Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

"Лягане с повода"?
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: "Лягане с повода"?
Е тук вече ми изникнаха още два въпросаRedimido написа:Принципно в течение според мен е по-добре да легнеш с дропера, така се получава един вид котва. Течението долу обикновено е обратно на това, което виждаш по повърхността на водата. Т.е. ако отгоре вятъра движи водата наляво, долу течението в повечето случаи я връща надясно.
Това че ваглера ти се носи по водата, може и да е проблем на антената, а не на това дали лежиш с повода или не. Или може да не си легнал изобщо на дъното. Или не си потопил добре влакното? Има ли нещо такова?

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Tъкмо един подобен ваглер си нося днес с мен на работа, вчера явно съм забравил да го оставя в нас. Вчера например имаше доста повърхностно течение, но не е мръднал от мястото си.

Даже мисля че на графиката точно той е показан като модел. Факт е, не мръдва - но да спрем с офф-топика!

Даже мисля че на графиката точно той е показан като модел. Факт е, не мръдва - но да спрем с офф-топика!

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Значи зависи колко ти е тежък дропера, но по принцип аз утежнявам плувката така, че с лягането на дропера плувката да се балансира. Демек ако дропера не легне, да се преутежнява и да потъва малко повече. Иначе кълването ще ти индикира и при единия и другия случай. Ако дропера ти е много малък примерно 5 или 6 номер и ползваш слайдер, с доста тежест по линията, даже почти няма да се забелязва в нивото на потъване на плувката дали си легнал или не. В такъв случай ползваш преутежняваща съчма, с която мериш къде е дъното и после я махаш.miro253 написа:
Е тук вече ми изникнаха още два въпросаКакъв може да е проблема на антената? Аз пробвах и с плътна и с куха е вярно, че не съм им мерил скоростта, но се движи и не стои почти на едно място. И втория въпрос: Като легна с дропера на дъното трябва ли да преутежня ваглера, защото той може би ще щръкне малко повече от колкото аз съм го нагласил и какво ще стане с евентуалното кълване? Е те май станаха три въпроса.
Относно антената за вятър и течение има специални.
- М. Сталев
- разбира нещата
Redimido написа:
На графиката е модела Cralusso Arrow който е май най дългия модел на фирмата
- antivik
- кандидат преподавател
Бе аз почнах да се обърквам нещо
....ако се мята в язовир, на стояща вода к`вото и течение да има, кога ти е добре утежнена линията/хеле с тия тежки ваглери де ги показвате/ не би трябвало да шават много-много па и ако си легнал на дъното
. Друг е въпроса при силно течение, за там си има други видове плувки/"буре" де му се вика/, а за него-що обикновенно се монтират неподвижно, си се продават адаптери /с шлауха/ де ги правят подвижни.
Та койт говори за течение поне да уточнява колко е силно, що язовирските, езерните и в блатаците не могат се мери с тези дет` са в река , а в река с ваглер да мяташ....
.

Та койт говори за течение поне да уточнява колко е силно, що язовирските, езерните и в блатаците не могат се мери с тези дет` са в река , а в река с ваглер да мяташ....

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Kолега, говорим за язовирско вятърно течение, което се образува на повърхността. Дето връща водата отдолу. И да...с добре утежнена плувка и стъпал на дъното, човек не би трябвало да има проблем!
А за течение в река аз ползвам близалки.
А за течение в река аз ползвам близалки.
-
- вече хвърля и на тежко
когато лежиш на дъното антената не играе никаква роля. идеята е рибата да налапа стръвта преди да е усетила тежестта на оловото и ваглера, а ти да я засечеш преди да е изплюла. всъщност основната идея е да застопориш ваглера и стръвта на едно място.miro253 написа:
Е тук вече ми изникнаха още два въпросаКакъв може да е проблема на антената? Аз пробвах и с плътна и с куха е вярно, че не съм им мерил скоростта, но се движи и не стои почти на едно място. И втория въпрос: Като легна с дропера на дъното трябва ли да преутежня ваглера, защото той може би ще щръкне малко повече от колкото аз съм го нагласил и какво ще стане с евентуалното кълване? Е те май станаха три въпроса.
кълването го пропускаш защото няма как да го видиш. в момента в който трепне плувката означава че рибата вече е налапала стръвта и трябва веднага да я засечеш. ако не се засече рибата означава че трябва да удължиш тази част дето лежи на дъното.
не е задължително да преутежняваш ваглера.( това е просто втори вариант в който аз лично не виждам някакво предимство)
това че ти се повдига ваглера не е проблем и ти гарантира че лежиш на дъното.
един грам на дъното е достатъчно да ти застопори ваглера неподвижен
Е това вече тотално променя представите ми. Не бях се замислял в тази посока. Значи лягането с повода се превръща във вид дънен риболов.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ако легнеш с 1-2 грама, може би.
Ако си легнеш с дропер няма нищо дънно. Ваглера не стърчи до кръста, а се подава съвсем малко повече и то само в началото, преди течението да го натисне. Кълването се усеща веднага щом рибата отлепи дропера. В зависимост от големината на дропера може да спреш или да се движиш бавно, но във всеки случай няма да ти стърчи плувката, а по-скоро ще се дави от течението.
Лягане с основното или с 1-2-3-50гр и кандилкащ се ваглер е съвсем друга работа.
Ако си легнеш с дропер няма нищо дънно. Ваглера не стърчи до кръста, а се подава съвсем малко повече и то само в началото, преди течението да го натисне. Кълването се усеща веднага щом рибата отлепи дропера. В зависимост от големината на дропера може да спреш или да се движиш бавно, но във всеки случай няма да ти стърчи плувката, а по-скоро ще се дави от течението.
Лягане с основното или с 1-2-3-50гр и кандилкащ се ваглер е съвсем друга работа.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ами стръвта в повечето случаи, ако условията позволяват е на дъното, където се хранят рибите. Друг е случая ако имаш водорасли на дъното и подаваш стръвта над тях. Вариантите са много. Разликата е в индикирането на кълването (чрез плувка). И в построяването на линията и във въдицата и макарата и във всичкоmiro253 написа:Е това вече тотално променя представите ми. Не бях се замислял в тази посока. Значи лягането с повода се превръща във вид дънен риболов.

Благодаря ви. Ще се пробва. Надявам се да е сега по празниците. Аз винаги съм се стремял да съм на 2-5 см. от дъното, но явно на моменти съм бъркал.
Интересен е мачовия риболов, но пропуснеш ли някое детайлче работата се обърква.
Интересен е мачовия риболов, но пропуснеш ли някое детайлче работата се обърква.
- М. Сталев
- разбира нещата
мятайте фидерите и чиста работа,хем повече риба ще хванете ,хем по голяма ,кефа е същия и така 

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Това е друга тема, Пайк...друга тема 

- SammY
- фен клуб-скобар
Не е грешка да си на 2/5 см над дъното (освен когато се борим със силно течение) Не винаги рибите се хранят на дъното , затова се пробват различни варянтиmiro253 написа:Благодаря ви. Ще се пробва. Надявам се да е сега по празниците. Аз винаги съм се стремял да съм на 2-5 см. от дъното, но явно на моменти съм бъркал.