Макара за болонеза

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Макара за болонеза

Мнение от Shag »

Привет, колеги.

Имам едно питане насочено към разбирачите в този сегмент от риболова.

Имам болонеза Миварди Феномена 5 метрово някакво-си bolo 10-20гр кастинг. Стронг Боло ли беше какво ли, все едно, предполагам не е от съществена важност. Много е лека до 200гр., тънката дръжка ми е много удобна, стегнат строй, а върха е достатъчно чувствителен поне за моите умения. С нея постигам дистанции, които с някои 6м. болота не се постигат.

Та, към въпроса ми... В момента е оборудвано с макара, която не е моя. Това лято ще имам възможност да си купя макара от Щатския пазар. Там риболова с болонеза и мачовия като цяло не е популярен, затова ми е трудно да си харесам сам. Стига лирически отклонения, каква макара бихте ми препоръчали за тази пръчка? Да кажем, че ще заделя 100-150 лева. Предпочитам да е с преден аванс.

Моля, нека не разводняваме темата с това кой какво прави с неговото боло или какво ползва. Бих желал да получа конкретни насоки или препоръки на какво да обърна внимание.

Благодаря предварително.
Рибата е риба, когато е в тигана!
жоро–ц
новобранец
новобранец

Re: Макара за болонеза

Мнение от жоро–ц »

Колега,едва ли сме много наясно с какви марки и модели разполага щатския пазар,но като цяло ти трябва мачова макара,а както сам каза този риболов не е на почит там.Предполагам искаш да си я закупиш оттам заради качеството?Така ,че на място е най-добре да видиш.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

За тези пари в САЩ ще си купиш хубава спининг макара, над среден клас, кеф ти Шимано, Дайва, Окума и т.н.Препоръчвам ти за болото размер 2000.Мачова макара няма да намериш, но да не ти пука, спининговите макари заспиват на болото.Ще можеш да си я ползваш и за лайт спининг.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Shimano Stradic 2500FI - лека (255гр.) - с високо предавателно число - правена за Американския пазар - над бюджета е ,но ще останеш доволен 8)
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Shag »

Благодаря за включванията. Ще карам отзад-напред.

@pampasa - Твоето предложение ме блазни, но ще се въздържа. Два пъти повече пари трябва да заделя. Не мога да си позволя да живея в боксониера и да карам Ферари, ако ме разбираш какво имам предвид. Трябва да има някакъв баланс. Знам, че няма да сгреша ако дам 300 лева за макара и ще съм доволен, но все пак питам за определен диапазон. Все трябва да има нещо, което да ме задоволи за тези пари.

@naskobo - Аз също заглеждах спининг макарите. За парите, които ще заделя съм сигурен, че ще взема нещо наистина хубаво. Освен това ще струва по-евтино отколкото е тук. Също така ще има модели, които ги няма тук. Това настрана. Какво би казал за размер 2500? Би трябвало да събира повече от 2000. Въпроса е дали шпулата е по-широка или по-дълбока? А мачовите са по-плитки и по широки нали така? Аз съм се спрял на няколко модела и са все Дайва или Окума.

@жоро-ц - Едно наръка е качеството, а и цената е кажи-речи 2 пъти по-ниска. Освен това имам възможността да съм там това лято, така че си струва да се възползвам. Дано имам време за малко американски спининг. Поне там гъмжи от риба. А що се отнася до темата въпроса ми беше по-скоро затова да ме понасочите какво да гледам. Евентуално предавателното число по-високо или по-ниско. Тук мачовите макари са около 5:1. Спининговите обират повече влакно при оборот. Но има такива с по-ниско затова си мисля, че имам избор сред спининговите макари.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

При болото тежеста на макарата е важен фактор, за това ти предлагам 2000, като краен компромис.Това трябва да ти е ориентир и при избор между марки и модели- при равни други показатели вземи по- леката. Има чудесни макари, които са метални, супер здрави и надеждни, но за боло не са подходящи. Не ти трябва голям капацитет на барабана, при всички случаи ще слагаш подложка.Има модели при които 2000 и 2500 са едни и същи макари с различни по диаметър шпули- тогава логично отиваш на 2500. При равни други показатели за предпочитане е бързооборотна макара 6:1.
10-30 долара повече или по-малко не те вкарват в друга социална група.Купи си нещо добро, направи си кеф. В САЩ има яки промоции wink:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Shag »

naskobo написа:... Купи си нещо добро, направи си кеф. В САЩ има яки промоции :wink:
Говори ми за промоции... Купих си за 20 долара влакно те ми подариха флуорокарбон за половината пари, че даже и можех да си избирам показателите му. Промоциите са целогодишни само се менят през месец.

Отделно може да не слагам подложка тъй като има разни японски монофили, които за техния пазар са по 300 метра. Това със сигурност ще напълни макарата.

Иначе ще погледна какви макари от тези, които съм харесал отговарят на препоръките ти и ще ги постна.
Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Shag »

За момента на това съм се спрял.
2 модела на Okuma с цена 70 и 86 долара.
Model Gear Ratio Capacity (yds./lbs.) Weight Line Retrieve Max Drag
Trio-20 5.0:1 190/4 110/6 90/8 8.8 oz. 22" 18 lbs.
RTX-25S 6.0:1 310/4 200/6 150/8 6.6 oz. 29.5" 8 lbs.
Забележка: При Трио-20 драга е 18 либри и съм склонен да вярвам, тъй като по-големите модели са вече на 20+ либри.

2 модела на Daiwa с цена 90 и 80 долара.
Model Bearings Gear Ratio Retrieve Weight (oz.) Capacity Standard Spool
AIRD2000SH 9BB+1RB 5.2:1 26.9" 7.4 6/135 8/110 10/90 (lb/yds)
EXC2000HA 3CR + 1RB 5.3:1 не пише 8.5 8/110, 10/90
Забележка: При Еърд модела има допълнителна шпула с по-голям капацитет умишлено.

Също съм погледнал и едно Шимано Седона, което тук е Сейдо и е по-евтино от горните модели.
Аватар
msotiroff
фен клуб-скобар

Мнение от msotiroff »

Според мен за болонеза с тегло под 200гр една 1000-ка макаричка заспива... На мойто боло (тежи 160гр) сложих Shimano Exage 3000 и ми идва малко тежичка. Препоръчвам ти Exage 1000 или ако мн държиш да е с преден аванс - Ryobi Excia 1000 класика, която няма да те предаде, дори с рибоци над 5-6 кг...
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”