плувки...

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Никой не показа гъше перо като плувка на снимка.
Виждал съм да го използват доста неправилно...Показвам една от моите - от средата на миналия век !!!Държа си я за спомен.Не можах да я разглобя за да не се чупи - ама и така е ясно, че се сглобява от 2 отделни пера , а и пръстенчетата са от перо.Вътре естественно е пълна с ...въздух..Сглобката е плътна !! Вода не прониква никога.С такава плувка , без утежнение, на скакалец са уловени стотици кефали.Страшно е лека и чувствителна....Аз не отричам плувките от перо.Могат да се направят и малки и по-големи...

Изображение
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Смятам да замлъкна по тази тема,по простата причина ,че мисленето по нещо споделено от опит ................за жалост липсва :oops: Задавам само един въпрос и лапам сламката:в еднопедов бързей перото преди или след стръвта е :? :?: Ако не можете да си отговорите -уйкенда е пред вас :?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

И аз един въпрос:
С каква плувка да ловим в еднопедов бързей?

Това е въпрос, НЕ провокация :!:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
maver13
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от maver13 »

Стиропорена или полиуретанова с формата на заострена от двете страни капка. Плувката се лакира или боядисва, за да е по тежка и да улеснява замятанията. НЕ се слага никакво утежнение разбира се. Ако се боядисва да не е в крещящи цветове - бял, черен, кафяв е най добре. :wink: :wink: :wink:
aide nasluka
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:prayer: :prayer: :prayer: :prayer:

Колега bkd, моля те, недей така! maver13 абер си няма за какво става въпрос, ама пише. Какво ще стане, ако хора като тебе, които го разбират този риболов спрат да дават мниния!? Извинявай, ако съм те засегнал с нещо! И за да не бъда голословен, ще "споделя нещо от опит". В прословутия "еднопедов бързей" с директния телескоп използвам следния монтаж: стиропорена плувка не по-голяма от 2 см.; един (задължително) дропер, съобразен с бързината на течението и релефа на дъното; повод не използвам; и естествено кука в зависимост от стръвта. Разстоянието от куката до плувката е около 50-60 см., като дропера е на 25 см. от куката (всичко това се променя според условията на бързея). При возенето плувката почти не докосва водата, служи само за следене на линията и отлепяне. Така се получава естествено задържане и отлепяне на стръвта. С по-тежък дропер, метода е мреноубийствен!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

мреноубийствен, но риболов на дъно, ако правилно съм те ръзбрал го докарваш почти до риболова на "куршум"?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Dedy написа:С по-тежък дропер, метода е мреноубийствен!
:!: :!: :!: :!:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Dedy написа::prayer: :prayer: :prayer: :prayer:

Колега bkd, моля те, недей така! maver13 абер си няма за какво става въпрос, ама пише. Какво ще стане, ако хора като тебе, които го разбират този риболов спрат да дават мниния!? Извинявай, ако съм те засегнал с нещо! И за да не бъда голословен, ще "споделя нещо от опит". В прословутия "еднопедов бързей" с директния телескоп използвам следния монтаж: стиропорена плувка не по-голяма от 2 см.; един (задължително) дропер, съобразен с бързината на течението и релефа на дъното; повод не използвам; и естествено кука в зависимост от стръвта. Разстоянието от куката до плувката е около 50-60 см., като дропера е на 25 см. от куката (всичко това се променя според условията на бързея). При возенето плувката почти не докосва водата, служи само за следене на линията и отлепяне. Така се получава естествено задържане и отлепяне на стръвта. С по-тежък дропер, метода е мреноубийствен!

с една дума "влашка плувка" а за риболов на бързейче с дълбочина около педя ползвал кръгла(топчеста) стиропорена плувка без утежнение повод задължително около 40 сантиметра като плувката задължително я слагам непосредствено до самия възел на повода с основното влакно.... монтажа е много подходящ за кефал, а ако се позадържа от време на време се хваща и мряна...
Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Mitak написа:с една дума "влашка плувка"
:!: :!: :!: :!:

Явно не съм го обяснил както трябва, но "влашката плувка" и "куршума" са нещо съвсем друго. Колега Mitak, забелязал ли си как се движи троха хляб или бяло червейче което неволно си изпуснал във водата? Движението е с неравна скорост, на моменти червейчето (или каквото и да е там) спира при допир с камък, след малко течението го избутва и то пак продължава да се движи до следващия камък и т.н. Моят метод изпълнява точно това движение на стръвта. Няма нищо общо с дънния риболов! Както вече споменах, с по-тежък дропер движението се забавя и е удачен за мряна, а като приближиш дропера на 20-тина см. от плувката (писах, че повод не ползвам), мориш кленовете! За скобара не казвам!!!
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Dedy написа: забелязал ли си как се движи троха хляб или бяло червейче което неволно си изпуснал във водата? Движението е с неравна скорост, на моменти червейчето (или каквото и да е там) спира при допир с камък, след малко течението го избутва и то пак продължава да се движи до следващия камък и т.н. Моят метод изпълнява точно това движение на стръвта. Няма нищо общо с дънния риболов! Както вече споменах, с по-тежък дропер движението се забавя и е удачен за мряна, а като приближиш дропера на 20-тина см. от плувката (писах, че повод не ползвам), мориш кленовете! За скобара не казвам!!!
аз също се стремя към това свободно движение но по ночина който описах... а твоите писания малко накланят към така нареченото поднасяне особен с по тежкия дропер, а за "влашка плувка" ми дойде на акъла от там че плувката ти почти не се допира до водата... май, май говорим за едно и също, движението на стръвта да става по възножно най-естествения начин но всеки го постига различно
Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Mitak написа:аз също се стремя към това свободно движение но по ночина който описах
:?: :?: :?: :?:

Колега Mitak, не разбирам как го правиш без тежест на линията? При мене тежеста позволява плувката само да "цопва" във водата при отлепяне, а след това я вадя (плувката) над водата!
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от георгиев59 »

Dedy написа:: В прословутия "еднопедов бързей" с директния телескоп използвам следния монтаж: !
Ключовата дума тук е ДИРЕКТНИЯ.
Колкото е по дълъг ( 9-10метра)толкова по добре контролираш линията ,с къса пръчка този метод не се получава :roll: :cry: :lol: :lol:
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

chirusa_bg написа:И аз един въпрос:
С каква плувка да ловим в еднопедов бързей?

Това е въпрос, НЕ провокация :!:
С малка клечка от реката,с малък дропер ще хвана повече риба и от най големите спортисти.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ела да те пробвам :D Само ,че съм хазартен тип и трябва залог.Давам право да избираш оръжие,разполагам с всички видове.лошото,че нямам такова свободно време като теб,правя пловдивския МОЛ и не мога да пътувам.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Айде претупай го МОЛа набързо и се пробвайте :lol:
а до тогава, дай и твоето предложение, не само за плувка, но и за цялостното снаражение.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”