Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Девон-самоделка
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Девон-самоделка
Май много взех да се ровя из този раздел,но просто няма как да не я пусна тази тема.Едно от любимите ми занимания е да се ровя из руските риболовни сайтове,да чета,да си пиша из форумите и въобще да се наслаждавам на професионализма на братушките.Едно нещо ми грабна окото веднага-Девонът.Имам такава джаджа в куфарчето си,но чесно да си кажа никога не съм я използвал.Ще ми е интересно да науча основните начини на риболов с него,разновидности и най вече каква риба би го подгонила!
За любителите самодейци си поиграх да преведа някой ред от статията "Девоны сегодня". на В.Власенко,
................
ДА СИ НАПРАВИМ ДЕВОН
Отделеното внимание на девоните в тази тема не е случайно.Те се явяват една от най любопитните спинингови примамки /по мнение на автора Владимир Одношивкин,съвсем незаслужено забравени/.Девонът притежава изключителни качества,в определен смисъл много близки до "връщащите" се блесни/кролери/.Изпозването им е много широко-от самостоятелна примамка,до комбинация с клатушки,въртящи се блесни и кастмастъри.Девонът е причислен от руските майстори към така наречените "незацепляйки",т.е. незакачащи се блесни!
Наред с домашната направа на воблери и блесни има хора,които достойно се справят и със строежа на девони.Наскоро попаднах на една такава статия,видя ми се интересна и реших да споделя технологичния процес!Всичко,което е необходимо за изработката се намира под ръка на всеки един от нас.
И така:
Инструменти:
1.Ножовка за метал
2.Дрелка и свредло ф1мм
3.Ножица за ламарина
4.Поялник
5.Клещи
Материали:
1.Стоманизирана,неръждясваща тел ф0,8-1мм с дължина 10-12см
2.Монета от 5 или 10ст/зависи от големината на девона/
3.Продълговато елипсовидно олово 1/2 унция (~14 г)
4.Пластмасови или силиконови перли /желателно червени/
Описанието на изработката Ви го представям под формата на снимков материал.Мисля,че няма нужда от повече обяснение!

...............................
За любителите самодейци си поиграх да преведа някой ред от статията "Девоны сегодня". на В.Власенко,
................
ДА СИ НАПРАВИМ ДЕВОН
Отделеното внимание на девоните в тази тема не е случайно.Те се явяват една от най любопитните спинингови примамки /по мнение на автора Владимир Одношивкин,съвсем незаслужено забравени/.Девонът притежава изключителни качества,в определен смисъл много близки до "връщащите" се блесни/кролери/.Изпозването им е много широко-от самостоятелна примамка,до комбинация с клатушки,въртящи се блесни и кастмастъри.Девонът е причислен от руските майстори към така наречените "незацепляйки",т.е. незакачащи се блесни!
Наред с домашната направа на воблери и блесни има хора,които достойно се справят и със строежа на девони.Наскоро попаднах на една такава статия,видя ми се интересна и реших да споделя технологичния процес!Всичко,което е необходимо за изработката се намира под ръка на всеки един от нас.
И така:
Инструменти:
1.Ножовка за метал
2.Дрелка и свредло ф1мм
3.Ножица за ламарина
4.Поялник
5.Клещи
Материали:
1.Стоманизирана,неръждясваща тел ф0,8-1мм с дължина 10-12см
2.Монета от 5 или 10ст/зависи от големината на девона/
3.Продълговато елипсовидно олово 1/2 унция (~14 г)
4.Пластмасови или силиконови перли /желателно червени/
Описанието на изработката Ви го представям под формата на снимков материал.Мисля,че няма нужда от повече обяснение!
...............................
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Сапуне, това ме заинтригува сериозно - бе ти си голяма работа
И аз тези джаджи съм ги виждал на снимка, но никога несъм ги виждал в действие от някой колега.Аз по професия съм бивш шлосер-монтьор и мисля , че никак не е трудно да се направи- почвам още утре пък да видим...Абе, непроверена работа или както беше писал един наш колега ..Има няма, аз съм длъжен да проверя 

БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Ами тогава недей пробвай колега.Pedro написа:Много детайли, изработката им...сглобяване, настройка..
И като я скъсаш, ще пиеш една студена вода и даже ще ти приседне.
На мен пък много ми допадна идеята.
И благадаря на колегата за предложението и предоставената информация във вид на снимков матерял.
Не е трудно за изработване просто се иска желание и стремеж.
И от мен да знаеш това е една от най-подходящите примамки за распер.
Единственият недостатък на девоните, е че усукват много влакното, но с ум и находчивост и това се избягва.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
lord-e.
Няма да влизам в спор.Направих аз .. и то перфектно други (2)
много, ама МНОГО УЛОВИСТИ ПРИМАМКИ за распер както се кълне
създателя им-останалите на малкото им пръстче не могат се доближи...ама с тях нищо... пак от тези сайтове - Власенко ру и Бородатая страница.
Ама с тях нищо...нашенския распер си го ловя на други примамки.
Па и като се сетя колко воблери накъсах тази година в Дунав -фабрични и правени..чак ми става тъжно...Така и с девончето....
То никъде не се е наложило като най-най....е и американците го произвеждат..ама какво от това...
Не съм против идеята обаче ...макар така да звучи.Който иска да прави.А за това:
Не съм много съгласен.Ако е така, то щеше да си проличи по стоката в рибарските магазини -гъчкано е с воблери ,блесни, силикони.. и техните стотици производни, но не и девони..не само у нас, а и в цял свят ..и част от Мала Азия...
създателя им-останалите на малкото им пръстче не могат се доближи...ама с тях нищо... пак от тези сайтове - Власенко ру и Бородатая страница.
Па и като се сетя колко воблери накъсах тази година в Дунав -фабрични и правени..чак ми става тъжно...Така и с девончето....
То никъде не се е наложило като най-най....е и американците го произвеждат..ама какво от това...
Не съм против идеята обаче ...макар така да звучи.Който иска да прави.А за това:
И от мен да знаеш това е една от най-подходящите примамки за распер.
Не съм много съгласен.Ако е така, то щеше да си проличи по стоката в рибарските магазини -гъчкано е с воблери ,блесни, силикони.. и техните стотици производни, но не и девони..не само у нас, а и в цял свят ..и част от Мала Азия...
Pedro написа:lord-e.
Не съм против идеята обаче ...макар така да звучи.Който иска да прави.А за това:И от мен да знаеш това е една от най-подходящите примамки за распер.
Много ми е интересно как можеш да отричаш примамки които не си пробвал.
Ама то тва си има и обяснение де, като гледам отричаш всичко, което другите предлага, а ти нищо не показваш.
Е аз девони съм пробвал и от опит знам, че са подходящи и не говоря празни приказки.
А за това, че ще я скъсаш то е сигурно, но на този свят няма вечни неща.
Причината девоните да не са се наложили се крие в тяхната спицифика и трудност на приложение.
Единствената причина да не хващаш риба на тези неща които отричаш, е че не си повярвал в тях.
Една примамка работи когато я цениш и и имаш доверие.
Когато си я разбрал...

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Само леко да се уметна
Ако сглобявате девон с въртяща блесна ( като последният на снимката ) да внимавате листото да не прехлупва девона щот инак се получава манджа с грозде ! При използването на блесна с удължено листо правилният монтаж е точно като на снимката но при монтаж на широко листо то трябва да е на 1/2 от дължината на оста . При обратният монтаж ( девона пред въртележката ) пак така - ако е с удължено листо то може да почва веднага след девона докато с широко по-добре е листото да се движи по оста като при крайно задно положение да е на 1/2 от дължината и .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Евала! Мъдри слова изречени от опитен риболовец. Лорде, имаш едно черпене от мен.lorda написа: А за това, че ще я скъсаш то е сигурно, но на този свят няма вечни неща.
Причината девоните да не са се наложили се крие в тяхната спицифика и трудност на приложение.
Единствената причина да не хващаш риба на тези неща които отричаш, е че не си повярвал в тях.
Една примамка работи когато я цениш и и имаш доверие.
Когато си я разбрал...
Педро, тоя път не си прав, вероятно защото си отчаян от капота. Дунава е трудна река, иска много наблюдение и знания. И късмет...
sestrata,
Lorda,Нищо не отричам - просто е ясно че никой няма да си блъска главата с девон-не си струва труда.
Като сте такива зли привърженици на девона защо досега не го използвахте...В двата форума не се коментира усилено ама никак от 2005-та насам...Ако има коментари не са във ваша полза..
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 5%E2%EE%EDМисля че малко преигравате с дедвончето само защото сапуна го предложи, а аз изразих мнение, че е трудоемко за правене.
И ВИЕ веднага - Pedro versus Sapuna.... как може!
А аз:НИКОГА НИЩО ЛИЧНО КЪМ НИКОГО..а да се изяснят нещата в спор.....Така че защо ме нападате ??
....добре добре....
А тия Шамански работи: да си вярваш на примамката и тя ще улови, за мене са бош-лаф работа...
Капотата свършиха ..с няколко риби...най-последния ми улов е вчера-09.11.2007-бяла риба килограм.Ама нямам с какво да снимам..иначе излиза само хвалене.Педро, тоя път не си прав, вероятно защото си отчаян от капота. Дунава е трудна река, иска много наблюдение и знания. И късмет...
Lorda,Нищо не отричам - просто е ясно че никой няма да си блъска главата с девон-не си струва труда.
Като сте такива зли привърженици на девона защо досега не го използвахте...В двата форума не се коментира усилено ама никак от 2005-та насам...Ако има коментари не са във ваша полза..
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 5%E2%EE%EDМисля че малко преигравате с дедвончето само защото сапуна го предложи, а аз изразих мнение, че е трудоемко за правене.
И ВИЕ веднага - Pedro versus Sapuna.... как може!
А аз:НИКОГА НИЩО ЛИЧНО КЪМ НИКОГО..а да се изяснят нещата в спор.....Така че защо ме нападате ??
....добре добре....
А тия Шамански работи: да си вярваш на примамката и тя ще улови, за мене са бош-лаф работа...
Ами тогава дай изобщо да не ловим на спининг...особено пък с воблери, като имаш предвид, че качествен такъв под 6-7 лв няма, че и до 30-40 стигат...Pedro написа:Много детайли, изработката им...сглобяване, настройка..
И като я скъсаш, ще пиеш една студена вода и даже ще ти приседне.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Гуедам уекинко се изнервя обстановката та ще ви плескам през пръстите и ако продължавате в тоя дух ш пущам гумичката
Значи тъй , повече от ясно е че е най-лесно всеки да се хване за определена думичка от поста на другият и да стане джабалата та за тва ш ви помолвам да си четете един на друг постовете изцело та да не стават обърквания
Тъй , аз може би съм един от най-изявлените консуматори - не правя нито воблери , нито блесни , нито връзвам мухи еле па да поправям макари или въдици ! Всичко това не ми пречи да ходя за риба , да хващам понякога с някоя от изредените примамки , да се интересувам за друга такава , ако случайно съм ползвал или видял как се прави нещо си с нещо да ръсна малце мозък и тъй ! Съгласен съм с Педро че е трудно за изработка както и съм съгласен с колеги на които им прави удоволствие да го изработват ! А инак съм най-съгласен с това :

Поради тази причина имам бая и различни примамки и си ги ценя почти всичките ! Е най си ценя Голди и Моска ама тва друга бираlorda написа:Една примамка работи когато я цениш и и имаш доверие.

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Мунчо,
Става дума за ръчния труд , и ефективността след това ,а не за ПАРИ.
Аз лично тази есен съм изработил над 10 воблера и други "изгъзици"...уж уловисти.Предпочитам да си правя сам доста работи макар и сложни, щото ми доставя удоволствие -нямаш на идея какви неща сътворявам..
Но баста.Тази тема за мене приключи - по заповед на Павката .
Става дума за ръчния труд , и ефективността след това ,а не за ПАРИ.
Аз лично тази есен съм изработил над 10 воблера и други "изгъзици"...уж уловисти.Предпочитам да си правя сам доста работи макар и сложни, щото ми доставя удоволствие -нямаш на идея какви неща сътворявам..
Но баста.Тази тема за мене приключи - по заповед на Павката .
Павел Иванов написа:Е най си ценя Голди и Моска ама тва друга бира
А ей тва е приказка ся.
Е аз съм съгласен само с втората и половина (МОСКААААА каза главатаря на глутницата и всички распери с бясна скорост се насочиха към нея...), ама айде

Се пак и голдита имам, че даже и са хващали.

Аз пък искам да знам, защо на "Рапала" не съм хващал нищо?
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;