Ryobi Ecusima ( 1000 Vi ) допълнителен лагер

Модератор: sapuna

Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Ryobi Ecusima ( 1000 Vi ) допълнителен лагер

Мнение от m65 »

Привет колеги.
В няколко теми съм срещал въпроса относно подмяната на пластмасовата втулка, на дръжката, с лагер. Остана ми малко време и реших да постна малко снимков материал относно самата смяна. Държа да подчертая, че макарата на която съм подменял втулката е нова - не употребявана, от което следва, че пластмасовата втулка не е износена. Размерите на втулката са 7x11x2,7. Тъй като такъв размер лагер не открих поставих лагер със размери
7x11x3, което не е никакъв проблем.
Лагерът ( MR117,2Z ) е китайски, двойно капсулован на фирмата PBS, на цена от около 2 лева.
Надявам се да съм бил полезен на някои колеги с тази тема.

По - добро макро не можах да постигна, снимах с телефон.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Последно промяна от m65 на Вто Апр 23, 2013 5:04 pm, променено общо 1 път.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Mita6ki
новобранец
новобранец

Re: Ryobi Ecusima ( 1000 Vi ) допълнителен лагер

Мнение от Mita6ki »

Колега, на мен със сигурност ще ми е от полза, че съм се замислил за същата макара и всякакви подобрения по нея са предстоящи. Има ли някаква осезаема разлика преди и след поставянето на лагера?
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Колега, не се ангажирам с точно мнение. Макарите ( имам още една такава ) съм ги купувал преди години, и сега ги вадя от резерва, като ги подготвям за новият сезон.
Така на първо четене, и въртене на сухо, ми се струва че върти "по-мазно".
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Мнение от del71 »

А възможно ли е да се сменят всички лагери на макарата. Не че ще стане някой Заубер от нея, но ще е много по устойчива на корозия от морска вода, например.
Аватар
Rex Hunt_2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Rex Hunt_2 »

Здравей колега,

Поздравление за темата. Не се притеснявай за качеството на снимките, достатъчно като за снимки с телефон. Имам само едно въпросче, дано да не прозвучи малко тъпо, но не познавам добре механизма на тази макара.Та въпроса ми е само едната втулка ли си сменил с лагр? Защото на снимката ясно се вижда, че и на другия капак има лагерче, (т.е. дръжката се лагерова и в двата края).

Благодаря предварително.
Поздрави,
Rex Hunt_2
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Поздрави за нагледното ъпгрейдване m65 :smt023 Въпросният лагер от де може да се намери тук в БГ :roll:

Да вметна леко оффтопик : След 10 месеца яко експлоатиране от моя страна, на моята макара се бе саморазвило болтчето по-долу на снимката и се чуваше леко тракане (явно не можеха да се зацепят зъбните колела, тъй като това болтче май им осигурява някаква стегнатост едно към друго), което ме накара да я разглобя и да отстраня проблема. Други забележки нямам към макарата. Тя е желязна просто, всичко друго си беше все едно е нова сглобена. Въртял съм и големи тежки воблери и джигове - 14-18 грама в силно течение и за сега няма изкъртване, но все пак не е направена за риболов с големи примамки де :D
m65 написа: [Изображение
Да те питам с каква смазка я намаза след като я тунингова :D
Последно промяна от JettroniX на Сря Апр 24, 2013 7:56 am, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Rex Hunt_2 написа:Здравей колега,

Поздравление за темата. Не се притеснявай за качеството на снимките, достатъчно като за снимки с телефон. Имам само едно въпросче, дано да не прозвучи малко тъпо, но не познавам добре механизма на тази макара.Та въпроса ми е само едната втулка ли си сменил с лагр? Защото на снимката ясно се вижда, че и на другия капак има лагерче, (т.е. дръжката се лагерова и в двата края).

Благодаря предварително.

Привет колега.
Стандартно на капачето на макарата, там където е надписа "Ecusima", си има лагер. Подмених само втулката, с лагер, за да лагерува от двете страни.
А иначе човек ( ако има желание ) се учи докато е жив. Така, че въпросът не звучи тъпо, а любознателно.
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

JettroniX написа:Поздрави за нагледното ъпгрейдване m65 :smt023 Въпросният лагер от де може да се намери тук в БГ :roll:

Да вметна леко оффтопик : След 10 месеца яко експлоатиране от моя страна, на моята макара се бе саморазвило болтчето по-долу на снимката и се чуваше леко тракане (явно не можеха да се зацепят зъбните колела, тъй като това болтче май им осигурява някаква стегнатост едно към друго), което ме накара да я разглобя и да отстраня проблема. Други забележки нямам към макарата. Тя е желязна просто, всичко друго си беше все едно е нова сглобена. Въртял съм и големи тежки воблери и джигове - 14-18 грама в силно течение и за сега няма изкъртване, но все пак не е направена за риболов с големи примамки де :D
m65 написа: [Изображение
Да те питам с каква смазка я намаза след като я тунингова :D
Благодаря, колега.
Лагерчетата ги закупих от тук http://e-rudi.com/rudi/eshop/advanced_s ... b&x=18&y=9
Между другото, представителя на SKF в Горна Оряховица се мъчеще да ме убеждава колко трудно се намирали подобни лагерчета, и щели да струват от порядъка на 20-25 лева :rolleyes:
За смазване ползвам бързо оборотна Литиева грес с тефлон, в аерозолна опаковка.

Изображение
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

del71 написа:А възможно ли е да се сменят всички лагери на макарата. Не че ще стане някой Заубер от нея, но ще е много по устойчива на корозия от морска вода, например.
А защо да се сменя лагер с лагер. Макаричката си има 4+1 лагера, аз я направих 5+1. От около 1 - 2 години има Ryobi Ecusima фабрично със 6+1 лагера, но нашите търговци не са се сетили да я внесат в България. http://www.ebay.com/itm/Ryobi-Ecusima-1 ... 4aaf5415df
А колкото до Заубера, имам два такива размери 1000 и 3000, и от както ги ползвам по никакъв повод не мие минавала мисълта да ги отварям, понеже тези макари просто си работят.
Аватар
guspata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от guspata »

би трябвало във хасково да имате магазин на тиви груп там предполагам че ще има такива лагерчета защото в димитровград има по 2лв :)
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Както е казал колегата лагерчета всякъкви от руди http://e-rudi.com/rudi/eshop/index.php?cPath=468_471" onclick="window.open(this.href);return false; Последно вземах преди около 2 месеца и бяха по 1.77 сега гледам скочили с 20 стотинки ама е нищо.Същите в Търново ги дават по 3.70лв(най евтино) и ми викат вземай,че никъде не можеш да намериш такива на такава цена :lol: :lol:
Мойто рйоби е същия размер,втулката е заменена с лагер преди година някъде и доколкото си спомням имаше разлика макар и малка(връткаше по мазно някак си).Поздрави :drinkers:
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Мнение от del71 »

m65 написа:
del71 написа:А възможно ли е да се сменят всички лагери на макарата. Не че ще стане някой Заубер от нея, но ще е много по устойчива на корозия от морска вода, например.
А защо да се сменя лагер с лагер. Макаричката си има 4+1 лагера, аз я направих 5+1. От около 1 - 2 години има Ryobi Ecusima фабрично със 6+1 лагера, но нашите търговци не са се сетили да я внесат в България. http://www.ebay.com/itm/Ryobi-Ecusima-1 ... 4aaf5415df
А колкото до Заубера, имам два такива размери 1000 и 3000, и от както ги ползвам по никакъв повод не мие минавала мисълта да ги отварям, понеже тези макари просто си работят.
Имах предвид да се сменят с капсуловани лагери, както при макари за морски риболов. За аванса на Екусимата знам че е защитен от проникване на прах и вода.
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

m65 написа:Привет колеги.
В няколко теми съм срещал въпроса относно подмяната на пластмасовата втулка, на дръжката, с лагер. Остана ми малко време и реших да постна малко снимков материал относно самата смяна. Държа да подчертая, че макарата на която съм подменял втулката е нова - не употребявана, от което следва, че пластмасовата втулка не е износена. Размерите на втулката са 7x11x2,7. Тъй като такъв размер лагер не открих поставих лагер със размери
7x11x3, което не е никакъв проблем.
Лагерът ( MR117,2Z ) е китайски, двойно капсулован на фирмата PBS, на цена от около 2 лева.
Надявам се да съм бил полезен на някои колеги с тази тема.

По - добро макро не можах да постигна, снимах с телефон.
Тъй като сървърът където бях качил снимките вече явно не съществува, и по молба на колегата bankokk качвам няколко нови снимки, направени по време на техническото обслужване на Ryobi Ecusima 1000 Vi.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

п.п За смазване на зъбната предавка използвам литиева грес с тефлон, в аерозолна опаковка. А за смазване на оста ползвам балистол.

ИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”