НАЙ-ДОБРАТА СТРЪВ ЗА ТОЛСТОЛОБ

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
BGto
новобранец
новобранец

Re: НАЙ-ДОБРАТА СТРЪВ ЗА ТОЛСТОЛОБ

Мнение от BGto »

колеги искам да попитам за феномен по темата...
толстолоб хванат на искуствена примамка? преди 2 дни бяхме с един колега на язовира Николово до Русе и там имах директна среща с толстолоб-а.
бяхме се подготвили за лов на бяла риба на искуствени примамки - воблери и блесни.
колегата е оборудван с плетено 0.17 а аз с 0.30 обикновенна корда.
случи се следното...
още с пристигането към... 18 часа колега имаше 2 последователни удара на нещо огромно непризнаващо аванси .... но и двата се откачиха... ( мн му е костелива устата на гада)
след час може би на около 500 м от първото място трети удар на клатуша този също се откачи но стана ясно че става навъпрос за огромни чудовища за които въобще не сме и предполагали... странно намиращи се по повърхноста на водата :)
накрая чак към 19.30 на свечеряване закачихме нещо все още непознато ... като се издигна на повърхноста отначало го помислих за сом с таз голяма уста но с тази гръдна перка няма как да е сом.
след 20-30 мин борба и вече по тъмно го извадих с ръце от водата като бях навлязъл до коляно във водата!
оказа се толстолоб ... хванат на блесна.
искам да попитам има ли други такива данни и ако има да направим някаква спецификация за използваната искуствена примамка ... както и да дадем отговор кво прави това тревопасно на блесна?!?!

имам няколко предположения които ще изложа по долу...
на мен не ми клъвна нито веднъж докато колега има общо 4 удара което ме навежда на мисълта че основна роля изиграва плетеното влакно което по някакъв начин му изглежда фкусно...
първо блесната му привлича вниманието след това вижда плетеното влакно ... вика си тва е фкусно водорасло и решава да атакува?
всички удари на колегата бяха навътре (50тина метра ) от брега .... докато аз с това 0.30 неможех да стигна тези води ...
интересното е че ударите бяха само на огромни екземпляри ... с удара и аванса започва да звъни като за последно.... което може да значи се само големите имат агресивно поведение към блесни :)

рибата се оказа 13 килограма 1м вече даже ядохме от нея ... пък бяхме тръгнали дори без кепче ;)
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

BGto написа:колеги искам да попитам за феномен по темата...
толстолоб хванат на искуствена примамка? преди 2 дни бяхме с един колега на язовира Николово до Русе и там имах директна среща с толстолоб-а.
бяхме се подготвили за лов на бяла риба на искуствени примамки - воблери и блесни.
колегата е оборудван с плетено 0.17 а аз с 0.30 обикновенна корда.
случи се следното...
още с пристигането към... 18 часа колега имаше 2 последователни удара на нещо огромно непризнаващо аванси .... но и двата се откачиха... ( мн му е костелива устата на гада)
след час може би на около 500 м от първото място трети удар на клатуша този също се откачи но стана ясно че става навъпрос за огромни чудовища за които въобще не сме и предполагали... странно намиращи се по повърхноста на водата :)
накрая чак към 19.30 на свечеряване закачихме нещо все още непознато ... като се издигна на повърхноста отначало го помислих за сом с таз голяма уста но с тази гръдна перка няма как да е сом.
след 20-30 мин борба и вече по тъмно го извадих с ръце от водата като бях навлязъл до коляно във водата!
оказа се толстолоб ... хванат на блесна.
искам да попитам има ли други такива данни и ако има да направим някаква спецификация за използваната искуствена примамка ... както и да дадем отговор кво прави това тревопасно на блесна?!?!

имам няколко предположения които ще изложа по долу...
на мен не ми клъвна нито веднъж докато колега има общо 4 удара което ме навежда на мисълта че основна роля изиграва плетеното влакно което по някакъв начин му изглежда фкусно...
първо блесната му привлича вниманието след това вижда плетеното влакно ... вика си тва е фкусно водорасло и решава да атакува?
всички удари на колегата бяха навътре (50тина метра ) от брега .... докато аз с това 0.30 неможех да стигна тези води ...
интересното е че ударите бяха само на огромни екземпляри ... с удара и аванса започва да звъни като за последно.... което може да значи се само големите имат агресивно поведение към блесни :)

рибата се оказа 13 килограма 1м вече даже ядохме от нея ... пък бяхме тръгнали дори без кепче ;)
Няма никакво поведение към блесни, просто това е законен начин на търмъчени :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
ludogoreca
новобранец
новобранец

Мнение от ludogoreca »

Хора най добре вземате на ПЪРВЕНЕЦ ягода с коноп закачате на пружината и сте готови той толстолоба отива да смуче и сте готови
pogoto
новобранец
новобранец

Мнение от pogoto »

Здравейте на всички .От скоро се зарибих по риболова и прочетох почти всичко за Толстолоба което е написано тук и искам да попитам за по големи язовири тези техники имат ли резултат. :))))))))
oskanito
новобранец
новобранец

Мнение от oskanito »

ludogoreca написа:Хора най добре вземате на ПЪРВЕНЕЦ ягода с коноп закачате на пружината и сте готови той толстолоба отива да смуче и сте готови
колегата е напълно прав за захранката "PARVENEC" ягода с коноп. слагате я на пружината+стериопор на куките, на дълбочина 30см. на плувка 30-40гр. и чакате ;) действа!!! Като привечер с пристигането на водоема метнете 4-5 топки от нея на мястото където ще ловите до 20-30мин се завърта рибата и от там на сетне широк кеп (иначе куките останали свободни се закачат и може да отървете рибата) и здраво вързана спирала и дебело влакно поне 0,40! НАСЛУКА
JANCIN
новобранец
новобранец

Мнение от JANCIN »

Някаде четох че в захранката се слага куркума? Вярно ли е и какъв е ефекта?
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Ефекта е никакъв колега.. толстолоба филтрира планктон само.. за да нарива фураж трябва да са много и да е много гладен.. а захранката трябва да е богата на аминокиселини.. или семена богати на аминокиселини.. По пътя на логиката най-богатото на аминокиселини Божествено семе е (царевицата)
Куркума освен да ти боядиса захранката жълта.. не виждам с кво друго може да помогне :)
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
JANCIN
новобранец
новобранец

Мнение от JANCIN »

Благодаря!
JANCIN
новобранец
новобранец

Мнение от JANCIN »

А ще ми обясниш ли защо на ТЕЦ 2 я боядисват червена?
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Боядисваха.. повечето понеже виждаха че, садките на топлото храниха с няква червена каша.. мислиха че, толстолоба е свикнал и спокойно филтрира червена хранилка , понеже не знаят че на тази дълбочина на теца червения цвят се изгубва.. Веднага производителите започнаха да произвеждат червена захранка с надпис "толстолоб" за да подлъжат обикновените риболовци.. макар че, голяма част от производителите дори не знаят как се храни самата риба.. Малко от производителите се допитваха как да си подобрят захранката и как се лови и храни рибата.. но тва вече си е за тяхна сметка.. Ако няма течение е добре да се пресява захранката
Изображение
JANCIN
новобранец
новобранец

Мнение от JANCIN »

Мерси за пояснението! А сега дали ще даде резултат на стената?
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Момчета не се карайте, просто споделете кой как го е хващал толупа. За мен най-работещата тактика е пружина с рехава захранка, миризма на ягода или малина, на куките (14-12) по едно топче стиропор, леко забити в захранката (може и бял да се сложи) на 80см до 1м над пружината 80 грамова тапа. В зависимост от това дали в гьола им или не течение, на тапата отгоре може да се сложи олово - 60-80 грама. На такъв монтаж съм свидетел, как толупа го морят колеги.
По-голям шаран от рибаря няма...
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Колега .. къде видя накой да се кара с някой :) .. Просто споделяме кой квото знае.. :)
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

pacho69 написа:................... на куките (14-12) по едно топче стиропор, леко забити в захранката (може и бял да се сложи).............
Колега, струва ми се че в посоченият от теб размер на куките, единицата е в повече и трябва да се чете: "...на куките(4-2)..."

:D :drinkers: :drinkers:
Изображение
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SBANKOV »

Най добрата рецепта за мен като захранка е сухо мляко/ползвам НАН/ и банава каша/може и смлян на брашно ориз/, плодово нишесте и кокосови стъръготини, смесват се на сухо и се объркват с многто малко вода колкото да станат на плътно тесто което се набива на прожината и отделя хубав облак, без твърди частици които да пропадат на дъното, а стръвта е стиропор, ползвам малки правени прожини носещи не повече от 30-40грама загранка.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”