблема е или при позиционирането на шлаухките или градуса на антенката ( не е 45), или щото Янтра беше много мътна и бърза и плувката не беше преутежнена.
3. Като пусна иначе близо до брега по течението и изпъвам линията, плувката сама си влиза на вътре.
4. Май ще трябват още доста тренировки без кука и стъв, докато се получи нещо

Та днес правих и тестове и Сърфирах в Янтра, но нещо не можах да я подкарам добре. Тествах с мач на 4,50. Янтра беше много голяма. мътна и бърза и духаше много силен обратен на течението вятър! И проблемИТЕ бяха следните:
1. При сърф 4гр. отежнявам 4гр и плувката потъва?! Влакното винаги ли трябва да е изпънато - дори да потъва при спокойна вода в течението като изпъна влакното застава добре , но като взема да отпусна за малко и пак потъва.
2. При замятане на вътре, не мога да спра плувката на едно мяст колко и надоло да слиза, а идва към брега , явно проблема е или при позиционирането на шлаухките или градуса на антенката ( не е 45), или щото Янтра беше много мътна и бърза и плувката не беше преутежнена.
3. Като пусна иначе близо до брега по течението и изпъвам линията, плувката сама си влиза на вътре.
4. Май ще трябват още доста тренировки без кука и стъв, докато се получи нещо

Колега daniel_g,
това са и двете страници на упътването, което някои от продавачите в София предостовят при покупка на Сърф (предполагам, че е превод от оригиналното). Иначе за другото, както вече си разбрал - тренировки му е майката, но след време, рано или късно ще се убедиш, че за задържане от щека и нормална близалка по-хубаво няма.

Колега snegk,
няма никакъв проблем да задържим сърфа и на голяма дистанция. Задължително е да държим пръта с изпънато влакно на около 45 градуса срещу течението спрямо бреговата линия и да знаем, че колкото по-навътре хвърляме, толкова по-надолу по течението става задържането. Разгледай внимателно клипчето на колегата Local, смятам, че там всичко е показано пределно ясно. Обърни внимание, че тариката от клипа в това течение, ползва плувка 12 гр.! Не знам точно в какво течение е ловил колегата daniel_g, но мисля, че е ползвал прекалено лека плувка.