Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Ryobi Ecusima ( 1000 Vi ) допълнителен лагер
Модератор: sapuna
- m65
- вече хвърля и на тежко
Ryobi Ecusima ( 1000 Vi ) допълнителен лагер
Привет колеги.
В няколко теми съм срещал въпроса относно подмяната на пластмасовата втулка, на дръжката, с лагер. Остана ми малко време и реших да постна малко снимков материал относно самата смяна. Държа да подчертая, че макарата на която съм подменял втулката е нова - не употребявана, от което следва, че пластмасовата втулка не е износена. Размерите на втулката са 7x11x2,7. Тъй като такъв размер лагер не открих поставих лагер със размери
7x11x3, което не е никакъв проблем.
Лагерът ( MR117,2Z ) е китайски, двойно капсулован на фирмата PBS, на цена от около 2 лева.
Надявам се да съм бил полезен на някои колеги с тази тема.
По - добро макро не можах да постигна, снимах с телефон.

В няколко теми съм срещал въпроса относно подмяната на пластмасовата втулка, на дръжката, с лагер. Остана ми малко време и реших да постна малко снимков материал относно самата смяна. Държа да подчертая, че макарата на която съм подменял втулката е нова - не употребявана, от което следва, че пластмасовата втулка не е износена. Размерите на втулката са 7x11x2,7. Тъй като такъв размер лагер не открих поставих лагер със размери
Лагерът ( MR117,2Z ) е китайски, двойно капсулован на фирмата PBS, на цена от около 2 лева.
Последно промяна от m65 на Вто Апр 23, 2013 5:04 pm, променено общо 1 път.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Re: Ryobi Ecusima ( 1000 Vi ) допълнителен лагер
Колега, на мен със сигурност ще ми е от полза, че съм се замислил за същата макара и всякакви подобрения по нея са предстоящи. Има ли някаква осезаема разлика преди и след поставянето на лагера?
- m65
- вече хвърля и на тежко
Колега, не се ангажирам с точно мнение. Макарите ( имам още една такава ) съм ги купувал преди години, и сега ги вадя от резерва, като ги подготвям за новият сезон.
Така на първо четене, и въртене на сухо, ми се струва че върти "по-мазно".
Така на първо четене, и въртене на сухо, ми се струва че върти "по-мазно".
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
А възможно ли е да се сменят всички лагери на макарата. Не че ще стане някой Заубер от нея, но ще е много по устойчива на корозия от морска вода, например.
- Rex Hunt_2
- научил се да хвърля
Здравей колега,
Поздравление за темата. Не се притеснявай за качеството на снимките, достатъчно като за снимки с телефон. Имам само едно въпросче, дано да не прозвучи малко тъпо, но не познавам добре механизма на тази макара.Та въпроса ми е само едната втулка ли си сменил с лагр? Защото на снимката ясно се вижда, че и на другия капак има лагерче, (т.е. дръжката се лагерова и в двата края).
Благодаря предварително.
Поздравление за темата. Не се притеснявай за качеството на снимките, достатъчно като за снимки с телефон. Имам само едно въпросче, дано да не прозвучи малко тъпо, но не познавам добре механизма на тази макара.Та въпроса ми е само едната втулка ли си сменил с лагр? Защото на снимката ясно се вижда, че и на другия капак има лагерче, (т.е. дръжката се лагерова и в двата края).
Благодаря предварително.
Поздрави,
Rex Hunt_2
Rex Hunt_2
Поздрави за нагледното ъпгрейдване m65
Въпросният лагер от де може да се намери тук в БГ
Да вметна леко оффтопик : След 10 месеца яко експлоатиране от моя страна, на моята макара се бе саморазвило болтчето по-долу на снимката и се чуваше леко тракане (явно не можеха да се зацепят зъбните колела, тъй като това болтче май им осигурява някаква стегнатост едно към друго), което ме накара да я разглобя и да отстраня проблема. Други забележки нямам към макарата. Тя е желязна просто, всичко друго си беше все едно е нова сглобена. Въртял съм и големи тежки воблери и джигове - 14-18 грама в силно течение и за сега няма изкъртване, но все пак не е направена за риболов с големи примамки де

Да вметна леко оффтопик : След 10 месеца яко експлоатиране от моя страна, на моята макара се бе саморазвило болтчето по-долу на снимката и се чуваше леко тракане (явно не можеха да се зацепят зъбните колела, тъй като това болтче май им осигурява някаква стегнатост едно към друго), което ме накара да я разглобя и да отстраня проблема. Други забележки нямам към макарата. Тя е желязна просто, всичко друго си беше все едно е нова сглобена. Въртял съм и големи тежки воблери и джигове - 14-18 грама в силно течение и за сега няма изкъртване, но все пак не е направена за риболов с големи примамки де

Да те питам с каква смазка я намаза след като я тунинговаm65 написа: [

Последно промяна от JettroniX на Сря Апр 24, 2013 7:56 am, променено общо 2 пъти.

- m65
- вече хвърля и на тежко
Rex Hunt_2 написа:Здравей колега,
Благодаря предварително.
Привет колега.
Стандартно на капачето на макарата, там където е надписа "Ecusima", си има лагер. Подмених само втулката, с лагер, за да лагерува от двете страни.
А иначе човек ( ако има желание ) се учи докато е жив. Така, че въпросът не звучи тъпо, а любознателно.
- m65
- вече хвърля и на тежко
Благодаря, колега.JettroniX написа:Поздрави за нагледното ъпгрейдване m65Въпросният лагер от де може да се намери тук в БГ
![]()
Да те питам с каква смазка я намаза след като я тунинговаm65 написа: [
Лагерчетата ги закупих от тук http://e-rudi.com/rudi/eshop/advanced_s ... b&x=18&y=9
Между другото, представителя на SKF в Горна Оряховица се мъчеще да ме убеждава колко трудно се намирали подобни лагерчета, и щели да струват от порядъка на 20-25 лева

За смазване ползвам бързо оборотна Литиева грес с тефлон, в аерозолна опаковка.
- m65
- вече хвърля и на тежко
А защо да се сменя лагер с лагер. Макаричката си има 4+1 лагера, аз я направих 5+1. От около 1 - 2 години има Ryobi Ecusima фабрично със 6+1 лагера, но нашите търговци не са се сетили да я внесат в България. http://www.ebay.com/itm/Ryobi-Ecusima-1 ... 4aaf5415dfdel71 написа:А възможно ли е да се сменят всички лагери на макарата. Не че ще стане някой Заубер от нея, но ще е много по устойчива на корозия от морска вода, например.
А колкото до Заубера, имам два такива размери 1000 и 3000, и от както ги ползвам по никакъв повод не мие минавала мисълта да ги отварям, понеже тези макари просто си работят.
- guspata
- научил се да хвърля
би трябвало във хасково да имате магазин на тиви груп там предполагам че ще има такива лагерчета защото в димитровград има по 2лв 

- stefan4etoo
- сериозен играч
Както е казал колегата лагерчета всякъкви от руди http://e-rudi.com/rudi/eshop/index.php?cPath=468_471" onclick="window.open(this.href);return false; Последно вземах преди около 2 месеца и бяха по 1.77 сега гледам скочили с 20 стотинки ама е нищо.Същите в Търново ги дават по 3.70лв(най евтино) и ми викат вземай,че никъде не можеш да намериш такива на такава цена
Мойто рйоби е същия размер,втулката е заменена с лагер преди година някъде и доколкото си спомням имаше разлика макар и малка(връткаше по мазно някак си).Поздрави

Мойто рйоби е същия размер,втулката е заменена с лагер преди година някъде и доколкото си спомням имаше разлика макар и малка(връткаше по мазно някак си).Поздрави

Имах предвид да се сменят с капсуловани лагери, както при макари за морски риболов. За аванса на Екусимата знам че е защитен от проникване на прах и вода.m65 написа:А защо да се сменя лагер с лагер. Макаричката си има 4+1 лагера, аз я направих 5+1. От около 1 - 2 години има Ryobi Ecusima фабрично със 6+1 лагера, но нашите търговци не са се сетили да я внесат в България. http://www.ebay.com/itm/Ryobi-Ecusima-1 ... 4aaf5415dfdel71 написа:А възможно ли е да се сменят всички лагери на макарата. Не че ще стане някой Заубер от нея, но ще е много по устойчива на корозия от морска вода, например.
А колкото до Заубера, имам два такива размери 1000 и 3000, и от както ги ползвам по никакъв повод не мие минавала мисълта да ги отварям, понеже тези макари просто си работят.
- m65
- вече хвърля и на тежко
Тъй като сървърът където бях качил снимките вече явно не съществува, и по молба на колегата bankokk качвам няколко нови снимки, направени по време на техническото обслужване на Ryobi Ecusima 1000 Vi.m65 написа:Привет колеги.

п.п За смазване на зъбната предавка използвам литиева грес с тефлон, в аерозолна опаковка. А за смазване на оста ползвам балистол.