Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ква лоТка ве?
Нали съм ти виждал на снимки твоя "Дреднаут"!
И само тежко въоръжение на борда му!
Аз мога да пристигна с мойта гребна галера, съоръжена за бойни действия във вътрешните неспокойни води! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- разбира нещата
баба марта за пореден път ни
,има една кайсийка пред блока,цъфна преди няколко дена,сутринта беше заскрижена и като докосна цветчетата ,се чупеха лесно.Казвай сега Михов,ще имали кайсии или пак на джанките ще чакаме.леко се надявам ,че на село е 17 км по на юг
,и кайсиите цъфнаха с една седмица по-рано от тази и си викам че може да са се климатизирали по-добре
.едната кайсия е поне на 10г и голяма като орех,досега за компот или за ракия не съм сабирал,и май месец да цъфне ,след това пак ще има слана
една друга ,пак пред блока има,но тя е напъпила само,и всяка г. си има в изобилие.сега купих една някаква унгарска,уж средата на юли зрее ,та да видим каква ще е.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
-
- Модератор
Кайсията е от раноцъфтящите видове и при леко повишаване на ранните пролетни температури вече се събужда от зимната летаргия. Затова и приоритетно се отглежда в Северна България, където затоплянето настъпва с около 15-20 дни по-късно.И аз имах две Кайсии, но загинаха от късните пролетни слани.
Щом е цъфнала и падне сланата, обикновено няма плод. Много е чувствителна като вид. При сортовете, които само са напъпили, шанса цветчетата да са оцелели от ниската температура е много по-висок. Все пак са защитени от външната обвивка.
Пробвай с Нектарина - тя е кръстоска между Праскова и Слива. Плода е по-дребен от Кайсията, но е също така хубав и сочен плод. Гол, без мъх. Става за директна консумация, компот и ракия. Но цъфти по-късно и успява на местата, където Кайсията цъфти прекалено рано. Още не е разпространена много и затова няма големи поражения от болести. Настъпва рано в плододаване като Сливата.
Щом е цъфнала и падне сланата, обикновено няма плод. Много е чувствителна като вид. При сортовете, които само са напъпили, шанса цветчетата да са оцелели от ниската температура е много по-висок. Все пак са защитени от външната обвивка.
Пробвай с Нектарина - тя е кръстоска между Праскова и Слива. Плода е по-дребен от Кайсията, но е също така хубав и сочен плод. Гол, без мъх. Става за директна консумация, компот и ракия. Но цъфти по-късно и успява на местата, където Кайсията цъфти прекалено рано. Още не е разпространена много и затова няма големи поражения от болести. Настъпва рано в плододаване като Сливата.
-
- разбира нещата
Данчо ,не ме разбра,не става въпрос за слана ,а за снега който валя два дена .през деня е меко времето,но нощеска падат по нулата и да ли е фатално за цветовете,защото както и казах, сутрин са кристализирани.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Дельо,май е фатално.
Няма кой да опрашва отворения цвят ве.
Обаче през годините съм забелязал едно нещо с една моя слива.
Добро време,цъфне,и след няколко дена ни удря я слана,
я поледица.И въпреки това плод,клоните допират земята.
Миналата година тъкмо тръгна да напъпва,удари снега.
Мнооого слаба реколта.

Тази година пак същото се получи.

А ето и преди 2г,когато ме настъпи сланата,баш като беше цъфнала.

Ама ще видим крайния резултат.
Обаче пък,за сметка на това,миналата година морето вреше от риби.
Няма кой да опрашва отворения цвят ве.
Обаче през годините съм забелязал едно нещо с една моя слива.
Добро време,цъфне,и след няколко дена ни удря я слана,
я поледица.И въпреки това плод,клоните допират земята.
Миналата година тъкмо тръгна да напъпва,удари снега.
Мнооого слаба реколта.

Тази година пак същото се получи.

А ето и преди 2г,когато ме настъпи сланата,баш като беше цъфнала.

Ама ще видим крайния резултат.
Обаче пък,за сметка на това,миналата година морето вреше от риби.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- разбира нещата
киро,миналия петък кайсиите бяха тотално цъфнали,разчупих няколко цветчета и ми се видя ,
че сякаш плодниците им са леко наедрели.мисля си че са се опрашили,но този сняг и ниските температури през ноща ме претисняват,до една седмица ще си проличи.
че сякаш плодниците им са леко наедрели.мисля си че са се опрашили,но този сняг и ниските температури през ноща ме претисняват,до една седмица ще си проличи.
-
- Модератор
Ако температурата е паднала на около -1, -2 градуса и се е задържала на това равнище повече от 2 часа, считай, че цветчетата са загинали поне в масовата си част. За съжаление.Просто Кайсията не понася повратните студове.
Друг момент е, че обледените клонки /леторасли/ след като се огреят от слънцето, бързо се размразяват и в масовата си част загиват. При плавно затопляне оцеляват поне да формират реколтата за следващата година.
Влияние оказва и място на което е засадено дървото. Трябва да има течение, най-добре край речни корита, езера. Ако е затворена котловина студения въздух се задържа по-дълго време и измръзването е гарантирано.
Друг момент е, че обледените клонки /леторасли/ след като се огреят от слънцето, бързо се размразяват и в масовата си част загиват. При плавно затопляне оцеляват поне да формират реколтата за следващата година.
Влияние оказва и място на което е засадено дървото. Трябва да има течение, най-добре край речни корита, езера. Ако е затворена котловина студения въздух се задържа по-дълго време и измръзването е гарантирано.
- КИРО
- Обратна връзка:
Днес най-накрая светна времето и при мен.
Така:
засях магданоза и моркова.
Утре ако се сетя,ще снимам и една праскова,дето се опитвах да я облагородя.
Че после и въпроси ще има.
Така:
засях магданоза и моркова.
Утре ако се сетя,ще снимам и една праскова,дето се опитвах да я облагородя.
Че после и въпроси ще има.

- Христо Рангелов
- разбира нещата
Аз с дядо ми засяхме картофите и орязах една гола праскова 

"The more you know, the less you carry"
-
- ще става разбирач
Здравейте колеги,
Да ви върна пак към тревата ако не възразявате
Излезна ми още едно петно около 300 квадрата, дето трябва да стане на морава. Подготвено е вече, само ми липсва подходящата тревна смеска. На тези от веригите (Бриколажи, метро. практикери) вече нямам доверие
. Първо, че нещо не виреят по нашите ширини, а и половината не е семена а, вейки, клечки,люспи,шлюпки и т.н.
Та питането ми е-откъде да си купя качествен посевен материал, по на едро,че освен тези 300кв., на места трябва да засея отново-малко ми седи на петна минало годишната трева...?
Може и на лични за да избегнем рекламата
П.П. Против гаргите го бях покрил преди, но мравките с какво да ги трепя, че гледам и те изнасят от ценния плевел на кило
Да ви върна пак към тревата ако не възразявате

Излезна ми още едно петно около 300 квадрата, дето трябва да стане на морава. Подготвено е вече, само ми липсва подходящата тревна смеска. На тези от веригите (Бриколажи, метро. практикери) вече нямам доверие

Та питането ми е-откъде да си купя качествен посевен материал, по на едро,че освен тези 300кв., на места трябва да засея отново-малко ми седи на петна минало годишната трева...?

Може и на лични за да избегнем рекламата

П.П. Против гаргите го бях покрил преди, но мравките с какво да ги трепя, че гледам и те изнасят от ценния плевел на кило

-
- сериозен играч
Ако можеш да намериш детелина да го сееш,по добре е от другите тревни смески.Имаше го в БАЛМАКС.
- КИРО
- Обратна връзка:
Убягнало ми е от погледа този апел за помощ.deso_bg написа: П.П. Против гаргите го бях покрил преди, но мравките с какво да ги трепя, че гледам и те изнасят от ценния плевел на кило
Десо,има специален препарат - само дето при нас не се знаеше марката му.
Просто агронома идва с една туба от вода,пълна с "мляко",
и казваше,след като презасеем,да поръсим с пясък отгоре,и малко
да напръскаме с препарата.
Мисля че ако попиташ някой запознат,ще намериш отговора.
И я пиши в гугъла - райграс,май доста неща излизаха.
-
- Модератор
Препарата е Десиц 2.5 ЕК.
Друго практично решение е това, да си отглеждаш чим от тревните смески. Впоследствие го вграждаш в оголените участъци на поляната. На футболните игрища прилагат именно този способ.
Друго практично решение е това, да си отглеждаш чим от тревните смески. Впоследствие го вграждаш в оголените участъци на поляната. На футболните игрища прилагат именно този способ.
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Данто , един бръз въпрос,
В двора има една гола праскова,
Или нектарин- търговското им наименование,
Нещо листата му са спаружени (свити),
С какво да го пръскам ( третирам ) ,
Благодаря предварително!
В двора има една гола праскова,
Или нектарин- търговското им наименование,
Нещо листата му са спаружени (свити),
С какво да го пръскам ( третирам ) ,
Благодаря предварително!

"The more you know, the less you carry"
-
- Модератор
Възможни са две причини за това:
- Къдравост, което е гъбно заболяване и се провокира от повишени температури съчетано с повишена влажност на въздуха
- Нападение от листни въшки или листни бълхи, което е малко необичайно за сезона.
След като не е ясна точната причина, направи разтвор с двата препарата: Купроцин + Десиц 2.5 или Шампион + Десиц. Препарата Десиц можеш да го заместиш и с Нуреле, който е по-силен, но пък ако има наблизо пчелно семейство, може да убие пчелите. Препарата Десиц е безвреден за пчелите.
Правиш две пръскания - сега и към 24 май.
- Къдравост, което е гъбно заболяване и се провокира от повишени температури съчетано с повишена влажност на въздуха
- Нападение от листни въшки или листни бълхи, което е малко необичайно за сезона.
След като не е ясна точната причина, направи разтвор с двата препарата: Купроцин + Десиц 2.5 или Шампион + Десиц. Препарата Десиц можеш да го заместиш и с Нуреле, който е по-силен, но пък ако има наблизо пчелно семейство, може да убие пчелите. Препарата Десиц е безвреден за пчелите.
Правиш две пръскания - сега и към 24 май.