Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
То скоро данък туалетна ще измислят не стига че хората гладуват и мизерстват и се чудят от къде да изкарат някой лев за да си купят поне хляб и основнити продукти . Риболовният билет и той е 25-30 лв и там нито зарибяват нито нищо не правят .Те и гъбите в последно време поизчезнаха .То вече и в гората не може да ходиш горският ще ти прави проверка на багажа явно .
Фирмите за преработка на диви гъби не разполагат с лаборатории за анализ
Берачите на горски гъби се оплакват, че прекупвачите са завишили контрола...
Предприятията за преработка на диворастящи гъби у нас не разполагат със специализирани лаборатории, в които да изследват коя гъба е отровна и коя - не. Селекцията се прави на око. Това установи екип на Новините.
След последните случаи на натровени хора, лицензираните фирми са ограничили изкупуването. Те взимат само 15 вида гъби от всичките 2000 разновидности, които се срещат в българските гори.
Във Велинградския регион стотици безработни семейства се издържат с брането на диви гъби. Георги Иванов е от село Дорково и всяка сутрин става в 4 ч., за да поеме към гората.
„Днес съм изкарал 10 лева. Аз ги познавам. Просто от 20 години се занимавам с това нещо. Аз не мога да я объркам. С това си изхранвам децата и жената. С това се препитавам", разказа ни той.
Набраните гъби Георги предава в пункта в близкия град Ракитово. Той е един от 330-те лицензирани от Агенцията по храните у нас. Собственикът му е притеснен, защото от скоро в района са се появили незаконни изкупвачи, които не само подбиват цените, но и не различават гъбите.
Самите преработватели фирми признават, че преценката за всяка гъба е субективна. Прави се на око. Първо се разчита на познанията на берача, след това на контрола в изкупвателния пункт и на трето място на човека, който приема гъбите в завода.
„След това гъбите отиват за преработка от друг екип, която е четвъртата инспекция и накрая имаме пета инспекция преди продажба, минават още т.нар. последен контрол", обясни Юлиян Колев - председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби.
Той подчерта, че досега не е имало случай отровна гъба да е попаднала в търговската мрежа, след като е минала през тези предприятия и изкупвателните пунктове.
Берачите на горски гъби се оплакаха, че прекупвачите отскоро са завишили контрола, но и драстично са намалили изкупните цени.
Берачите на горски гъби се оплакват, че прекупвачите са завишили контрола...
Предприятията за преработка на диворастящи гъби у нас не разполагат със специализирани лаборатории, в които да изследват коя гъба е отровна и коя - не. Селекцията се прави на око. Това установи екип на Новините.
След последните случаи на натровени хора, лицензираните фирми са ограничили изкупуването. Те взимат само 15 вида гъби от всичките 2000 разновидности, които се срещат в българските гори.
Във Велинградския регион стотици безработни семейства се издържат с брането на диви гъби. Георги Иванов е от село Дорково и всяка сутрин става в 4 ч., за да поеме към гората.
„Днес съм изкарал 10 лева. Аз ги познавам. Просто от 20 години се занимавам с това нещо. Аз не мога да я объркам. С това си изхранвам децата и жената. С това се препитавам", разказа ни той.
Набраните гъби Георги предава в пункта в близкия град Ракитово. Той е един от 330-те лицензирани от Агенцията по храните у нас. Собственикът му е притеснен, защото от скоро в района са се появили незаконни изкупвачи, които не само подбиват цените, но и не различават гъбите.
Самите преработватели фирми признават, че преценката за всяка гъба е субективна. Прави се на око. Първо се разчита на познанията на берача, след това на контрола в изкупвателния пункт и на трето място на човека, който приема гъбите в завода.
„След това гъбите отиват за преработка от друг екип, която е четвъртата инспекция и накрая имаме пета инспекция преди продажба, минават още т.нар. последен контрол", обясни Юлиян Колев - председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби.
Той подчерта, че досега не е имало случай отровна гъба да е попаднала в търговската мрежа, след като е минала през тези предприятия и изкупвателните пунктове.
Берачите на горски гъби се оплакаха, че прекупвачите отскоро са завишили контрола, но и драстично са намалили изкупните цени.
Чакаме първият пролетен дъжд днеска и утре в другиден за гъби цал ден .Поне ако няма гъби ще си направя една разходка из гората чист въздух може и коприва да си набера.`Майска гъба със сигурност трябва да е тръгнала вече.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Още по-интересни са коментарите под този пост.JettroniX написа:За събиране на гъби вече...щяло да има годишна такса 30 лв...
Абе - да го дух.т

Много са зле тези много издухани министерски чиновници

"...В заповедта на проф. Станков има и такса за прибрани от горите сурови пръчки.." - Заради изгъзиците на Деян Неделчев-икебаната гъбарите го отнесоха....А дали пък и него горски не са решили да го правят за да събира таксите? Ако е такава работата в гората няма да стъпя....
То верно,че хазната ни е празна,ама то това не е от тази година.Гъбите са дар от природата и е срамота да се облага брането на гъби с какъвто и да е данък или налог или както и да го кръстят там.Абе "беден народ - слаба държава"Това също не го знаем от тази година,сега какво,и за брането на гъби ли трябва да стачкуваме по улиците.На времето в училище ни обясняваха колко тежък данък бил Дсятъка.Сега може и да няма такъв тежък данък,той просто е заменен с десет други.Аз ще си ходя по горите и ще си бера гъбките,пък на който му стиска да дойде да ми иска 30 лева.И аз като 90% от българите се опитвам да оцелея в тази държава с такова управление.Успешна година на всички!
- G.Petkov
Разходих се по Софийското поле,
Ама нищо не намерих и е много сухо, въпреки вчерашния дъжд.
Ама нищо не намерих и е много сухо, въпреки вчерашния дъжд.
- кирил великий
- разбира нещата
Дано да вали и тази седмица малко дъждец че днеска цял ден пече едно жарко слънце май- майската гъба ще я изпуснем . - нищо след 20 май манатарката трябва да тръгне.
- G.Petkov
Днес обиколих три места, даващи гъби - планина, предпланина и поле, и нищо.
Ама съвсем нищо, даже и челадинка не намерих,
Суха, напукана земя - ако не завали, ама здраво, не виждам какви гъби ще берем тази година.
А вече три години се опитвам да намеря майска гъба и все без успех.
Срещам и други гъбари, питам ги - да ми покажат тази гъба, ама за сега не съм я видял
!
Ама съвсем нищо, даже и челадинка не намерих,
Суха, напукана земя - ако не завали, ама здраво, не виждам какви гъби ще берем тази година.
А вече три години се опитвам да намеря майска гъба и все без успех.
Срещам и други гъбари, питам ги - да ми покажат тази гъба, ама за сега не съм я видял

намерих първите манатарки 

На мойта улица поникна пъстърва,много арна макар и твърда.Нещо дъждове няма,кофти ми е.
- G.Petkov
Снимка няма ли ?sharkybg написа:намерих първите манатарки
Все пак, първи в темата - пусни някое фото