Нов спинингов комплект (UL)

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Re: Нов спинингов комплект (UL)

Мнение от A.S.H »

bobopeli написа: Верно добре изглежда с макаре 1000 проблема идва че читаво такова за 40 кинта няма.
Това е много вярно, но колегата явно няма да приеме друго мнение освен положително такова за серта :roll:

Понякога хората си мислят, че се говори от снобщина или нещо такова, но за да има удоволствие от риболова си трябва сносен такъм което не значи скъп, но със сигурност са редки супер бюджетните попадения.

За това колега отдели 20-30лв. повече и си вземи нещо препоръчано от колегите. Ако не рискувай със серта тъй като явно не е много популярен и едва ли ще получиш отзиви за него.

И за да не решиш, че ти спамя темата ще ти препоръчам Tica Cambria за която има доста добри отзиви. Ползвах за кратко Cambria LE и никак не беше лоша макарата само дето не редеше добре което едва ли ще е голям проблем при монофила. Все пак нека да се изкажат колегите как реди и тази от линка във вариант LD :wink:

Смятам, че дори макара 240гр. не би се усещала тежка на тази въдица да не кажа и 260гр. :roll:
160гр. най-вероятно ще и е лека, но винаги съм вярвал, че това е въпрос на лично усещане :wink:

Поздрави !
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

A.S.H написа: Смятам, че дори макара 240гр. не би се усещала тежка на тази въдица да не кажа и 260гр. :roll:
160гр. най-вероятно ще и е лека, но винаги съм вярвал, че това е въпрос на лично усещане :wink:
Смятам грамажа тук не е толкоз важен, в смисъл няма как да търсиш идеален баланс. Важното е макарата да е лека и читава. Също като A.S.H бих ти препоръчал да събереш някой лев отгоре..., защото опита ми показва, че евтиното излиза по скъпо.
На моето сертче съм сложил ето тази макаричка в размер 1000: http://shop.fishbg.org/index.php?main_p ... f1cf0bce85
Навил съм и влакно на Беркли нанофил 0,08 мм. и засега съм доволен....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Въз основа на всичко това,което съм изчел в този форум ,а и на други места ,какво ще рече UL,а и след като знам как изглежда,какво представлява и как се държи пръчката Серт Ексийд /едва ли 1,80 е с по-различен тест за изхвърляне и акция от тази на 2,10 /,всъщност колегата иска комплект,ама L :) E ,аз с претенции за L,на серт Ексийда 2,10м съм му сложил много малка макаричка :Abu Garsia Cardinal BC UL,която не тежи повече от 180 г.И струваше 50-55 лева/не помня точно,но си взех и още една за резерв :lol: /С монофили за спининг на "Тубертини","Колмик"и "Гамакатцу"не прави никакви "бради" и не създава други проблеми,още повече като се има пред вид,че аз макари не смазвам и не почиствам вътрешно.Създава чувство за абсолютна лекота на комплекта,допринася за водене на примамките с по-ниска скорост,осигурява достатъчна дължина и точност на хвърлянето дори на блесни № 00 и № 0 по номерацията на "Мепс".
Miracle
новобранец
новобранец

Мнение от Miracle »

Мерси колеги :) Темата се разви не както исках, но карай... Явно никой не е купувал такава макара. Имам чувството, че за такъми от средния и долния ценови клас няма смисъл да питам в този форум.

Благодаря на тези, който помогнаха в избора на влакно. :!: :drinkers:
Miracle
новобранец
новобранец

Мнение от Miracle »

Ще помисля м/у Abu Garsia Cardinal BC UL и Собрио-то.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Koлега, има смисъл да коментираме макари от средния ценови клас, но не и от ниския. В него всичко е значителен компромис, въпреки циркулиращите мнения, че някой бил извадил късмет. Късмета сам по себе си е нещо, което се влияе от случайността в значителна степен, така че е несериозно да разчитаме на него. Нека дефинираме какво представлява среден клас?
В нормалния свят(абстрахираме се от това, че там говорят за нисък среден клас, висок среден клас и т.н.) това е ценовия диапазон от около 150 долара. В нашата действителност - oколо 100 лв. В тази граница има редица доказали се прилични макари, които се предлагат в момента - Ryobi
Excia, Ryobi Zauber( и аналози на други фирми - "Спро", "Тубертини", "Серт", "Граувел"), Tica Cambria, Tica Libra SA (fd), Tica DynaSpin GH, Abu Garcia Orra S, Abu Garcia Cardinal 400i FD, Abu Garcia Cardinal 300i. Всеки, който желае да има приличен такъм, може да намери нещо за своя вкус, което реално няма да му разваля риболова. Човек разбира се трябва да си направи сметка какъв точно риболов ще практикува и да подбере правилен размер макари за него, за да не се получават постове от сорта купих си една макара "за всичко" размер 1000 и след един сезон риболов с блесни номер 5 се скапа. Или "понеже ултралайта е модерен, купих си ... размер 4000, обаче е ебати тухлата"...
Разни токошими, енерготийми и прочие, не желая да ги коментирам. На е снобарско и гъзарско, а пресметливо - за 50 лева ще си купя 12 ловящи блесни, или 8 воблера...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Мунчо,на 100% съгласен за "Риоби"-по инстинкт,имам 6 : два "Зубер";два "Зестер";две "Ексиа".Ама разбери,и за по 36-55 лева се намират издръжливи и леки спининг-макари за лайт-спининг,не пиша съчинително и наизуст,имам 4-5 такива,ами аз тук ги ползвам варварски,в смисъл,че ги чистя,само като ги потапям във водата на реката,няма разглобяване,няма смазване,и си действат вече по година-две и половина.Имай пред вид,че моите излети са 14-16 часови,от всеки, поне 6-7 часа се експлоатира само и непрекъснато спининг-комплекта,в пресечен терен,с всичките му водни мръсотии и пясък по брега,така,че средния клас за България би следвало да се коригира лекинко :D.Не говоря от позицията на временната си липса на пари,това настъпи поради редица заболявания на близки хора,но иначе ,доходите ми са добри,а кредитните ми възможности са главозамайващи,дай боже всекиму това в нещастната България.
firesnow
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от firesnow »

Привет и от мен. За съжаление не намерих по-евтинджос от горепосочената дето да става ... та в крайна сметка съм със същата въдица и Абуто, само че 401.
И един съвет за мненията ... не ги мери по брой. В този форум знаещите пишат все по-рядко ...

А за влакното опитай това: http://www.ribi-abv.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0 ... ar-pid=636 0.15 или 0.17

ПС само да не си помислиш че аз съм от знаещите :lol:
ToxicWater
новобранец
новобранец

Мнение от ToxicWater »

Аз на моето сертче сложих това макаренце за парите си според мен е екстра, навих му Berkley Fireline Crystal с диаметър 0.10мм и засега нямам никакви оплаквания.

http://www.cormoran.de/co/en/products/0 ... rdrows2=10
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

ToxicWater написа:Аз на моето сертче сложих това макаренце за парите си според мен е екстра, навих му Berkley Fireline Crystal с диаметър 0.10мм и засега нямам никакви оплаквания.

http://www.cormoran.de/co/en/products/0 ... rdrows2=10
Колега кажи как се държи макаричката,пасва ли на Серта,и доволен ли си от комплекта?
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

Според мен въпросът за макарите с тегло до 220гр. би следвало да е свързан с какво влакно работят. Макарите с цитираното тегло от около 40-100-150лв. обикновено работят с монофилни влакна доста добре и безпроблемно, но ако им навием плетени влакна от порядъка на 3-6Lb дори 8Lb започват проблемите. Макарите с тегло до 220гр. безпроблемно работещи с тънки плетени влакна са с цени започващи от 300$ нагоре. Следователно преди да закупум макара за UL комплект е необходимо да сме наясно с какви влакна ще я ползваме (по-точно: каква риба ще ловим, при какви условия, с какви примамки, с каква въдица, с какво влакно и т.н.).
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

Osi написа:Според мен въпросът за макарите с тегло до 220гр. би следвало да е свързан с какво влакно работят. Макарите с цитираното тегло от около 40-100-150лв. обикновено работят с монофилни влакна доста добре и безпроблемно, но ако им навием плетени влакна от порядъка на 3-6Lb дори 8Lb започват проблемите. Макарите с тегло до 220гр. безпроблемно работещи с тънки плетени влакна са с цени започващи от 300$ нагоре. Следователно преди да закупум макара за UL комплект е необходимо да сме наясно с какви влакна ще я ползваме (по-точно: каква риба ще ловим, при какви условия, с какви примамки, с каква въдица, с какво влакно и т.н.).
Това твое мнение трябва да го прочетат и разтълкуват много хора колега!!!
Прав си на 101%
Поздрави!!!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

karaburov написа:
Osi написа:Според мен въпросът за макарите с тегло до 220гр. би следвало да е свързан с какво влакно работят. Макарите с цитираното тегло от около 40-100-150лв. обикновено работят с монофилни влакна доста добре и безпроблемно, но ако им навием плетени влакна от порядъка на 3-6Lb дори 8Lb започват проблемите. Макарите с тегло до 220гр. безпроблемно работещи с тънки плетени влакна са с цени започващи от 300$ нагоре. Следователно преди да закупум макара за UL комплект е необходимо да сме наясно с какви влакна ще я ползваме (по-точно: каква риба ще ловим, при какви условия, с какви примамки, с каква въдица, с какво влакно и т.н.).
Това твое мнение трябва да го прочетат и разтълкуват много хора колега!!!
Прав си на 101%
Поздрави!!!
Развитието на тази стара тема ме разчуства, защото тук е писал моя уважаван покоен приятел и заклет рибар Инкубус-Ицо.
Та, хем съм съгласен, хем не съм. Защо? Ловя трета година с Риоби Екусима 2000 - посредствена и евтина макара и то само и единствено с брейд. Та, поради липса на по добра я бях сложил на УЛ и майната му на баланса, който в случая не е важен, макаричката си изпълняваше съвестно задълженията без да ми направи брада, оплетка и пр.. дори с най тънките плетеняци... Верно, че малко и се разхлопа дръжката, верно, че идваше малко по тежичка но кВо от тва? Компромиса - цена-качество си беше идеален и работеше на практика.
Така, че не залагайте на това, че макарите над 300 долара нагоре стават за този риболов, разбира се те са много добри, но има и друг компромис, и определено този компромис върши работа :lol: :lol: :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Vid написа:Ловя трета година с Риоби Екусима 2000 - посредствена и евтина макара и то само и единствено с брейд. Та, поради липса на по добра я бях сложил на УЛ и майната му на баланса, който в случая не е важен, макаричката си изпълняваше съвестно задълженията без да ми направи брада, оплетка и пр.. дори с най тънките плетеняци... Верно, че малко и се разхлопа дръжката, верно, че идваше малко по тежичка но кВо от тва? Компромиса - цена-качество си беше идеален и работеше на практика.
Така, че не залагайте на това, че макарите над 300 долара нагоре стават за този риболов, разбира се те са много добри, но има и друг компромис, и определено този компромис върши работа :lol: :lol: :lol:
Тук съм абсолютно съгласен! :wink:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
A.S.H
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от A.S.H »

Аз пък не съм съгласен, защото е изключително некомфортно и за мен вече не е никакъв УЛ :wink:

Читава нова макара се намира и за 160-170$ , а качествена ползвана изпада и за по 200-250$.

Tica Dynaspin също се справя с тънки плетени влакна сносно, но след няколко интензивни риболова се разхлопва.

Ако сте решили да ловите наистина с УЛ си заслужава да вложите някой лев в макара :wink:

ПП Колеги, говорите за такъв компромис, а опитвали ли сте и двата варианта ?
Последно промяна от A.S.H на Пет Апр 05, 2013 12:09 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”