Риболова около Русе

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Риболова около Русе

Мнение от deto_g »

Извинявам се предварително на Росен за спама! :wink:
По въпроса за охраната - щом КООРС не се справят със задачата, ей тия са най-подходящите за противодействие на бракониерите... :shock: :lol: :D
Изображение

http://www.ruse-news.com/modules.php?na ... =0&thold=0
Изображение
s_st_77
новобранец
новобранец

Мнение от s_st_77 »

аз съм против това ваше правило ХВАНИ-ПУСНИ, искам и ние рибарите да сме като ловците ГРЪМНИ-ВЗЕМИ ...... то ако само хващаме и пускаме,и парите от членски карти и такси се дават за зарибителен материал ,след някоя друга година рибите ще почнат да измират..... ще стане пренаселено.... а и като ще плащам,и после трябва да ида си купя от магазина ,няма файда... няма логика просто...... ако един водоем се стопанисва добре от човек-организация,винаги има риба в него,мисля си че ако всички пари,от приходи се вкарват в бъдещо стопанисване на езерото... количеството риба ще си е същото,ежегодно....
delig
новобранец
новобранец

Мнение от delig »

Най-разумен ми се вижда следния вариант:

1. Да има възможност за закупуване на членски карти за сезона, но да остане и възможността за еднодневна такса на пръчка или вход - има хора, които ще посетят водоема един или два пъти годишно, не бива да ги задължават да плащат членска карта.

2. Полово зрелите екземпляри шаран и амур да се връщат обратно - те зарибяват естествено езерото. Маломерните според закона също.

3. За останалите видове да се въведе ограничение за вземане до 3 кг. Не съм съгласен с въвеждане в пълнота на правилото "хвани и пусни" - да отидеш за риба, да хванеш риба и да се прибереш като пълно капо.

4. Контрола да се завиши значително НАЙ-ВЕЧЕ ЗА БРАКОНИЕРСТВО С МРЕЖИ!
риболов - нещо истинско сред всичкия фалш
Аватар
dan10
фен клуб-скобар

Мнение от dan10 »

Колеги, някой не е ли пробвал рибата в тези топли дни, на друго място освен на "топлата вода" ? Благодаря !
ORadev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ORadev »

Имам предложение относно охраната от бракониери.Да се постави осветление и видеокамери.Касетата да се преглежда от шефа на ИАРА Русе,или някой от общината ,или от риболовните клубове.
ORadev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ORadev »

Рибки дава на ,вичовете ,, на ,,ферибота,,абе утре ще пробвам и на друго място.
Аватар
kutinchev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kutinchev »

Относно предложеното от ОРадев, колега това е доста голяма инвестиция.
Една стационарна камера струва около 120лв., един видео сървър около 700-800лв. с лицензен Уин 7. На него примерно 4 камери да се монтират да пазят 10-15 дена записи назад. А сега долу горе сметни колко ще трябват за цялото езеро...
Кой ще ги инвестира тези средства? Общината ли?
s_st_77
новобранец
новобранец

Мнение от s_st_77 »

Ей хора не се лъжете с няколко правила няма да се промени нищо,трябва истинска промяна..... това е голяма отговорност,да се стопанисва даден водоем... доброволно едва ли някой ще се съгласи,в подобен случай се прави следното... избира се група-организация която да се занимава ежегодно,дружество назначено от общината което за целта да получава заплати..... което да следи за бракониери,нивото на водата,популацията на рибите,също така тази риба трябва и да се храни,иначе доста бавно достига до полова зрялост.... лекарства против болести ,всичко това са разходи-пари....трябва да има също така ограничения за риболова на дадени места,просто това голямо езеро,не можеш да го обикаляш на всеки 20 минути ,има хора които не биха спазвали изискванията ,и 100 пазача да има,трябва неизменно да стоят до теб,и да те гледат в ръцете ,колко хващаш,колко пускаш,колко вземаш... да не забравяме че и Спортното училище както и клубът по Кану-Каяк,Гребците играят важна роля относно правилата около това езеро...и като говорим за видовете риба,не мисля че трябва да има определени риби...според мен лично,ако ще се заема някой и то сериозно с поддръжката на това езеро трябва да се съобрази със всички правила и норми относно рибното стопанисване..... трябва да има много видове риба.... студените дни,също може там да се ходи,преди да хване лед езерото,ако има,скобар,морунаж платика.... също е хубаво да се лови зимата, разбира се ако има щука и костур..... Хубаво е да има и Сом... там гъмжи от разни попчета,пръскачи,часовници..... Просто е голяма отговорност,трябват много пари,хора и знания.... и най вече ,да са сърцати.....Никой няма вина че около нашия град,няма такива големи язовири ,както други области в България ,Това езеро си имаме,най близко и предполагам че всички ще се радваме,ако някой истински сериозно се заеме със стопанисването му.Също така трябва да се въведат правила и при риболовците,количество въдици,ограничения при използването им,методи....да се разгледа политиката относно други държави,и да се вземе най доброто като правила относно риболова.... Лично аз бих помогнал стига някое Дружество-Организация да ме приеме в редиците си... от дете мечтая да имам собствен водоем който да стопанисвам ....доста съм чел и информирал относно това... но така и не са ми стигали средствата за да се захвана с подобно начинание.....
delig
новобранец
новобранец

Мнение от delig »

Колеги, някой посещавал ли е тази година Лома?

Моля също колегите, които са имали успешни риболови на Лома миналата година да споделят каква риба са ловили и ако не е тайна на кое място.
Благодаря предварително.
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

Здравейте,днес бях на Лома под помпена станция Басарбово.Жаби нямаше,камо ли риба.Пробвах на торен,бял,на хляб,няма бутване.Поне малко снимки направих:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Надписите от миналата година стоят.

Изображение

Но и боклуците стоят.

Изображение

Изображение

Изображение

А тук някъде казват че Вълчан войвода е скрил злато.

И май по-нетърпелив от мен нямаше.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
s_st_77
новобранец
новобранец

Мнение от s_st_77 »

и аз днес мислех да ходя на същото място което си ходил ти.... но е още рано,там главно излиза едра каракуда, и дребни сомчета,и се води помпената между кулата и долапите.... ако ще ловиш на лома, то пробвай по бързеите за кефал..... Благодаря за инфото,спести ми едно ходене..... лично аз мисля да ида да пробвам тук в градът,под сарайския мост, да видя какво ще излезе....
delig
новобранец
новобранец

Мнение от delig »

Колега, под моста има ли равни места за разполагане? Говоря за хубави равни места без никакъв наклон, с достъп за кола до там.
s_st_77
новобранец
новобранец

Мнение от s_st_77 »

не,под самия мост няма подобно място, и като цяло,целия бряг е стръмен... трябва да клечиш... колата трябва да е някъде на 10-15 метра и да слезеш пеша... а главно там дава сом ,до 2 килца... обикновено нощем, но миналата година,от самото моштче на плувка на скакалец излизаха едни малки кефалчета около 100-150 грама,но ние ги пускахме обратно .... дори гранична полиция спря и се смя ,как можело в таз мизерия да има риба.... ако ти се ходи на лома... и да разпъвах палатки, барбекюта и да стоиш 2-3 дена, трябва да е извън града, около басърбово,кулата-долапите,а ако ти се реши да рискуваш,преди забраната разучи местата около писенец,разправят че големи шарани ловят там нощно време,лично аз не съм ходил,но ми го каза сигурен човек с който съм работил
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

s_st_77 написа:и се води помпената между кулата и долапите....
Помпената станция е във Басарбовско землище и се води помпена Басарбово.Да не влизаме в излишен спор защото съм пораснал на лома , от 1959г. живея в Ср.кула,и още си спомням как с найлон от изтривалките с които майките ни миеха чиниите ги разплитахме (найлона съответно се потапяше в гореща вода за да се изпъне)
и вместо кука топлийка и една върбова пръчка и винаги съм се връщал в къщи с риба.Сега манджи от незнам колко си лева фидери и други подробности и риба няма.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
s_st_77
новобранец
новобранец

Мнение от s_st_77 »

djokoriboloveca написа:
s_st_77 написа:и се води помпената между кулата и долапите....
Помпената станция е във Басарбовско землище и се води помпена Басарбово.Да не влизаме в излишен спор защото съм пораснал на лома , от 1959г. живея в Ср.кула,и още си спомням как с найлон от изтривалките с които майките ни миеха чиниите ги разплитахме (найлона съответно се потапяше в гореща вода за да се изпъне)
и вместо кука топлийка и една върбова пръчка и винаги съм се връщал в къщи с риба.Сега манджи от незнам колко си лева фидери и други подробности и риба няма.

Прав си колега,неумесно е да спорим.... всеки го знае по негов си начин..... просто ми е интересно,защо на АКТА който ми направи ИАРА на същото място,ми се води Квартал Долапите..... както и да е, за всичко останало си прав, баща ми също е израстнал в кулата, аз лично имам роднини в кулата ,като дете съм обикалял ЛОМ-а,дори помня като изстърваха басарбовските рибарници,как се ловяха шарани с ръце...... а относно тези изстревалки,аз също съм разплитал,и навивал на шише и варил... главно я ползвах на дунава...... края на март, началото на април,миналато година точно на същото място под тази помпена вървеше доста добра таранка, и някое друго сомче излизаше, дори пред мен извадиха едно 4 кила.... да се надявам че скоро ще се засечем отново там,и ще има слука.... :rolleyes:
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”