Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Боб Нъд поема националния на плувка
Модератор: dantho.mihov
- Garbolino
- разбира нещата
Боб Нъд поема националния на плувка

"Едва ли има запален риболовец, който да не е чувал за английския майстор Боб Нъд. Четирикратният световен шампион (1990 г. – Югославия, 1991 г. – Унгария, 1994 г. – Англия и 1999 г. – Испания) е сред живите легенди на риболовния спорт. Голямата новина от 12:23 ч. днес е, че Нъд е сключил договор за 2+3 години с Българска федерация по риболовни спортове и считано от 1 април е треньор на националния отбор по риболов на плувка. Bigfish.bg се добра до Нъд, който говори за визията си за развитието на отбора и спорта като цяло.
- Мистър Нъд, първо да ви честитим назначението. Това е голяма изненада, как се стигна до подписването на договора?
- Идеята съществуваше от известно време, но придоби конкретни очертания едва наскоро. Честно казано, не очаквах нещата да се решат толкова бързо, но ми предложиха отлични условия и реших да приема предизвикателството. С новия председател Ойл Джордж (б.а. - така Нъд нарича Жоро Нафтата) се разбрахме много бързо и смятам, че мислим в една посока. Договорът ми е за две години с опция да бъде удължен с още 3, ако постигнатите резултати удовлетворяват ръководството.
- Имате ли поставени конкретни цели?
- Не, нека бъдем реалисти. На този етап е твърде рано да говорим за гонене на класирания и печелене на медали. Националният отбор по плувка на България трябва да извърви дълъг път, докато се намеси сериозно в борбата за призовите места. Целите, които сам си поставям, са да подмладя състава и с общи усилия да изградим гръбнак на отбора, който да създаде условия за приемственост. Ще работим отгоре надолу – от основата на пирамидата, към върха. Така се правят нещата в нормалните страни.
- С какво ще започнете?
- Не е тайна, че масовият спорт е в основата на професионалния. Риболовът е много популярен в България, което означава, че по бреговете на водоемите дремят множество нешлифовани диаманти, които при правилна работа ще блеснат. Не, не се усмихвайте, знам за какво говоря. През уикенда се разходих инкогнито около София и съм впечатлен от броя на риболовците. Имате и добри условия за развитие на професионален спорт, но първо трябва да се започне от клубовете. Младите състезатели се изграждат именно там, там се учат на А и Б на риболова и придобиват основни умения. Много е важно да се работи по утвърдена методология, за да не се налага впоследствие да се мъчим да чистим грешно усвоени основни неща. Виждал съм риболовци със самочувствие, които, простете, ама една кука не могат да вържат на ръка. Трябва да се започне отначало.
- Какво включва програмата ви за подготовка?
- Ще започнем от базите. Без бази няма как да изграждаме състезатели. „Панчарево” е удобен водоем, близо до София, затова ще започнем с него. След това ще открием още подготвителни центрове из цялата страна. „Копринка” е с хубаво разположение в центъра на страната, „Дъбника” ще поеме школите от северната част на страната, а „Тракиец” ще обслужва южната. „Голям Беглик” ще е база за високопланинска подготовка.
- Какво освен зарибяване предвиждате като развитие на базите?
- Не мисля, че съм споменал зарибяване. Даже напротив, точно това ще се опитаме да избегнем. Всеки може да лови на гъсти риби, „гол след гол”, дето се вика, но елитен състезател се става в трудни условия. Ще започнем от „Панчарево”. Язовирът ще бъде частично източен, рибата ще се измрежи максимално, а след това ще се доизбие с ток и бомби. Достъпът ще бъде силно ограничен, тъй като тренировките ще са закрити за публика и журналисти. Ще се подготвят и тренировъчни полигони – във водата ще се хвърлят различни препятствия, които дават укритие на рибата, но затрудняват риболовците, например криви стари арматурни железа, автомобили за скрап или отрязани дървета. Водоемът ще бъде целево зарибен с много плевелна риба - основно слънчак, дребен костур, псевдоразборка и попчета, а от ценни видове като шаран, клен и платика, ще има съвсем ограничени количества. Целта е състезателите да се научат да селектират рибите и да търсят бонусите, а не да разчитат на уклей „ на късо”. Гледах филма по Хоби ТВ за шампионата на Олд Ривър (б.а. – „Майстор на Велико Търново” на р. Стара речка). Видяхте, че Дъ Маунтън мен (б.а. – явно става дума за Румен Монтанеца) спечели с бонус кефали в самия край на маншовете.
- Но това е свързано с много средства. Откъде?
- Първо смятам, че за да създадем подходящи условия, трябва да привлечем спонсори. В днешния риболовен спорт екипировката често е от значение. Всичко за националния отбор се поема от Maver. За захранката съм провел предварителни разговори със Sensas, обещаха по 500 кг на месец да дават като за начало. Не е много, затова сме уговорили и Van Den Eynde. Те няма да дават готова захранка, но имат идеи за разширяване на бизнеса си и ги убедихме, че България предлага отличен икономически климат, страната е политически стабилна и не е повлияна от световната финансова криза. Ще ви издам една тайна - Van Den Eynde ще подпомага български производители като „Филстар” и „Промикс” с ноу-хау и рецепти за захранки, а в замяна ръководството на федерацията ще съдейства за отварянето на цех в Куртово Конаре…
- Цех? За какво?
- Ще ви помоля да не ме прекъсвате. Както казах, Van Den Eynde има идеи за разширяване на продуктовата си гама. Цехът ще е за смески за бройлери, фураж стартер за пиленца и фураж за носачки. Отделно се разработва и ярма за гойни свине, но там нещата са още в лабораторията. Продукцията ще се реализира всеки неделен ден на пазара в Богров.
- Доста обстойна концепция, но трябват и състезания. Как ще развиете календара?
- Вътрешният шампионат засега остава непроменен, докато не разрешим проблема с базите. Но вече сме подали документи за домакинство на световното първенство и сме заявили баластриерата в Негован.
- Но световното тази година е в Полша…
- Да, то беше предвидено да се проведе в Полша на 14-15 септември, но поляците са допуснали сериозни нарушения. Тук е мястото да заявя, че като треньор на националния отбор лично ще следя за феърплея и няма да допусна никакви подмолни атаки срещу България! Няма да се оставим да ни правят на лапни-шарани! Знаете ли какво са правили поляците? Подхранвали са системно с грухана пшеница, дългозърнест ориз и попови прасета. Приучват рибата към определен тип стръв, разбирате ли? На вас би ли ви хрумнало да ловите на зърно ориз или да търсите платика на попово прасе? Подлост, липса на морал… просто нямам думи.
- С какви специалисти ще работите?
- Екипът ми в общи линии е сформиран, а заплащането е подсигурено. Ще изпреваря въпроса ви и ще ви кажа, че възнаграждението ми по договор е 10 000 евро на месец, което не е толкова много, като се има предвид, че в скапаното (б.а. – в оригинал „shitty”) ви футболно първенство има играчи, които взимат повече. Средствата са осигурени от Мочков и Ризов. Дъ Маунтин мен ще е играещ помощник-треньор, ще разчитам и на други българи. Ще се организират и семинари. В края на месеца на „Широка поляна” например ще гостува румънската лекторка Драгостя Динтей, която ще води теория „Модерни тенденции в мамалигата” и практически занятия „Посоката на бъркане на мамалигата – фактор за идеална гъстота”.
- Мамалига? Качамак? Това не са ли остарели методи?
- С топчета всеки може! Казах, че ще работим всестранно и от самото начало – от основата. Знаеш ли как да направиш лепкав и стегнат качамак, много лесно ще усвоиш всичко останало!
Честит първи април!"
Източник:bigfish.bg
Препратка: http://bigfish.bg/news/novini/Bob-Nad-p ... luvka.html
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Re: Боб Нъд поема националния на плувка

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Смях се със сълзи......
първоаприлска шега нали ;д ?
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Ааа, пуснете водата , че се попиках..
Като почнаха да обясняват какво ще правят с Панчарево направо се насрах...
Много яко!

Много яко!

"The more you know, the less you carry"
Те Панчарево отдавна гоХристо Рангелов написа:Ааа, пуснете водата , че се попиках..

Това беше добро