яз "Тополница" -може-би опасен?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

яз "Тополница" -може-би опасен?

Мнение от oldman »

Колеги, може-би сте видяли по новините за замърсената с АРСЕН питейна вода на с. Поибрене. Сондажът на селото е до р. Тополница на устието на язовира. Ясно е, че арсенът е дошъл от реката и е влязъл и в язовира. Властите, обаче, мълчат относно замърсяването на язовира. Освен рибите в него (има и арендатор), от него се пълни и яз. "Пясъчник" и се поливат Пазарджишкото и Пловдивското полета. А зеленчуците оттам ги ядем всички! Та въпросът ми е : Как можем да накараме властите да изследват и язовира?
veso
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от veso »

Може би най лесно е чрез медийте. :roll:
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Смятам въпросът за БОЛЕЗНЕНО АКТУАЛЕН.Препоръчвам на модераторите да оформят даже постоянна тема или дискусия по въпросите на замърсяване на реки и язовири.Само за информация ще кажа,че сметището на гр.Пловдив,което не знам дали отговоря/много се съмнявам/ на екологичните изисквания,но не отговаря на здравия разум се намира именно на р.Марица над града и при пълноводие всички буклуци отново се връщат при нас.Река Луда Яна години се използва за промиване на златен пясък с живак близо до устието си в Марица,мръсни канали от свинарници,кланници,заводи отходни води и много други отравящи рибата и водните обитатели,а оттам и тровещи самите нас.Ето защо много бих желал да има организация защищаваща чистотата на водоемите и бих съдействал с каквото мога.
валатът не най-лошото нещо на света
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Язовира отдавна си е отровен,ловил съм там костури и червеноперки мутанти ама избягвам консумацията им.Най опасен е когато има дъждове и отмиват тежките метали и ги вкарват в язовира.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Marco Polo написа:Ако някой има някакви позиции в медиите и най-вече в националните телевизии - да каже.
Имаме си :arrow: BTV
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

принципно водата се пречиства от замърсяванията /утаяват се/ в язовирите и излиза от тях в пъти по-чиста...
Подобен е и случая с Лобош, а сигурно и с много други язовири, за които не се сещам сега...

Специално за р. Тополница знам, че се е замърсила и след построяването на магистралата /насипът съдържал отпадаци от медодобивните мини в района... Първите години след строежа, имало измряла риба след всеки дъжд...

Всичко това е наследство от "Татовото" време, когато бяхме "развита индустриална страна" - цялата индустрия беше и всеоще е за сметка на природата и здравето на хората...

Дано сега поне спрат Кремиковци, щото за въздуха няма язовири всеоще...
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Та рабта според мен нимой стана по никъв начин,дори господ да слезе,камо ли БТВ,НОВА или др.само ще отразяваме че е много лошо и ще си мрем кат пилци :evil: :evil: то дъждът дето пада отгоре си е заразен с 99%от менделеевата.......
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

Язовир Тополница отдавна е пълен с тежки метали и това не е тайна,рибата не е годна за консумация.
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

Аз не съм напълно съгласен с това че рибата в тополница не е добра за консумация, замърсяването с Арсен не е много над нормата и идва от складираните от татово време изчистени утайници от старата шлакосъбирачница на Пирдоп. Така че въпроса не е колко нив ще викаме и ще казваме какво става а колко ще се задейства машината - местна община, областна управа - МИнистерство Н ОС И Водите. Особено за Водите отговорник е Любка Качакова, която след наводненията в Цар калоян е под особен прицел - тя е човека за атака и сезиране
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
orinoko
новобранец
новобранец

Мнение от orinoko »

[яуоте=&амп;яуот;аксел&амп;яуот;]Смятам въпросът за БОЛЕЗНЕНО АКТУАЛЕН.Препоръчвам на модераторите да оформят даже постоянна тема или дискусия по въпросите на замърсяване на реки и язовири.Само за информация ще кажа,че сметището на гр.Пловдив,което не знам дали отговоря/много се съмнявам/ на екологичните изисквания,но не отговаря на здравия разум се намира именно на р.Марица над града и при пълноводие всички буклуци отново се връщат при нас.Река Луда Яна години се използва за промиване на златен пясък с живак близо до устието си в Марица,мръсни канали от свинарници,кланници,заводи отходни води и много други отравящи рибата и водните обитатели,а оттам и тровещи самите нас.Ето защо много бих желал да има организация защищаваща чистотата на водоемите и бих съдействал с каквото мога. колега сагласен сам с всичо но относно че от сметищито на пловдив е по немски стандарт одговариа на изискваниата на Р.И.О.С а за боклуcите които отиват кам града са от стамболиската ромска махала и от не дотам саявисни колеги
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

orinoko написа:Смятам въпросът за БОЛЕЗНЕНО АКТУАЛЕН.Препоръчвам на модераторите да оформят даже постоянна тема или дискусия по въпросите на замърсяване на реки и язовири.
:arrow: http://forum.nariba.com/viewforum30.html
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Утре ще знам със сигурност Марко!Иначе за подобни ситуации можете да се информирате от ТУК .Гарантирам за достоверността на данните!

п.п.Утре съм в посока вашия край или южна!!!Край на отпуската ми!
Изображение
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Калта около язовира е много лековита,като се омажеш хубаво чувстваш едно загряване и кръвното ти се качва,препоръчва се за хора с ниско кръвно и здрави нерви. :wink: :lol:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Marco Polo написа:
Поборников написа:Калта около язовира е много лековита,като се омажеш хубаво чувстваш едно загряване и кръвното ти се качва,препоръчва се за хора с ниско кръвно и здрави нерви. :wink: :lol:
Че защо, мислиш, това е любимият ми язовир?! :lol:[/quote

Ина мен ми е любим когато има вода. :wink:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

това всичкото го знаеме от 20 години-не сьм видел местен жител с крила или хобот,па не знам-язовира е бая дьлбок-на места сигурно има над 50 метра,та арсена е тежьк елемент и вероятно над неква си дьлбочина живот нема-като в черно море-ти лови на 3,до 7-8 метра и не се коси :wink: ако пьк си по пич-пробвай на реката под стената или преди язовира-конкретизирам мухово и поибрене-аз откога ви разправям,че в реката секва риба има,ам никой не ми вярва :P
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”