Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Препоръка за спинингарка?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Здравей Ивак 
По принцип избягвам да се включвам в теми за такъми, щото хич не отбирам от марки, модели, материали и т.н. Отделно не са и много пръчките, с които съм работил, така че ще е неуместно да давам съвети за тях... Аз за Реката ползвам основно едно Спро Ексклу Спин 20-40, 3 м. и ще отбележа, че съм доволен от него
Чета въпроса ти обаче и предложенията, които ти се дадоха тук и ми се ще да кажа 2 думи: Ориентирал си се към тежък спининг, това е ясно
Но тежкия спининг не означава да търсиш тояга с акция 150 гр.
Дори за чисто джиговия риболов това е напълно излишно (помисли кога и дали ще ти се наложи да изхвърляш примамки с подобно тегло, или дори на половината от него?!?!), а щом ще ползваш воблерчета и блеснички - още по-малко!
В тоя смисъл ми се струва, че избора, към който си се насочил е много удачен: 3 м., акция 20-40 (т.е. някакъв среден диапазон) е напълно достатъчно за Дунав и може да се нарече "универсална акция", доколкото такова понятие въобще съществува. Не познавам отблизо Черито, но не мисля, че подобна комбинация ще изглежда "лигаво". Дори напротив, мисля, че с определени воблери може да имаш проблеми с чувствителността и качеството на проводката
Остава само да прецениш дали макарата ще пасне и си готов /само да отбележа, че си възприел малко погрешен подход и е редно макарата да се подбира спрямо пръчката, а не обратно
Но може би при теб е стечение на обстоятелства...
/ И недей да пренебрегваш баланса, грубостта или неудобствата на цялата "система", защото те не са приумица. Дори за 2-3 часа спининга е достатъчно натоварващ спорт и всеки "компромис" със оборудването се чувства и пречи на удоволствието (респ. резултата) от риболова. Помисли върху това, защото има и друг момент - спининга е зараза, която трудно пуска и нищо чудно след някоя година тези "2-3 часа" да се превърнат в цяло денонощие
Накрая да кажа нещо и за плетените влакна, макар и от тях нищо да не разбирам
Ивчо, послушай ме и се ориентирай към по-малки диаметри! С цялото ми уважение към Реката и нейните мащаби, не мога да се сетя за ситуация или условие, което да изисква ползването на плетено влакно в диапазона 0.20-0.25
Знам, че ние дунавските чада сме си малко гигантомани и обичаме да се "застраховаме", но в случая това ще е по-скоро пречка, отколкото предимство. Подобни дебелини няма да ти позволят нито достатъчни дистанции на замятане (без които направо можеш да отпишеш распера през лятото или бялата риба през зимата), нито чувствителност на линията, нито добър контрол върху примамката (воблери най-вече). Препоръчвам ти горещо да не надминаваш границата от 0.17, която считам, че в съчетание с качествено влакно ще ти е напълно достатъчна, дори за сома 
Поздрави

По принцип избягвам да се включвам в теми за такъми, щото хич не отбирам от марки, модели, материали и т.н. Отделно не са и много пръчките, с които съм работил, така че ще е неуместно да давам съвети за тях... Аз за Реката ползвам основно едно Спро Ексклу Спин 20-40, 3 м. и ще отбележа, че съм доволен от него

Чета въпроса ти обаче и предложенията, които ти се дадоха тук и ми се ще да кажа 2 думи: Ориентирал си се към тежък спининг, това е ясно

В тоя смисъл ми се струва, че избора, към който си се насочил е много удачен: 3 м., акция 20-40 (т.е. някакъв среден диапазон) е напълно достатъчно за Дунав и може да се нарече "универсална акция", доколкото такова понятие въобще съществува. Не познавам отблизо Черито, но не мисля, че подобна комбинация ще изглежда "лигаво". Дори напротив, мисля, че с определени воблери може да имаш проблеми с чувствителността и качеството на проводката

Остава само да прецениш дали макарата ще пасне и си готов /само да отбележа, че си възприел малко погрешен подход и е редно макарата да се подбира спрямо пръчката, а не обратно

Накрая да кажа нещо и за плетените влакна, макар и от тях нищо да не разбирам

Поздрави

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- gembala
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
sestrata, Зддравей
Какава акция е Катаната която използваш
Раздрусах такава в Пловдив на 2.70 мисля че беше 15-40 телеспин и не съм кой знае колко очарован особено за вашите дунавски условия
Като грамаж Черито на 2.70 е 280 гр. но нека не заблуждава че е прекалено тежка и изморява ръката
според мен се балансира идеално с макара 250 гр.
Стефко, с плетеняк 0.17 около 30 либри на теория найстина не би трябвало да представлява проблем изваждането на голям сом от реката
само че съм виждал какво става с първите 1-1.5 метра от конеца след около 15 минутна борба със сом 23 кг.
Конеца е направо протрит и разнищен от острите камъни по дъното
Мисля си че ако се търси сом и то едър целенасочено 40-50 либри си е добър вариант
За распер щука и бяла риба 10-20-30 либри зависи пак от примамките дистанцията която се гони и мястото
Раздрусах такава в Пловдив на 2.70 мисля че беше 15-40 телеспин и не съм кой знае колко очарован особено за вашите дунавски условия
Като грамаж Черито на 2.70 е 280 гр. но нека не заблуждава че е прекалено тежка и изморява ръката
Стефко, с плетеняк 0.17 около 30 либри на теория найстина не би трябвало да представлява проблем изваждането на голям сом от реката
само че съм виждал какво става с първите 1-1.5 метра от конеца след около 15 минутна борба със сом 23 кг.
Мисля си че ако се търси сом и то едър целенасочено 40-50 либри си е добър вариант
За распер щука и бяла риба 10-20-30 либри зависи пак от примамките дистанцията която се гони и мястото
Ако дивият свят около нас изчезне, човек ще остане лице в лице сам със себе си!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Сори Гембъл ама просто няма как да проумея това гега на 2.70 метра с тегло 280гр. да се балансира с макара 250гр.
Не друго ама примерно с макара 260гр. екстра се балансира гега от 130гр. на 2.70 метра ама знам ли , това може да е само мое виждане на база мой си такъми
В случая Ивака е казал че баланса баш го брига та може и за това да си дал това твое виждане за баланс 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- gembala
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ами Павеле на 2.70 Черито с Ексейдж 2500 се балансираше идеално, поне доколкото разбирам от баланс
Може и да греша ама центъра на тежеста идва точно там където трябва
З сравнение сега съм с СпийдМастер XH който е на 179 гр. мисля и се балансира идеално с техниум 4000. Макара 2500 обоче не го балансира толкова добре макар че е къде-къде по-лек от Черито. има няма 100 гр.
Та знам ли Черито може да е по тежко от към дръжката
Пак повтарям че не разбирам кой знае колко от баланс

З сравнение сега съм с СпийдМастер XH който е на 179 гр. мисля и се балансира идеално с техниум 4000. Макара 2500 обоче не го балансира толкова добре макар че е къде-къде по-лек от Черито. има няма 100 гр.
Та знам ли Черито може да е по тежко от към дръжката
Пак повтарям че не разбирам кой знае колко от баланс
Ако дивият свят около нас изчезне, човек ще остане лице в лице сам със себе си!!!
Здрасти, Гембала. Акцията на моята е 15-40, но е MH - medium hard и затова ми хареса. Обичам сопи, дето като ги друсна да се огънат най-много до средата и бързо да се върнат в изходна позиция без да вибрират. А за теглото .... много е индивидуално усещането. Един харесва малки гаджета, друг по-закръглени. Ивака е много як в ръцете и не самоgembala написа:sestrata, Зддравей

п.п. Към всички Колеги. Днес, като ми се обадиха от Видракс за потвърждение на поръчката, пет пъти ме предупредиха да я отворя пред куриера и ако има нередности да пишем протокол. Баси, аз от 15 години почти секи ден получавам пратки ама такоз чудо не съм срещал. Някой друг имал ли е проблеми?
Да имах проблем ама заради това, че не писах протокол.
И сега си имам въдица с липсващ на половина ринг на водача, което не е болка за умиране де.
Щото един водач е 2 лева.
Черито ще се балансира перфектно с малко по-тежичка макара от туй шуманце считам.
Наслука.
И сега си имам въдица с липсващ на половина ринг на водача, което не е болка за умиране де.
Щото един водач е 2 лева.
Черито ще се балансира перфектно с малко по-тежичка макара от туй шуманце считам.
Наслука.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Ако става въпрос единствено и само за сом може би ще се съглася, но много условноgembala написа: Стефко, с плетеняк 0.17 около 30 либри на теория найстина не би трябвало да представлява проблем изваждането на голям сом от реката

Но доколкото се търси малко по-универсална (ах как мразя тоя термин

В края на крайщата това е мое лично мнение и остава Ивака сам да прецени дали ще се съобрази с него или не. Аз бях длъжен да си кажа

Поздрави!
Аз пък искам да кажа:
Бах таа риба дето ще различи 0.18 от 0.20
То с шуплер не можеш хвана разликата.
Мисля че преигравате с това 0.17..0.18 и 0.20 ЙОК Неможе
Аз ги ловя с 0.25...и дребни и едри !
А колко надалече хвърлям - заповядайте да се състезаваме на далечина на замятане.
А колко надалече хвърлям - заповядайте да се състезаваме на далечина на замятане.
Последно промяна от Pedro на Пет Ное 30, 2007 8:59 am, променено общо 2 пъти.
- GODFATHER
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Препоръка за спинингарка?
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С GEMBALA,
защото имам същия такъм и баланса е перфектен!!!!!!!!!!!!!!
Чери на 2,7м.=280гр. и макара Нексейв на Шимано=250гр.
защото имам същия такъм и баланса е перфектен!!!!!!!!!!!!!!
Чери на 2,7м.=280гр. и макара Нексейв на Шимано=250гр.
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Аз още в началото казах, че не разбирам добре от нещата. Може пък да си прав и на Ивчо да му трябват точно такъмите предложени от теб - пръчка с акция 80-150 гр. и плетеняк 0.25Pedro написа:Аз пък искам да кажа:

А това за състезаването го остави, не си заслужава... Има смисъл да се надбягваш единствено със себе си

Оставете ги тия диаметри.
В България от предлаганите влакна много малко отговарят на диаметъра си.
Примерно Пауър Про 40 либри приблизително отговаря на 0.25 реално, но влакно Лазер с посочен диаметър 0.20 (което има уж същата издръжливост) надхвърля в действителност 0.30.
Препоръчаната пръчка е доста здрава и мисля, че няма да има проблеми и с по якички влякна.
Наслука.
В България от предлаганите влакна много малко отговарят на диаметъра си.
Примерно Пауър Про 40 либри приблизително отговаря на 0.25 реално, но влакно Лазер с посочен диаметър 0.20 (което има уж същата издръжливост) надхвърля в действителност 0.30.
Препоръчаната пръчка е доста здрава и мисля, че няма да има проблеми и с по якички влякна.
Наслука.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Stefko,
Аз не карам никого да прави като мене.Затова само споделям какво на
мене ми е на сърце...какво ми е паснало като цукало на гъз,
Много добре знам ,че може и тако и вако...понякога допуските са 100% - многократно съм го изпитал в практиката ..не само в риболова.
За състезаването си абсолЮтно прав...Бях състезател, майстор на спорта съм..ама след като в природата никакви животни не застават на една линия и да хукнат да се надбягват например.. се замислих ..и мисля точно като тебе.
Аз не карам никого да прави като мене.Затова само споделям какво на
мене ми е на сърце...какво ми е паснало като цукало на гъз,
Много добре знам ,че може и тако и вако...понякога допуските са 100% - многократно съм го изпитал в практиката ..не само в риболова.
За състезаването си абсолЮтно прав...Бях състезател, майстор на спорта съм..ама след като в природата никакви животни не застават на една линия и да хукнат да се надбягват например.. се замислих ..и мисля точно като тебе.
Ивчо, дойде ми Черито. Първи издънки - получих такава с акция 9-28 необяснимо как. Убеден съм, че цъкнах на скъпия вариант. Както и да е, тая акция ми се вижда мноооого занижена, сопата е бая тежка, масивна и твърда. Водачите жълти отвън, вътре бели, върховия ми е много съмнителен. Първи опити за баланс:
С Шимано Ексейдж 2500 - 250 гр

С Ава-шима Крийк 630 - 300 гр

Подобрението е само 1 см към дръжката и като я държа виси като сопол. Явно ще трябва доста по-тежка макара за да достигнем мечтания "център на тежестта в китката" - нещо като размер 4000.
Резултатите от кастинга - в понеделник. Сега отивам на свинска смърт.
С Шимано Ексейдж 2500 - 250 гр

С Ава-шима Крийк 630 - 300 гр

Подобрението е само 1 см към дръжката и като я държа виси като сопол. Явно ще трябва доста по-тежка макара за да достигнем мечтания "център на тежестта в китката" - нещо като размер 4000.
Резултатите от кастинга - в понеделник. Сега отивам на свинска смърт.