Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Изменение видовия състав на р.Луда Камчия в горно
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
Изменение видовия състав на р.Луда Камчия в горно
Здравейте,
имам едно наблюдение, което бих искал да помоля хората, които могат да коментират.
Става въпрос за следното.
Често риболовствам по р.Луда Камчия в районна на с. Везенково. От известно време забелязвам, че черната мряна и клена значително са се загубили, смисъл че последните години черна мряна почти не съм улавял и не съм виждал, а клена вече не е това което беше. Да не говорим, че риби като кротушката и щипока напълно изчезнаха. За сметка на това пък забелязвам постоянно присъствие на червеноперка и таранка. Дори костура, който се появи преди около 20 години и изживя бум сега рядко се улавя. Вярно, че реката се промени, появиха се водорасли, но дали е толкова замърсена, че тези риби да изчезнат.
Ако някой има наблюдение за този участък от извора до язовир Камчия да сподели.
Поздрави!
имам едно наблюдение, което бих искал да помоля хората, които могат да коментират.
Става въпрос за следното.
Често риболовствам по р.Луда Камчия в районна на с. Везенково. От известно време забелязвам, че черната мряна и клена значително са се загубили, смисъл че последните години черна мряна почти не съм улавял и не съм виждал, а клена вече не е това което беше. Да не говорим, че риби като кротушката и щипока напълно изчезнаха. За сметка на това пък забелязвам постоянно присъствие на червеноперка и таранка. Дори костура, който се появи преди около 20 години и изживя бум сега рядко се улавя. Вярно, че реката се промени, появиха се водорасли, но дали е толкова замърсена, че тези риби да изчезнат.
Ако някой има наблюдение за този участък от извора до язовир Камчия да сподели.
Поздрави!
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Re: Изменение видовия състав на р.Луда Камчия в горно
Може би е замърсена. Доколкото знам, кротушката и щипокът се нуждаят от много чиста вода.
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Може би течението е слабо,щом са се появили водорасли,а от там и перката и каракудата.

В тоз гьол,риба няма!
На тази река съм израстнал.Като малки ловихме клен на почти всякаква стръв,но и всякаква друга риба. И аз помня,че костура се появи по-късно и се ловеше доста добре.Обезрибяването се дължи според мен на ловенето с ток.Случайно опаднах на едно събиране (напиване) миналата година в Котел,където полицая се тупаше в гърдите колко много риба хваща при всяко ходене по реката с ток..и колко много хора е снабдил с такива машини .Мангалите от Градец почти всички имали такива...Тъжно е ,но съм склонен да вярвам,че е истина
-
- ще става разбирач
Явно бракониерите са се намножили. Аз за 34 гофини не съм видял един път някой да провери, пък да не говорим, че те самите горски и полицаи са най-видните примери.
Започвам да се чувствам като емигрант в собствената си страна.
Започвам да се чувствам като емигрант в собствената си страна.