баластиери с.Шаново/Зимница

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
rockeagle35
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

баластиери с.Шаново/Зимница

Мнение от rockeagle35 »

Колеги, с няколко думи за двудневния излет, който си спретнахме на въпросните баластиери:

Първо, съжалявам, че няма снимки да покажа каква невероятна природа съсипват "рибарите". Апарата ми по някакъв начин се натиснал в чантата и е стоял включен цял ден, така че останаха само спомените - приятни и не чак толкова. Та на въпроса...

С голям ентусиазъм потеглихме по спомени отпреди десетина години към полуострова, разделящ най-голямото езеро на баластиерите. Самите езера не са се променили от тогава, което ме изненада много приятно още със самото пристигане на разсъмване. Чисто небе, много зелено и мнооого вода, спокойствие, нарушавано само от любовните борби на десетки каракуди, което си беше зрелище! И като се разбръмчаха... за минути се напълни с народ - кой с кола, кой с каруца, заоградиха ни скромния лагер още преди да сме го разпънали. Викове, крясъци... набързо решихме, че "то тука и без това не кълве" и се пуснахме към долния край на езерото, където има преливник(преди зимнишката пресевна). Как да е, разпънахме на някакво място и се почна същинската част.
От нея няма какво толкова да се каже - тийнеджърските ми спомени за бели риби, които гонят всичко, що се движи надвечер(само там съм хващал сулка на торен червей на гол телескоп), закипяваща от скачащи рибки вода около шаварите и всякакви такива илюзии бяха на секудната разбити. Вече "заземен", с отвращение гледах тапите на няколко мрежи навътре из езерата и една наблизо. Възрастен колега ме заговори, препоръча ми да мина с лодката и да си събера рибата от мрежата, но да я върна, че "да не се караме със собствениците". Ок. По този въпрос повече няма да говоря, че още ме е яд, само ще кажа резултата - 1 мрежа със срязани тапи потъна с каквото е имало по нея, телефон 112 не вАжи за такива неща, крайно много ядове и все пак не ме погна тумба цигани.
Брега е отвратително заринат с кутии, пакети захранки, корди, бутилки и всякакви други прекрасности. Всъщност, след доста обикаляне със спининга(стигнах чак до зимнишкия преливник) нямаше 1(едно) чисто място, на което да бе седял риболовец. Затова решихме да обикаляме с лодка по недостъпните места. В крайна сметка, риба има, но е малко, наплашена и почти невъзможна за спининг. За 2 дена двама души хванахме общо 5 бели риби и няколко костура(при това на границата на мерните). Може би на дъно щяхме да имаме по-голям успех с бялата, но не ми беше такава идеята. Иначе другата част от компанията напълниха живарниците с бабушки и платички, част от които вечерта се оказаха чудно мезе за биричката.
Толкова за въпросните езера, хванахме повече тен, отколкото риба, но все пак позитивните емоции бяха повече от ядовете. Чудесно място, с много живот и страхотни условия, което ежедневно се ошушква до изнасилване и все пак оцелява някакси.
Поздрави и наслука на всички, и за Бога, чистете след себе си! Имаме приказни водоеми, грехота е да ти е гадно да си заведеш децата за риба, защото сме ги обърнали на сметище. Със здраве...!

П.П.: Ех, повече от "няколко думи" станаха, ама нейсе! Който има време, да чете...
Пишете на кирилица ! Не е едно и също "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."!
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Re: баластиери с.Шаново/Зимница

Мнение от Калин–Стоянов »

rockeagle35 написа:само ще кажа резултата - 1 мрежа със срязани тапи потъна с каквото е имало по нея
Колега, вярвам ,че сте воден от емоцията си ....

Тази мрежа на дъното ще е гробище за много други риби ...
baikras111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от baikras111 »

Може би е по добре,че няма снимки.
Може някой да си познае мизерията,и да вземе да се обиди.
Това с мрежите и с многото боклуци май е нещо обичайно,за съжаление.
Най лошото е,че голяма част от водоемите са в такова състояние и е цяло чудо,
че държат някаква риба.
Аватар
rockeagle35
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rockeagle35 »

@Калин–Стоянов - Колега, абсолютно ми е ясно, само че мрежата беше доста професионално заложена, хахах... и собствениците и нямаше да могат да я изкарат, течението там беше силно(то е почти до водопада) и беше набита в някакви клони под водата. Така че само това успях да сторя, пък каквото-такова. Поне гадовете няма да ядат риба.
Пишете на кирилица ! Не е едно и също "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."!
Аватар
pano64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pano64 »

Ние си чистиме колега но,другите които,не четат този форум май правят кочината. :smt039
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”