плувки...
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Никой не показа гъше перо като плувка на снимка.
Виждал съм да го използват доста неправилно...Показвам една от моите - от средата на миналия век !!!Държа си я за спомен.Не можах да я разглобя за да не се чупи - ама и така е ясно, че се сглобява от 2 отделни пера , а и пръстенчетата са от перо.Вътре естественно е пълна с ...въздух..Сглобката е плътна !! Вода не прониква никога.С такава плувка , без утежнение, на скакалец са уловени стотици кефали.Страшно е лека и чувствителна....Аз не отричам плувките от перо.Могат да се направят и малки и по-големи...

Виждал съм да го използват доста неправилно...Показвам една от моите - от средата на миналия век !!!Държа си я за спомен.Не можах да я разглобя за да не се чупи - ама и така е ясно, че се сглобява от 2 отделни пера , а и пръстенчетата са от перо.Вътре естественно е пълна с ...въздух..Сглобката е плътна !! Вода не прониква никога.С такава плувка , без утежнение, на скакалец са уловени стотици кефали.Страшно е лека и чувствителна....Аз не отричам плувките от перо.Могат да се направят и малки и по-големи...
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
И аз един въпрос:
С каква плувка да ловим в еднопедов бързей?
Това е въпрос, НЕ провокация
С каква плувка да ловим в еднопедов бързей?
Това е въпрос, НЕ провокация

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.

Колега bkd, моля те, недей така! maver13 абер си няма за какво става въпрос, ама пише. Какво ще стане, ако хора като тебе, които го разбират този риболов спрат да дават мниния!? Извинявай, ако съм те засегнал с нещо! И за да не бъда голословен, ще "споделя нещо от опит". В прословутия "еднопедов бързей" с директния телескоп използвам следния монтаж: стиропорена плувка не по-голяма от 2 см.; един (задължително) дропер, съобразен с бързината на течението и релефа на дъното; повод не използвам; и естествено кука в зависимост от стръвта. Разстоянието от куката до плувката е около 50-60 см., като дропера е на 25 см. от куката (всичко това се променя според условията на бързея). При возенето плувката почти не докосва водата, служи само за следене на линията и отлепяне. Така се получава естествено задържане и отлепяне на стръвта. С по-тежък дропер, метода е мреноубийствен!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
мреноубийствен, но риболов на дъно, ако правилно съм те ръзбрал го докарваш почти до риболова на "куршум"?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
Dedy написа:![]()
![]()
![]()
![]()
Колега bkd, моля те, недей така! maver13 абер си няма за какво става въпрос, ама пише. Какво ще стане, ако хора като тебе, които го разбират този риболов спрат да дават мниния!? Извинявай, ако съм те засегнал с нещо! И за да не бъда голословен, ще "споделя нещо от опит". В прословутия "еднопедов бързей" с директния телескоп използвам следния монтаж: стиропорена плувка не по-голяма от 2 см.; един (задължително) дропер, съобразен с бързината на течението и релефа на дъното; повод не използвам; и естествено кука в зависимост от стръвта. Разстоянието от куката до плувката е около 50-60 см., като дропера е на 25 см. от куката (всичко това се променя според условията на бързея). При возенето плувката почти не докосва водата, служи само за следене на линията и отлепяне. Така се получава естествено задържане и отлепяне на стръвта. С по-тежък дропер, метода е мреноубийствен!
с една дума "влашка плувка" а за риболов на бързейче с дълбочина около педя ползвал кръгла(топчеста) стиропорена плувка без утежнение повод задължително около 40 сантиметра като плувката задължително я слагам непосредствено до самия възел на повода с основното влакно.... монтажа е много подходящ за кефал, а ако се позадържа от време на време се хваща и мряна...

Mitak написа:с една дума "влашка плувка"

Явно не съм го обяснил както трябва, но "влашката плувка" и "куршума" са нещо съвсем друго. Колега Mitak, забелязал ли си как се движи троха хляб или бяло червейче което неволно си изпуснал във водата? Движението е с неравна скорост, на моменти червейчето (или каквото и да е там) спира при допир с камък, след малко течението го избутва и то пак продължава да се движи до следващия камък и т.н. Моят метод изпълнява точно това движение на стръвта. Няма нищо общо с дънния риболов! Както вече споменах, с по-тежък дропер движението се забавя и е удачен за мряна, а като приближиш дропера на 20-тина см. от плувката (писах, че повод не ползвам), мориш кленовете! За скобара не казвам!!!
аз също се стремя към това свободно движение но по ночина който описах... а твоите писания малко накланят към така нареченото поднасяне особен с по тежкия дропер, а за "влашка плувка" ми дойде на акъла от там че плувката ти почти не се допира до водата... май, май говорим за едно и също, движението на стръвта да става по възножно най-естествения начин но всеки го постига различноDedy написа: забелязал ли си как се движи троха хляб или бяло червейче което неволно си изпуснал във водата? Движението е с неравна скорост, на моменти червейчето (или каквото и да е там) спира при допир с камък, след малко течението го избутва и то пак продължава да се движи до следващия камък и т.н. Моят метод изпълнява точно това движение на стръвта. Няма нищо общо с дънния риболов! Както вече споменах, с по-тежък дропер движението се забавя и е удачен за мряна, а като приближиш дропера на 20-тина см. от плувката (писах, че повод не ползвам), мориш кленовете! За скобара не казвам!!!

-
- разбира нещата
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Айде претупай го МОЛа набързо и се пробвайте
а до тогава, дай и твоето предложение, не само за плувка, но и за цялостното снаражение.

а до тогава, дай и твоето предложение, не само за плувка, но и за цялостното снаражение.