Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Намаляване на размера на лодка Картоп
Модератор: emo vasilev
Намаляване на размера на лодка Картоп
Здравейте, имам желание да си направя лодка.По-точно тази http://www.yakutia.ru/~igor/cartop/index.html има си чертежи,данни за лодката,клипчета на изпитание на лодката.Идеята ми е да я напра 45см.по къса,а всичко останало да си остане така лодката ще се ползва само от 2ма в спокойни води по язовирите,ще бъде направена от 4мм.шперплат и по мои сметки трябва да не надвишава 30-33кг.Въпроса ми е при намаляване на размера с 45см.лодката ще стане по-бавна и ли по бърза,ще бъде натоварвана максимум до160-180кг + 5кс мотор 2тактов.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Намаляване на размера на лодка Картоп
колега, как ще намалиш с 45см дължината на лодка 290см - то ще стане ковчег... По-скоро помисли да я удължиш с поне 45см - хем по-бърза, хем по-стабилна ще стане.
Тествано алуминиева лодка 410см /59кг/ излиза на глисаж с 2 човека с 5кс мотор! И спокойно се натоварва на покрива на кола от сам човек...

От шперплат ще е по-тежка, но пак не е проблем да я метнеш отгоре... А в твърда лодка под 3 метра тряббва да си въжеиграч от цирка за да не се обърнеш.
Тествано алуминиева лодка 410см /59кг/ излиза на глисаж с 2 човека с 5кс мотор! И спокойно се натоварва на покрива на кола от сам човек...

От шперплат ще е по-тежка, но пак не е проблем да я метнеш отгоре... А в твърда лодка под 3 метра тряббва да си въжеиграч от цирка за да не се обърнеш.
Намали я в мащаб,пропорциите са важни.
- krokibg
- учете се от него
Тедо,трудно ще те разберат майна,докато не се обърнат и дано да е топлоТедо написа:колега, как ще намалиш с 45см дължината на лодка 290см - то ще стане ковчег... По-скоро помисли да я удължиш с поне 45см - хем по-бърза, хем по-стабилна ще стане.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
да са живи и здрави само!
Мерси много за информацията.Ще ви послушам няма да си правя експерименти ще карам по проекта ако ми хареса може след това да си сваля един калъп от нея и да си я направя. после от стъкломат и полиестерна.Да си изясня нещата все пак от прочетеното от форума ми стана ясно,че:"дъното три слоя стъкломат по 450гр./м2 и е
дебело около 4.2-4.5мм.Като стъпиш подава ама се не чупи.По бордовете
са два пласта или 2.7-3мм." Писал го е човек от форума,който явно с това се занимава. По този начин направена ислиза около 20кг.само лодката без пеики и др.като пари около 200лв.
дебело около 4.2-4.5мм.Като стъпиш подава ама се не чупи.По бордовете
са два пласта или 2.7-3мм." Писал го е човек от форума,който явно с това се занимава. По този начин направена ислиза около 20кг.само лодката без пеики и др.като пари около 200лв.
- krokibg
- учете се от него
Ще ти излезе повече от 200 лв
Така че се приготви за троен разход минимум
Имаш ацетони,имаш боя,имаш шкурки,може и да строшиш една машинка за шлайфани,защото после се иска много търкане докато стигнеш до боята и т.н и т.н.Ако беше така,за 200лв да си прави всеки лодка,гарантирам ти че нямаше да има продавачи на лодки тук,нито един даже
Успех !!!

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Не е необходимо да правиш калъп, ако си решил да я повториш от стъклопласт. Просто ползваш тази за калъп, но нито ще е много по-лека или евтина. А пък като я ползваш малко ще ти се прииска по-голяма.
Теглото може да намалее като не я обличаш цялата със стъкло плат и смола, а само на снадките слагаш ленти. Останалото безир, полиуретанов грунд и такава боя. Дори само грунд и боя да ползваш, ако не е постоянно във водата ще изкара години. А и Игор малко е преутежнил. Спокойно за бордовете може да се сложи 4 мм. шперплат. Брезовият е по-лек от буковият. Ползвай водоустойчив.
Теглото може да намалее като не я обличаш цялата със стъкло плат и смола, а само на снадките слагаш ленти. Останалото безир, полиуретанов грунд и такава боя. Дори само грунд и боя да ползваш, ако не е постоянно във водата ще изкара години. А и Игор малко е преутежнил. Спокойно за бордовете може да се сложи 4 мм. шперплат. Брезовият е по-лек от буковият. Ползвай водоустойчив.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
не си струва - излиза доста по скапо от 200лв и тежи кам 50 кг ( поне при мен бе така преди 7години ) Преди 6-8 години доста хора си правиха лодки по метода. А и лодката се прави зимата когато няма какво да се прави и не мойе да се ходи за риба.
Живей живота си както намериш за добре, а не както другите ти казват.
http://picbg.net/view_folder.php?f_id=5494
http://picbg.net/view_folder.php?f_id=5494
Идеята ми е да се возя на лодка направена от мен мисля си че кефа ще е пъти по-голям.След това ще е подаря на някои приятел който ще и се кефи и ще си направя нова,по-голяма и ли по-малка и ли по-тясна,като разбера каква е именно моята лодка.Поздрави!
Наистина кефа да си направиш лодката сам е голям. Моята, която си направих по подобен метод е 3.5х1.45 и си я возя на горен багажник на Клиото. Качваме я двама, не че и сам няма да успея, но така е по-удобно щото и багажа е под нея.Не съм я теглил и не знам теглото, но ти при 40 кг. няма да имаш проблем със качването дори и сам.Ще надхвърлиш малко бюджета от двеста лева, но и времето за постройка не е голямо за такава лодка и метод.
Направих си такава лодка с малки подобрения
,тежи 60кг и ми излезе 500лв. Стана по тежка защото е с двойно дъно и я облякох с два слоя смола и стъклоплат. Ползвам я вече 3 години, и все си мисля че трябваше да я направя с метър по дълга и поне 0,5м по широка. Иначе спокойно си се возим 3-ма с общ товар около 350кг.
Снимки от построяването:
https://www.facebook.com/stoimen.stefan ... 082&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;

Снимки от построяването:
https://www.facebook.com/stoimen.stefan ... 082&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
Всяка промяна е допустима в размер до 10 % от първоначалния размер .По добре виж за други чертежи .Успех!
Колега започна ли строежа на лодката
От баир надоле бутам и пак не върви