Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как да увелича обхвата на безжичен сонар
Модератор: emo vasilev
Re: Как да увелича обхвата на безжичен сонар
Вчера бях на язовира да направя проби.След дълги експерименти установих следното:1/Дължината на антената има огромно значение/може би с точност до 2-3 мм./както на приемника,така и на предавателя 2/Положението на антената на приемника /трябва да е вертикална/ защото като я наклона към хоризонтала сигнала изчезва 3/Има значение антената на лодката/телескопична/ колко е разпъната/явно се бъркат сигналите. Но в общи линии за момента съм удовлетворен напълно.За да избегна неудобството от допълнителна стойка за телескопичната антена на сондата/предавателя/ днес ще сваля всичко и ще го заменя с неръждаема жичка/тънка,лека и удобна/,но с абсолютно точната дължина на антената.Ако се получи значи съм успял.Ще пиша.
Re: Как да увелича обхвата на безжичен сонар
малко съм закъснял по темата ,ама по-добре малко късно та много да не се се питат как защо и колко и по какъв начин
при моя китаецFD 10 model FFW1108-1 честотата е около 900Мхц и обхвата му бе 30м с жълт цвят на сондата.Направих външна антена само на приемника от кабелче поставено в пласмасова тръбичка за да може да го монтирам вертикално на приемника и обхвата се подобри значително колко е максимано не съм засекал но при пробата минах 100м и то без провали на връзката сонда -приемник, а и засече риби.Дължината на кабелчето е 24см от спойката на платката до края на антената. При тези сонари се получават грешки при отчитане на дълбочините от много фактори така че не мога да кажа как е с другите параметри след подобряването на обхвата защото просто нямам база за сравнения
.И преди и сега дава ту точно
ту грешно дълбочината
24см е добра дължина на външна антена независимо дали е кабел или тел и подобрява значително обхвата на този тип сонари(FD 10 model FFW1108-1 )
Дано да е в полза на някой който е решил да си прави експерименти със сонарчето си

при моя китаецFD 10 model FFW1108-1 честотата е около 900Мхц и обхвата му бе 30м с жълт цвят на сондата.Направих външна антена само на приемника от кабелче поставено в пласмасова тръбичка за да може да го монтирам вертикално на приемника и обхвата се подобри значително колко е максимано не съм засекал но при пробата минах 100м и то без провали на връзката сонда -приемник, а и засече риби.Дължината на кабелчето е 24см от спойката на платката до края на антената. При тези сонари се получават грешки при отчитане на дълбочините от много фактори така че не мога да кажа как е с другите параметри след подобряването на обхвата защото просто нямам база за сравнения

24см е добра дължина на външна антена независимо дали е кабел или тел и подобрява значително обхвата на този тип сонари(FD 10 model FFW1108-1 )
Дано да е в полза на някой който е решил да си прави експерименти със сонарчето си