Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Коя е любимата стръв на сома !!!!
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Коя е любимата стръв на сома !!!!
ESOXPIKE написа: Аз лично днес на Дунава имах добра слука на дъно попче, попче попче някоя шутовичка после една маломерна бяла мрена която пуснах и съзор се свести няколко кротушки и това е.
Еееее....дотам ли я докарахме, на това да викаме "добра слука"?

Ама при това тотално обезрибяване на Дунава, вярно си е цяло събитие да хванеш дори попче.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Първо разбери каква трябва да е пропорцията на рибата в един водоем.
max написа: Моят въпрос
Може ли да се изведе примерна формула за декар като бройки риби от вид без допълнително захранване при надморска височина до 700м. и средна дълбочина 15м. и температурни граници на водата от 3 до 25 градуса (повърхност) биха живяли и имали устойчиво развитие без човешка намеса.
Това е отговора
Код за потвърждение: Избери целия код
Здрасти ..., по принцип цялата тази работа ако някой я знае точно - заслужава Нобелова награда. Обаче, все пак: доколкото разбирам, интересува те най-вече сома. Практиката при зарибяване показва, че оптималният брой е 3 бр/дка сомчета около 120 гр., но не повече от 5 бр/дка (20-25 см сомчета). Знаеш, че сомът е териториален хищник и си пази сериозно местообитанието (нишата). Правени са опити да се пускат и значително повече екземпляри при зарибявания - резултатът е лош - самоизяждат се и растат много бавно. Наличието на другите хищници, въпреки, че заемат различни ниши (напр. щуката и костура - обраствания, бялата риба - водния слой и т.н.), все пак влизат в конкурентни хранителни отношения. Т.е. [b][size=150]ако искаш една (относително) добра пропорция за числеността на сома в даден язовир използвай съотношението 3-5 екз/дка[/size][/b].
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
- dan10
- фен клуб-скобар
Колеги някой може ли да ми обясни по подробно как се слага тоя сапун на куката,че не схващам ? Благодаря 

Колега, това е домашен сапун, който преди много години родителите ни вариха от мазнина. Правеха се на калъпи от килограм. Като се втвърди , става като камък. Старите рибари го режеха на кубчета, нанизваха тези кубчета на влакното преди куката. Куките бяха ковани с ухо. След като нанижат кубче от сапуна връзват куката. Сега не знам дали някой ползва. Но преди 40-50 години се използваше.
никой нищо не пише за речния рак, имал съм добри попадения с него!
Аз ловя на каракуда 10, 12 см на Жребчево и съм доволен. Пробвал съм торни червеи- грозд но хващах само малки сомчета по три четири килограма. Жаба ,птиче опърлено,попово прасе и каквото там се сетите за примамки за сома нямам никакъв резултат.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Аз съм много доволен от едрите пиявици ,но на плувка/над дъното/ и закачени за задния край т.е смукалото да е нанизано през куката ,на тази стръв удря и костур,шаран,щука -затова използвам за повод конец с метална нишка.
- FishMaster
- вече хвърля и на тежко
По река Тунджа от с. Ягода до и след с. Зимница без пресевните ловя сом от години. Повечето екземпляри съм уловил на 1.жаба,2. риба,3. пиявица. Като килограми между 5 и 12 кг. На дрозд червей само маломерни сомчета или други повреждащи стръвта риби.
риболова е нещо уникално, за жалост много хора не са го разбрали!!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
колега,пробвай на червей,но там където сома лежи,там няма обикновено малки сомета/ако е мъжкар/,както и други повреждащи стръвта риби!!!!!
валатът не най-лошото нещо на света
Няма нищо по добро за дунавския сом от попово прасе!
И ТЪЙ ДА Е,..ПАК НЕ Е!!!
Другата седмица ще ме научиш ли и мен ?matcata78 написа:Аз ловя на каракуда 10, 12 см на Жребчево и съм доволен. Пробвал съм торни червеи- грозд но хващах само малки сомчета по три четири килограма. Жаба ,птиче опърлено,попово прасе и каквото там се сетите за примамки за сома нямам никакъв резултат.

Пичуи, ъ вий от къдье стье уа?
- От София смьи.
- И ний тъй!
- От София смьи.
- И ний тъй!
Няма проблем никога не съм крил на какво ги хващам моите риби 

-
- научил се да хвърля
Lokumen написа:Няма нищо по добро за дунавския сом от попово прасе!
Има, има.........

-
- новобранец
Здравейте,
За мен най-любими са му врабчето (но е садистично според мен) и на татко тайната рецепта с кюспе и халва. Прави едни големи топки и забива по няколко куки с царевица вътре. Тези топки ги нанася с лодка и те лягат на дъното. Когато сома ги смукне, колкото и да е голям се хваща поне на 2-3 куки. Задължително куките да са Owner другите куки съм виждал как се изправят в устата на по-големите риби. За по-млади риби (10-25кг) грозд от блатен червей върши чудеса. Баща ми ме води от 90-та година по водоемите и определено няма пропуск
За мен най-любими са му врабчето (но е садистично според мен) и на татко тайната рецепта с кюспе и халва. Прави едни големи топки и забива по няколко куки с царевица вътре. Тези топки ги нанася с лодка и те лягат на дъното. Когато сома ги смукне, колкото и да е голям се хваща поне на 2-3 куки. Задължително куките да са Owner другите куки съм виждал как се изправят в устата на по-големите риби. За по-млади риби (10-25кг) грозд от блатен червей върши чудеса. Баща ми ме води от 90-та година по водоемите и определено няма пропуск

Всички отговори се крият в природата, но не и на глупавите въпроси !!!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
С тези "поне 2-3 куки" не очаквай адмирации и благодарности за положения труд,да ни запознаеш с уловистия монтаж и стръв!!!